27/3/24

Η ελληνοτουρκική κρίση του Μαρτίου του 1987

γράφει ο Σπύρος Χατζάρας 

 Το πρωί της Παρασκευής 27ης Μαρτίου 1987, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Σισμίκ», βγήκε από τον Ελλήσποντο για έρευνες στα «διεθνή ύδατα» του Αιγαίου. 
Ο Στρατός  μας στα νησιά και τον Έβρο ήταν ήδη στις θέσεις μάχης. 

Η Παλλαϊκή άμυνα είχε επιστρατευθεί, και βρισκόταν σε εξέλιξη η επιστράτευση  με ατομικές προσκλήσεις 7000 εφέδρων σε κρίσιμες ειδικότητες .
 Επιπλέον βρισκότα σε εξέλιξη η προώθηση των μαχητικών αεροσκαφών στα αεροδρόμια διασποράς. 

 Στις 6:00 π.μ της 27ης Μαρτίου , άρχισε ο απόπλους όλων σχεδόν των μονάδων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπό των ήχο εμβατηρίων και με το ηθικό στα ύψη. 
Πρώτα απέπλευσαν οι πυραυλάκατοι, και οι τορπιλάκατοι. 
Το πρώτο πλοίο που εξήλθε του Ναυστάθμου Σαλαμίνας ήταν η ΤΠΚ ΚΩΣΤΑΚΟΣ. 
Μεταξύ, 08:00 και 09:20 απέπλευσαν 11 αντιτορπιλικά και η ναυαρχίδα τη Φ/Γ ΕΛΛΗ.
 Παράλληλα απέπλευσαν τα 7 υποβρύχια, (6 Tύπου 209 και 1 τύπου GUPPY), τα ναρκαλιευτικά και τα βοηθητικά πλοία του Στόλου.
 Τα αποβατικά απέπλευσαν ως τις 12:10 και πήγαν στα σημεία φορτώσεως των Πεζοναυτών. 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τότε, ήταν ο αείμνηστος Πτέραρχος Νίκος Κουρής. 

Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.
 Αρχηγός ΓΕΣ o προερχόμενος από το Μηχανικό, αντιστράτηγος Σταματης Βελίδης αλλά είχε δίπλα του   ως άμεσους συνεργάτες  δυο πραγμ,ατικούς στρατιώτες. Τον Α΄ υπαρχηγό ΓΕΣ και γενικό επιθεωρητή Στρατού αντιστράτηγο Μιλτιάδη Λάσκαρη, και τον διευθυντή Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγο Δημήτριο Λαυρεντάκη. 

Αρχηγός ΑΤΑ στη Λάρισα , ήταν  ο αντιπτέραρχος Γεώργιος Μαυράκης. Αρχηγός ΓΕΝ ο ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, Αρχηγός Στόλου ο αντιναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης .

 Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε το πρωί της 27ης Μαρτίου στο ΕΘΚΕΠΙΧ στο Υπόγειο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, χωρίς την παρουσία του Παπανδρέου . 
Το απόγευμα στις 18.30, έγινε στο Καστρί νέα σύσκεψη υπό τον Παπανδρέου.
 Συμμετείχαν, Χαραλαμπόπουλος, Παπούλιας, Πάγκαλος , Καψής, και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Νίκος Κουρής, που διαβεβαίωσαν τον Παπανδρέου μαζί με τον Χαραλαμπόπουλο, ότι είχαμε το «πάνω χέρι».
 Αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε θερμό επεισόδιο και να βυθίσουμε το Σισμίκ εάν εισερχόταν στη ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τότε αποφασίστηκε η επείγουσα αποστολή Παπούλια στον Ζίβκοφ και το κλείσιμο της Βάσης Νέας Μάκρης ώστε να διασφαλιστούν οι επικοινωνίες του Ελληνικού Στρατού.
 Την λιτή ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ που την μεταδώσαμε στις 21.00 από την ΕΡΤ, μου την υπαγόρευσε σε μια διακοπή του ΚΥΣΕΑ ο Πτέραρχος Νίκος Κουρής, στο σαλονάκι έξω από το Γραφείο του Αντρέα.
 Δίπλα στεκόταν ο Μαρούδας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν έλεγε πολλά λόγια ο Κουρής, ούτε ο Χαραλαμπόπουλος. Πολύ λακωνικοί ήταν. Αυτό που έχω να πω για τον Χαραλαμπόπουλο, ήταν ότι εν γνώσει του έγινε το ρουσφέτι του Μητσοτάκη και ο Κούλης μετατάχθηκε από τον Στρατό Ξηράς στην Αεροπορία…

102 χρόνια από την προδοσία στην Μικρά Ασία. Η αδυναμία λήψης αποφάσεων. Η 23η Ιουνίου 1922

  Στις 22 Ιουνίου 1922, οι «5», Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Γεώργιον Μπαλτατζής καὶ Νικόλαος Θεοτόκης μαζί ...