1/1/24

Πρωτοχρονιά 1941. 66η ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Ο Μεταξάς εν τω απιέναι

Στην Βόρειο Ήπειρο ο Παπάγος συνέχιζε θυσιάζει ελληνικό αίμα σε επιθέσεις  από υψώματος σε ύψωμα για να καταληφθούν οι  χιονισμένες  βουνοκορφές , στα Υψώματα της Κλεισούρας, του Τεπελενίου  και της Τρεμπεσίνας. 
Την πρωτοχρονιά   εγιναν μάχες στα υψώματα 1200, 1220, το
 Μάλι Σπατ και το Μάλι Φερόσι.
Στο ύψωμα 1200 επιχειρούσε το 8ο Σύνταγμα Ναυπλίου . Εκεί έπεσαν μαχόμενοι,  οι Λοχίες Αθανάσιος Τσουρδίνης από το Κουρτάκι και Γεώργιος Αγγελετόπουλος από την Πρόνοια, ο Δεκανέας Βασίλειος Κρίγκας από το Αργος, και ο Στρατιώτης Κάβουρας Παναγιώτης από 
το Άργος. 
Στο 1220, έπεσαν  μαχόμενοι οι Στρατιώτες Ζάχειλας Δημήτριος 
και Ράββας Ιωάννης του 33ου ΣΠ. Στο ύψωμα 1410 (Μάλι Σπάτ)  σκοτώθηκε ο Στρατιώτης Μπαρτσιώκας Δήμος του 
42ου Συντάγματος Ευζώνων. 
Στο Μάλι Φερόσι σκοτώθηκε ο Στρατιώτης.  Μπάτσος Σταμάτιος
 του 33ου ΣΠ.

Ο Μεταξάς στη ημερολόγιο του σημείωσε:

Το Αρχηγείο των Ιταλικών  Ενόπλων Δυνάμεων στο ανακοινωθέν              Νο 208 της  1ης Ιανουαρίου 1941 ανέφερε:  

«Στην περιοχή των κυρηναϊκών συνόρων, δράση του πυροβολικού μας, που χτύπησε αποτελεσματικά τις αντίπαλες φάλαγγες . Μια εχθρική επίθεση σε φυλάκιό μας στο μέτωπο  της Μπάρτνια αποκρούστηκε. 

Στο ελληνικό μέτωπο, δράση περιπόλων  και σε ορισμένες περιοχές συγκρούσεις προφυλακών. Η αεροπορία μας συνεργάστηκε με τις χερσαίες δυνάμεις βομβαρδίζοντας συγκεντρώσεις στρατευμάτων και φάλαγγες ανεφοδιασμού. Αρκετά οχήματα πυρπολήθηκαν. Τις απογευματινές ώρες χθες ένας εχθρικός αεροπορικός σχηματισμός επιχείρησε επίθεση στον Αυλώνα. Η αντιαεροπορική άμυνα και τα καταδιωκτικά  , που επενέβησαν αμέσως, κατέρριψε τρία αεροσκάφη Blenheim. Στην Ανατολική Αφρική, τίποτα αξιοσημείωτο    να αναφέρουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: