17/12/23

ΧΟΥΝΤΑ ΓΚΙΖΙΚΗ-ΜΠΟΝΑΝΑΟΥ-ΑΡΑΠΑΚΗ . Ο Μαύρος Σεπτέμβρης απειλούσε να ρίξει ένα Μπόινγκ στην Ακρόπολη. 17 Δεκεμβρίου 1973


Το μεσημέρι της 17ης Δεκεμβρίου 1973, παλαιστίνιοι μαχητές του «Μαύρου Σεπτέμβρη» οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες επιτέθηκαν στις εξόδους αναχωρήσεων του αεροδρομίου «Λεονάρντο Ντα Βίντσι» της Ρώμης, όπου φόρτωνε η πτήση 110 της Panam με προορισμό το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βηρυτού και στη συνέχεια την Τεχεράνη.

Οι Παλαιστίνιοι έριξαν δύο εμπρηστικές χειροβομβίδες φωσφόρου μέσα στο αεροπλάνο που έπιασε φωτιά και από τους 69 επιβάτες 29 κάηκαν ζωντανοί, καθώς και μια αεροσυνοδός. Μέσα στο αεροδρόμια σκοτώθηκε ένας ιταλός αστυνομικός.

Στη συνέχεια οι πέντε τρομοκράτες πήραν ιταλούς ομήρους και κατέλαβαν ένα Boeing 737 της Lufthansa που περίμενε να αναχωρήσει για το Μόναχο, ενώ σκότωσαν ένα ακόμα ιταλό τελωνειακό.

Στο γερμανικό αεροσκάφος βρισκόταν πέντε άτομα πλήρωμα και ακόμη δέκα άτομα που είχαν αναζητήσει εκεί καταφύγιο .Οι τρομοκράτες διέταξαν τον πιλότο να απογειώσει το αεροπλάνο και να το κατευθύνει προς την Αθήνα.

Μόλις προσγειώθηκαν στο Ελληνικό, απαίτησαν από τις ελληνικές αρχές την απελευθέρωση των δύο Παλαιστινίων, του Ταλαάτ Χουσεΐν Αμπντάλλα και του Ζεμέντ Μοχάμεντ Αχμέντ, που είχαν καταδικασθεί για την επίθεση του Μαυρου Σεπτέμβρη στο Ανατολικό Αεροδρόμιο στις 5 Αυγούστου 1973.

Οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν πως είχαν σκοτώσει ήδη τέσσερις ομήρους, ενώ απείλησαν πως αν δεν απελευθερωθούν οι δύο φυλακισμένοι θα απογείωναν το αεροσκάφος και θα το έριχναν στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά όμως από 16 ώρες διαπραγματεύσεων, οι τρομοκράτες αφού πεταξαν εξω το πτώμα του ενός ομήρου που είχαν σκοτώσει και αφού άφησαν ελεύθερο ένα τραυματία απογειώθηκαν με προορισμό την Κύπρο. Ωστόσο, ο κυπριακές και οι λιβανικές αρχές δεν τους έδωσαν άδεια προσγείωσης, και οδήγησαν το αεροσκάφος στη Δαμασκό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

103 χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία. Στις 14/27 Ιουλίου 1922 είχε ήδη συμφωνηθεί ότι η διάσκεψη των τριών Συμμάχων για την Ανακωχή, μετά την συμφωνημένη «ταχεία εκκένωση» της Μικράς Ασίας. θα γινόταν σε 60 ημέρες περίπου και σύμφωνα με την Γαλλική πρόταση οι Σύμμαχοι θα συμφωνούσαν πρώτα με την Τουρκία και μετά θα καλούσαν την Ελλάδα να τις ανακοινώσουν τους όρους. Έτσι και έγινε. Οι Σύμμαχοι πρότειναν στον Κεμάλ την διάσκεψη στις 10/23 Σεπτεμβρίου. (Σε 56 ημέρες). Ο Κεμάλ την αποδέχτηκε στις 16/29 Σεπτεμβρίου. (Σε 62 ημέρες).Η διάσκεψη στα Μουδανιά άρχισε στις 20 Σεπτεμβρίου/3 Οκτωβρίου και η συμφωνία των τριών με τους Τούρκους έκλεισε στα Μουδανιά , στις 28 Σεπτεμβρίου/ 11 Οκτωβρίου. Και η Ελλάδα την αποδέχτηκε την 1η/14 Οκτωβρίου.

Ο απεσταλμένος του Λονδίνου στρατηγός Τάσουσεντ συζητούσε στην Άγκυρα όλες τις λεπτομέρειες της λύσεως που θα έφερνε η συμφωνημένη "Νί...