27/3/24

Οι Σέρβοι έριξαν το ΑΟΡΑΤΟ. 27 Μαρτίου 1999. 4η Ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ . Από το ημερολόγιο που κράτησα στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας

 Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου , δήλωσε ότι   στην επίθεση του ΝΑΤΟ ,σε στρατιωτικούς στόχους στη Γιουγκοσλαβία χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Κρουζ και βομβαρδιστικά «Στελθ» . Ενα από τα «Στελθ»  δεν γύρισε.

Ο Μπόρις Γέλτσιν, έστειλε επιστολή προς τον  Προέδρουτης Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και καταδίκασε τη στρατιωτική δράση του ΝΑΤΟ, αλλά, δεν χάλασε τις σχέσεις του με τον Κοσοβάρο εργολάβο Μπεγκετ Πατσόλι   που εκανε την ανακαίνηση του Κρεμλίνου με την εποπτεία της κόρης του και του γαμπρού του, ούτε και με τον φίλο του Μπιλ.
 
Η Ρωσική Δούμα με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής δράσης και πρότεινε μέτρα που έπρεπε να ληφθούν από την ηγεσία της Ρωσίας. 

 Το Γιουγκοσλαβικό Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε ότι από την αρχή της εκστρατείας εξαπολύθηκαν 250-300 πύραυλοι Κρουζ που έπληξαν 90 στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη την επικράτεια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. 

Στην Πρίστινα , το Κέντρο Πληροφόρησης ανακοίνωσε ότι οι Αλβανοί τρομοκράτες έκαναν περισσότερες από 20 επιθέσεις κατά της αστυνομίας.

Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έγιναν διαδηλώσεις εναντίον των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.
 Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα διέταξε την έναρξη της δεύτερης φάσης της εκστρατείας του ΝΑΤΟ, που διεύρυνε τους στόχους. 
Γύρω από το Βελιγράδι, χτύπησαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Μπαταΐνιτσα, τα Άβαλα το Πέτρλοβο Μπρντο, το Βιντίκοβτας τη Λίποβίτσα και το πολιτικό αεροδρόμιο του Βελιγραδίου.

 Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τάρατσουκ , ότι οι πολίτες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ,«είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψει στον εχθρό να καταλάβει τη χώρα έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. 
 Η Γαλλία κάλεσε τη Ρωσία να συνδράμει «στη συνέχιση των διπλωματικών ειρηνευτικών προσπαθειών». 
 
Οι Ξένοι δημοσιογράφοι που εκδιώχθηκαν από το Υπουργείο Πληροφοριών της Σερβίας, επέστρεψαν στο Βελιγράδι. 
 Η Αντιαεροπορική άμυνα, (pvo) κατέρριψε στις 20.30 ένα αμερικανικό F-117A «Night Hawk» που έπεσε στο χωριό Μπουτζάνοφτσι στη Ρούμα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣΔεν υπάρχουν σχόλια: