26/3/24

Ένας ακόμα «κεραυνός» έπεσε στο κεφάλι του Μακρόν

Οι εκλογές στην  Σενεγάλη έληξαν με ένα πραγματικά απίστευτο αποτέλεσμα. Πρόεδρός  είναι ένας άνθρωπος που μόλις πριν από λίγες ημέρες ήταν στη φυλακή και ο Τύπος τον αποκάλεσε «αντισυστημικό» και «αουτσάιντερ». Ο Σενεγαλέζος πολιτικός Μπασιρού Ντιομαγιέ χρειάστηκε 10 ημέρες καλύψει την απόσταση από το κελί της φυλακής ως την Προεδρία .

Κατάφερε να απελευθερωθεί από τη φυλακή, να εγγραφεί ως υποψήφιος, να διεξάγει προεδρική εκστρατεία με επιταχυνόμενο ρυθμό και να κερδίσει σε μόλις 10 ημέρες.

 Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ο Ντιομαγιέ μοιραζόταν το κελί  κ με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ουσμάν Σόνκο.

Ο άνθρωπος των Γάλλων ο πρόεδρος Μάκι Σάλ που προσπάθησε  ανεπιτυχώς  να αναβάλει τις προεδρικές εκλογές αποφάσισε να δείξει καλή θέληση και χορήγησε αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους αλλά απαγόρευσε στον Σόνκο να μετάσχει στις εκλογές . 

Στις 14 Μαρτίου, ο Ουσμάν Σόνκο και ο Μπασιρού Ντιομαγιέ  απελευθερώθηκαν από τη φυλακή.  18 υποψήφιοι είχαν  ήδη ανακηρυχθεί , συμπεριλαμβανομένου του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος,  Αμαντού Μπα, πρώην πρωθυπουργού, και του  Χαλίφα Σαλ . Ο Μπασιρού Ντιομαγιέ εγγράφηκε  ως 19ος

υποψηφιοε. 

Οι  Γάλλοι δημοσιογράφοι έγραψαν πριν από τις εκλογές ότι «το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν εντελώς απρόβλεπτο» .

Ο Μπασιρού Ντιομαγιέ  εισήλθε ενεργά στον αγώνα, και τάχθηκε  υπέρ μιας αλλαγής πορείας, που δεν θα ευχαριστούσε  τους Γάλλους. Μίλησε για δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για τα  σχολεία που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά και για τους νέους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη με βάρκα, Μίλησε για την  ανεργία και την φτώχεια και υποσχέθηκε Αλλαγή.

 Ο  υποψήφιος της Ελίτ ο Αμαντού Μπα  δήλωσε μπροστγά στην κάλπη: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέχρι το τέλος της ημέρας θα γνωρίζουμε το όνομα του επόμενου προέδρου». Και ο νικητής στον πρώτο γύρο ήταν ο Μπασιρού Ντιομαγιέ.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, το 53,7% των ψηφοφόρων τον ψήφισε την περασμένη Κυριακή. 

 Πριν από τις εκλογές, ο Μπασιρου Ντιομαγιέ  υποστήριξε ότι η Σενεγάλη θα πρέπει να αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία, και θα πρέπει να αποσυρθεί από τη ζώνη φράγκου της Δυτικής Αφρικής, και είπε ότι η Σενεγάλη πρέπει να γίνει ένα πραγματικά κυρίαρχο κράτος που δεν οικοδομεί σχέσεις εις βάρος των συμφερόντων της. Φέτος, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να ξεκινήσει στη χώρα - και, όπως δήλωσε ο  Μπασιρου Ντιομαγιέ, οι συμβάσεις πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν με ευνοϊκότερους όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ημέρες Προδοσίας . Πριν 83 χρόνια. 27 Απριλίου 1941.Κυριακή του Θωμά. Την 182η ημέρα που η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο και την 22η ημέρα της Γερμανικής Επίθεσης. Οι Γερμανοί παρέλασαν στην Αθήνα. Το απόγευμα μπήκαν και στο Ναύπλιο

  Στο τελευταίο ΦΕΚ που κυκλοφόρησε στην Αθήνα, δημοσιεύτηκε το Βασιλικό Διάταγμα ς με το οποίο ετέθη «εις αποστρατείαν τη αιτήσει του» ο αν...