1/10/24

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΩΔΙΑ...ΕΙΝΑΙ ΚΩΜΩΔΙΑ

Στο Κράτος της Κατίνας (Σαλαμάκι)


 Τα πρακτικά δεν ήταν και δεν ειναι απόρρητα.

Το παλάτι έδωσε στην Δημοσιότητα τα Πρακτικά του Συμβουλίου τουΣτέμματος το 1965 και ο Καραμανλής τα πρακτικά το 1990, τα "Κώστα μου" και "Ανδρέα μου" και τα Πρακτικά για το "μακεδονικό" όταν έδιωξαν τον Σαμαρά.

Η Κατίνα (Σαλαμάκι) ζει στο δικό της Βασίλειο.

ΥΓ. ΟΥΣΤ!!!!

Βρήκαν το αυγό του Κολόμβου για τον Τρίτο Παγκόσμιο. «Η Ουκρανία δεν χρειάζεται άδεια για να χρησιμοποιήσει τα δικά της όπλα για επιθέσεις στη Ρωσία», είπε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

 


Και τώρα μπορείτε , (οι Φίλοι του Θανάση )να πα να γαμηθ@@@ι



Ο μικρός "Λέων"  κατέθεσε ενώπιον του τακτικού κακουργιοδικείου Βόλου  ότι είχε «αθέμιτες σχέσεις» με τον Πουστοθανάση.

Ομολογία από σύντροφο και γραμματικό  του «Άρη». 

Ο τοπικός ανταποκριτής μπέρδεψε τον μικρό «Λέοντα» τον  ιπποκόμο του Άρη, με τον άλλο, τον  αιμοσταγή  «Καπετάνιο». 

Ο μικρός Λέων, (πραγματικό όνομα Γιάννης Νικολόπουλος) ηταν από τη Σπερχειάδα Φθιώτιδας, και ήταν ο μουλαράς  του Άρη. 

Μετά την αυτοκτονία του Πουστοθανάση στη Μεσούντα συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Λαμία. 

Δικάστηκε στον Βόλο και δεν καταδικάστηκε σε θάνατο ούτε παρέμεινε στις φυλακές για αρκετά χρόνια χωρίς να εκτελεστεί η ποινή. Παρεμεινε κρατούμενος μέχρι να δικαστεί.

Στη Δικογραφία ήσαν 32. Παρόντες δικάστηκαν 24. Οκτώ δικάστηκαν «ερήμην». Από τους 24 απηλλάγησαν λόγω «συγχύσεως». Ο μικρός Λέων ήταν ένας από αυτούς. 

Στη συνέχεια σπούδασε και  ήταν δάσκαλος ή καθηγητής 

 

Η απόφαση του Κακουργιοδικείου εκδόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 

1949  


ΥΓ. ΖΗΤΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΕΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΦΕΙΓ ΒΟΛΑΝ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΆΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΤΟΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ.

Το «Πατριωτικό Σύμφωνο», της Μάνης του 1819

Το Πατριωτικό Σύμφωνο της 1ης/13ης Οκτωβρίου 1819 που υπογράφηκε στις Κιτριές από τις οικογένειες των Μαυρομιχαλαίων, των Γρηγοράκηδων και των Τρουπάκηδων με την μεσολάβηση των Φιλογενών ήταν παιδί του Πατριωτικού Δοκιμίου

 Το «Πατριωτικό Σύμφωνο», της Μάνης του 1819, ακολουθούσε τις Αρχές του Πατριωτικού Δοκιμίου   του 1817 , και το υπέγραψαν Φιλόμουσοι και Φιλογενείς. 

Ηταν ιερός Δεσμός υπέρ Πίστεως, Πατρίδος και Γένους.

Το κείμενο του ιστορικού αυτού πατριωτικού συμφώνου το οποίο διαπραγματεύτηκε με τις τρεις οικογένειες ο Απεσταλμένες της Ανωτάτης Αρχής,Χριστόφορος Περραιβός , άρχιζε με όρκο      και κατέληγε σε κατάρα σε περίπτωση αθέτησης.
 

 Το κείμενο: 

«Δια του παρόντος ημών ιδιοχειροϋπογεγραμμένου γράμματος υποσχόμεθα μεθ' όρκου της αγιωτάτης και ορθοδόξου ημών Πίστεως και με την δύναμιν του τρομερού όρκου, όπου αυτοπροαιρέτως δια την σωτηρίαν του Γένους μας εκάμαμεν, ότι να φυλάξωμεν τας ακολούθους συνθήκας. 

Α. Ημείς αι τρεις γενεαί, δηλαδή Μαυρομιχάληδες, Γρηγοριάνοι και Τρουπάκηδες, ως δυνατώτεραι και αξιώτεραι από τας άλλας γενεάς της πατρίδος μας Σπάρτης, υποσχόμεθα με την δύναμιν των ρηθέντων φοβερών όρκων, να βασιλεύη εις το εξής εις τα σώματά μας, μια ψυχή, μια σύμπνοια, μια θέλησις και να μη δύναται ποτέ κανένα εσωτερικόν ούτε εξωτερικόν αίτιον να διασείση ή να αδυνατίση ένα τοιούτον Ιερόν δεσμόν. 

Β. Ο κύριος και καθολικός μας σκοπός ενός τοιούτου δεσμού δεν αποβλέπει ούτε γίνεται δι’ άλλο τι, ειμή μόνον δια την κοινήν της πατρίδος μας ωφέλειαν, και δια να είμεθα έτοιμοι συμφώνως και προθύμως να πράξωμεν, τα όσα ήθελε προσταχθώμεν από τους ανωτέρους και εγκρίτους του Γένους μας, δια το γενικόν συμφέρον της πατρίδος μας Ελλάδος, ωσάν όπου είμεθα υπόχρεοι και ενταυτώ ωρκωμένοι να χύσωμεν και την υστερινήν ρανίδα του αίματος μας οπόταν η χρεία το καλέση. 

Γ. Επειδή και τοιούτοι Ιεροί δεσμοί συμβαίνει κάποτε να διασείωνται και ανατρέπωνται από εξωτερικάς και εσωτερικάς καταδρομάς καί διχονοίας, καθώς τινες πάσχουν να αρπάξουν την Ηγεμονείαν και άλλοι να ταράττουν την κοινήν ησυχίαν της πατρίδος μας, παρακινούμενοι από φυσικήν τους κακίαν και πλεονεξίαν, δια τούτο ημείς συμφώνως θέλει επιμελούμεθα να καταπαύωμεν τα τοιαύτα, όσον το δυνατόν, με τους πλέον ήσυχους, επιτηδείους ή και φοβεριστικούς τρόπους. Ειδέ όλα αυτά ήθελε φανούν αδύνατα, τότε εκ συμφώνου πρέπει με τα άρματα εις χείρας να εκριζώνωμεν τα τοιαύτα, και χρείας τυχούσης και εις την ιδίαν Αυλήν να αντισταθώμεν, χωρίς ποτέ να κλίνωμεν εις καμίαν άλλην αλλαγήν της Ηγεμονείας, όπου ήθελεν αποφασίσει η Πόρτα.

 Δ. Κάθε Ιερός δεσμός, και μάλιστα εκείνος όπου γίνεται υπέρ Πίστεως, Πατρίδος και Γένους, δια να μείνη ακλόνητος και άσειστος, πρέπει να βάλλη δι' αρχήν και θεμέλιον την αλήθειαν και δικαιοσύνην.
 Όθεν ημείς υποσχόμεθα να φυλάξωμεν αυτάς τας αρετάς απαρασαλεύτους, αι οποίαι όχι μόνον τας ειδικάς μας γενεάς θέλει δοξάσουν, αλλά και την ιδίαν μας πατρίδα θέλει ευτυχήσουν και στερεώσουν.
 Τέλος πάντων την τιμήν και ατιμίαν και κέρδος και ζημίαν του πλέον μικρότερου συμπατριώτου μας, ή και ομογενούς μας θέλει στοχαζόμεθα ως ίδια ιδικά μας. 

Ε. Όποια προσταγή ήθελε μας παρουσιασθή ή Βασιλική ή του Γένους μας, όπου να αποβλέπη προς όφελος της κοινής πατρίδος, να θεωρήται και ενεργήται προθύμως και θερμώς από ημάς τους ιδίους, χωρίς όμως να αδικήσωμεν τινά από τους αξιωματικούς της πατρίδος μας, δηλαδή τους λεγόμενους Καπετανέους, αλλά κατά την αξίαν και αρετήν του καθενός να τον μεταχειρισθώμεν, χωρίς τίνα φιλοπροσωπίαν και πάθος έξω μόνον μένουν αμέτοχοι, από όσα μυστικά θέλει εμπιστευθούν εις ημάς τους ίδίους δια το κοινόν όφελος. Ομοίως τα τοιαύτα μυστικά θέλει είναι αγνώριστα και εις τα ιδικά μας παιδία και αδελφούς και εξαδέλφους, οπόταν γνωρίζωμεν, ότι δεν είνε άξιοι και ικανοί να τα φυλάξουν.

 ΣΤ. Καθώς μόνοι μας θέλει εχομεν όλον το βάρος της πατρίδος μας δια την καλήν της κυβέρνησιν. ομοίως και κάθε άλλην προσταγήν από το Γένος μας θέλει την δεχόμεθα και ενεργούμεν ως χρέος μας απαραίτητον χωρίς τινος δισταγμού και αντιστάσεως. Κατ' αυτόν λοιπόν τον τρόπον πάλιν ημείς οι ίδιοι θέλει ανταποκρινώμεθα εκ μέρους όλης της Σπάρτης με το Γένος μας δια κάθε μερικόν της πατρίδος μας ή και γενικον της Ελλάδος συμφέρον, έξω μόνον τας μικράς υποθέσεις και διαφοράς της πατρίδος και των γειτόνων θέλει τας θεωρεί και διορθώνει ο ίδιος Ηγεμών. 

Ζ. Αγκαλά και εις το άλλο κοινόν γράμμα περί της πατρίδος μας υποσχόμεθα να φυλάξωμεν απαρασάλευτα όλα τα συμφωνηθέντα μολονούτο υποπτευόμενοι εις την μικρότητα του νοός μερικών, και εις τα ξεχωριστά πάθη οπού τους κυριεύουν και κατασύρουν, δια τούτο εκρίναμεν συμφέρον και αναγκαίον δια την ασφάλειαν και δόξαν της πατρίδος μας, και δια την έκπλήρωσιν του χρέους μας και αυτοπροαιρέτου όρκου προς την γενικήν πατρίδα και μητέρα ημών Ελλάδα, να κάμωμεν την παρούσαν ξεχωριστήν και αδιαίρετον ομοψυχίαν των τριών ημών οικογενειών δια χαλινόν και παιδείαν των ενδεχομένων συμβεβηκότων. 

Η. Όθεν εν ενί στόματι, μια ψυχή και μια σύμπνοια και αδιαιρέτω δεσμώ υποσχόμεθα να φυλάξωμεν τας ρηθείσας συμφωνίας ανελλιπείς και απαρασαλεύτους. Εαν δε τινας εξ ημών (το οποίον δεν τον πιστεύομεν ποτέ!) ήθελε φθάσει εις τόσον βαθμόν παρανομίας και ασεβείας, να φανή παραβάτης και επίορκος των τοσούτων ωφελίμων πράξεων της πατρίδος μας, εκείνον τον παραδίδομεν πρώτον εις χείρας θεού ζώντος, δεύτερον εις τας αράς της εδικής μας πατρίδος, τρίτον εις τους δικαιότατους απροσωπολήπτους νόμους της γενικής ημών πατρίδος Ελλάδος, το δε όνομα της οικογενείας του να μείνη αιωνίως άτιμον, υβρισμένον, μισητόν από όλην την πατρίδα και γένος. Διό γίνονται τέσσαρα όμοια και απαράλλακτα γράμματα, υπογεγραμμένα ιδιοχείρως και εσφραγισμένα με τας ιδίας μας σφραγίδας, από τα οποία το εν κρατεί ο ενδοξότατος Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, το άλλο ο ενδοξότατος πρώην Αντώνμπεης Γρηγοριάνος, το τρίτον ο ευγενής Καπετάν Παναγιώτης Τρουπάκης το δε τέταρτον ο Κύριος Χριστόφορος Περραιβός δια απόδειξιν και παράστασιν προς το Γένος μας, τα οποία αυτά θέλουν έχει όλον το κύρος και την ισχύν αναμεταξύ ημών και έμπροσθεν των απροσωπολήπτων νόμων του Γένους μας. 
Κυτριαίς α’ Οκτωβρίου 1819. 

(ΤΣ Τουρκικοίς γράμμασι) Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης βεβαιόνω τα άνωθεν. (ΤΣ Τουρκικοίς γράμμασι) Πρώην Άντώμπεης Γρηγοράκης επιβεβαιώ. (ΤΣ Ελληνικοίς γράμμασι) Καπετάν Παναγιώτης Τρουπάκης με τον υιόν μου και εδικούς μου βεβαιόνω το άνωθεν. Καβαλιέρ Δημήτριος Γρηγοράκης βεβαιόνω το άνωθεν. (ΤΣ Ελληνικοίς γράμμασι) Μπας καπιτ. Τζιγκουρίος Γρηγοράκης βεβαιόνω με τα αδέλφια 

Ο Περραιβός έμεινε στην Μάνη ως τις 15 Μαρτίου 1820. Το πατριωτικό Σύμφωνο κοινοποιήθηκε στον Ρώσο πρόξενο στην Πάτρα Ιωάννη Βλασσόπουλο και εκείνος το έστειλε στον Καποδίστρια. Στην Κωνσταντινούπολη το έστειλε ο Αριστείδης Παπά, ο οποίος το διαβίβασε και την Βιέννη για να τυπωθεί στον Λόγιο Ερμή.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

ΥΓ.Προκαλώ κάθε ντενεκέ της Στοάς και κάθε Ρουφιάνο να μου βρεί ποιά σχέση είχαν ο "ιδρυτής" Ξάνθος και η Φιλική Εταιρεία με το  Πατριωτικό Σύμφωνο.

O Καλός Χριστιανός και εκ μεταγραφής «δεξιός» κ. Οικονόμου δεν καθάρισε με την διακοπή της σχέσης του με τον κ. Καρρά. Έχει την πολιτική ευθύνη για τον Συνεργάτη του. Το τι ήξερε και δεν ήξερε για εκείνον δεν μας αφορά. Μας αφορά ότι τον επέλεξε. Το ίδιο ισχύει και για τον Εφιαλτάκη-Μητσοτακένσκι που τους έβαλε και τους δυο να κονομήσουν τους Έλληνες


 

Επαναλμαβάνω. Η προσωπική σχέση του κ. Οικονόμου με το φαλακρομουσάτο "δεξί του χέρι" δεν μας αφορά. Ούτε η αγάπη του φαλακρομουσάτου για τον "ηγέτη".

 Μας ενδιαφέρει η πολιτική ευθύνη. 

Ο κ. Οικονόμου ευθύνεται για τον κ. Καρρά και έπρεπε να πάει σπίτι του. Να παραιτηθεί και από βουλευτής.

Ο ηγέτης ευθύνεται και για τους δύο.

Να θυμίσω ότι ο κ. Οικονόμου ήταν "παπαδοπαίδι" και βγηλε βουλευτής με τις ψήφους της Μητροπόλεως Αττικής και του τέως Μητροπολίτου. 

Η 1η Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 1η Οκτωβρίου είναι η 275η ημέρα του δίσεκτου 2024. Απομένουν 91 μέρες ως το τέλος του έτους.

844 .Οι Βίκινγκς κατέλαβαν  την αραβική πόλη της Σεβίλλης.

 
911. Επί του Λέοντος του Σοφού καθιερώθηκε 
στην Κωνσταντινούπολη, ο εορτασμός της Αγίας Σκέπης, λόγω της εμφάνισης της Θεοτόκου, στην Εκκλησία των Βλαχερνών προς τον αγρυπνούντα μοναχό Ανδρέα και τον  ακόλουθο  του Επιφάνιο.

1018. Στην Ιταλία, ο Κατεπάνω Βασίλειος Βοϊωάννης στο ίδιο πεδίο μάχης όπου οι Ρωμαίοι είχαν συντριβεί από τους Καρχηδονίους το 216 π.x. νίκησε τους Νορμανδούς και έδωσε μια παράσταση ζωής στη Βυζαντινή «Μεγάλη Ελλάδα».

1218. Ο Πάπας Ονώριος Γ ́ απάλλαξε τους Τεύτονες Ιππότες από τη δικαστική εξουσία των τοπικών επισκόπων.

1468. Στο πλαίσιο της διαπάλης του Βίκτορ Πόντεμπραντ με το Ματθία Κορβίνο για το Στέμμα της Βοημίας, οι Ούγγροι νίκησαν τις δυνάμεις της Βοημίας στη μάχη του Ράγιετς.

1550 .Ο Ιβάν ο Τρομερός εξέδωσε Ουκάζιο (Διάταγμα) «Σχετικά με τη παραχώρηση γης» σε χιλιάδες επιλεγμένους  στρατιώτες και έτσι έθεσε τα θεμέλια του τακτικού ρωσικού στρατού. Οι «επιλεγμένοι »  έλαβαν κτήματα σε απόσταση 60-70 χιλιομέτρων από τη Μόσχα, και με αυτούς σχηματίστηκε ένας ημι-τακτικός στρατός τυφεκιοφόρων.

1730. Στην Κωνσταντινούπολη εκθρονίστηκε με πραξικόπημα των Γενιτσάρων των οποίων ηγείτο ο Αλβανός Πατρόνα Χαλίλ, ο γιός της δεύτερης Ελληνίδας Σουλτάνας της Ευανθίας από το Ρέθυμνο, ο Σουλτάνος Αχμέτ Γ΄ που ανέβασε στον θρόνο τον ανιψιό του Μαχμούτ ,τον Γαζή. 

1756. Κατά τον Επταετή Πόλεμο ο Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας με 28000 άνδρες νίκησε 35.000 Αυστριακούς στη μάχη του Λόμποσιτς.




1777. Η πρώτη Συνθήκη του Σαν Ιντελφόνσο. 
Η Ισπανία και η Πορτογαλία μοιράστηκαν τις  αποικίες στη Νότια Αμερική. Πορτογαλία έλαβε  το έδαφος της σημερινής Ουρουγουάης και περιοχές στη σημερινή Βραζιλία.

1787. Στο πλαίσιο του Ρωσο-τουρκικού πολέμου (1787-1792), οι Τούρκοι με 25 πλοία με 400 κανόνια, και 23 μεταγωγικά που μετέφεραν 6000 άνδρες επιτέθηκαν την 1η/12η Οκτωβρίου στο φρούριο Κίνμπουρν που βρισκόταν απέναντι από το Οτσακόφ και το οποίο διοικούσε ο Αλέξανδρος Σουβαρόφ. 
Ο Σουβαρόφ με την άφιξη των Κοζάκων που είχε ζητήσει να τον ενισχύσουν στις 4 το απόγευμα εξαπέλυσε αντεπίθεση και διέλυσε τους Τούρκους που είχαν 4000 νεκρούς. Στα πλοία επέστεψαν 600.
Οι υπόλοιποι αιχμαλωτίστηκαν, μεταξύ των οποίων και δύο Γάλλοι αξιωματικούς ντυμένοι ως Τούρκοι, που στάλθηκαν στη Σιβηρία. Οι Ρωσικές απώλειες ήταν 2 αξιωματικοί και 136 στρατιώτες. Ο ίδιος Σουβαρόφ τραυματίστηκε στα πλευρά και αριστερό χέρι, και σώθηκε από την επέμβαση του γρεναδιέρου Στεπάν Νόβικοφ.

1791 .Πρώτη σύνοδος της Γαλλικής Νομοθετικής Συνέλευσης. 

1795. Η Γαλλία προσάρτησε τις Αυστριακές Κάτω Χώρες, το σημερινό Βέλγιο.

1800. Με την τρίτη Συνθήκη του Σαν Ιντελφόνσο η  Ισπανία παραχώρησε τη Λουιζιάνα στη Γαλλία.

1804‎‎. Άνοιξε στο Κότορ Ρωσικό προξενείο με επικεφαλής τον διπλωματικό εκπρόσωπο της Ρωσίας στο Ντουμπρόβνικ, Μαζουρέβσκι, 

1814. Επρόκειτο να ξεκινήσει ο Συνέδριο της Βιέννης, με στόχο την επαναχάραξη του πολιτικού χάρτη της Ευρώπης μετά την ήττα του Ναπολέοντα αλλά δεν άρχισαν οι συνεδριάσεις λόγω διαφωνιών μεταξύ των Συνέδρων .

1818. Άρχισε  το Συνέδριο του Άαχεν.Η Αυστριακή Αυτοκρατορία, εκπροσωπήθηκε  από τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Β ́ και τον καγκελάριο Μέττερνιχ. Η Ρωσική Αυτοκρατορία, από τον Τσάρο Αλέξανδρο Α', τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον Νεσσελροντ.Το Βασίλειο της Πρωσίας, από τον βασιλιά Φρειδερίκο Γουλιέλμο Γ ́, τον φον Χάρντενμπεργκ και τον φον Μπέρνστορφ. Το Ηνωμένο Βασίλειο, εκπροσωπούμενο από τον Λόρδο Καστλερι και τον Ουέλλινγκτον.Το Βασίλειο της Γαλλίας εκπροσώπησε  ο Πρωθυπουργός του Δούκας του Ρισελιέ. Σκοπός του συνεδρίου ήταν να αποφασιστεί το τέλος της κατοχής της Γαλλίας.

1819. Την 1/13η Οκτωβρίου ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης , ο  Άντώμπεης Γρηγοράκης , ο Καπετάν Παναγιώτης Τρουπάκης και ο καπετάν. Τζιγκουρίος Γρηγοράκης προσυπέγραψαν το Σύμφωνο Συμφιλίωσης των Κιτριών για το οποίο εργάστηκαν ο Χριστόφορος Περραιβός και ο Ηλίας Χρυσοσπάθης.
1820. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης εισήλθε στο Λοιμοκαθαρτήριο στο Ισμαήλιο της Βεσσαραβίας, για τη Συνεδρίαση των στελεχών της Επαναστατικής Εταιρείας.

1827. Κατά τον Ρωσοπερσικό πόλεμο ο ρωσικός στρατός με επικεφαλής τον Ιβάν Πασκέβιτς εισήλθε στο Γερεβάν, τερματίζοντας μία χιλιετία μουσουλμανικής κυριαρχίας . 

1860. Οι ερυθροχίτωνες του Γκαριμπάλντι  νίκησαν τον στρατό  του  Βασίλειου της Νάπολης, στη μάχη του ποταμού Βολτούρνο, κοντά στη σημερινή Κάπουα  της Νοτίου Ιταλίας. Στο ίδιο πεδίο μάχης  ο Ναρσής είχε νικήσει τους Γότθους  σε Μάχη κατα Παράταξη.

1861.Κυκλοφόρησαν τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα, με παράσταση της κεφαλής του Ερμή, τα οποία τυπώθηκαν στο Παρίσι. 

1873.Εκδόθηκε από τον Δημήτριο Κορομηλά, η πρώτη καθημερινή εφημερίδα της Αθήνας με τον τίτλο «Εφημερίς».

1890 .Η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εγκαταστάθηκε στη Σόφια.

1899. Σχηματίστηκε η 19η βουλγαρική κυβέρνηση του Φιλελεύθερου Κόμματος με επικεφαλής τον Τόντορ Ιβάντσοφ.


1912. Οι Κρήτες βουλευτές εγιναν δεκτοί από την Ελληνική Βουλή, έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια  για να μετέχουν  κι αυτοί στις εργασίες της, ώστε να επισπευσθεί η ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα.


1914. Η Τουρκία, ως σύμμαχος των Κεντρικών Δυνάμεων έκλεισε τα Δαρδανέλια για τα πλοία των χωρών της Αντάντ.

 1918 . Οι Άραβες υπό τον πράκτορα Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, γνωστό ως «Λόρενς της Αραβίας», κατέλαβαν τη Δαμασκό. 


1924 .Αρχισε να εκπέμπει το Κρατικό Ραδιόφωνο του Βελιγραδίου , από τον πομπό που έστησαν στη Ρακοβίτσα οι μηχανικοί Μιχαήλο Σίμιτς και Ντομπριβόγιε Πέτροβιτς . 


1928 .Στη  Σοβιετική Ένωση τέθηκε σε εφαρμογή το πρώτο πενταετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και την κολεκτιβοποίηση της γεωργίας.


1930 .Οι Μπολσεβίκοι ανατίναξαν το Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ  στη Μόσχα, που είχε  ιδρυθεί το 1365.

1931. Στην Ισπανία δόθηκε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες . 

1934 .Εξεγέρσεις κατά της Ισπανικής κυβέρνησης των σοσιαλιστών και των  αναρχικών στην Αστούριας και την Καταλονία.

1936. Στην Ισπανία ο Φρανθίσκο Φράνκο ανέλαβε την ηγεσία της επαναστατικής εθνικιστικής κυβέρνησης της λεγόμενης κυβέρνησης του Μπούργκος .

1938. Μετά την Συμφωνία του Μονάχου, ο γερμανικός στρατός μπήκε γερμανόφωνη περιοχή της Σουδητίας που προσαρτήθηκε στη Γερμανία.

1941. Οι Βούλγαροι που καταδίωκαν τους Κουκουέδες που πολεμούσαν για την Σοβιετική Ένωση και οι οποίοι πέρασαν την Κορμίτσα Σερρών εκτέλεσαν 91 Έλληνες επειδή ένας Κομμουνιστής πέταξε χειροβομβίδα στους βουλγάρους.

 1943. Οι Συμμαχικές Δυνάμεις μπήκαν στην Νάπολη.

1945. Υπό τη διεύθυνση των Αθανασίου Σέμπου και Νικολάου Ζιρώ, κυκλοφόρησε στην Αθήνα το πρώτο φύλλο της ημερήσιας αθλητικής εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ», που επέζησε 62 χρόνια, μέχρι το 2007.

 1946 .Βγήκε η απόφαση για τους 22 στη Δίκη της Νυρεμβέργης . καταδικάστηκαν σε θάνατο οι, Γκέρινγκ, Κάιτελ,Ρίμπεντροπ, Καλτενμπρούγκερ , Ρόζενμπεργκ, Χανς Φρανκ , Φριτς Ζάουκελ, Άρτουρ Σέις Ίνκβαρτ. Σε ισόβια καταδικάστηκαν ο Ρούντολφ Ες, ο Φρικ και ο Ρέντερ .Σε ποινή 20ετούς κάθειρξης οι φον Σίραχ, Σπέερ, σε 15ετή κάθειρξη ο φον Νόιραθ και σε 10ετή κάθειρξη ο Καρλ Νταίνιτς. Αθωώθηκαν οι: Γιαλμάρ Σαχτ (τραπεζίτης) και 

ο (πρέσβης στην Άγκυρα) Φραντς φον Πάπεν. 
1947. Οι  Η.Π.Α. αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις με τη Βουλγαρία 

1949. Ο Μάο Τσε Τουνγκ ανακήρυξε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η Ουγγαρία η Πολωνία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας κατήγγειλαν  τη Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας με τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης, και ξεκίνησαν  εκτεταμένη ιδεολογική εκστρατεία εναντίον της κυβέρνησης του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.


1956. Από το Αμφιθέατρο της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών στην Τιμισοάρα ξεκίνησε μια φοιτητική κινητοποίηση με αιτήματα προς  όσους βρίσκονταν στην εξουσία . Η Εξέγερση των φοιτητών συνετρίβη από τον Στρατό και την Σεκιουριτάτε.


1958.
 Οι ¨Άγγλοι ξεκίνησαν την  εκβιαστική εφαρμογή  του σχεδίου Μακμίλαν για την Κύπρο. Η κυβέρνηση Καραμανλή χάραξε πολιτική νεων υποχωρήσεων προς την Αγγλία και το ΝΑΤΟ. Παγκύπρια απεργία, διαδηλώσεις και συγκρούσεις. Το Μαρόκο και η Τυνησία έγιναν μέλη του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών.

1960.Η Νιγηρία απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1961.Το ανατολικό και δυτικό Καμερούν ενώθηκαν στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία του Καμερούν.

1962. Η Ελληνική κυβέρνηση κατόπιν αμερικανικής υποδείξεως έκανε  σύσταση προς τους Έλληνες εφοπλιστές να μη ναυλώνουν τα πλοία τους για μεταφορές στην Κούβα 

1963. Εορτάστηκε για πρώτη φορά ως επίσημη Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου η 1η Οκτωβρίου, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου του Μούσκου, το οποίο αποτελείτο από επτά Ελληνοκύπριους και τρεις Τουρκοκύπριους, που ελήφθη στις 11 Ιουλίου του 1963.

1965. Ο Εφιάλτης Μητσοτός μίλησε στα Χανιά στην πρώτη φιλοκυβερνητική συγκέντρωση, μετά τα Ιουλιανά, και επιτέθηκε στον Ανδρέα αποκαλώντας τον «εξ Αμερικής αερόλιθον που επιδιώκει να αλώσει την κεντρώαν παράταξιν δια λογαριασμόν της Αριστεράς».  Ο Σουχάρτο κατέστελλε  την απόπειρα κομμουνιστικού πραξικοπήματος στην Ινδονησία, από το κίνημα «30 Σεπτέμβρη».

1968.Εγινε η χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία στην νεότερη Ελλάδα . Στο Δερβένι της Κορινθίας από σύγκρουση αμαξοστοιχιών σκοτώθηκαν 34 και τραυματίστηκαν 102.
 
1969.Δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι, όπου ζούσε με κρατική χορηγία, κατά του καθεστώτος της 21ης Απριλίου. 
 Το Κονκόρντ έσπασε το φράγμα του ήχου για πρώτη φορά..



1970.
Πραγματοποιήθηκε στο Κάϊρο  η κηδεία του Αιγύπτιου προέδρου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ. Εκατομμύρια Αιγυπτίων και Αράβων στους δρόμους όλών των Αραβικών πρωτευουσών. 100.000 στην Ιερουσαλήμ.  Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού «4 Τροχοί» του Κώστα Καββαθά. Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο στις Σέρρες

1973. Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης.

1974. Σκοτώθηκε σε ατύχημα στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, στον χώρο του ανασκαφών του προϊστορικού οικισμού, ο  αρχαιολόγος και Ελληνολάτρης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδων Μαρινάτος, που ανέσκαψε  τη Θήρα/

1979. Οι ΗΠΑ επέστρεψαν την κυριαρχία της Διώρυγας του Παναμά στον Παναμά.


1980. Η ΕΡΤ μετέδωσε το πρώτο έγχρωμο δελτίο ειδήσεων. Το μότορσιπ «Παναγιώτης», φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα, προσάραξε  κόλπο της Ζακύνθου. Είναι το περίφημο «Ναυάγιο».

 1982. Ο Χέλμουτ Κολ εκλέχτηκε καγκελάριος.

 
1985.Ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν την έδρα της ΟΑΠ στην Τυνησία. Σκοτώθηκαν 60. 

1988. Το Ανώτατο Σοβιέτ στη Μόσχα εξέλεξε το Γενικό Γραμματέα του ΚΚΣΕ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ως διάδοχο του Αντρέι Γκρομίκο, στη θέση του αρχηγού του κράτους.
1990. Στη Λίκα της Δαλματίας το σερβικό Εθνικό Συμβούλιο κήρυξε την αυτονομία των Σέρβων στην Κροατία, με βάση ένα δημοψήφισμα στο οποίο ψήφισαν 567.317 Σέρβοι .Το  Ανώτατο Σοβιέτ  της ΕΣΣΔ υιοθέτησε το νόμο για την ελευθερία της συνείδησης.

1991. Στο  Βούκοβαρ,  Κροατικές παραστρατιωτικές δυνάμεις με δυναμίτες ανατίναξαν την  Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε το 1758.

1992.Το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Σαρατόγκα» που  συμμετέχει σε άσκηση στο Αιγαίο  έβαλε εναντίον του Τουρκικού ναρκαλιευτικού «Μουαβανέτ», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 Τούρκοι ναύτες.

1996 .Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήρε τις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, που επιβλήθηκαν το 1992, λόγω του πολέμου στη Βοσνία.

1997 .Η γιουγκοσλαβική αστυνομία διέλυσε τις διαδηλώσεις  των Αλβανών  φοιτητών στην Πρίστινα και πέντε άλλες πόλεις στο Κοσσυφοπέδιο που απαιτούσαν η διδασκαλία στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα να γινόταν  στην αλβανική γλώσσα.

1998.
 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διορίστηκε ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


1999. Ο  Ρώσος Πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Τσετσένου Προέδρου Ασλάν Μασχάντοφ. Έναρξη του δεύτερου τσετσενικού πολέμου.

2000 . Σε όλη τη Σερβία συνεχίστηκαν  οι  διαμαρτυρίες των πολιτών που ζητούσαν από την Εφορευτική Επιτροπή  να ανακηρύξει ως νικητή των προεδρικών εκλογών τον   Βόισλαβ Κοστούνιτσα . Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στο ορυχείο «Κολούμπαρα» σε μια προσπάθεια να σταματησει η απεργία των ανθρακωρύχων.

2003. Στην Μπάνια Λούκα, η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμλικα Σέρπσκα  ενέκρινε ψήφισμα  για την απόσυρση της αγωγής ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για γενοκτονία κατά της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, που κατέθεσαν ως Βοσνία Ερζεγοβίνη οι μουσουλμάνοι.

2004. Ενεργοποιήθηκε το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης, στις ΗΠΑ. Bούλευμα του Αρείου Πάγου, γνωμοδότησε  ότι το φαξ  ή φωτοτυπία εγγράφου  συνιστά έγγραφο και χωρίς επικύρωση. Πέθανε η ηθοποιός Ελένη Χατζηαργυργη.

2005. Στο Ελ Σαλβαδόρ εξεράγη το  ηφαίστειο  της Αγίας Άννας.
 Η προηγούμενη έκρηξη ήταν το 1904. 
Τρομοκρατική επίθεση στο  νησί Μπαλί  26  νεκροί και άτομα και εκατοντάδες τραυματίες.
  

2006. Με ομόφωνη απόφαση του σερβικού κοινοβουλίου υιοθετήθηκε το Σύνταγμα  στο οποίο αναφέρεται ότι το Κόσσοβο και το Μετόχι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Σερβίας. Στην Βοσνία Ερζεγοβίνης έγιναν γενικές εκλογές


2009 . Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στη  Σικελία. Ολόκληρες γειτονιές της Μεσσήνης και του Παλέρμο βυθίστηκαν κάτω από τόνους λάσπης. Τουλάχιστον 20 νεκροί. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε  ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την κρίση «γρηγορότερα από το αναμενόμενο». Στη Ρουμανία, το  Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αποχώρισε  από τον κυβερνόντα συνασπισμό. 

2014. Στη Βουλγαρία δεκαπέντε εργαζόμενοι  σκοτώθηκαν, και πολλοί  τραυματίστηκαν από έκρηξη στο εργοστάσιο επεξεργασίας πυρομαχικών «Μιτζούρ» στο Βίντιν.


2016. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνώρισε  επίσημα το κινεζικό γουάν ως αποθεματικό νόμισμα, και το συμπεριέλαβε στο νομισματικό καλάθι του ΔΝΤ, των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιώματα , που περιλαμβάνει το δολάριο, το ευρώ, τη λίρα και το γεν.

2017 .Στην Καταλονία έγινε το «παράνομο» δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία  από την Ισπανία. Οι δυνάμεις της ισπανικής αστυνομίας επιτέθηκαν στα εκλογικά Κέντρα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 844 πολιτών. Η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι τελικά μπόρεσαν να ψηφίσουν 2.000.000  πολίτες που είπαν  «ναι» στην ανεξαρτησία με σαρωτική πλειοψηφία.

2018. Το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Βολιβίας κατά της Χιλής για πρόσβαση στη θάλασσα. Στον Καναδά , σαρωτική νίκη του Συνασπισμού «Το μέλλον  του Κεμπέκ» , στις γενικές εκλογές στο Κεμπέκ. Το «Avenir Québec» με επικεφαλής τον Φρανσουά Λεγκό κέρδισε τις 74 από τις συνολικά 125 έδρες, εξαφανίζοντας  το «Παρτί Κεμπεκουά». Το Κόμμα των Φιλελευθέρων,  έγινε το κόμμα της αντιπολίτευσης με 31 έδρες. 

2020. Στο Βέλγιο, 494 ημέρες μετά τις γενικές εκλογές του 2019, ο φιλελεύθερος Αλεξάντερ Ντε Κρόο   σχημάτισε επτακομματική κυβέρνησή