9/3/24

Η 9η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 9η Μαρτίου είναι η 69η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 297 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.

1009.Πρώτη γνωστή αναφορά της Λιθουανίας, στα χρονικά του μοναστηριού του Κβέντλινμπουργκ.

1074 Ο Πάπας Γρηγόριος Ζ΄ διέταξε την αφορισμό του συνόλου των παντρεμένων Ρωμαιοκαθολικών ιερέων για να επιβάλει την αγαμία του κλήρου. 

1098. Δολοφονήθηκε από τους Αρμένιους της Έδεσσας ο Αρμενικής καταγωγής κουροπαλάτης Θεόδωρος Χετάμης.

1161. Στη Σικελία ο νόθος υιός του Ρογήρου Β΄ Σίμων του Τάραντα, και ο νόθος υιός του Ρογήρου Γ', Τανκρέδος της Λέτσε, εισέβαλαν στο Βασιλικό Παλάτι στο Παλέρμο και συνέλαβαν το βασιλιά της Σικελίας Γουλιέλμο Α΄ και την οικογένειά του και η ζωή τους μόλις που σώθηκε από τον καγκελάριο Ριχάρδο της Μάντρα. Ο λαός και ο στρατός συσπειρώθηκαν γύρω από το Γουλιέλμο και όρμησαν κατά την στο παλάτι για την απελευθέρωση του βασιλιά.

  
1230 . Η καταστρεπτική για τον νέο ελληνισμό, μάχη της Κλοκοτνίτσας κοντά στο σημερινό Χάσκοβο ανάμεσα στον στρατό του Δεσπότη της Άρτας Θεόδωρου Κομνηνού Δούκα και τους Bουλγάρους του Ιβάν Ασέν Β . Οι Βούλγαροι κύκλωσαν τον Θεόδωρο που συνελήφθη αιχμάλωτος και πέτυχαν συντριπτική νίκη .              Η  Βουλγαρία έγινε η ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια . 

1309. Ο πάπας Κλήμης Ε και όλη η παπική Αυλή έπειτα από 4 έτη στο Πουατιέ, εγκαταστάθηκαν στο μοναστήρι των Δομινικανίδων καλογριών της Αβινιόν, που ανήκε στον βασιλιά της Σικελίας, που ήταν υποτελείς στη Γερμανία, και που έγινε η κατοικία των Παπών μέχρι το 1377. Ο πάπας εμπιστεύτηκε το Παπικό κράτος σε τρεις καρδινάλιους, αλλά οι Ρώμη ήταν πεδίο μάχης μεταξύ των Κολόνα και των Ορσίνι και δεν μπορούσε να κυβερνηθεί. 

1422. Η εκτέλεση της ιερέα Γιάν Ζελίβσκι προκάλεσε αιματηρές ταραχές στην Πράγα. 

1495. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Νάπολης, στο στρατό του βασιλιά της Γαλλίας Κάρολου Η’ , καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα   σύφιλης που εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύεται μέχρι σήμερα ότι την άγνωστη τότε ασθένεια, έφεραν στην Ευρώπη ναύτες του Κολόμβου .

1562 .Στη Νάπολη απαγορεύτηκαν τα δημόσια φιλιά. Στους παραβάτες θα επιβάλλονταν η ποινή του θανάτου. 

.
1589. Υπογραφή της Συνθήκης του Μπύτομ με την παρέμβαση του Πάπα Σίξτου Ε΄ με την οποία ο αιχμάλωτος με τα την μάχη της Μπιτσίνα Μαξιμιλιανός Γ΄ της Αυστρίας παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του στο στέμμα της Πολωνίας και αφέθηκε ελεύθερος.

1632. Οι μισθοφόροι του Αυτοκράτορα, υπό την αρχηγία του Γιόχαν Τσερκλάες νίκησαν κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο στη μάχη της Μπάμπεργκ, τους Σουηδούς υπό τον Γκούσταβ Χορν.

1776. Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Άνταμ Σμιθ «Ο πλούτος των Εθνών»


1796
. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης παντρεύτηκε την Ιωσηφίνα ντε Μπωχαρναί, χήρα του καρατομηθέντος υποκόμη του Μποχαρναί και δύο ημέρες αργότερα έφυγε για την εκστρατεία στην Ιταλία. 

1800. Με την συνθήκη της 9/2Ιης Μαρτίου 1800 μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, για τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, της Επτανήσου Πολιτείας η όπως επίσημα ονομάσθηκε, της Πολιτείας των Ηνωμένων Επτά Νήσων, έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την πολιτική αποκατάσταση του Ελληνικού Έθνους. 

1814
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στη Γαλλία των συνασπισμένων Μεγάλων Δυνάμεων , μετά την ισχυρή αντίσταση που αντιμετώπισαν από τα υπολείμματα του στρατού του Ναπολέοντα, με προτροπή του Άγγλου υπουργού Εξωτερικών Λόρδου Κάσρλη οι αντιπρόσωποι της Αυστρίας, της Βρετανίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας υπέγραψαν στο Σωμόν του Άνω-Μάρνη της Βορειοανατολικής Γαλλίας το Σύμφωνο της Σωμόν, που προέβλεπε οι συμβαλλόμενες δυνάμεις να μη υπογράψουν καμία επιμέρους συνθήκη ειρήνης με την Γαλλία μέχρι τη τελικής νίκη. Η συμμαχία των συμβαλλομένων ευρωπαϊκών Μεγάλων Δυνάμεων, ήταν για 20 χρόνια . Το Σύμφωνο περιείχε τους όρους εκεχειρίας με τον Ναπολέοντα Α'. 

1820. Στην Ισπανία ο Φερδινάνδος Ζ δέχτηκε να επαναφέρει το δημοκρατικό Σύνταγμα του 1812. 

1831. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Φίλιππος της Γαλλίας ίδρυσε τη γαλλική Λεγεώνα των Ξένων με έδρα το Αλγέρι. 

1835. Ξεκίνησε η επίθεση των Μαυροβούνιων στο φρούριο Ζάμπλιακ  στη λίμνη Σκόδρα.

1842. Στη Σκάλα του Μιλάνου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την όπερα «Ναμπούκο»  του  Τζουζέπε Βέρντι.



1891
. Ο Τσάρος Αλέξανδρος Γ υπέγραψε το Ουκάζιο , για την κατασκευή του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου.

1905 .
 Ο Σίμα Λόζανιτς έγινε ο πρώτος πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. 

1916. Η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο στην Πορτογαλία. Μυστική αγγλογαλλική συμφωνία για τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Πάντσο Βίλα με 1.500 Μεξικάνους κατέλαβε το Νέο Μεξικό.

1918. Ανακηρύχτηκε στο Μινσκ  η ανεξάρτητη Λαϊκή Δημοκρατία της Λευκορωσίας

1923. Ο Βλαντίμιρ Λένιν υπέστη το τρίτο εγκεφαλικό επεισόδιο. 

1924 . Η Ιταλία προσάρτησε τη Ριέκα. 

1930. Στο Κίεβο, άρχισε η δίκη των διανοούμενων, που κατηγορούνταν για τη δημιουργία μιας Ένωσης για την απελευθέρωση της Ουκρανίας.

1932. Ο Έιμαν ντε Βαλέρα έγινε πρόεδρος της Ιρλανδίας. Ο Που Γι έγινε Ανώτατος Άρχων του κράτους της Μαντσουκούο. 

1933. Συνελήφθησαν στη Γερμανία οι βούλγαροι Κομμουνιστές Δημητρόφ, Τάνεφ, και Ποπόφ κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ. Στις ΗΠΑ ο Ρούζβελτ Υπέγραψε το διάταγμα 2040 που επέκτεινε την τραπεζική αργία. 

1937. Στο κέντρο της Μόσχας έγινε η πρώτη πειραματική μετάδοση τηλεοπτικής εικόνας στην ΕΣΣΔ. 

 1939. Εγκαινιάστηκε στην Αθήνα το Ινστιτούτο Χημείας και Γεωργίας

1941Εκδηλώθηκε η ιταλική Εαρινή Επίθεση στο Αλβανικό Μέτωπο. Στην σύνορα της Βουλγαρίας με την Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία αναπτύχθηκαν οι πρώτες μονάδες της Βερμαχτ.

1944. Εκτελέστηκαν με απόφαση το Γερμανού Στρατιωτικού Διοικητή Αθηνών 50 κρατούμενοι Κομμουνιστές. 

1945. Αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-29 , βομβάρδισαν το Τόκιο, με εμπρηστικές βόμβες. 80.000 νεκροί, και ένα εκατομμύριο άστεγοι.

1946. Ολόκληρη η αριστερίζουσα πτέρυγα της κυβέρνησης Σοφούλη , ο Αντιπρόεδρος Γ. Καφαντάρης οι Γ. Παππάς (υφυπουργός Εφοδιασμού), Ι. Γεωργάκης (υφυπουργός Γενικός Διοικητής Νήσων Ιονίου Πελάγους), Γ. Καρτάλης (Εφοδιασμού), Γ. Αθανασιάδης-Νόβας (Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας), Π. Ευριπίδης (Αεροπορίας), Γ. Μπουρδάρας (Ταχυδρομείων,Τηλεγράφων και Τηλεφώνων), και Στ. Μερκούρης ,υπέβαλαν παραίτηση, λόγω του ότι δεν έγινε δεκτή η εισήγησή της , περί αναβολής των εκλογών. Χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες δηλώσεις του Γ. Καφαντάρη: «Έχει καταστεί ο βίος αβίωτος των δημοκρατικών πολιτών. Αι επικείμεναι εκλογαί θα κυριαρχούνται υπό της νοθείας και της βίας. Θα αποτελούν ασύλληπτον χίμαιραν. Η Δεξιά κατόρθωσε να καταστήσει τελείως υποχείριον το κράτος και να ασκεί... ανεξέλεγκτα επί των πληθυσμών βίαν». Το ΕΑΜ, κατήγγειλε, «το αιματηρό όργιο κρατικών και παρακρατικών οργάνων μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας». Σύμφωνα με την καταγγελία, είχαν δολοφονηθεί 1.192 αριστεροί.

1947. Στις 06.00 το πρωί , απόσπασμα Χωροφυλακής Σελέρου Ξάνθης, έπεσε σε ενέδρα Κ/συμμορίας ενώ ταυτοχρόνως άλλοι συμμορίτες επιτέθηκαν εναντίον της Διλοχίας Στρατού Σουνίου. Μετά 4ωρον συμπλοκή οι συμμορίτες ετράπησαν είς φυγή. Εφονεύθηκαν οι άνευ θητείας Χωροφύλακες Νικόλαος Μανωλόγλου και Άσλανίδης Ευστράτιος και δύο Στρατιώτες. Ή συμμορία έσχε περί τούς 15 νεκρούς .Στους Φούρνους της Ικαρίας, βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του , με μία σφαίρα στην καρδιά, ο εκτοπισμένος «Προμηθέας» Ευριπίδης Μπακιρτζής, που ήταν πράκτορας της SoE και επικεφαλής του δικτύου της Ιντέλιτζενς Σερβις στην Αθήνα. Τα αίτια του θανάτου του παραμένουν ανεξιχνίαστα. Επισήμως, ο θάνατός του καταγράφηκε ως αυτοκτονία.

1948. Στη Χίο, δύναμη Χωροφυλακής συνεπλάκη μετά ομάδος 16 συμμοριτών εις θέσιν Φλώρι. Κατόπιν 6ώρου μάχης οι συμμορίτες υποχώρησαν. Συνελήφθησαν 5 ένοπλοι, και δυο τραυματίες. Κατεσχέθησαν: εν οπλοπολυβόλο, τρία τόμιγκαν εν στάγερ, δύο Ιταλικά τυφέκια και 10 χειροβομβίδες.

1949. Στην Πελοπόννησο, ο Στρατός σκότωσε 42 Κ/Σ, συνέλαβε 38 και παραδόθηκαν 32. Εξοντώθηκε το Αρχηγείο στο Μαίναλο ,Στην Θεσσαλία σκοτωθήκαν  18 και Παραδόθηκαν 20. Στην περιοχή των Κεδρυλλίων ο Στρατός σκότωσε 9 και συνέλαβε 24. Αποσπάσματα Χωροφυλακής στην Αχαΐα σκότωσαν 13 σε δυο συγκρούσεις   και συνελήφθηκαν 11. Στην Πελοπόννησο η αεροπορία έκανε 9 εξόδους στην Υπόλοιπη Ελλάδα 93.

1951. Η Γιουγκοσλαβία δημοσίευσε μια «Λευκή Βίβλο» με κατηγορίες εναντίον της ΕΣΣΔ. 

1953. Στη Μόσχα έγινε η κηδεία του Στάλιν. Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ως αποτέλεσμα πανικού κατά τη διάρκεια της κηδείας.


1955.
 Τ
ο Fiat 600 παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά στη Γενεύη
. Ο Νικήτα Χρουστσόφ έγινε Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.


 1956
. Οι βρετανικές αρχές απέλασαν τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο στις Σεϋχέλλες ως τρομοκράτη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της ΕΣΣΔ υπό τις διαταγές του Νικήτα Χρουστσόφ κατέστειλαν τις διαδηλώσεις των Γεωργιανών στην Τιφλίδα, και σκότωσαν τουλάχιστον 80 άτομα . 

 1961. Ο Δαλάι Λάμα απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του Θιβέτ. 

1963. Νέα κρίση στις σχέσεις του Γεωργίου Παπανδρέου με τους Ηλία Τσιριμώκο και Σοφοκλή Βενιζέλο λόγω επιστολής του ηγέτη της Ενώσεως Κέντρου προς το προεδρείο της Βουλής, με την οποία δέσμευε τους βουλευτές της Ενώσεως Κέντρου να μην μετάσχουν στις εργασίες της Επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος.

1965 . Ο ισχυρότατος σεισμός της Αλόννησου.

 1966. Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

1975. Άρχισε  η κατασκευή του αγωγού πετρελαίου της Αλάσκας

1979. Η  Σικελική μαφία , εκτέλεσε στο  Παλέρμο, τον  επαρχιακό γραμματέα της Χριστιανικής Δημοκρατίας,  Μικέλε Ρέϊνα.

1985. Το Τουρκικό Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα στη Βουλγαρία τοποθέτησε ωρολογιακή βόμβα στο τρένο Μπουργκάς – Σόφια από την έκρηξη της οποίας σκοτώθηκαν 7 και τραυματίστηκαν 9 .Την ίδια μέρα μια βόμβα εξερράγη στο καφέ του ξενοδοχείου "Σλίβεν" στο Σλίβεν Sliven.

 1986. Ο Μάριο Σοάρες έγινε πρόεδρος της Πορτογαλίας. 

 1989. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και η ΕΣΗΕΑ προσπάθησαν να κλείσουν την ΕΡΤ, την  οποία κράτησε ανοιχτή ο Σπύρος Χατζάρας. Οι Πολωνικές Αρχές κατηγόρησαν επίσημα τις σοβιετικές υπηρεσίες ασφαλείας για την εκκαθάριση περισσότερων από 4.200 πολωνών αξιωματικών στο δάσος του Κατίν την άνοιξη του 1940. 

1990 . Άρχισαν στο Βερολίνο οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Γερμανίας.


1991 .
 Αντικομουνιστικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι που διοργανώθηκαν από το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης και τον Βουκ Ντράσκοβιτς. Ένας αστυνομικός και ενας διαδηλωτής σκοτώθηκαν. Στους δρόμους του Βελιγραδίου εμφανίστηκαν τα τανκ. 

1994. Ο Ιρλανδικός  Δημοκρατικός Στρατός πραγματοποίησε την πρώτη από μια σειρά επιθέσεων με όλμους στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

 1995. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοίνωσε την παραίτησή του από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, 57 μέρες πριν από τη λήξη της θητείας του. 

1999 .Ο Ιρανός πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί έφτασε στην Ιταλία, στην πρώτη επίσκεψη Ιρανού αρχηγού κράτους σε δυτική χώρα από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

 2000. Ο Σημίτης υπέβαλε την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ. 

 2001 .Επίθεση Αλβανών αυτονομιστών στο χωριό Λούτσανε στη νότια Σερβία. Σκοτώθηκε ένα μέλος των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και δύο άλλοι τραυματίστηκαν. Μαζικές διαδηλώσεις στο Κίεβο, στο πλαίσιο της δράσης «Ουκρανία χωρίς Κούτσμα» 

 2007.Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τα κράτη μέλη του μπλοκ και να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας . 0Οι Πρόεδροι Μαυροβουνίου και Κροατίας Φιλίπ Βουγιάνοβιτς και Στίπε Μέσιτς συναντήθηκαν  στο Ζάγκρεμπ..

2008. Στις γενικές εκλογές στην Ισπανία , κέρδισαν οι Σοσιαλιστές, (PSOE), με 42.6%, και παρέμεινε πρωθυπουργός ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών έδωσαν 169 έδρες στο PSOE και 154 στο Λαϊκό Κόμμα. 

 2010. Ταυτοποιήθηκε μέσω εξετάσεως γενετικού υλικού η σορός του Τάσου Παπαδόπουλου, που διατέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η οποία είχε κλαπεί στις 11 Δεκεμβρίου 2009, με σκοπό την απόσπαση λύτρων. Η άνω βουλή του κοινοβουλίου της Ινδίας αποφάσισε το ένα τρίτο των εδρών στο εθνικό κοινοβούλιο να ανήκει  στις γυναίκες.

2020 .Στην Ιταλία, η κυβέρνηση έθεσε  ολόκληρη τη χώρα σε καραντίνα, λόγω του κορωνοϊού .Κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

2022. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν  κηρύξει οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και απαντώντας στο ερώτημα «ποιες είναι οι πιθανότητες της Μόσχας να μην χάσει σε αυτόν τον πόλεμο, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να συνδέσουν ολόκληρο τον κόσμο με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία», ο Πεσκόφ δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να «κάνουμε ό,τι ανταποκρίνεται καλύτερα στα συμφέροντά μας». Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία δεν αποσκοπεί στην ανατροπή της Ουκρανικής κυβέρνησης.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Τάρια Νουλαντ Victoria Newland αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ ανήκουν στην Ουκρανία αποκλειστικά στον τομέα της ιατρικής έρευνας και κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να καταστρέψουν επειγόντως τις εργαστηριακές εγκαταστάσεις, των βιολογικών εργαστηρίων ώστε να μην πέσουν στην κατοχή του ρωσικού στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: