31/1/21

Η προδοτική 5η Ολομέλεια της ΚΚΕ λτδ και η αναγνώριση του «Μακεδονικού λαού» και της γλώσσας του

Η Φωτογραφία -απάτη που τράβηξε ο Πέτρος Ρούσος στους Ψαράδες με φόντο το Χιόνι για να λένε ότι δήθεν η Ολομέλεια έγινε στο βουνό

Στις 31 Ιανουαρίου 1949, «ολοκληρώθηκαν οι εργασίες» της διήμερης 5ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ που αναγνώρισε τον «Μακεδονικό λαό» όπως ακριβώς έκαναν οι 153+1 προδότες που ψήφισαν την νέα Συμφωνία των Ψαράδων, όπως και ο Προκόπης που την υπέγραψε και την δημοσίευσε, όπως και ο Γουρλομάτης Εφιαλτάκης και οι βουλευτές του που την εφαρμόζουν. 
 Η Συμφωνία ΝΑΤΟ-ΣΥΡΙΖΑ τν Ψαράδων και η αποδοχή της από τη ΝΔ της Αριστεράς και της Προόδου, αποτελούν υλοποίηση των αποφάσεων της 5ης Ολομέλειας που υποσχέθηκε ότι, «ο Μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του, έτσι όπως τη θέλει». 

 Η 5η Ολομέλεια έγινε στην εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου στους Ψαράδες της Πρέσπας . Ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου. 
Πήραν μέρος 26 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη. Ανάμεσά τους:Νίκος Ζαχαριάδης, Β. Μπαρτζιώτας, Π. Δανιηλίδης, Π. Σινάκος, Κ. Καραγιώργης, Μ. Πορφυρογένης, Δ. Βλαντάς, Π. Μαυρομμάτης, Ι. Ιωαννίδης, Κ. Λουλές, Χ. Χατζηβασιλείου, Α. Γκρόζος, Λ. Στρίγγος, Γ. Ερυθριάδης, Πέτρος Ρούσος, Γιώργης Βοντίτσιος – Γούσιας, Βαγγέλης Βασβανάς, Βασίλης Κοτσάβρας, Κώστας Κολιγιάννης, Χαρίλαος Φλωράκης, Στέφανος Γκιουζέλης, Αλέγρα Καπέτα.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην εβραία Κομμουνίστρια Αλέγρα Φελούς, που ήταν σύζυγος του Εβραίου βιομηχάνου του Βόλου Ραφαήλ Καπέτα και εξελέγη στην ΚΕ του ΚΚΕ στο 7ο Συνεδριο ως Αλέγρα Καπέτα. Μετά την λήξη του Συμμοριτοπολέμου κατέφυγε στην Ανατολική Γερμανία .Στη σύνθεση της 3ης Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ (1950), που στοίχισε τη ζωή του Κώστα Καραγιώργη, συμμετείχε ως Αλέγρα Καπέτα-Σκύφτη. Το 1968 με την διάσπαση ακολούθησε το ΚΚΕεσωτερικού. Δηλαδή ήταν ΣΥΡΙΖΑ*. Πολλοί Ισραηλίτες υπηρέτησαν στις ένοπλες συμμορίες του ΚΚΕ. Πρώτος ο Μωυσής Πέσσαχ ο ραβίνος της Θεσσαλίας γνωστός και ως ο ραβίνος του ΕΛΑΣ. Το ΚΚΕ τον ανέβασε μαζί με 650 Ισραηλίτες του Βόλου στο Πήλιο για να μην απελαθούν στην Πολωνία από τους Γερμανούς. Λάζαρος Αζαριά υπεύθυνος Επιμελητείας για όλη την Θεσσαλία. Σάρα Γεσουά η «Σαρίκα»,Ντόρα Μπουρλά, ο «Ταρζάν», επιτελής της ΙΙ μεραρχίας του ΕΛΑΣ , ο Ίντο Σίμσι,υπεύθυνος επιμελητείας Ομάδος Μεραρχιών Στερεάς , ο Μωυσής Ματαθίας, οι ιατροί Εμμανουήλ Αρούχ και Αλβέρτος Κοέν στο υγειονομικό τμήμα του ΕΛΑΣ, ο Ισαάκ Μωυσής διοικητής λόχου, ο Ιάκωβος Μπαλέστρα και ο Μωρίς Φλωρεντίν του 16ου συντάγματος, ο Σαμουήλ Εσκινατζή εφ.ανθυπολοχαγός, που εφονεύθη ως διοικητής λόχου στα Δεκεμβριανά.

Στην 5η Ολομέλεια, που διαπίστωσε ότι, «οι Μακεδόνες κομμουνιστές στέκονται επικεφαλής στην πάλη του λαού τους» και υποσχέθηκε ότι «ο Μακεδονικός λαός της Μακεδονίας του Αιγαίου , θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του, έτσι όπως τη θέλει», ο Ζαχαριάδης έρριξε το σύνθημα της αυτοδιάθεσης των Μακεδόνων πού ζούσαν στην Ελλάδα και υποσχέθηκε στον «μακεδονικό λαό», «εθνική αποκατάσταση», με τη δημιουργία ανεξάρτητου «Μακεδονικού Κράτους». 

Η κατάπτυστη απόφαση της 5ης Ολομέλειας έλεγε ότι «στη Βόρεια Ελλάδα, ο Μακεδονικός λαός τα ‘δωσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με ηρωισμό και αυτοθυσία, που προκαλούν τον θαυμασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του ΔΣΕ και της λαϊκής επανάστασης, ο Μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του, έτσι όπως τη θέλει ο ίδιος, προσφέροντας σήμερα το αίμα του για να τη αποκτήσει. Οι Μακεδόνες κομμουνιστές στέκονται πάντα επικεφαλής στην πάλη του λαού τους». 

 Το δεύτερο θέμα στην ημερήσια διάταξη της 5ης Ολομέλειας αφορούσε στην «πλατφόρμα του Μάρκου Βαφειάδη». Η Ολομέλεια πήρε απόφαση να τον καθαιρέσει από το ΠΓ, από την ΚΕ και να τον διαγράψει από μέλος του Κόμματος. Η 5η Ολομέλεια καθαίρεσε επίσης τον Νίκο Ρουμελιώτη από αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και τον διέγραψε από μέλος του Κόμματος σαν λιποτάκτη του κομμουνιστικού αγώνα, επειδή τον κυνήγαγε ο Φλωράκης μετά την αποτυχημένη επίθεση στον Πλάτανο της Φωκίδας το 1948 και καθαίρεσε από τακτικά μέλη της ΚΕ τους Θανάση Χατζή και Μήτσο Βατουσιανό και από αναπληρωματικά τους Μιχάλη Τσάντη και Φώκο Βέτα. 
 Μετά την προδοτική 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ που έγινε στο χωριό Ψαράδες, της Πρέσπας, έγινε ανασχηματισμός της «κυβέρνησης του Βουνού» και μπήκαν οι ΝΟΦίτες, Πασκάλ Μητρόφσκυ, Σταύρο Γκότσεφ και Βαγγέλι ή Γκέλο Κόϊτσεφ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

ΙΜΙΑ 1996. Τιμούμε τους ήρωες και δεν ξεχνούμε ούτε την προδοσία ούτε τους προδότες

;">
31 Ιανουαρίου 1996 : 
-Αντιπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης
 -Αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος -Σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Η 31η Ιανουαρίου στην Ιστορία

1208. Στη Σουηδία έγινε η Μάχη του Λένα. Ήταν μια σημαντική μάχη μεταξύ του επαγγελματικού στρατούς των Δανών, (18000) που υποστήριζαν τον έκπτωτο βασιλιά της Σουηδίας Σβέρκερ Β και στους Σουηδούς αγρότες του Πρίγκιπα Ερικ. Νίκησαν οι 10000 (ερασιτέχνες) Σουηδοί.


1418.Πέθανε ο ηγεμόνας της Βλαχίας από 1386, Μιρτσέα ο Πρεσβύτερος, μια από της μεγαλύτερες μορφές του αντι-οθωμανικού αγώνα.

1504. Υπογράφηκε η Συνθήκη της Λυών με την οποία το Βασίλειο της Γαλλίας παραχώρησε το βασίλειο της Νεαπολέως στον Φερδινάνδο Β΄ της Αραγωνίας. ημερολόγια.

1578 .Οι ισπανικές δυνάμεις υπό τον Δον Ζουάν τον Αυστριακό νίκησαν τους Ολλανδούς στη μάχη του Ζαμπλού και άρχισαν την ανάκτηση του ελεγχου των γαλλόφωνων Νότιων Κάτω Χωρών.

1793. Η Εθνοσυνέλευση στο Παρίσι δέχτηκε την προσάρτηση της Νίκαιας στην Γαλλία.

1808 . Ο στρατάρχης του Ναπολέοντα Αύγουστος Φρειδερίκος Λουδοβίκος ντε Βις Μαρμόν που έλαβε και τον τίτλο του Δούκα της Ραγούζας προσάρτησε την πόλη στη Γαλλία και κατάργησε τη Δημοκρατία του Ντουμπρόβνικ.

1849. Το Ηνωμένο Βασίλειο, κατάργησε το νόμο του καλαμποκιού .


1859. Ολοκληρώθηκε στο Βελιγράδι η «Σκούπστινα του Αγίου Ανδρέα», η οποία άρχισε τις εργασίες της στις 30 Νοεμβρίου του 1858. Υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και των Συνταγματικών παραιτήθηκε
ο ηγεμών Αλέξανδρος Καραγιώργεβιτς και επανήλθαν οι Ομπρένοβιτς, με τον Μίλος.

1878 . Κατά τη διάρκεια του ρωσο-τουρκικού πολέμου (1877-1878) κηρύχτηκε η ανακωχή.


1899. Σχηματίστηκε η δέκατη όγδοη κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Φιλελεύθερο Ντιμίταρ Γκρεκόφ που καταγόταν από την Βασσαραβία.

1914. Επέστεψε στην Αθήνα από την Ευρώπη ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, Οι Μεγάλες Δυνάμεις, (Γερμανία, Αυστρο-Ουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία, γνωστοποίησαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα αναγνωρίσουν την κατοχή των νησιών του Αιγαίου, εφόσον αποσυρθεί από την Βόρεια Ήπειρο και την νήσο Σάσων ο ελληνικός Στρατός.

1915. Ο Καρλ Χέλφεριχ έγινε υπουργός θησαυροφυλάκιου του Ράιχ, και υπεύθυνος για χρηματοδότηση του Πολέμου της γερμανική αυτοκρατορίας.
Η γερμανική 9η Στρατιά χρησιμοποίησε δηλητηριώδη αέρια κατά των Ρώσων στο Μπολιμόφ . Το ψύχος (-21 βαθμοί) εμπόδισε την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος .

1917. Η Γερμανία ανακοίνωσε απεριόριστο πόλεμο των υποβρυχίων.

1927. Η Διασυμμαχική Επιτροπή στρατιωτικού έλεγχου επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία έχει συμμορφωθεί με τον αφοπλισμό σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

1929 . Ο Τρότσκι εξορίστηκε στην Αλμα Ατα.

1930. Άρχισε η Ναυτική Διάσκεψη του Λονδίνου, στην οποία οι μεγάλες ναυτικές δυνάμεις , Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιταλία, συζήτησαν τον περιορισμό των ναυτικών τους εξοπλισμών και τον ρόλο των υποβρυχίων.

1934. Ο Τζιμ Λόντος νίκησε στο Σικάγο, μπροστά σε 20.000 θεατές, σε αγώνα μεχρι τελικής πτώσεως τον Τζόε Σαβόλντι. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρούσβελτ ανακοίνωσε την υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου στα 59,6 σεντς και καθόρισε την τιμή του χρυσού ανά ουγγιά σε 35 δολάρια.

1935. Η ΕΣΣΔ ζήτησε από την Ιαπωνία να αποσυρθεί από τα εδάφη της Μαντζουρίας.



1941. Ο Ελληνικός Λαός κήδευσε τον κυβερνήτη του. Η εξόδιος ακολουθία εψάλλη τη Μητρόπολη τωνΑθηνών και στο Α' νεκροταφείο Αθηνών έγινε η ταφή του Ιωάννη-Μιχαήλ Μεταξά, που διατέλεσε πρωθυπουργός από την 4η Αυγούστου 1936 έως την ημέρα του θανάτου του.
Τερματίστηκαν οι μάχες στην Τρεμπεσίνα της Αλβανίας.

1943. Ο Γερμανός στρατάρχης Φρίντριχ Πάουλους παραδόθηκε στους Σοβιετικούς στο Στάλινγκραντ, ακολουθούμενος δύο ημέρες αργότερα από το υπόλοιπο της Έκτης Στρατιάς.

1944. Εκτέλεση 50 κομμουνιστών από τις αρχές κατοχής σε αντίποινα για τη δολοφονία από την ΟΠΛΑ, 5 ημέρες νωρίτερα, του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Καλύβα.

1945 Στην Ιταλία καθιερώθηκε η καθολική ψηφοφορία των γυναικών.

1946. Η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας υιοθέτησε το νέο Ομοσπονδιακό σύνταγμα που δημιουργούσε έξι συνιστώσες Λαϊκές Δημοκρατίες. Τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Σλοβενία.

1949. Ολοκληρώθηκαν στους Ψαράδες της Μικρής Πρέσπας οι εργασίες της 5ης Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνεδρίαση πήραν μέρος 26 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου. Στην 5η Ολομέλεια . Ανάμεσά τους, Β. Μπαρτζιώτας, Π. Δανιηλίδης, Π. Σινάκος, Κ. Καραγιώργης, Μ. Πορφυρογένης, Δ. Βλαντάς, Π. Μαυρομμάτης, Ι. Ιωαννίδης, Κ. Λουλές, Χ. Χατζηβασιλείου, Α. Γκρόζος, Λ. Στρίγγος, Γ. Ερυθριάδης, Χ.Φλωράκης. Η Ολομέλεια εξέλεξε σε τακτικά μέλη της ΚΕ τους Γιώργη Βοντίτσιο – Γούσια, Κώστα Καραγιώργη, Βαγγέλη Βασβανά, Βασίλη Κοτσάβρα και Κώστα Κολιγιάννη, που μέχρι τότε ήταν αναπληρωματικά. Επίσης προσέλαβε σαν αναπληρωματικά μέλη της ΚΕ τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Στέφανο Γκιουζέλη. Η Ολομέλεια προχώρησε, επίσης, σε ορισμένες καθαιρέσεις και διαγραφές μελών της. Συγκεκριμένα: Καθαίρεσε τον Ν. Ρουμελιώτη από αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και τον διέγραψε από μέλος του Κόμματος σαν λιποτάκτη του κομμουνιστικού αγώνα. Ακόμη, καθαίρεσε από τακτικά μέλη της ΚΕ τους Θανάση Χατζή και Μήτσο Βατουσιανό και από αναπληρωματικά τους Μιχάλη Τσάντη και Φώκο Βέτα. Τέλος, απάλλαξε από τα καθήκοντά της την Χρύσα Χατζηβασιλείου επειδή ήταν βαριά άρρωστη.
Ο Ζαχαριάδης έρριξε το σύνθημα αυτοδιάθεσης των Σλαβομακεδόνων πού ζούσαν στην Ελλάδα. Υποσχέθηκε στους Σλαβομακεδόνες «εθνική αποκατάσταση)». Η 5η ολομέλειας, αποφάσισε τη δημιουργία ανεξάρτητου «Μακεδονικού Κράτους». Η κατάπτυστη απόφαση της 5ης Ολομέλειας έλεγε ότι «στη Βόρεια Ελλάδα, ο Μακεδονικός (Σλαβομακεδονικός) λαός τα ‘δωσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με μια ολοκλήρωση ηρωισμού και αυτοθυσία, που προκαλούν τον θαυμασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του ΔΣΕ και της λαϊκής επανάστασης, ο Μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του, έτσι όπως τη θέλει ο ίδιος, προσφέροντας σήμερα το αίμα του για να τη αποκτήσει. Οι Μακεδόνες κομμουνιστές στέκονται πάντα επικεφαλής στην πάλη του λαού τους». Αμέσως μετά την λήξη των εργασιών της 5ης Ολομελείας ανεσχηματίσθηκε η «Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση» και εις αυτήν συμμετέχουν πλέον και οι Βουλγαρικής συνειδήσεως σλαβόφωνοι «Νοφίτες»: Πασκάλ Μητρόφσκυ, Σταύρο Γκότσεφ και Βαγγέλη ή Γκέλο Κόϊτσεφ.

1950 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, ανακοίνωσε το πρόγραμμα για τη δημιουργία της βόμβας υδρογόνου.

1956. Ο Γκι Μολέ έγινε Πρωθυπουργός στη Γαλλία.
1962. Στη διάσκεψη της Ουρουγουάη , με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών, η Κούβα εκδιώχθηκε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.

1966.Οι Αμερικανοί, ξεκίνησαν μαζικούς βομβαρδισμούς θέσεων των ανταρτών στον πόλεμο του Βιετνάμ.

1968. Κατά την επίθεση του Τετ, οι Βιετκόνγκ επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαϊγκόν.

1969. Καθαιρέθηκαν από μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ τα μέλη του Γραφείου Εσωτερικού που δρούσαν στην Ελλάδα, όπως οι Μπάμπης Δρακόπουλος, Νίκος Καρράς, Αντώνης Μπριλλάκη που συμπαρατάχτηκαν με αυτούς που είχαν καθαιρεθεί από την 12η Ολομέλεια και έτσι προέκυψε το ΚΚΕ εσωτερικού.

1977. Εγκαινιάστηκε στο Παρίσι το Πολιτιστικό Κέντρο Ζορζ Πομπιντού.

1979 . Ο Αγιατολαχ Χομεινί , που ανακηρύχτηκε από το «σιωνιστικό» περιοδικό TIME άνθρωπος της χρονιάς το 1979 , «για τη διεθνή επιρροή του και επειδή προσωποποιούσε το Ισλάμ στη Δυτική λαϊκή κουλτούρα», το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο της Air France που του παραχώρησε ο Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν, και το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου, με την έναρξη του δεκαήμερου των «Προσευχών της Αυγής», αποβιβάστηκε στην Τεχεράνη, όπου τον περίμεναν 6.000.000 άνθρωποι στου δρόμους.
Η οργάνωση «Ιούνης '78» δολοφόνησε έξω από το σπίτι του, στον Άγιο Σώστη Νέας Σμύρνης, τον αστυνόμο της Γενικής Ασφάλειας Πέτρο Μπάμπαλη, 49 ετών, που κατηγορήθηκε αλλά αθωώθηκε για βασανισμούς αριστερών στη διάρκεια της δικτατορίας.

1985.Ολοκληρώθηκε στο Ζάππειο η διάσκεψη των 5 για την ειρήνη και τον αφοπλισμό, με τη συμμετοχή των Πρωθυπουργών της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου,, της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι και της Σουηδίας, Ούλοφ Πάλμε και των Προέδρων της Αργεντινής και της Τανζανίας Ραούλ Αλφονσίν και , Τζούλιους Νιερέρε.

1988. Στο Νταβός συναρτήθηκαν Ανδρέας Παπανδρέου και τον Τουρκούτ Οζάλ βάζοντας το Κυπριακό στο Ράφι. Ο Ανδρεας δήλωσε «Μεα Κούλπα».

1990 . Άνοιξε στη Μόσχα το πρώτο McDonald στην οδό Μάλαγια Μπρόναγια.

1996. Στα Ιμια, στις 05:30, οι Τούρκοι έριξαν το ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη Φρεγάτα «Ναβαρίνο» για να διαπιστώσει την παρουσία Τούρκων στη μικρή Ίμια, Χάθηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος , οι υποπλοίαρχοι Χρίστος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτωρ Γιαλοψός. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την αποστολή στρατιωτικών παρατηρητών στην ανατολική Σλαβονία, για την επιτήρηση της διαδικασίας αφοπλισμού. Η Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ελίζαμπεθ Ρεν δήλωσε ότι στη Βοσνία υπάρχουν περίπου 200 έως 300 ομαδικοί τάφοι.

1997. Σύγκρουση Αλβανών με τη σερβική αστυνομία σο χωριό Πέστοβα κοντά κοντά στο Βουτσίτρν του Κοσσυφοπεδίου σκοτώθηκαν ο «Καπετάνιος του Ουτσεκα Ζαχίρ Παγιαζίτι, ο Χακίφ Ζενουλάχου και ο Εντμοντ Χότζα. Στη μάχη τραυματίστηκαν τρία μέλη του MUP της Σερβίας.Στην Τουρκία, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης του παραδοσιακού καλύμματος της κεφαλής των γυναικών, στα πανεπιστήμια και τις δημόσιες υπηρεσίες.

1998. Το κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας αποφάσισε ότι η έδρα της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας θα μετακινηθεί από το Πάλε στη Μπάνια Λούκα.

1999 .Ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φυγαδεύτηκε από την Αθήνα στην Κένυα.

2001. Στην Ολλανδία μετά από εννέα μήνες δίκη το Σκωτικό Δικαστήριο καταδίκασε τηΛιβύης σε σχέση με τη βομβιστική επίθεση του Λόκερμπι. Το δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον Αμπντέλ Μπασέτ αλ-Μεγκράχι (49) . Ο συγκατηγορούμενος Αμίν Χαλίφα Φαχίμ αθωώθηκε.

2002 . Η ιρλανδική Καθολική Εκκλησία συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 110 εκατομμυρίων λιρών σε 3 .500 άνθρωποι που ζούσαν σε εκκλησιαστικά ορφανοτροφεία και είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από κληρικούς.
2006. Στο Σεράγεβο, ο κατάσκοπος της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ6, Ύπατος της Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Πάντυ Άσνταουν παρέδωσε καθήκοντα στον διάδοχό του, Κρίστιαν Σβαρτς-Σίλινγκ.
2008. Στη Μητρόπολη Αθηνών τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία και στο Α' νεκροταφείο Αθηνών γίνεται η ταφή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Κυρού Χριστόδουλου, κατά κόσμον Χρήστου Παρασκευαΐδη. Διετέλεσε Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και στη συνέχεια 19ος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

2013. Στο Α' νεκροταφείο Αθηνών τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή του στρατηγού Νικολάου Ντερτιλή, ενός από τους πρωταγωνιστές της επικρατήσεως του στρατιωτικού καθεστώτος της «21ης Απριλίου».
2015 . Ο Σέρτζιο Ματαρέλα εξελέγη 12ος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας

30/1/21

Για να κλείσει η πληγή του Λάθρο-εποικισμού

 

Η παραβίαση των συνόρων πρέπει να γίνει κακούργημα, και να μην προβλέπονται ελαφρυντικά. 

Παράλληλα κάθε καταδικασμένος σε κακούργημα δεν θ α έχει δικαίωμα ασύλου στην Ελλάδα.    

Η «Φιλική Εταιρεία», ιδρύθηκε από τους δολοφόνους του Ιωάννη Καποδίστρια την πρωταπριλιά του 1834.

Η «Φιλική Εταιρεία»,
ιδρύθηκε, 
από τους δολοφόνους
του Ιωάννη Καποδίστρια, 
την πρωταπριλιά, 
του 1834.

30 Ιανουαρίου 1945. Η βύθιση του «Βίλχελμ Γκούστλοφ» και ο πνιγμός 9343 ανθρώπων εκ των οποίων 5000 παιδιά

Η ραγδαία σοβιετική προέλαση στο Ανατολικό Μέτωπο ανάγκασε τον Ιανουάριο του 1945, το Γερμανικό ΓΕΝ να επεξεργαστεί σχέδια διάσωσης των εκατομμυρίων εγκλωβισμένων Γερμανών πολιτών που ζούσαν στην Ανατολική Πρωσία.
 Ο αρχηγός του γερμανικού ναυτικού Ναύαρχος Καρλ Ντένιτς έδωσε την εντολή έναρξης της εκκένωσης, («επιχείρηση Αννίβας») στις 23 Ιανουαρίου 1945. Στις 30 Ιανουαρίου 1945, επίσημη κρατική εορτή στο Γ’ Ράιχ, το υπερωκεάνιο «Βίλχελμ Γκούστλοφ» , απέπλευσε από το λιμάνι του Γκότενχαφεν (Γδύνια) με προορισμό το Κίελο της Γερμανίας.
 Το «Γκούστλοφ», που είχε σχεδιαστεί για μέγιστη χωρητικότητα 1.865 ατόμων, μετέφερε συνολικά 10.582 επιβάτες. Άμαχους πρόσφυγες από τις ανατολικές περιοχές , καθώς επίσης και τραυματίες στρατιώτες και ναύτες. Το πλοίο εντοπίστηκε στις 20.00 μμ από το σοβιετικό υποβρύχιο S-13 . 

Μετά από παρακολούθηση 2 ωρών , το S-13 εξαπέλυσε 3 τορπίλες. Όλες βρήκαν το στόχο τους και σε 40 λεπτά το πλοίο είχε αναποδογυρίσει.
 Όσοι επιβίωσαν των εκρήξεων και βρέθηκαν στα παγωμένα νερά της Βαλτικής πέθαναν από υποθερμία. Οκτώ σκάφη έσπευσαν στο σημείο για βοήθεια και διέσωσαν 1239 ναυαγούς. 
 Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 9343 νεκρούς εκ των οποίων περίπου 5000 παιδιά. 
 Το πλοίο είχε εκτόπισμα 25.484 τόνων και καθελκύστηκε στις 5 Μαΐου 1937 στα ναυπηγεία «Μπλομ και Φος». Ανάδοχος , ήταν η χήρα του επικεφαλής του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελβετία, Βίλχελμ Γκούστλοφ που δολοφονήθηκε στο Νταβός τον Φεβρουάριο του 1936, από τον εκ Κροατίας Εβραίο τρομοκράτη και μέλος της σιωνιστικής οργάνωσης Ιργκούν Νταβίντ Φρανκφούρτερ 

 Η αιτία της δολοφονίας ήταν η έκδοση από τον Γκούστλοφ των «Πρωτοκόλλων της Σιών». Στην καθέλκυση δίπλα στην χήρα του Γκούστλοφ στεκόταν ο Χίτλερ. Το «Βίλχελμ Γκούστλοφ» χρησιμοποιήθηκε το 1938-39 για ταξίδια αναψυχής, στον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Μεσόγειο και τη Βόρειο Θάλασσα. 
Τον Μάιο του 1939, το Γκούστλοφ συμμετείχε στον επαναπατρισμό στη Γερμανία της Λεγεώνας Κόνδωρ των Γερμανών εθελοντών στρατιωτών που είχαν συμμετάσχει στον ισπανικό Εμφύλιο. 
Το Σεπτέμβριο του 1939 η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία, και στις 22 Σεπτεμβρίου το «Βίλχελμ Γκούστλοφ» επιτάχθηκε ως νοσοκομειακό πλοίο, για τη μεταφορά τραυματιών. Η πρώτη αποστολή ήταν στις αρχές του Οκτωβρίου 1939, όταν μετέφερε από το Ντάντσιχ σε γερμανικά στρατιωτικά νοσοκομεία ως αιχμάλωτους πολέμου 685 άνδρες του ηττημένου πολωνικού στρατού. Μετά την γερμανική εισβολή στη Νορβηγία, το «Γκούστλοφ» στάθμευσε στο λιμάνι του Όσλο, έως τον Ιούλιο του 1940 και χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο .
Στις 2 Ιουλίου 1940 απέπλευσε για το Στεττίνο , μεταφέροντας 563 τραυματίες. Καθ’ όλη την διάρκεια της υπηρεσίας του ως νοσοκομειακού πλοίου, το «Γκούστλοφ» μετέφερε συνολικά 3.151 αρρώστους και τραυματίες . Στις 20 Νοεμβρίου 1940 το μετέφεραν στο Γκότενχαφεν , (Γδύνια) και χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας των πληρωμάτων. Εκεί έμεινε αραγμένο για τα επόμενα τέσσερα έτη. Το «Γκούστλοφ» απέπλευσε από το Γκότενχαφεν, το μεσημέρι της 30 Ιανουαρίου 1945. Τελευταίος είχε επιβιβαστεί ο δήμαρχος του Γκότενχαφεν και η οικογένειά του. Ο καιρός ήταν αρκετά άσχημος. Χιόνιζε , η θερμοκρασία είχε πέσει στους -10° Κελσίου. Φυσούσαν άνεμοι 7 μποφόρ. Υπό κανονικές συνθήκες το «Γκούστλοφ» θα είχε καταφέρει να διαφύγει από οποιοδήποτε εχθρικό υποβρύχιο, αφού η μεγάλη ισχύς των κινητήρων του θα του επέτρεπε να απομακρυνθεί έγκαιρα. Η πλημμελής συντήρησή του καθ’ όλη την πολεμική περίοδο είχε ως αποτέλεσμα η μέγιστη ταχύτητα που μπορούσε να αναπτύξει να ήταν μόλις 12 κόμβοι ανά ώρα. 
 Στη γέφυρα του πλοίου ο πλοίαρχος Πέτερσεν και οι αξιωματικοί διαφωνούσαν με έντονο τρόπο για την ενδεδειγμένη πορεία του πλοίου. Σε περίπτωση που το πλοίο ακολουθούσε μία πορεία παράλληλη προς την ακτογραμμή, κινδύνευε από νάρκες. Η βόρεια πορεία, στα βαθύτερα νερά της Βαλτικής, γνωστή με την κωδική ονομασία Πορεία Κινδύνου 58, παρουσίαζε το μειονέκτημα ότι το πλοίο θα γινόταν εύκολος στόχος των σοβιετικών υποβρυχίων. 
 Λίγο προτού νυχτώσει, ο πλοίαρχος Πέτερσεν έλαβε μία λανθασμένη, από τακτικής άποψης, απόφαση. Διέταξε να υπάρξει πλήρης φωτισμός, σκεπτόμενος ότι ήταν πολύ πιο επίφοβη η προοπτική να συγκρουστούν με κάποιο άλλο πλοίο ή κάποια νάρκη λόγω μειωμένης ορατότητας παρά να γίνουν αντιληπτοί από κάποιο εχθρικό υποβρύχιο. .Στις 20.35 το σοβιετικό υποβρύχιο S-13 ύψωσε το περισκόπιό του, προτού αναδυθεί για να δράσει στην ασφάλεια της νύχτας. Ο αξιωματικός βάρδιας υποπλοίαρχος Γιούρι Γιεφρεμένκοφ ήταν ο πρώτος, ο οποίος βγήκε στον αέρα από την καταπακτή. Έπειτα από μερικά λεπτά παρατήρησης, ο Γιεφρεμένκοφ αντιλήφθηκε μία αχνή λάμψη στο βάθος του ορίζοντα και ειδοποίησε αμέσως τον πλοίαρχο,. Κατόπιν ο πλοίαρχος εξέδωσε την διαταγή για την προετοιμασία της επίθεσης. Πάνω στο «Γκούστλοφ» ο πλοίαρχος Πέτερσεν ρώτησε τον αξιωματικό βάρδιας για την ακριβή θέση του πλοίου. Εκείνος απάντησε ως εξής: «Στις 19.45 περάσαμε το Ρίξχοφτ , στις 00.30 θα βρισκόμαστε 12 μίλια ανοικτά του Στόλπμουντε .Ακριβώς στις 04.00 το πρωί θα βρισκόμαστε ανοικτά του Σβινεμούντε. Στο σοβιετικό υποβρύχιο ο υποπλοίαρχος Μαρινέσκο έδωσε την διαταγή για την εκτόξευση των τριών τορπιλών: «Πυρ η πρώτη-για την πατρίδα», τρία δευτερόλεπτα αργότερα, «πυρ η δεύτερη» και στο τέλος «πυρ η τρίτη-για τον σοβιετικό λαό». Η πρώτη τορπίλη, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, έπληξε το πλοίο στην πλώρη, ακριβώς κάτω από την ίσαλο γραμμή . Η έκρηξη υπήρξε τρομακτική. Πολλοί από τους επιζήσαντες επιβάτες ανέφεραν ότι η σύγκρουση ήταν σαν να είχε χτυπηθεί το πλοίο από μετεωρίτη. Το σκάφος συνταράχθηκε ολόκληρο.Το «Γκούστλοφ» αμέσως έγειρε στα δεξιά, κατόπιν ευθυγραμμίστηκε, αλλά μόνο για λίγο. Έγειρε εκ νέου στα δεξιά και άρχισε να βυθίζεται. Τα μέλη του πληρώματος προσπάθησαν έσπευσαν να βοηθήσουν τους τρομοκρατημένους επιβάτες, ενώ παράλληλα εκτόξευσαν φωτοβολίδες, σήματα κινδύνου, και μετέδωσαν με τον ασύρματο το σήμα SOS. Η τρίτη τορπίλη προσέβαλε το πλοίο στο μέσο του, στο εμπρόσθιο τμήμα του μηχανοστασίου, διαλύοντας το κύτος του σκάφους. Το σήμα κινδύνου είχε γίνει αντιληπτό στο Ναύσταθμο του Γκότενχαφεν. Από εκεί ειδοποιήθηκαν όλα τα πλοία που έπλεαν στην ανατολική Βαλτική «να σπεύσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στη θέση του«Γκούστλοφ» : 55,07 μοίρες βόρεια, 17, 41 μοίρες ανατολικά». Πλέον το «Γκούστλοφ» είχε αποκτήσει επικίνδυνη κλίση, που προσέγγιζε τις 30 μοίρες.
 Οι ναυαγοσωστικές λέμβοι της δεξιάς πλευράς δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν λόγω της μεγάλης κλίσης. Στο κατάστρωμα επικρατούσε πανικός μεταξύ των επιβατών, ενώ το πλήρωμα αδυνατούσε να παράσχει αποτελεσματική βοήθεια λόγω της μεγάλης σύγχυσης. Καθώς δεν υπήρχε έλεγχος της επιβίβασης στις λέμβους, σύντομα ορισμένες είχαν γεμίσει σε υπερβολικό βαθμό, υπερβαίνοντας τις κατασκευαστικές προδιαγραφές τους. 
 Σε μία περίπτωση μία λέμβος, που ήταν ακόμη στερεωμένη στο πλάγιο τμήμα του πλοίου, ανατράπηκε λόγω των υπεράριθμων επιβατών της και οι άτυχοι άνθρωποι έπεσαν στην θάλασσα από ύψος 25 μέτρων. Άλλες λέμβοι κατέβαιναν, για να προσθαλασσωθούν, χωρίς όμως να έχουν γεμίσει. Πολλοί ήταν οι επιβάτες που μέσα στη γενική σύγχυση και αναταραχή δεν φορούσαν τα σωσίβιά τους. Στις λέμβους οι επιβάτες συνωστίζονταν. Η κλίση του πλοίου είχε καταστήσει εξαιρετικά δυσχερείς τις κινήσεις των επιβατών στο κατάστρωμα, ενώ αρκετοί έσπευδαν να πηδήξουν απευθείας στη θάλασσα. Η τορπιλάκατος «Λέων» έφθασε στη θέση του ναυαγίου σε 20 λεπτά, και αφοσιώθηκε στην περισυλλογή των επιζώντων από τα παγωμένα νερά. Διέσωσε ) 472 άτομα . Η τορπιλάκατος Τ-36 διέσωσε 564 ναυαγούς .Το ναρκαλιευτικό M387 98 , το ναρκαλιευτικό M375 43 , το ναρκαλιευτικό M341 37 , το ατμόπλοιο «Γκέτινγκεν» 28, το αντιτορπιλικό TF19 7 , το φορτηγό «Γκότλαντ» 2 και το περιπολικό 1703 διέσωσε ένα βρέφος ενός έτους. Από την περιοχή του ναυαγίου πέρασε το καταδρομικό «Ναύαρχος Χίπερ» , που δεν έμεινε να βοηθήσει. Η βύθιση του «Βίλχελμ Γκούστλοφ» αποτελεί τη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία όλων των εποχών. Σήμερα, στον βυθό της Βαλτικής, 24 ναυτικά μίλια βόρεια του πολωνικού λιμανιού Λέμπα (Leba), στη θέση 55,07 μοίρες βόρεια και 17,41 μοίρες ανατολικά, και σε μικρό σχετικά βάθος, απομένει ένα κατεστραμμένο ναυάγιο, το οποίο έχει επισήμως αναγορευτεί σε χώρο ταφής και μνημείο πολέμου. Η πρόσβαση στους δύτες απαγορεύεται από το πολωνικό κράτος, στα χωρικά ύδατα του οποίου πλέον ανήκει η περιοχή, όπου καταβυθίστηκε το σκάφος. Στους πολωνικούς ναυτικούς χάρτες αναφέρεται, με μάλλον αδιάκριτο τρόπο, ως «Εμπόδιο αρ. 73». 

 (στοιχεία από την μονογραφία του Ιωάννη Κωτούλα)

Τα 5 βιβλία του Σπύρου Χατζάρα μόνο με 60 Ευρώ. (τα ταχυδρομικά δώρο)





-«Η Επανάσταση των Φιλογενών»
Η Κόκκινη Συμφωνία και οι Περιούσιοι ΑΘΕΑΤΟΙ»,
-« Το Εβραϊκό Ζήτημα»,
- «ΕΑΜ -ΕΛΑΣ- ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ
-Το Ευαγγέλιο του Καλού Πατριώτη.

Παραγγελίες στο deltio11@gmail.com και στο 6944-279798


200 χρόνια μετά την Επανάσταση κάθε Έλληνας έχει το δικαίωμα να μάθει την Αλήθεια για το «Ποιοι» οργάνωσαν την Παλιγγενεσία, και την Επανάσταση και ποιοι ήταν και είναι οι Εφιάλτες. 

 Για τα 200 χρόνια, από το 1821, «Η «Επανάσταση των Φιλογενών» και το «Πατριωτικό Δοκίμιο» με τριάντα ευρώ ταξιδεύουν ηλεκτρονικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε όλο τον Κόσμο. Και στις ΗΠΑ και τον ΚΑΝΑΔΑ, και την ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. 
Η τιμή για τα δυο βιβλία θα είναι 30 ευρώ και σε όποιον ενδιαφέρεται θα στέλνω με μέιλ τον λογαριασμό μου στη Εθνική, όπου θα πρέπει να γίνει η κατάθεση των χρημάτων.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Η 30η Ιανουαρίου στην Ιστορία

1018 . Ο Ερρίκος Β’ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας γνωστός επίσης ως Άγιος Ερρίκος υπέγραψε την Συνθήκη του Μπάουτσεν με τον Μπόλεσλαβ Α τον Γενναίο της Πολλωνίας και έληξε το γερμανο-πολωνικό πόλεμο.

1648 .Κατά τον Ογδοηκονταετή Πόλεμο, υπογράφηκε η συνθήκη του Μύνστερ, με την οποία έληξε η σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Επαρχιών των Κάτω Χωρών. και της Ισπανίας.

1649 . Αποκεφαλίστηκε στο Λονδίνο, ο βασιλιάς Καρόλος Α που είχε καταδικαστεί για προδοσία.


1661. Στην επέτειο εκτέλεσης του Καρόλου, ξεθάφτηκε από το Αβαείο του Γουέστμινστερ ο Λόρδος Προστάτης της Κοινοπολιτείας Όλιβερ Κρόμγουελ, που είχε πεθάνει δυο χρόνια πριν και εκτελέστηκε τελετουργικά, από τους αντιπάλους του. Η νεκροκεφαλή του του, καρφωμένο σε ένα κοντάρι έμεινε εξω από το Γουέστμινστερ καθ' όλη τη διάρκεια της βασιλείας του Καρόλου B' έως το 1685.

1667 .Με την υπογραφή της ανακωχής του Αντρούσοβο έληξε ο δωδεκαετής Ρωσοπολωνικός πόλεμος. Η Πολωνία αποδεχόταν τη ρωσική κυριαρχία στο Σμόλενσκ, το Κίεβο και στις περιοχές της Ουκρανίας στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.

1822. Τουρκικά πλοία αποβίβασαν 800 άνδρες για να καταλάβουν το Νεόκαστρο της Μεθώνης. Οι Έλληνες μαζί με 50 φιλέλληνες υπό τον Γερμανό Κάρολο Νόρμαν χάρη στις εύστοχες βολές πυροβολικού απέκρουσαν τις τουρκικές επιθέσεις.

1823. Ανεύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Τήνου από τη μοναχή Πελαγία.

1880. Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ Γ' ευλόγησε τα θεμέλια του νέου οτης Μεγάλης του Γένους Σχολής στο λόφο του Φαναρίου. πλοίο. 

1901. Στη Μόσχα δόθηκε η πρεμιέρα των Τριών Αδελφών του Άντον Τσέχωφ.

1923. Μετά τη γενοκτονία των Ποντίων και τη μικρασιατική καταστροφή υπογράφηκε στην Λωζάνη στις 17/30 Ιανουαρίου η Σύμβαση για την Υποχρεωτική Ανταλλαγή των Πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας η οποία στη συνέχεια κατέστη μέρος της Συνθήκης της Λωζάνης. Από την εφαρμογή της σύμβασης εξαιρέθηκαν οι έλληνες της Κωνσταντινούπολης της Ίμβρου και Τενέδου και οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης.

1925. Η τουρκική κυβέρνηση απέλασε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντίνο ΣΤ’, με βάση τη σύμβαση περί ανταλλαγής πληθυσμών. γιατί δεν ήταν τούρκος υπήκοος.Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επιβιβάστηκε στο τρένο και στάλθηκε στην Ελλάδα.


1928. Στο Ηράκλειο, έγινε παλλαϊκό συλλαλητήριο κατά των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης. Πάνω από 5.000 ένοπλοι κύκλωσαν τη νομαρχία.
Οι διαμαρτίες των αγροτών πετυχαν την αποφυλακιση των κρατουμένων για χρέη.


1933. Ο Αδόλφος Χίτλερ ορκίστηκε ως καγκελάριος της Γερμανίας.

1934. Η βουλγαρική κυβέρνηση επέβαλε κρατικό μονοπώλιο στο σιτάρι και τη σίκαλη.


1937. Έληξε στη Μόσχα η δεύτερη δίκη των τροτσκιστών, που αποτελούσαν το λεγόμενο «αντισοβιετικό τροτσκιστικό κέντρο», στους οποίους περιλαμβάνονταν οι Καρλ Ραντέκ, Γκεόργκι Πυατακόφ, και Γκριγκόρι Σοκόλνικοφ, η οποία ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου Όλοι οι 17 κατηγορούμενοι βρέθηκαν ένοχοι. Δεκατρείς εκτελέστηκαν, και οι υπόλοιποι στάλθηκαν στα γκουλάγκ και πέθαναν εκεί. Ο Καρλ Ράντεκ κατά την ομολογία του έκανε λόγο και για μια επιπλέον πολιτική πτέρυγα αντιφρονούντων ανεξάρτητη από αυτή του Τρότσκυ και του Ζινόφιεφ, εμπλέκοντας τον Νικολάι Μπουχάριν.
Ο Αδόλφος Χίτλερ δήλωσε στο Ράιχσταγκ ότι η Γερμανία απέσυρε την υπογραφή της από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

1940. Το Γερμανικό Υποβρύχιο U-55 βύθισε στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοικτά της Κορνουάλλης, το 5085 τόνων ελληνικό φορτηγό «Keramiai» του εφοπλιστή Λυκιαρδόπουλου που συμμετείχε σε νηοπομπή. Διασώθηκαν από τα συνοδευτικά πλοία 35 μέλη του πληρώματος. 

1941. Ο Αλέξανδρος Κορυζής υπέγραψε τον ΑΝ 2250/1940 για τον «Αστικό Κώδικα» και τον ΑΝ 2783/1941 που ήταν « ο Εισαγωγικός Νόμος του νέου αστικού κώδικα, που εκπόνησε επιτροπή νομομαθών υπό τον καθηγητή Γεώργιο Μπαλλή».

1942. Ο στρατάρχης Ρόμελ μπήκε στη Βεγγάζη ανακαταλαμβάνοντάς την από τους Άγγλους.

1943. Μέσω ραδιοφωνικής μετάδοσης ο στρατάρχης Φον Πάουλους πληροφορήθηκε στο Στάλιγκραντ ότι ο Φυρερ τον προήγαγε σε στρατάρχη. Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε τους 24ωρους βομβαρδισμούς του Βερολίνου. Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση Τσόρτσιλ - Ινονού σε βαγόνι τρένου στο σιδηροδρομικό σταθμό των Αδάνων.


1945.Το γερμανικό κρουαζιερόπλοιο Βίλχελμ Γκούστλοφ που μετείχε στην επιχείρηση εκκένωσης της Ανατολικής Πρωσίας δέχτηκε στη Βαλτική Θάλασσα (Ώρα 21.10) χτυπήθηκε από τρεις τορπίλες από το ρωσικό υποβρύχιο «S-13» . Διασώθηκαν μόνο 1.239 από τους 8.000 που μετέφερε.
Ο Χίτλερ έκανε την τελευταία δημόσια ραδιοφωνική ομιλία του με την ευκαιρία της 12ης επετείου της ανάληψης της εξουσίας.

1948 . Ο ειρηνιστής και Ινδός πνευματικός ηγέτης Μαχάτμα Γκάντι δολοφονήθηκε στο Νέο Δελχί από ένα φανατικό εθνικιστή Ινδό ονόματι Γκόντσε.

1953. Ο Υπουργός Συντονισμού του Παπάγου ανακοίνωσε την απορρόφηση της Τραπέζης Αθηνών από την Εθνική. Στην Νεα Υόρκη τα υποκαταστήματα Εθνικης και Αθηνών συνενώθηκαν στην «Ατλάντικ Μπάνκ» της οποίας την διοίκηση ανέλαβε ο Κωστας Ηλιάσκος διοικητής της «Αθηνών».

1967. Ο Πάπας Παύλος ΣΤ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ Νικολάι Ποντγκόρνι , τον σοβιετικό ηγέτη που επισκέφθηκε το Βατικανό.

1968. Άρχισε η επίθεση Τετ στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Το Τετ είναι ο εορτασμός του νέου έτους στο σεληνιακό ημερολόγιο και θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή του Βιετνάμ. Ξημερώνοντας η πρώτη μέρα του Τετ, στις 30 Ιανουαρίου, στρατιώτες του Βορείου Βιετνάμ και του Νοτιοβιετναμέζικου Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου πραγματοποίησαν μια αιφνιδιαστική επιδρομή, έφτασαν μέχρι την Σαϊγκόν, πολιορκώντας για 6 ώρες την ίδια την αμερικανική πρεσβεία. Επιθέσεις έγιναν σε 100 πόλεις στο Νότιο Βιετνάμ.


1969. Οι Μπιτλς έκαναν στην ταράτσα της δισκογραφικής τους εταιρίας την τελευταία συναυλία τους, πριν από τη διάλυσή τους. Διήρκεσε 42 λεπτά και διαλύθηκε από την αστυνομία.

1972 . Η «Ματωμένη Κυριακή» στο Λοντόντερι της Βόρειας Ιρλανδίας. Άγγλοι στρατιώτες πυροβόλησαν κατά μιας απαγορευμένης αλλά ειρηνικής πορείας 10.000 αόπλων καθολικών, που ζητούσαν την αποχώρηση των Βρετανών από
τη Βόρειο Ιρλανδία και την ένωσή της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Δεκατρείς διαδηλωτές σκοτώθηκαν, ενώ πολλοί πυροβολήθηκαν πισώπλατα, καθώς έτρεχαν για να αποφύγουν τα τεθωρακισμένα οχήματα των Βρετανών.
Το Πακιστάν αποχώρησε από την Κοινοπολιτεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας για να αναγνωρίσουν το Μπαγκλαντές.


1988. Η συμφωνία του «όπλου παρά πόδα». Συνάντηση Νταβός του Ανδρέα Παπανδρέου και του Τουργκούτ Οζάλ. Έβαλαν το Κυπριακό στο «ράφι» για το οποίο είπε στη Βουλή ο Ανδρέας το, «Mea culpa».

1996. Η κρίση στα Ίμια. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον με τον Κ. Σημίτη και την Τουρκάλα Πρωθυπουργό Τσιλέρ, αποσοβείται η ένταση και απομακρύνεται η απειλή πολέμου. Καμία σημαία, ούτε στρατεύματα δε βρίσκονται στα Ίμια, σύμφωνα με τις αμερικανικές συμβουλές.

2001. Υπογράφηκε η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

2003 . Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Γιουγκοσλαβίας επικύρωσε τη συμφωνία για τη διπλή υπηκοότητα της ΟΔΓ και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. 

29/1/21

29 Ιανουαρίου 1941. Ο Ιωάννης Μεταξάς πέθανε δηλητηριασμένος από την SoE

Ο Μεταξάς, ήταν το πρώτο θύμα της SoE. Δηλητηριάστηκε με την ίδια «ουσία», που σκότωσε τον Μπόρις της Βουλγαρίας και τον Χάιντριχ στην Πράγα και που προκαλούσε γενική κατάρρευση του ανοσοποιητικού, και συνδεόταν με την τοξίνη «κλοστρίντιουμ μποτουλίνουμ» που προκαλεί την αλλαντίαση. 

 Οι Βρετανοί έκαναν εκατοντάδες μυστικά πειράματα με βακτήρια που παραμένουν απόρρητα. Το βακτήριο «κλοστρίντιουμ μποτουλίνουμ» παράγει νευροτοξίνες που είναι πολύ ισχυρές. Ποσότητα μικρότερη από 1 mg είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Τα πειράματα της SoE ήταν μυστικά και ακόμα αποτελούν εθνικό μυστικό την Αγγλία.

O Ιωάννης Μεταξάς, δεν έκανε πραξικόπημα .Έγινε πρωθυπουργός, με την ψήφο της Βουλής. Ο αρχηγός του κόμματος, των Ελευθεροφρόνων, στις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου 1936 είχε λάβει το 3,94% των ψήφων και εξέλεξε 7 βουλευτές. 
Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β’ μετά το θάνατο του Δεμερτζήμ στις 13 Απριλίου, του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ο Μεταξάς έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή με 241 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 4 αποχές. Το Κόμμα των Ελευθεροφρόνων δέκα χρόνια πριν, στις εκλογές του 1926 είχε λάβει το 15% και ήταν "Μεγάλο Κόμμα". 

 Η αναστολή των άρθρων του συντάγματος και η δικτατορία της 4ης Αυγούστου αποφασίστηκαν από τους Άγγλους, τον Βασιλιά, και τον Παπάγο του. Εκείνοι έκαναν τη δικτατορία και όχι ο Μεταξάς. 

Ο Μεταξάς, μόλις δέκα χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή θεμελίωσε το κοινωνικό κράτος με το ΙΚΑ, την καθιέρωση του 8ωρου, την αργία της Κυριακής, τη δεκαπενθήμερη πληρωμένη αδεία, την απαγόρευση εργασίας των ανηλίκων, ενώ διέγραψε τους τοκογλυφικούς τόκους και κατάργησε την προείσπραξη του φόρου του ελαιολάδου που είχαν επιβάλει οι ξένοι «δανειστές». Αυτός ήταν ο "φασίστας" Ιωάννης Μεταξάς, που έθεσε την Εθνική Ανεξαρτησία την Αξιοπρέπεια και το Συμφέρον του Ελληνικού Λαού πάνω από τα ξένα συμφέροντα. 

 Το 1936 η Εθνική κυβέρνηση του Μεταξάς αρνήθηκε να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας στη βελγική τράπεζα Societe Commerciale de Belgique και προσέφυγε στο Διαρκές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης. Στο υπόμνημα της η Κυβέρνηση της Ελλάδος , τόνιζε ότι προέχουν, «τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού, η προστασία της υγείας και η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας», και ότι «ανάμεσα στην πληρωμή του χρέους και στην εξασφάλιση για το Λαό κατάλληλης διοίκησης, και των προϋποθέσεων για ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, επέλεξε το δεύτερο», διότι, «καθήκον του Κράτους είναι, να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, υπερτερεί έναντι της πληρωμής των χρεών». 

 Τη Δευτέρα 28η Οκτωβρίου, στις 3 το πρωί ο Μεταξάς αφού διάβασε το ιταλικό τελεσίγραφο απάντησε γαλλικά «Allors c' est la guerre» που έμεινε στην Ιστορία ως «ΟΧΙ». Στις 31 Δεκεμβρίου 1940, την 63η ημέρα του πολέμου, είπε το τρίτο ΟΧΙ, στη βοήθεια των Άγγλων και για αυτό τον δηλητηρίασαν. Έγραψε τοτε στο ημερολόγιο του. « Οι Αγγλοι πιέζουν να φέρουν δυνάμεις. Πιέζουν δια ένα σύνταγμα αντιαεροπορικόν και ένα λόχον τανκς δια Θεσσαλονίκην. Δεν έχουν τίποτε άλλο. Αποκρούομεν δια γνωστούς λόγους, λέγουν ότι Κυβέρνησίς των επιμένει. Φρασεολογία Αρχιστρατήγου. Είσθε με την Κυβέρνησίν μας εις πλήρη αντίθεσιν γνωμών

Το επανέλαβε τρεις φορές κατά την μακράν συζήτησιν- ομαλωτάτην - κατά την οποίαν υπερίσχυσα. Διαβεβαιώ ότι δεν θα κάνωμεν ποτέ χωριστήν ειρήνην και ότι δεν παλεύομεν δια την νίκην, αλλά δια την τιμήν και μόνον.
 Ο Πάλερετ μου έσφιξε το χέρι . Ο Ουέιβελ με συνεχάρη. Και οι δύο συγκινημένοι. Μεσημέρι πρόγευμα εις Πάλερετ. Εχει γούστο με όλα αυτά να με ξαναβγάλουν οι εν Λονδίνω γερμανόφιλον!» .

Οι «εν Λονδίνω» φοβούμενοι μια εκκεχειρία και επάνοδο της Ελλάδας στην ουδετερότητα τον δολοφόνησαν. Απέναντι σε αυτή την αλήθεια, εκτός των γνωστών ηλιθίων αντιπαρατάσσεται όλο τα χαφιεδότσουρμο των εν Ελλάδι πρακτόρων. Και είναι πολλοί. 

Η δολοφονία του Μεταξά επιβεβαιώθηκε από τη νεκροψία που έκανε με την άδεια της κυβέρνησης Τσολάκογλου, ο Γερμανός καθηγητής Χάνς Έπινιγκερ, που διαπίστωσε την παρουσία δηλητήριου βραδείας προσβολής που χρειάζεται δυο-τρεις εβδομάδες για να προκαλέσει το θάνατο και το οποίο προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού, προσβάλει τα ζωτικά όργανα και προκαλεί την εμφάνιση κηλίδων στο δέρμα των θυμάτων πριν από το θάνατο τους. Το πόρισμα της νεκροψίας Έπινιγκερ εξακολουθεί να παραμένει στο σκοτάδι, ενώ θα έπρεπε να περιλαμβάνεται και στα σχολικά εγχειρίδια. 

 Το ίδιο δηλητήριο με αυτό που σκότωσε τον Μεταξά εντόπισαν οι τρείς γιατροί που έστειλε ο Χίτλερ στη Σόφια για να σώσουν τον βασιλιά Μπόρις . Το δηλητήριο μπορεί να του δόθηκε κατά το πρόγευμα στην αγγλική πρεσβεία μπορεί και μια από τις επόμενες τις επόμενες μέρες στην οικεία του γνωστού εκδότου.

 Πάντως την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, την 82α ημέρα του πολέμου αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την οποία ενεκρίθη η ρηματική διακοίνωση της 18ης Ιανουαρίου. 

 Όπως αποκάλυψα τον Απρίλιο του 2011 στο κανάλι Μπλού Σκάι, ο Ιωάννης Μεταξάς δολοφονήθηκε στο σπίτι του σταθμάρχη της SoE και εκδότου Δημητρίου Λαμπράκη, (πατρός του Χρήστου Λαμπράκη, του δημιουργού του Μεγάρου Μουσικής). Όπως , αποκάλυψα, το δηλητήριο του δόθηκε μέσα σε πορτοκαλάδα που του προσέφερναν οταν πήγε επίσκεψη στο σπίτι του Δημητρίου Λαμπράκη, λίγο πριν ασθενήσει. Ορισμένοι αμφισβητούν την δολοφονία και ζητούν «αποδείξεις». Απόδειξη, αποτελεί η ιατροδικαστική έκθεση που συνέταξαν οι Γερμανοί, που μετά την κατάληψη των Αθηνών προέβησαν σε εκταφή του Μεταξά. Το ωραίο, με τους πράκτορες , είναι ότι το επίσημο γερμανικό έγγραφο της νεκροψίας δεν βρίσκεται στα χέρια του ελληνικού Κράτους.

 Το 1979 ο πράκτωρ «Παντελής» της SoE, που ανήκε στο δίκτυο Μπαλφουρ, ο οποίος είχε πατέρα Κύπριο και Αγγλίδα μητέρα, και ήταν γεννημένος στην Κων/λη, ομολόγησε την συμμετοχή τους στην δηλητηρίαση του Μεταξά. Αυτός ο «Παντελής» είχε σπουδάσει ιατρός, αλλά από το 1936 ήταν μέλος των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας, και ήρθε στην Ελλάδα το 1936 σαν παπάς. Το 1943-44 ήταν στην μανδάμ «αντίστασις» με το ψευδώνυμο «Τίγρις». Αυτός το 1979 εξομολογήθηκε ο ίδιος ότι ο Μεταξάς δηλητηριάστηκε.

Στις 8 Φεβρουαρίου 1941, μια ημέρα μετά την παράδοση της ιταλικής 10ης Στρατιάς, ο Άγγλος πρεσβευτής Πάλερετ , επισκέφτηκε τον Αλέξανδρο Κορυζή στον οποίο παρουσίασε ένα πλαστό «σημείωμα Μεταξά», το οποίο είχε συντάξει η SoE και με το οποίο ο Μεταξάς δεχόταν την άφιξη του αγγλικού Στρατού στην Ελλάδα την επομένη της εισόδου των Γερμανών στην Βουλγαρία. 
Η προφορική δέσμευση του Κορυζή επέστρεψε στον Τσώρτσιλ την επομένη, να διατάξει την προετοιμασία της απόβασης στην Ελλάδα. 

Ο Κορυζής που δεν γνώριζε καμία τέτοια «δέσμευση» , ζήτησε από τον Πάλερετ να του δώσει χρόνο για να συμβουλευτεί τους «φακέλους» και κοινοποίησε αμέσως το «non paper» στον Γεώργιο με το ακόλουθο σημείωμα:

 «Επισκεφθείς με σήμερον τήν 12:30 μεσ. ο Πρεσβευτής της Αγγλίας επανήλθεν έπί συνομιλίας ήν έσχε μετ' αύτοϋ ο άείμνηστος Μεταξάς τήν 17ην Ιανουαρίου έ.έ. έν σχέσει προς ένδεχομένην έπίθεσιν τών Γερμανών έναντίον της Ελλάδος διά της Μακεδονίας . Μοί έθεσε δε τό έρώτημα έάν ή γενομένη προς αυτόν δήλωσις, καθ' ήν ή μεταφορά άγγλικών στρατιωτικών δυνάμεων εις τήν Μακεδονίαν θά έλάμβανε χώ-ραν όταν γερμανικά στρατεύματα διαβαίνοντα τον Δούναβιν ή τά σύνορα της Δοβρουτσάςθά είσήρχοντο εις τήν Βουλγαρίαν, παρέμενεν ισχυρά. Παρεκάλεσα τον Πρεσβευτήν της Αγγλίας όπως έπανέλθη τήν έσπέραν ίνα τω άπαντήσω, καθ' όσον τήν στιγμήν έκείνην δεν είχον ύπ' όψει όλόκληρον τον σχετικόν φάκελον»,

 Ο Πράκτωρ Γεώργιος, που ήταν σύμφωνος με την δολοφονία Μεταξά, εξαπάτησε τον Κορυζή και του επιβεβαίωσε τον ψευδή ισχυρισμό των Άγγλων, και αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που ο Γεώργιος διέταξε την εκτέλεση του Κοριζή τον Απρίλιο. Ο Γεώργιος, επιβεβαίωσε στον Κορυζή την δήθεν «δέσμευση Μεταξά», η οποία όμως δεν υπήρχε στα χαρτιά του πρωθυπουργού αλλά μόνο στο αντίγραφο του Πάλερετ, και επειδή «δεν υπήρχε» , αυτή η δέσμευση οι Άγγλοι και ο βασιλιάς, «έβγαλαν από τη Μέση» τον Μεταξά Ο Πάλερετ επέστρεψε στις 9 το βράδυ της 8ης Φεβρουαρίου στο γραφείο του πρωθυπουργού και ο Κορυζής του απάντησε σύμφωνα με τις οδηγίες του Βασιλιά ότι η (ανύπαρκτη) ρητή συμφωνία , που «έγινε τόσο πρόσφατα», παραμένει ισχυρά, και του έδωσε και μια «νότα». Κατόπιν τούτου ο Τσώρτσιλ την επομένη 9η Φεβρουαρίου, διάταξε την προετοιμασία για την αποστολή στην Ελλάδα από την Αίγυπτο, μιας «Δύναμης». Το βαλκανικό μέτωπο του Τσώρτσιλ είχε ανοίξει. Το ίδιο βράδυ, ο Κορυζής, για δική του διασφάλιση συνέταξε ένα σημείωμα προς τον βασιλιά, στο οποία περίεγραφε τα γεγονότα αλλά προσέθετε τις «γνωστές» θέσεις του «αείμνηστου Μεταξά», ότι η δύναμη που θα αποστελλόταν θα έπρεπε να είναι ισχυρή, ώστε να έχει αποτρεπτικό ρόλο και να μην είναι απλά η αιτία που θα προκαλέσει σίγουρα την εισβολή. Το πραγματικό “non raper” Μεταξά επιδόθηκε στον Πάλερετ στις 10.30 το πρωί της 18ης Ιανουαρίου, και το οποίο στη συνέχεια το παρουσίασε ο μεταξάς για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο της 18ης Ιανουαρίου. Το σημείωμα Μεταξά έλεγε ότι οι δυνάμεις που προσέφερε η Αγγλία ήσαν ανεπαρκείς και θα προκαλούσαν απλώς την γερμανική επέμβαση. Αυτό είναι το πραγματικό “non raper” Μεταξά. 

«Nous sommes résolus à faire face de toute façon et au prix de n'importe quels sacrifices à l'attaque allemande si elle se réalisait, mais nous ne voulons nullement la provoquer, à moins que l'aide que la Grande Bretagne pourrait nous prêter en Macédoine ne soit suffisante à cet effet. J'ai longuement exposé au Général Wavell quelle devrait être l'étendue de cette aide. L'aide qui nous est offerte, à savoir: 48 canons de campagne et 32 canons lourds, approximativement 40 canons antiaériens, 24 canons antichars et 65 chars moyens et légers est absolument insuffisante, sans parler de l'absence totale de forces d'infanterie. En conséquence, tandis que le transport de cette force en Macédoine constituerait une provocation, entraînant la marche immédiate des Allemands et probablement des Bulgares contre nous, l'insuffisance de cette force rendra certain l'échec de notre résistance. En outre, il nous a été déclaré d'une façon catégorique, que la Yougoslavie bien que résolue aujourd'hui à se défendre contre le passage éventuel de l'armée allemande par son territoire, retirerait l'assurance précitée dans le cas d'une attaque allemande provoquée par l'envoi de troupes britanniques en Macédoine. Pour ces raisons, nous préférons la solution que nous avons indiqué au cours de nos discussions avec le Général Wavell. C'est à dire d'étudier en commun et de procéder rapidement (la Grèce) aux préparatifs nécessaires en vue du transport des troupes britanniques de façon à ne pas attirer l'attention des Allemands, ce qui d'ailleurs est possible. D'autre part le transport de cette force britannique vers la Macédoine n'aurait lieu que si les troes allemandes en traversant le Danube ou la frontière de la Dobroudja pénétraient en Bulgarie. Le danger d'une avance trop rapide, rendant impossible l'aide anglaise, pourrait être évité par la préparation sérieuse et détaillée de l'exécution des transports, qui d'ailleurs n'a pas encore eu lieu, de sorte que le Général Wavell lui-même n'est pas fixé sur le temps que demanderait le transport des forces précitées britanniques en Macédoine. Il va de soi que l'organisation de cette réserve stratégique et des moyens de transport doit être telle que l'envoi des forces en question puisse se faire à n'importe quel moment. D'ailleurs, est là le sens de la réserve stratégique. De toute façon on devrait procéder en Égypte à l'organisation d'une puissante force aérienne, sans laquelle le débarquement dans les ports de la Macédoine serait rendu extrêmement difficile, force aérienne dont le Maréchal Longmore ne dispose pas actuellement. Il est évident que ce qui précède ne saurait remédier à l'insuffisance de la force précitée qui sera envoyée au®moment que nous avons indiqué. C'est pourquoi nous croyons devoir attirer tout particulièrement l'attention du Gouvernement britannique sur le fait que le problème de l'Europe sud-orientale ne saurait être envisagé par les forces dont il dispose actuellement dans le Proche Orient. Quant à nous, nous accomplirons jusqu'au bout notre devoir. Il appartient donc au Gouvernement britannique de prendre en considération nos suggestions qui sont celles d'amis dévoués et fidèles»

 Το σημείωμα αυτό, το κοινοποίησε στον Γεώργιο την ίδια ημέρα με το ακόλουθο σημείωμα που είναι τα τελευταίο έγγραφο του Μεταξά: «Σημείωμα. Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 1941 Συνηντήθην χθες, 17ην Ιανουαρίου, μετά του άγγλου Πρεσβευτού, παρισταμένου και του Στρατηγού Χέιγουντ. Κατά την συνάντησίν ταύτην εγένετο λόγος παρά του άγγλου Πρεσβευτού περί τής βοηθείας της μνημονευομένης έν τω συνημμένω σημειώματι, ήτις θά ήδύνατο να σταλή ημίν έκ μέρους της Αγγλίας, καί της ανάγκης όπως δεχθώμεν τήν μεταφοράν τής βοηθείας ταύτης αμέσως, πράγμα όπερ ειχε συζητηθή καί έν τω συμβουλίω έν ώ παρίστατο ο Στρατηγός Γουέηβελ καί απεκρούσθη παρ' ήμών. Κατ' άντίθεσιν προς τον Στρατηγόν Χέιγουντ ο άγγλος Πρεσβευτής εφαίνετο χθες συμφωνών απολύτως μετ' εμού, ενώ ο ΣτρατηγόςΧέιγουντ δέν είχε να μοί αντιτάξει ςπιχειρήματα. Έν τέλει συνεφωνήσαμεν μετά του κ. Πάλαιρετ όπως καταρτίσω το συνημμένον σημείωμα καί επιδώσω αυτώ τούτο, ίνα τό διαβιβάσει τηλεγραφικώς αμέσως εις Λονδίνον, πράγμα οπερ εγένετο σήμερον την 10:30 της πρωίας» Προηγουμένως, στις 15 Ιανουαρίο, ο Μεταξάς υπέβαλε στην Βασιλιά το ακόλουθο σημείωμα για την εκτίμηση του για την Γερμανική Απειλή και την Αγγλική «βοήθεια». «Σημείωμα Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 1941 Τo ότι ή εν Ρουμανία συγκέντρωσις γερμανικού στρατού εις μέγαν αριθμόν μεραρχιών δύναται να αποτελέση κίνδυνον δια την Ελλάδα ανεγνωρίσαμεν πρώτοι ημείς και ειδοποιήσαμε περί τούτου την αγγλικήν Κυβέρνησιν. Κατά πόσον ο κίνδυνος ούτος ή θα πραγματοποιηθεί ή θα αποτραπεί ή κατά πόσον είναι οριστικός και επικείμενος δεν έχομεν θετικάς πληροφορίας. Όπως ανεπτύξαμεν εις τον Στρατηγόν Ούέιβελλ, δύνανται να αποτρέψωσιν αυτόν δύο γεγονότα 1. Η στάσις τών βαλκανικών κρατών και της Ρωσίας 2. Η αντιμετώπισίς του δια επαρκών προς τούτο άγγλοελληνικών δυνάμεων. Όσον αφορά στήν στάσιν των βαλκανικών κρατών: Έχομεν εμπιστοσύνην εις την Τουρκίαν, αλλά δεν γνωρίζομεν ακόμη ποιαν απάντησιν έδωσεν εις τα έν Άγκύρα τεθέντα σαφή αγγλικά έρωτήματα. Η Βουλγαρία φρονούμεν ότι δεν θά αντιστή ενόπλως εις τήν διάβασιν των γερμανικών στρατευμάτων ενδεχομένως δύναται να συμπράξη και μετ' αυτών. Ή Γιουγκοσλαβία γνωρίζομεν θετικώς ότι θά αντιστή ένόπλως εις διάβασιν γερμανικού στρατού διά του εδάφους της έναντίον μας, εάν ή Γερμανία επιχειρήση ταύτην απροκλήτως. Δεν πιστεύει ότι προς τό παρόν υπάρχει κίνδυνος καθόδου γερμανικών στρατευμάτων έκ Ρουμανίας διά Γιουγκοσλαβίας ή Βουλγαρίας. Άφ' ετέρου, έχει λόγους νά πιστεύει άπολύτως ότι ή μεταφορά αγγλικών στρατευμάτων εις Μακεδονίαν θά προκαλέση πάραυτα την Γερμανίαν εις άμεσον επίθεσιν και εις τοιαύτην περίπτωσιν δεν υπόσχεται τίποτε διά την στάσιν της Γιουγκοσλαβίας ούτε και ότι θα αντιστή εις ενδεχομένην διάβασιν γερμανικού στρατού διά του έδάφους της κατά της Ελλάδος. Τί θά πράξη ή Ρωσία, αγνοούμεν. Έκ πάντων τούτων και εξ άλλων πληροφοριών έπεται, καθ' ημάς, ότι, ένώ εισέτι ουδεμία υπάρχει βεβαιότης ότι τά γερμανικά στρατεύματα θα διαβώσι τον Δούναβιν και θά προχωρήσωσι κατά τής Ελλάδος, υπάρχει η απόλυτος βεβαιότης ότι θα πράξωσι τούτο εύθύς ώς άγγλικά στρατεύματα αρχίσωσι μεταφερόμενα εις Μακεδονίαν. Παρ' όλα ταύτα, ημείς θα επροτιμώμεν την δευτέραν λύσιν, της διά κοινών ελληνοαγγλικών δυνάμεων αντιμετώπισιν του γερμανικού κινδύνου. Αλλά, όπως ανεπτύξαμεν διά μακρών εις τον Στρατηγόν Ούέιβελ, του ελληνικού στρατού αντιμετωπίζοντος έν Αλβανία υπερτέρας ίταλικάς δυνάμεις, δεν απομένουσιν εις Μακεδονίαν καί Θράκην παρά τρεις μεραρχίαι, ασθενεστάτη δύναμις διά τόσον μεγάλην έκτασιν. Εις τον Στρατηγόν Ούέιβελ ανεπτύξαμεν ποίας δυνάμεις εις τοιαύτην περίπτωσιν θά έπρεπε νά αποστείλη ή Αγγλία εις τό Μακεδονικόν μέτωπον. Ό Στρατηγός όμως μας απήντησεν ότι τούτο τού ήτο παντελώς αδύνατον έξ ελλείψεως τοιούτων δυνάμεων. Η αγγλική βοήθεια θα περιορισθεί εις 2 συντάγματα πεδινού πυροβολικού: (48 πυροβόλα). 2 συντάγματα βαρέως πυροβολικού: (32 πυροβόλα). 1 σύνταγμα μέσων αρμάτων : (50 άρματα).1 σύνταγμα μικτόν αντιαεροπορικών και άντιαρματικών: (16 αντιαεροπορικά και 24 αντιαρματικά). 1 τάγμα ελαφρών αρμάτων: (15 άρματα) 1 σύνταγμα αντιαεροπορικών πυροβόλων: ( 8-16 βαρέα πυροβόλα και 12 ελαφρά). ¨Οσον άφορα αεροπορία κατά τον Λόγκμορ , εκτός των 3 στολίσκων οίτινες πρόκειται νά έλθουν διά την αντιμετώπισιν των ιταλικών δυνάμεων, δεν δύναται να μας γνωρίσει πότε και τί διαθεσιμότητος θά είχε επί πλέον «διότι τούτο εξαρτάται εκ των εν Λιβύη επιχειρήσεων και εκ των έξ Αγγλίας αφίξεων». Επομένως, είναι σαφές ότι η απόφαση για την εκτέλεση του Μεταξά είχε ληφθεί από τον Τσώρτσιλ και απέμενε η υλοποίηση της. Το «δηλητήριο» της SOE που συνδεόταν με την τοξίνη «κλοστρίντιουμ μποτουλίνουμ» που προκαλεί γενική κατάρρευση του ανοσοποιητικού, βρισκόταν ήδη στην Αθήνα και απέμενε η απόφαση για την χορήγηση.

Ο Κορωνοϊός στα Δυτικά Βαλκάνια τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

 

Στη Σεβερνοματσεντόνιγια αρρώστησαν 336  και 385 έγιναν καλά. Το Υπουργείο Υγείας της Σεβερνοματσεντόνιγια ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες έγιναν 1964 τεστ, από τα οποία επιβεβαιώθηκαν 336 νέα κρούσματα της λοίμωξης από τον Κορωνοϊό. Η θετικότητα είναι 17,1% .Στο ίδιο διάστημα αποθεραπεύτηκαν 385 ασθενείς και 10 πέθαναν. Πέντε ασθενείς από τα Σκόπια, (53,61,81,84 και 86), και από ένας από το Καβαντάρτσι (72), Γκόστιβαρ (61), Κότσανι (49), Αχρίδα (83) και Πριλάπο (68). Όλοι οι ασθενείς πέθαναν σε νοσοκομεία. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που διαγνώστηκαν στη Σεβερνοματσεντόνιγια από την αρχή της επιδημίας είναι 91.891.Ο αριθμός των ασθενών που έχουν αναρρώσει είναι 80.393, και ο αριθμός των θανάτων είναι 2831. Ο αριθμός των ενεργών περιπτώσεων είναι 8.667.

 Στη Ρουμανία , το 92,3% των κρουσμάτων έχει γίνει καλά.Τις τελευταίες 24 ώρες, στη Ρουμανία πραγματοποιήθηκαν 24.726 τεστ RT-PCR, (15.905 με βάση ιατρικό πρωτόκολλο και 8.821 κατόπιν αιτήματος) και 6.568 γρήγορα αντιγονικά τεστ από τα οποία 2.901 βγήκαν θετικά. Η θετικότητα των τεστ είναι 9,27%. Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, είχαν επιβεβαιωθεί στη Ρουμανία 721.513 κρούσματα και 666.001 ασθενείς, δηλαδή το 92,3% δηλώθηκαν ως αποθεραπευθέντες.‎ Μέχρι σήμερα, 18.105 ασθενείς που διαγνώστηκαν με τη λοίμωξη του Κορωνοϊού έχουν πεθάνει .Τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν οι θάνατοι 57 ανδρών και 33 γυναικών που έπασχαν από τη λοίμωξη, ‎Από αυτούς, 1 θάνατος καταγράφηκε στην ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, 7 θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα 50-59, 6 θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα 50-59 ετών, 19 θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα 60-69 ετών, 32 θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα 70-79 και 25 θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών.‎ ‎‎Στα νοσοκομεία , ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται είναι 7.687. Από αυτούς, ‎‎οι 989 σε ΜΕΘ

 Στη Βουλγαρία, το τελευταίο 24ωρο έγιναν 13 279 τεστ από τα οποία το 4.5% ήταν θετικά. 150 από τα νέα κρούσματα βρέθηκαν την Σόφια . Το τελευταίο 24ωρο απεβίωσαν 28 άτομα και θεραπεύτηκαν 627. Χθες εμβολιάστηκαν 3 795 άτομα. Δεύτερη δόση εμβολίου έλαβαν 7 672 άτομα. Τα ενεργά κρούσματα είναι 22 448. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 2 865 ασθενείς από τους οποίους 265 στην Εντατική. Στην τακτική ενημέρωση ο υπουργός Υγείας καθ. Κωνταντίν Αγγέλοφ είπε ότι ο μαζικός εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου και ότι τα μέτρα κατά της επιδημίας συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά καθώς η καθημερινή νοσηρότητα έχει μειωθεί κάτω από 100 άτομα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο τρεις περιοχές εξακολουθούν να βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη το Βράτσα, το Κιουστεντίλ και το Πλέβεν. Η Βουλγαρία βρίσκεται ήδη στην 27η θέση όσον αφορά τη νοσηρότητα και στην 11η στον αριθμό των θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο κρατικός υγειονομικός επιθεωρητής, καθ. Άγγελ Κούντσεφ.. Περισσότεροι από 12 000 εκπαιδευτικοί έχουν ήδη κάνει τεστ αντιγόνου και 26 από αυτούς έχουν δώσει θετικό αποτέλεσμα, ενώ για το μη διδακτικό προσωπικό οι αριθμοί είναι 3726 τεστ και 11 μολυσμένοι, αντίστοιχα.

 Στη Σερβία, τις τελευταίες 24 ώρες, ελέγχθηκαν 10.637 δείγματα, 1.592 εκ των οποίων βρέθηκαν θετικά. Η θετικότητα είναι 14,96%. Υπάρχουν 4.206 ασθενείς που νοσηλεύονται, 162 εκ των οποίων είναι συνδεδεμένοι  με αναπνευστήρα. Τις τελευταίες 24 ώρες, 21 ασθενείς που έπασχαν από τη λοίμωξη πέθαναν. Τα θύματα της επιδημίας , συνολικά είναι 3.965.‎ Στη  Σερβία   χθες εμβολιάστηκαν 26.002 άνθρωποι και συνολικά 398.804 από τότε που ξεκίνησε η ανοσοποίηση.‎ Η Σερβία είναι δεύτερη στην Ευρώπη πίσω από το  Ηνωμένο Βασίλειο .Περισσότεροι από 780.000 Σέρβοι πολίτες έχουν εγγραφεί για εμβολιασμό  .Οι μισοί από τους εγγεγραμμένους είναι άνω των 75 ετών. Οι περισσότεροι περιμένουν το «Σπούτνικ». Νωρίς σήμερα στο αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα παραλήφτηκαν 40.000 εμβόλια από τη Ρωσία.

‎Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, στις  περιοχές υπό την επίβλεψη του  συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της  Πρίστινα, τρεις ασθενείς που επασχαν από τη λοίμωξη του Κορωνοϊού  έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες .Συνολικά  τα θύματα της επιδημίας, είναι 1.482.Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στην Πρίστινα κατέγραψε χθες 316 νέα κρούσματα της λοίμωξης από τον Κορωνοϊό από την επεξεργασία 1.652 δειγμάτων. Η θετικότητα  είναι 19,13%. Υπάρχουν 6.109 ενεργά κρούσματα.

 ‎Στο Μαυροβούνιο, ελέγχθησαν 1.665 δείγματα , 463 εκ των οποίων ήταν θετικά. Η θετικότητα των τεστ είναι 27,8% . 172 από τα νέα κρούσματα προέρχονται από την Ποντγκόριτσα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Μαυροβουνίου χθες πέθαναν επτά ασθενείς που έπασχαν από τη λοίμωξη, Ο νεότερος ήταν 39 και ο μεγαλύτερος ήταν 91 ετών. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της επιδημίας είναι 781. Τα ενεργά κρούσματα είναι 7.619.

 Στην Αλβανία. 11 ασθενείς ηλικίας 54-86 ετών που έπασχαν από τη λοίμωξη του Κορωνοϊού έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες. Χθες έγιναν 3 891 τεστ από τα οποία επιβεβαιώθηκαν 887 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 330 στα Τίρανα. Η θετικότητα των τεστ είναι  22,8% .Μεταξύ των νέων κρουσμάτων  είναι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λουίτζι Σορέκα. Στα 4 νοσοκομεία αναφοράς στα Τίρανα υποβάλλονται σε θεραπεία, 292 ασθενείς. Τις τελευταίες 24 ώρες, 523 ακόμα κρούσματα έκαναν δεύτερο αρνητικό τεστ , αυξάνοντας τον αριθμό των αποθεραπευμένων σε 45.906 από την αρχή της επιδημίας.

 Στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα  έγιναν  615 τεστ από τα οποία επιβεβαιώθηκαν 137 νέα κρούσματα. Η θετικότητα των τεστ είναι  22,3% . Τις τελευταίες 24 ώρες, έχουν αναφερθεί στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα  πέντε θάνατοι ασθενών που έπασχαν από τη λοίμωξη του Κορωνοϊού .Πρόκειται για τέσσερεις άνδρες και μια γυναίκα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.

Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί 39.970 κρούσματα  στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα , όπου συνολικά 2.037 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο. 26.503 ασθενείς  έχουν αναρρώσει.Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων είναι 624. Τα ενεργά κρούσματα είναι 4.434 ‎Στην Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης έγιναν 1.862 τεστ από τα οποία επιβεβαιώθηκαν 180 νέα κρούσματα. Η θετικότητα των τεστ είναι  10%.Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας 11 ασθενείς που έπασχαν από τη λοίμωξη του Κορωνοϊού πέθαναν τις τελευταίες 24 ώρες. Ο αριθμός των θυμάτων του Κορωνοϊού αυξήθηκε σε 2.466.‎Επί του παρόντος, 10.619 κρούσματα είναι ενεργά στην Ομοσπονδία.

Η 29η Ιανουαρίου στην Ιστορία

474. Μετά το θάνατο του Αυτοκράτορα Λέωντα Α΄ στις 18 Ιανουαρίου ανήλθε στο θρόνο ο εγγονός του Λέοντας Β΄, γιος της κόρης του Λέοντα Α΄ Αριάδνης και του Ίσαυρου στην καταγωγή, Ζήνωνα. Η στέψη του στον ιππόδρομο έγινε στις 9 Φεβρουαρίου.

842. Ο Μιχαήλ Γ΄, ο αποκληθείς Μέθυσος, στέφτηκε σε ηλικία 3 ετών Αυτοκράτορας με συνεπιτρόπους, τη μητέρα του Θεοδώρα, τον λογοθέτη Θεόκτιστο, τον μάγιστρο Μανουήλ και τον πατρίκιο Βάρδα, αδελφό της Θεοδώρας.

904 . Ο Σέργιος Γ΄ εξελέξη Πάπας στη θέση του έκπτωτου Αντίπαπα Χριστόφορου.

1412 . Ο Δεσπότης των Σέρβων Στέφαν Λαζάρεβιτς δημοσίευσε τον «Κώδικα περί Μεταλλείων» , που ρύθμιζε τη ζωή στο μεγαλύτερο ορυχείο στα Βαλκάνια στο Νόβο Μπρντο , που ήταν ο κύριος οικονομικός τομέας της Σερβίας, που τότε ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός αργύρου στην Ευρώπη.

1635 .Ο καρδινάλιος Ρισελιέ υπέγραψε τα έγγραφα για την ίδρυση της Γαλλικής Ακαδημίας.

1676 . Ο Φεοντόρ Γ΄ έγινε Τσάρος της Ρωσίας.

1712 . Στην Ουτρέχτη άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αγγλίας Γαλλίας και Ολλανδίας για την λήξη του πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής.

1765. Ο καταγόμενος από το εβραϊκό Κότελ της Ανατολικής Ρωμυλίας , επίσκοπος της Βράτσα Στάικο Βλαδισλάβοφ , (Σωφρόνιος), ολοκλήρωσε την συγγραφή της Σλάβο-βουλγαρικής ιστορίας.

1814. Κατά την «εξαήμερη Εκστρατεία» ο αυτοκράτορας Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας επιτέθηκε στον στρατό του Μπλύχερ, τον οδήγησε στη Βριέννη και τον ανάγκασε να υποχωρήσει μερικά χιλιόμετρα στα νότια, στους λόφους Τράννα, όπου ο Μπλύχερ ενώθηκε με το Σώμα της Βοημίας του Αυστριακού Στρατάρχη Σβάρτσενμπεργκ. Στη μάχη της Βριέννης σκοτώθηκαν συνολικά 3.000 Πρώσσοι στρατιώτες.

1829. Ο Βάσος Μαυροβουνιώτης με την ΣΤ’ χιλιαρχία του αποδεκάτισε, στο Μαρτίνο το στράτευμα από 3000 πεζούς και 500 ιππείς του Μαχμούτ Πασά της Λιβαδειάς , που είχε στόχο να κόψει τη Ρούμελη στα δύο. Οι Έλληνες ήταν οχυρωμένοι στα σπίτια του χωριού. Στη μάχη σκοτώθηκαν διακόσιοι Τούρκοι στρατιώτες, και στα χέρια των Ελλήνων υπερασπιστών της πόλης έμειναν λάφυρα και τρεις τουρκικές σημαίες.Το σπουδαιότερο αποτέλεσμα της μάχης , ήταν ότι απέτρεψαν τα τουρκικά σχέδια για ανακατάληψη της Στερεάς Ελλάδας, και δόθηκε η δυνατότητα στον Ιωάννη Καποδίστρια να διαπραγματευτεί τα σύνορα του ανεξάρτητου, ελληνικού κράτους.

1878. Κατά τοΡωσοτουρκικό πόλεμο, (1877-1878), απελευθέρωση των πόλεων Ταργκόβιστε και Κυουστεντίλ.

1897. Η συνέλευση των Κρητών στο Τζερμιάδο Λασιθίου κήρυξε την Ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα. Την ίδια ημέρα ελληνικός στόλος από 6 τορπιλοβόλα και το πλοίο «Σφακτηρία», απέπλευσε από τον Πειραιά για την Κρήτη .

1908. Η 38η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαλίνοφ.

1911. Δριμύτατος χειμώνας σε ολόκληρη την Ελλάδα.

1913. Νέος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως εκλέχτηκε ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος, Γερμανός.

1916. Βομβαρδίστηκε για πρώτη φορά το Παρίσι από γερμανικό στρατιωτικό αερόπλοιο . Το Ζέπελιν LZ 79 κατά την επιστροφή του χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά και έκανε αναγκαστική προσγείωση στο το Βέλγιο. Το βουλαγρικό 23ο Σύνταγμα της Σίπκα, υπό τον Σεραφίμοφ κατέλαβε το Ελμπασάν.

1922. Διάλυση της Ένωσης της Κόστα Ρίκα, της Γουατεμάλα, της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ.

1926. Στα σοβιετικό σχολεία εισήχθη η υποχρεωτική στρατιωτική εκπαίδευση. 1933. Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Πολ Χίντεμπουργκ διόρισε τον Αδόλφο Χίτλερ καγκελάριο της Γερμανίας. Ο Χίτλερ, ανέλαβε επισήμως καθήκοντα την ημέρα αργότερα, στις 30 Ιανουαρίου.

1941. Ο Ιωάννης Μεταξάς απεβίωσε, σε ηλικία 70 ετών, την 94η ημέρα του πολέμου, στην οικία του στην Κηφισιά, στις 6 τα χαράματα, αφού την προηγουμένη κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων. Ο Βασιλιάς ανακοίνωσε ότι ανέθεσε την κυβέρνηση στον Αλέξανδρο Κορυζή, Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, και τέως Yπουργό Κοινωνικής Προνοίας της Κυβερνήσεως του Ιωάννη Μεταξά. Το 14ο σύνταγμα πεζικού της 5ης μεραρχίας Κρητών εξορμώντας από την περιοχή Γκρόμπα, κατέλαβε μετά από σκληρό αγώνα το ύψωμα 1733 στο όρος Τρεμπεσίνα. Η αντεπίθεση των Ιταλών αποκρούστηκε και στην συνέχεια με νε επίθεση κυριεύεσαι μέχρι το βράδυ το ύψωμα 1923.

1942. Υπογράφηκε το πρωτόκολλο του Ρίο ντε Τζανέιρο με το οποίο τερματίστηκε ο πόλεμος του Εκουαδόρ με τι Περού. Το Εκουαδόρ σχεδόν το ήμισυ του εδάφους του που παραχωρήθηκε στο Περού. Στη Γιουγκοσλαβία στο Ντβορ Να Ουνι οι Κροάτες Ούστασι έσφαξαν 270 άνδρες, γυναίκες και παιδιά ενώ τα υπάρχοντα τους εκλάπησαν και τα σπίτια κάηκαν

1944. Ο Κοσμάς Κυνουρίας κάηκε από τους Γερμανούς . Από τα 505 σπίτια του χωριού πυρπολήθηκαν τα 498 (ποσοστό καταστροφής 98,61%).

1954. O Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Ήντεν υπέβαλε στους Υπουργούς Εξωτερικών της Συμμαχίας σχέδιο για την επανένωση της Γερμανίας.

1946. Ιδρύθηκε η CIA ως διάδοχος της OSS. Ο Νορβηγός Τρίγκβε Λι διορίστηκε πρώτος ΓΓ του ΟΗΕ.

1947. Έφθασε στην Αθήνα η εξεταστική επιτροπή του Ο.Η.Ε. για να διερευνήσει τις καταγγελίες της Ελληνικής κυβερνήσεως εις βάρος της Βουλγαρίας, της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας, για παροχή βοήθειας προς τους κομμουνιστές του αυτοαποκαλούμενου «Δημοκρατικού Στρατού».

1949. Η Βρετανία αναγνώρισε ντε Φάκτο το κράτος του Ισραήλ.

1951. Η πρώτη διοργάνωση του φεστιβάλ του Σαν Ρεμο.

1960. Ο Σαρλ Ντε Γκολ κινητοποίησε τον στρατό, μετά τις ταραχές στην Αλγερία.

1963. Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ πρόβαλε βέτο για τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

1964. Πρεμιέρα της ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, «Ο Δρ Στρέιντζλοβ» (δρ.αλλόκοτη αγάπη), που τον έπαιζε ο Πίτερ Σέλερς .

1966. Ο συμβιβασμός του Λουξεμβούργου τερμάτισε την κρίση της κενής καρέκλας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

1973. Σε συνέντευξή Τύπου στο Λονδίνο ο Μίκης Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της επανόδου του Κ. Καραμανλή στην Ελλάδα. Αεροπλάνο των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, τύπου «Ιλιούσιν», με 37 επιβάτες και πλήρωμα κατέπεσε στην περιοχή του Πενταδάκτυλου. λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Όλοι οι επιβάτες έχασαν τη ζωή τους.

1977. Ο δημοσιογράφος των ΝΕΩΝ Νίκος Κακαουνάκης βρέθηκε τα ξημερώματα αναίσθητος σε ασβεστόλακκο απέναντι από το σπίτι του στο Παγκράτι ύστερα από ξυλοδαρμό που υπέστη από αγνώστους.

1979.Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Σάμου, με 53 επιβαίνοντες αντί των 24 που επιτρεπόταν, έπεσε στις 7.15 το πρωί σε χαράδρα βάθους περίπου 150 μέτρων κοντά στο χωριό Βουρλιώτες .Απολογισμός: 14 νεκροί , (μεταξύ τους και τρεις μαθητές), 8 βαριά τραυματισμένοι και 31 ελαφρότερα. Στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, και ο Κινέζος αντιπρόεδρος, Ντενγκ Σιάο-Πινγκ υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες, που σηματοδότησαν την έναρξη μιας νέας εποχής στις διμερείς σχέσεις.

1990. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας Τοντόρ Ζίβκοφ τέθηκε υπό κράτηση κατηγορούμενος για την παραβίαση των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων.

1996 .Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ ανακοίνωσε τον οριστικό τερματισμό των γαλλικών πυρηνικών δοκιμών. Ο πρωθυπουργός Κώστα Αβρούρι δήλωσε ότι στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία, η Ελλάδα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση άμεσα και δυναμικά. Η πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, ζήτησε διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων του Αιγαίου. Τουρκικά πολεμικά πλοία εισήλθαν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησιάσαν τα Ίμια.

1999. Η Ομάδα Επαφής κάλεσε τις σερβικές αρχές και τους εκπροσώπους των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να προσέλθουν έως τις 6 Φεβρουαρίου σε ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κάστρο του Ραμπουγιέ κοντά στο Παρίσι. Με πρωτοβουλία του απόστρατου αξιωματικού του Ναυτικού Ανδρέα Ναξάκη έφτασε κρυφά στην Ελλάδα ο αρχηγός του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

2000. Κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Μετρό της Αθήνας το επιβατικό κοινό ξεπέρασε το 1.000.000.

2002. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, οτι ξεκινά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και προειδοποίησε ότι ο «άξονας του κακού» που αποτελείτο από το Ιράν, το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα, απειλεί την παγκόσμια ειρήνη. Στην Καμπούλ, έγινε έπαρση της σημαίας του Αφγανιστάν πριν από το κομμουνιστικό πραξικόπημα του 1978 .

2003. Στην Ποντγκόριτσα, το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου υιοθέτησε τον συνταγματικό χάρτη της νέας κρατικής Ένωσης Σερβίας Μαυροβουνίου SCG και το νόμο για τις δαπάνες του.
2007. Στο Παρίσι, ο επικεφαλής της UNMIK Ιωακείμ Ρουέκερ υπέγραψε συμφωνία με την UNESCO για την υλοποίηση του πρώτου έργου αποκατάστασης και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

2018. Στη Ρουμανία, η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Βιόριτσα Ντάντσιλα.