3/2/10

Κάνουν την κρίση ευκαιρία για τα αφεντικά

Βάζουν χέρι στο αγγελιόσημο και τον ΕΔΟΕΑΠ

Σχέδιο για την ανακατανομή του αγγελιόσημου (πού σήμερα είναι ο βασικός πόρος 13 ταμείων και αλληλοβοηθητικών λογαριασμών εργαζομένων στην ενημέρωση), με ταυτόχρονη υποκατάσταση της ΕΣΗΕΑ και των άλλων ενώσεων (Θεσσαλονίκη, Πάτρα Βόλος, περιοδικός τύπος) από ένα πανελλαδικό σωματείο- μαιμού, είναι σε εξέλιξη.

Αποτελεί πρωτοβουλία συνδικαλιστών-διευθυντών και του πράσινου βασιλόπουλου της ΕΡΑ (με αποκλειστική σύμβαση από τις μέρες του Ρουσόπουλου). Απηχεί έτσι κυβερνητικές θέσεις στο τομέα της επικοινωνίας, με στόχο τον κεντρικό έλεγχο στην ενημέρωση, όπως αποκαλύφθηκε κατά την επίσκεψη Πεταλωτή στην ΕΣΗΕΑ.

Προβλέπει την βίαιη είσοδο χιλιάδων ετεροεπαγγελματιών από το χώρο του θεάματος στο χώρο της ενημέρωσης με την ασφαλιστική ένταξη τους (χωρίς εργοδοτικές εισφορές) στον ΕΔΟΕΑΠ αλλά και στα ΤΕΑΣ της περιφέρειας .

Με τον τρόπο αυτό παίζεται το παιχνίδι που βολεύει εκδοτικές επιχειρήσεις και φορτώνονται τα δημοσιογραφικά ταμεία με υποχρεώσεις τους και ασφαλισμένους του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) που μεταφέρονται απ΄αυτά.

Βέβαια κανείς δεν δίνει σημασία στα αναλογιστικά δεδομένα πού δεν έχουν για τον ΕΔΟΕΑΠ μέλλον (με τους σημερινούς ασφαλισμένους) πάνω από 9-12 χρόνια.

Με το σχέδιο, το οποίο υποστηρίζεται προκλητικά από μέλη της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ και πρόκειται να συζητηθεί ίσως και αύριο στην συνάντηση που έχει οργανώσει η ΠΟΕΣΥ, γίνεται ετσι η κρίση ευκαιρία για εκδοτικά συγκροτήματα, καναλάρχες και άλλους που με στρατηγικούς επενδυτές τους, χρησιμοποιούν την όποια περιστασιακή τους ρευστότητα για αποζημιώσεις σε μαζικές απολύσεις με τον μανδύα της εθελουσίας εξόδου.

Ενδεικτικές είναι οί τελευταίες εξελίξεις στην Απογευματινή, τον ΔΟΛ, την Ελευθεροτυπία το Εθνος, τον Αλφα.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι περικοπές, αλλα και το πάγωμα των συντάξεων, που κάνει η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ καθώς και η νομιμοποίηση του νόμου Πετραλιά από δήθεν αριστερές πλειοψηφίες που ελέγχουν την διοικηση της ΕΣΗΕΑ αλλά και των ταμείων.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις ρυθμίσεις του νόμου Πετραλιά για τις συγχωνεύσεις (είναι στην ουσία ενοποιήσεις αποθεματικών, όπως αναφέρει στη γνωμοδότηση του ο Α.Μανιτάκης) αποδέχεται από χθες και η Κυβέρνηση. O πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και πάγωμα των μισθών στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, στις οποίες περιλαμβάνεται η ΕΡΤ και το ΑΠΕ. Προμηνύεται αντίστοιχο πάγωμα των συντάξεων.

Χωρίς μάσκα ο Μουλόπουλος

Το αποκάλυψε το «Παρόν» της Κυριακής:

«Την πλήρη εφαρμογή του Νόμου Πετραλιά (εναντίον του οποίου είχαν ξεσηκωθεί όλοι οι ασφαλισμένοι της χώρας), ζητάει τώρα με ερώτηση που υπογράφει προς τον υπουργό Εργασίας, ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Βασίλης Μουλόπουλος.

Ζητάει μάλιστα εξηγήσεις (…!) γιατί δεν έχει εισπραχθεί ακόμη το 10 % που αφαιρεί ο νόμος από τους πόρους των δημοσιογραφικών Ταμείων (αγγελιόσημο).

Απαιτεί δηλαδή να αφαιρεθούν έστω και τώρα από τον ΕΔΟΕΑΠ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (όπου έχουν ενσωματωθεί το ΤΣΠΕΑΘ το ΤΑΙΣΥΤ το ΤΑΤΤΑ κ.λ.π.) εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και να μειωθούν έτσι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων του Κλάδου, όπως και τα αποθεματικά όλων των άλλων Ταμείων .

Με την ερώτησή του ο μέχρι πρότινος διευθυντής του ΔΟΛ, για τον οποίο εκκρεμούν, καταγγελίες σχετικά με τα οικονομικά της ΠΟΕΣΥ, ζητάει από τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο, να απαντήσει και να καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία για τα έτη 2008-2009 πιέζοντας έτσι να γίνει αναδρομικά, η αφαίρεση των πόρων αυτών αφού είναι γνωστό ότι τουλάχιστον από τα δημοσιογραφικά Ταμεία, δεν έχουν αφαιρεθεί μέχρι στιγμής κεφάλαια από τα αποθεματικά τους γιατί εκτός των άλλων εκκρεμεί προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας την οποία είχε καταθέσει η προηγούμενη διοίκηση της ΠΟΕΣΥ (επί Προεδρίας Τσαλαπάτη), κατά του νόμου Πετραλιά.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση των δύο καθηγητών πανεπιστημίου (Α. Μανιτάκη και Φ. Δωρή), η αφαίρεση πόρων ιδίως από τον ΕΔΟΕΑΠ ισοδυναμεί με δήμευση γεγονός που αντίκειται στην ισχύουσα νομοθεσία».

Η πρωτοβουλία αυτή του Β. Μουλόπουλου γίνεται προφανώς σε συνεννόηση με τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Α. Νταβανέλλο και Ν. Νταουντάκη,(είναι στην ίδια παράταξη με τον βουλευτή), που έχοντας πλέον από κοινού την πλειοψηφία και αφού με καθυστέρηση 7 μηνών ψήφισαν τελικά για Πρόεδρο τον Π. Σόμπολο, αρνούνται να πάρουν θέση για όσα συμβαίνουν στον ΕΔΟΕΑΠ αλλά και η αφαίμαξη του αγγελιόσημου την οποία μεθοδεύουν κυβέρνηση και εργοδότες που η πρωτοβουλία Μουλόπουλου σαφώς εξυπηρετεί.

Η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων με ανακοίνωσή της έχει καταγγείλλει από την πρωτη στιγμή όλα αυτά και κυρίως την ένοχη σιωπή της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, που στην ουσία κουκουλώνει τις ευθύνες της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ (νέο χαράτσι για τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα και στις εξετάσεις, ρατσιστική περικοπή στις δαπάνες για τα ρε των ασφαλισμένων, κατάργηση σε επιδόματα συνταξιούχων κ.λ.π.)

Και όλα αυτά για να παραδώσουν τα κλειδιά της Ένωσης και του Ταμείου μας στην διαπλοκή και τους συνοδοιπόρους της.

(ρεπορτάζ στυξ)

ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

26 Νοεμβρίου 1973. H Κυβέρνηση Ανδρουτσόπουλου υπό την Προεδρία του Γκιζίκη. Μια ημέρα μετα την επέμβαση του Στρατού το Λονδίνο αποκάλυψε ότι στο βάθος υπήρχε η λύση Καραμανλή

  Τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 1973 κυκλοφόρησε στο Λονδίνο η φήμη περί προσεχούς  επανόδου του Καραμανλή στην Αθήνα, και για επαφές του Καραμανλ...