22/12/23

Δεκεμβριανά 19η ημέρα. Η ΟΠΛΑ συνέχιζε τις εκτελέσεις


.Κατά την 19η ημέρα του "Κόκκινου Δεκέμβρη", ο  συσχετισμός δυνάμεων συνέχισε να μεταβάλλεται ραγδαία σε βάρος του ΕΛΑΣ. Στις ΕΑΜοκρατούμενες περιοχές η Πολιτοφυλακή (η ΟΠΛΑ) συνέχιζε τις μαζικές συλλήψεις «αντιδραστικών». 
Τα αεροπλάνα της ΡΑΦ πέταξαν προκηρύξεις που υπόσχονταν στους Αθηναίους τρόφιμα και φάρμακα στις κατεχόμενες από τον ΕΛΑΣ περιοχές. 
Στις 22 Δεκεμβρίου, 52 ημέρες πριν ο Σιάντος και ο Τσιριμώκος πιούν σαμπάνια στην Βάρκιζα για να ευχηθούν υγεία στον Βασιλέα, το ΚΚΕ παρέδωσε στον Σκόμπυ που δεχόταν τον αφοπλισμό του εφεδρικού ΕΛΑΣ και την αποχώρηση του ΕΛΑΣ εκτός Αθηνών αλλά ζητούσε μια «Πραγματικά Εθνική κυβέρνηση».
 Στη Βουλή των Λόρδων συζητήθηκε το «Ελληνικό Ζήτημα». Το Κόμμα των Άγγλων Φιλελευθέρων με δήλωσή του εξέφρασε «την θλίψη του» για τη χρησιμοποίηση του Αγγλικού Στρατού κατά του Ελληνικού Λαού. 
Η ΟΠΛΑ βάσει των προγραφών και των σημειωμάτων συνέχιζε τις εκτελέσεις
Δυστυχώς ποτέ το Ελληνικό Κράτος δενπροσπάθησε να διαστρώσει ονόματα και ημερομηνίες. Ότι ξέρουμε είναι αποσπασματικό. 
Στις 22 Δεκεμβρίου 1944 εκτελέστηκαν στο Περιστέρι ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Αθανάσιος Πέππας και ο στρατοδίκης Κρέων Μπουφίδης. Στον Έσπερο Ν. Φιλαδελφείας εκτελέστηκε ο έφεδρος Λοχαγός Πεζικού Σόλων Ξενουδάκης.
 Στη θέση Χωματερή Ν. Φιλαδελφείας εκτελέστηκε ο ΕΔΕσίτης Δημήτριος Περιβόλας. Ηταν 17 ετών.Μαζί του εκτελέστηκε ο ΕΔΕΣίτης Στέφανος Στεφανίδης 53 ετών. Στα Τουρκοβούνια εκτελέστηκε ο έφεδρος Ανθυπολοχαγός του Μηχανικού Μιχαήλ Στέργιος. Ηταν 28 ετών. 
Οι Βρετανοί, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης απώθησαν τον ΕΛΑΣ από τη  Ν. Σμύρνη και οι κομμουνιστές υποχώρησαν προς τη Δάφνη. Συνελήφθησαν περίπου 200 κομμουνιστές που είχαν μείνει πίσω. Ο ΕΛΑΣ υπερασπιζόταν τα οδοφράγματα στου Ψυρρή και στην Ομόνοια. Έγινε και επίθεση στη Δραπετσώνα κατά την αποβιβαζόμενων Ινδών. Στην Ελευσίνα μετά από πολυήμερη πεζοπορία  κατέφθασαν οι μαχαιροβγάλτες του Μελιγαλά.Δολοφονήθηκε από την ΟΠΛΑ στο χωριό Συκάμινο κοντά στον Ωρωπό η Φαιναρέτη Ξύδη, απόγονος της οικογένειας Δραγούμη, κόρη της Αλεξάνδρας και ανιψιά του Ίωνα Δραγούμη, πρωταθλήτρια της αντισφαιρίσεως. Η 3 ορεινή Ταξιαρχία πέρασε τη Μεσογείων και προσπάθησε να εκκαθαρίσει τους Αμπελόκηπους.Σε κάποια από τις μάχες σκοτώθηκε ο Κρητικός Δεκανέας της 3ης Ορ. Ταξ/χίας Γεώργιος Τερζάκης.
Στην Αρτα και τα Ιωάννινα ο ΕΔΕΣ συνέχιζε να μάχεται με τον ΕΛΑΣ. Από τις καταστάσεις που εχουν δημοσιευτεί κατάφερα να απομονώσω το ονόματα 54 νεκρών του ΕΔΕΣ της 22ας Δεκεμβρίου.
Οι περισσότεροι στην Άρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΔΗΜΩΔΗΣ ΠΟΙΗΣΙΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ. ΛΑΜΠΡΗ

ΥΓΕΙΑ, Φῶς Ἑλληνικόν εἰς ἃπαντας τοὺς  Ἓλληνας καὶ ἁπάσσας  τὰς Ἑλληνίδας. Αἲθριος εἰς τοὺς 8-17°C ἐν Οὐψάλα.  ΕΛΛΑΣ≡HELLAS . ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. ΟΔ...