11/1/24

Σεργκέϊ Ναρούσκιν: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντείνει τις προσπάθειες για να συγκροτήσουν «πέμπτη φάλαγγα» στη Ρωσική Ομοσπονδία


 Ο επικεφαλής της Ρωσικής Αντικατασκοπίας  ανακοίνωσε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να παρέμβουν στις προεδρικές εκλογές της Ρωσικής Ομοσπονδίας με οποιοδήποτε μέσο

«Καθώς πλησιάζουν οι ρωσικές προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2024, οι αρχές των ΗΠΑ εφευρίσκουν όλο και πιο εξελιγμένους τρόπους παρέμβασης σε αυτές» δήλωσε σήμερα  διευθυντής της «SVR»  Σεργκέϊ Ναρούσκιν.

«Την παραμονή των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, οι Αμερικανοί εκμεταλλεύονται την παραμικρή ευκαιρία για να αποσταθεροποιήσουν την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα μας», ανέφερε ο Ναρούσκιν.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, η Ουάσιγκτον σκοπεύει να εντείνει τη συνεργασία με τους Ρώσους που συμμετείχαν σε αμερικανικά προγράμματα ανταλλαγής, δήλωσε ο Ναρίσκιν. Υπενθύμισε τα στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι ο αριθμός των υποτρόφων των αμερικανικών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων μεταξύ των Ρώσων πολιτών είναι πάνω από 80 χιλιάδες άτομα.

Σύμφωνα με την «SVR», η αμερικανική πλευρά θεωρεί δυνατή την αντικατάσταση της μη συστημικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει καταφύγει μαζικά στη Δύση, με αυτούς, για τους οποίους προσπαθεί να αποκαταστήσει τις επαφές με αυτά τα άτομα. Στο μέλλον, η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να αρχίσει να εμπλέκει ενεργά πρώην κατόχους υποτροφιών στον αγώνα κατά των ρωσικών αρχών.

Ο Ναρούσκιν επεσήμανε ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναπτύσσουν επί του παρόντος ένα πρόγραμμα τέτοιας εργασίας, το οποίο προβλέπει εκπαίδευση σε γειτονικές χώρες.

«Θα εξετάσουν μεθόδους υποκίνησης εθνοτικού και κοινωνικού μίσους, δυσφήμισης της ρωσικής ηγεσίας στα κοινωνικά δίκτυα και δεσμών με επιμελητές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον ελπίζει για τη βοήθεια των υποτρόφων στην προετοιμασία νέων κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σημείωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών.

Το πρώτο τέτοιο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα από τις 16 έως τις 18 Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, οι ρόλοι των «μεντόρων» θα εκτελούνται από υπαλλήλους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι εργάζονται μυστικά στις πρεσβείες στη Μόσχα και τη Ρίγα.

Ταυτόχρονα, δεν θα είναι δύσκολο για την Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών να εντοπίσουν  όλους τους ακροατές, τόνισε ο Naryshkin. Πρότεινε ότι σύμφωνα με αυτές τις προσπάθειες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί στο μέλλον να αναλάβει ακόμη και μαθητές αγγλοαμερικανικών νηπιαγωγείων και σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: