30/9/24

5ΧΡΟΝΑ ΒΙΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Βιομηχανία μηνύσεων εναντίον ανεμβολιαστων ιατρων

Η εκδίκηση του Λιθογράφου και η 40η Σεπτεμβρίου

Ενα τυπογαφικό "λάθος" από το 1922.
 Αυτό το καταλαβαίνουν μόνο οι "Μοϊκανανοί" δημοσιογράφοι  που μύρισαν έστω και για λίγο Αντιμόνιο. 
Μια άλλη εποχή. 

Ημέρες του 44. Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου.12 Ημέρες πριν φύγουν οι Γερμανοί από την Αθήνα. Πτώματα παντού

Το αστυνομικό Ρεπορτάζ είναι του Πράκτορος Κόκκα. Το «αγωνιστικό ρεπορτάζ» είναι από τον Ριζοσπάστη.





Και η εκπληκτικά ψευδής είδηση για την σφαγή των Γαργαλιάνων  όπως την μετέδψσαε ο Ριζοσπάστης. Φυσικά όλα τα γραφόμενα γιοα ανατινάξεις τραίνων ήσαν απολύτως προϊόν φαντασίας  

ΑποσταCia 1965 και Ημέρες Προδοσίας ,H αναπληρωματική εκλογή στα Χανιά λόγω παραιτήσεως που δεν έγινε.

H κατάληψη της ΚΥΠ από ομάδα 50 "υδραυλικών" τη νύχτα της παραίτησης του Γεωργίου Παπανδρέου


 Ο Εφιάλτης είχε "γνωματεύσει" ότι η εκφραση της λαϊκής βούλησης με τις αναπληροματικές εκλογές κατόπιν παραιτήσεως  ήταν τεχνασμα "σε βάρος της Ομαλότητος και της Γαλήνης" του τόπου. 
Τα ίδια πάνω κάτω λένε και σήμερα οι εθνικόφρονες Μητσοτακικοί που το 1965 φώναζαν "Παπατζή Κομμουνιστή"     
Ο Εφιάλτης Μητσοτάκης δυο μέρες πριν πατήσει στην Κρήτη ο Γεώργιος Παπανδρέου εκανε ομιλία προς το λαό του με μαζική κινητοποίηση όλης της ΕΡΕ και των σκληρών δεξιών
Παράλληλα προχωρούσε η προδοσία της Κύπρου με τετραμερείς "διαπραγματευσεις" με Αγγλία, ΗΠΑ και Τουρκία. Οι Τούρκοι μιλούσαν ανοιχτά για συμπεφωνημένη λύση.  

Ο Μαξ Μέρτεν ο «φιλέλληνας» «σταθμάρχης» της Θεσσαλονίκης του οποίου γραμματεύς (και όχι μόνον) ήταν η Δοξούλα η αδελφή του Τάκου που ήταν ο κολλητός του Κωνσταντίνου Καραμανλή και οι οποίοι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ βοηθούσαν και τους Έλληνες και τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης με το Αζημίωτον.

Έδώ,  στις 30 Σεπτεμβρίου 1965  
ο Μαξ Μέρτεν κατέθεσε στοιχεία  
στην Γερμανική Δικαιοσύνη  
για το  Σχέδιο Άϊχμαν περί μεταφοράς 20.000 Εβραίων της Ελλάδος στην Παλαιστίνη

Τα ρωσικά στρατεύματα απέκοψαν τον αυτοκινητόδρομο Σελίντοβο-Κουράχοβι και διατηρούν τον έλεγχο της σιδηροδρομικής γραμμής

Οι Ρώσοι απέκοψαν τη σιδηροδρομική γραμμή κοντά στο χωριό  Τσκουκάρινο. Οι χωματόδρομοι που παραμένουν στη διάθεση των Χαχόλων   δέχονται επίσης πυρά.
 Περιορίστηκαν σημαντικά  η κίνηση και ο εφοδιασμός των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή.  
Στο Βουλεντάρ Vuhledar που ειναι σχεδόν εντελώς περικυκλωμένο,  ανακαλύφθηκαν χιλιόμετρα υπόγειων περασμάτων, των Χαχόλων.  
Οι οδομαχίες συνεχίζονται αλλά η πρόοδος είναι μικρή. Οι Χαχόλοι κατασκευάζουν ενεργά οχυρώσεις στην πόλη που περιλαμβάνουν φωλιές πολυβόλων σε πολυώροφα κτίρια.
 «Αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι περικυκλωμένοι και πιθανότατα θα παραμείνουν μέχρι το τέλος. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες μεταξύ τους δεδομένου ότι η εκκένωση των τραυματιών έχει σταματήσει εδώ και αρκετές ημέρες. Και η μοίρα αυτής της φρουράς στο πλαίσιο των μαχών για την Μπογκογιαβλένκα είναι ήδη προφανής».
Στο Τορέτσκ , βορειοδυτικα  της Ντρούζμπαμ συνεχίονται οι οδομαχίες .Τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν σε βάθος 350 μέτρων κατά μήκος της οδού  Ιβλαβ Ναζέπα. 
Η 5η Ανεξάρτητη  Ταξιαρχία που πήρε το όνομά της από τον πρώτο επικεφαλής της ΛΔ Ντόνετσκ Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο ανάγκασε τους Ουκρανούς στρατιώτεςκοντά στην Κρασνογκορόβκα  να παραδοθούν. Οι Ουκρανοί κρατούμενοι είπαν ότι η διοίκηση τους άφησε για έξι ημέρες χωρίς νερό και ότι υπήρχαν βαριές απώλειες μεταξύ του προσωπικού.
Η κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ συνεχίζει να επιδεινώνεται. Εκτός από τα προβλήματα με την επιμελητεία, οι μονάδες έχουν ένα καταστροφικά χαμηλό ηθικό λόγω των μεγάλων απωλειών. 
Στα νότια της περιοχής Σουτζάνσκι εκτυλίσσονται σφοδρές μάχες στην περιοχή του χωριού Πλέχοβο, η κατάληψη του οποίου θα σημάνει την αρχή της περικύκλωσης των ευρισκόμενων στην Σούτζα. Εδώ, κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ρωσικές δυνάμεις απώθησαν τρεις επιθέσεις των Χαχόλων που άφησαν στο πεδίο 30 πτώματα. Η γραμμή επαφής στην περιοχή της Σούτζα, από χθες παρέμεινε στατική Το πρωί της 30ης Σεπτεμβρίου στην περιοχή Κούρσκ , οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αύξησαν την πίεση προς την κατεύθυνση Νόβι Πουτ-Βεσέλογιε κατά τη διάρκεια της ημέρας, επεκτείνοντας τη ζώνη ελέγχου κοντά στο συνοριακό χωριό Βόλφινο σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν το Βεσέλογιε Veseloye από την αριστερή πλευρά. Στον τομέα Κορενεφσκι οι Χαχόλοι δεν ανέλαβε ενεργό δράση»,

ΠΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΑΙ 2 ΑΥΓΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η Αθώωση του Καραναγνώστη από το Στρατοδικείο

 Πρέπει να τονίσω ότι το Στρατοδικείο απάλλαξε τον Καραναγνώστη επειδή διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε αδίκημα.

Το Στρατοδικείο ουσιατικά καταδίκασε την Εισαγγελέα και τον Μάρτυρα της.

30 Σεοτεμβρίου 1949. Η (εθνικόφρων) Δεξιά κατόπιν έξωθεν (Συμμαχικής) προτροπής ανέστειλε την εκτέλεση των καταδικασθέντων εις θάνατον από τα στρατοδικεία

Ο (μασόνος) Βασιλιάς της Ιταλίας, που πολεμούσε μαζί με τον Μουσολίνι την Αγγλία, είχε καθ' όλο το διάστημα του Πολέμου τα λεφτά του στο Λονδίνο😂😂😂😂😂😂


Προηγουμένως, στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
 στην Νέα  Υόρκη εγκρίθηκε μετα από Συμφωνία 
των Μεγάλων η πρόταση τη Αυστραλίας  για την τετραμελή "Συμφιλιωτική Επιτροπή" μεταξύ της Ελλάδος και των γειτόνων της 
(Βουλγαρία-Αλβανία) που θα επέβλεπε τον αφοπλισμό των 
Κ/Σ και αμέσως μετά ο Πολωνός αντιπρόσωπος ζήτησε να σταματήσουν οι εκτελέσεις και να διαλυθούν τα στρατοδικεία.
Ο σκληρός υπουργός στρατιωτικών Παναγιωτάκης (Κανελλόπουλος)  εξήγησε στο χαζό Κοινό, ότι η "αναστολή" των εκτελέσεων αφορούσε  στο παρελθόν και όχι σε πράξεις που έμελλε να 
τελεστούν μετά την κατάθεση του Νόμου.

 Στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σκοτώθηκαν 
13 Κ/Σ που συνέχιζαν τον Αγώνα. 
110 Συγγενείς Κ/Σ προπάθησαν να διαφυγουν 
στην Αλβανία.  
Ο Βιττόριο Εμανουέλλε τα λεφτά του τα είχε στην Αγγλία.







102 Χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία. Στις 30 Σεπτεμβρίου/13 Οκτωβρίου 1922 μάθαμε ότι η διάσκεψη της Ειρήνης θα γινόταν στην Λωζάνη. Το νερό είχε μπει στο Αυλάκι. Ο προδότης Στεργιάδης από το Βουκουρέστι μιλούσε για άλλους Προδότες και είπε οτι ο Χατζηανέστης του απέκρυψε την επίθεση των Τούρκων

Ολα λειτουργούσαν στο εξωτερικό  σαν ρολόϊ .
Στο εσωτερικό  η Επανάσταση που δέχθηκε την Ανακωχή  ακροβατούσε. Οι ανακρίσεις για τους στρατιωτικούς υπευθύνους της Προδοσίας δεν προχωρούσαν. 
Οι σύμμαχοι ζητούσαν αμνηστεία από τον Κεμάλ που ξεχασαν να την βάλουν στο Πρωτόκολλο στα Μουδανιά. 














Η Στροφή του ΚΚΕ πρός τους Βενιζελικούς μετα τις αποφυλακίσεις 


Η 30η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

Η 30η Σεπτεμβρίου είναι η 274η ημέρα του δίσεκτου έτους 2024. Απομένουν 92 μέρες πριν το τέλος του έτους.

  489. Οι Οστρογότθοι υπό τον Θεοδώριχο το Μέγα, που είχαν εισβάλει στην βόρειο Ιταλία σε συμφωνία με τον αυτοκράτορα της Ανατολής Ζήνωνα , νίκησαν τις δυνάμεις του Οδόακρου, στη μάχη της Βερόνα. Μετά τη μάχη, ο Οδόακρος κατέφυγε στη Ραβέννα και 
ο Θεοδώριχος κατέλαβε το Μιλάνο και την Πάβια.

1139. Ισχυρός νυκτερινός σεισμός στον Καύκασο  κατέστρεψε την Γκαντζά , που τώρα είναι στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Σκοτώθηκαν πάνω από 200.000 .

1190.Ο Ριχάρδος Α΄ της Αγγλίας που έφθασε στη Σικελία οδηγώντας το πρώτο τμήμα της Γ΄ Σταυροφορίας , κατέλαβε το κάστρο της Μπανάρα ως προειδοποίηση προς τον α τον Ταγκρέδος της Σικελίας . Ο Ριχάρδος απαιτούσε την απελευθέρωση της αδελφής του Ιωάννας, συζύγου του Γουλιέλμου Β' που ο Ταγκρέδος την είχε φυλακίσει, για την απόδοση της προίκας της ώστε να εκπληρώσει τις οικονομικές υποσχέσεις του προκατόχου του προς τους Σταυροφόρους, και ο Ταγκρέδος αρνήθηκε.

1382 . Υπογράφηκε στο Γκρατς η δεύτερη πράξη υποταγής της Τεργέστης, στην κυριαρχία του Λοπόλδου Γ  των Αψβούργων 

1399. O Ερρίκος Δ’ ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Αγγλίας.


1439. Επιδρομή Τούρκων Ιππέων  στην Βόρεια Ιταλία που έφθασε μέχρι το Φριούλι.


1452. 
Ο Γουτεμβέργιος άρχισε την εκτύπωση  στο Μάιντς της «Μεγάλης Βίβλου».

1499. Τούρκοι επιδρομείς κατέστρεψαν την Κάσαρα κοντά στο Ούντινε.

1509. Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Λίγκας του Καμπραί, τα γαλλικά και τα  αυτοκρατορικά στρατεύματα ηττήθηκαν  από τα βενετικά στρατεύματα κατά την πολιορκία της Πάδοβας.

1517. Ο Ορούκ Ρέϊς ο μεγαλύτερος αδελφός του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα πασά ξεκίνησε την προσπάθεια κατάληψης της Αλγερίας  που την κατείχαν οι Ισπανοί.

1520. Ο Σουλεϊμάν ο πρώτος που είναι γνωστός ως Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής από τους Γάλλους και ως Νομοθέτης από τους Οθωμανούς ανέβηκε στο θρόνο.

1636. Ισχυρός σεισμός μεγέθους πιθανώς 7,1 Ρίχτερ έπληξε την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Πολλοί Νεκροί και οι τραυματίες.

1681.Ο Λουδοβίκος ΙΔ ' της Γαλλίας προσάρτησε  στη Γαλλία το Στρασβούργο, που ήταν  «ελεύθερη αυτοκρατορική πόλη» της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας επιβάλλοντας έτσι  τον γαλλικό έλεγχο της διέλευσης στον Ρήνο. Επίσης προσάρτησε το Καζάλε Μονφερράτο, που το απέσπασε από τον Δούκα της Μάντοβα.

1730 . Αρχή της βασιλείας του Σουλτάνου Μαχμούτ Α ́

1744. Κατά τον πόλεμο της Αυστριακή διαδοχής οι δυνάμεις του βασιλείου της Σαρδηνίας με τις οποίες συνεπραταν και 4000 Αυστριακοί ηττήθηκαν από τους Γάλλους και Ισπανούς στη μάχη της Μαντόνα ντελ Ολμο.

1745. Κατα τον δεύτερο πόλεμο για τη Σιλεσία μεταξύ του πρωσικού στρατού υπό τον Φρειδερίκο Β΄ και του ενωμένου αυστρο-σαξωνικού στρατού, υπό τον Κάρολο Αλέξανδρο της Λωρραίνης έγινε η Μάχη του Σορ, το σημερινό Τρουτνόφ στην Τσεχία, κατά την οποία ηττήθηκαν οι Αυστριακοί και οι Σάξωνες.

1772. Ο Πρώτος διαμελισμός   της Πολωνίας. Η Πολωνική  Δίαιτα αποδέχθηκε τη συνθήκη  της 5ης Αυγούστου 1772, που υπέγραψαν στην Αγία Πετρούπολη η Ρωσίας, η Αυστρίας και η Πρωσία με την οποία η Πολωνο-λιθουανική κοινοπολιτεία έχανε  το  30% της επικράτειάς της  και 4.500.000 κατοίκους .

1791 .Στο Παρίσι έγινε η τελευταία συνεδρίαση της Συντακτικής Συνέλευσης. Οι βουλευτές επεφήμησαν τον βασιλιά. Ο λαός τον Μαξιμιλιανό Ροβεσπιέρο. Η όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ «Ο Μαγικός Αυλός» έκανε  πρεμιέρα στη Βιέννη.

1822. Ο Τουρκικός στόλος αποβίβασε στρατό στη Σούδα.

1858. Σεισμός προκάλεσε σημαντικές ζημιές στη Σόφια.

1876 . Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου ενέκρινε τη σύσταση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

1879. Στη Βουλγαρία έγιναν οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές.

1884. Υπογράφηκε τελωνειακή συμφωνία μεταξύ του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας και της Ανατολικής Ρωμυλίας.

1899. Ιδρύθηκε η Τράπεζα Κρήτης με έδρα τα Χανιά.


1911. Ο μητροπολίτης Γρεβενών,
Αιμιλιανός (Λαζαρίδης),
δολοφονήθηκε
από τους Βουλγάρους , ενώ πήγαινε
για να λειτουργήσει
στο χωριό Γκριντάδες.
Μαζί του δολοφονήθηκαν 
από τους κομιτατζήδες ο διάκονος Δημήτριος
και ο αγωγιάτης Αθανάσιος.
Μετά από έρευνες των κατοίκων
βρέθηκε το σώμα του Αιμιλιανού
μέσα στο δάσος στις 6 Οκτωβρίου 1911. Κηδεύτηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 1911 στα Γρεβενά. Ιταλοτουρκικός πόλεμος: Έληξε η μάχη της Πρέβεζας με νίκη των Ιταλών

1912. Η Σερβία και η Βουλγαρία ανακοίνωσαν επιστράτευση ενόψει του Βαλκανικού Πολέμου.

1915. Ο Σερβος στρατιώτης Ράντογιε Λιούτοβατς έγινε ο πρώτος στρατιώτης που κατέρριψε αεροπλάνο με πυρά εδάφους-αέρος.

1916. Στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης έληξε η πολυήμερη μάχη του Καϊμακτσαλάν κατέλαβε την κορυφή του Προφήτη Ηλία αναγκάζοντας τους Βούλγαρους να υποχωρήσουν στο Μορίχοβο.
 Οι Σέρβοι έχασαν 4.643 νεκροί άνδρες που είναι θαμμένοι κάτω από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του Καϊμακτσαλάν .Οι βουλγαρικές απώλειες κατ εκτίμηση ήταν 3.000 άνδρες. Μετά από 45 ημέρες μαχών την ιδια ημερα απελευθερώθηκε από την βουλγαρικη κατοχή το Μοναστήρι.


1922
. Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε τη συμφωνία των Αγγλων, των Γάλλων και των Ιταλών με τον Ινονού στη Διάσκεψης των Μουδανιών, με την οποία δόθηκε στους Τούρκους η Ανατολική Θράκη .


1923. Στη Βουλγαρία συνετρίβη  η κομμουνιστική εξέγερση.

1928. Στην «Πράβντα» δημοσιεύθηκε  το άρθρο του Νικολάι Μπουχάριν, « Σημειώσεις ενός Οικονομολόγου» που επέκρινε  την οικονομική πολιτική του Στάλιν. 


1929 .
Κοντά στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας, πραγματοποιήθηκε παρουσία κοινού η πρώτη πτήση ενός αεριωθούμενου αεροσκάφους Opel-Hatri Rak-1.



1938 
. Έληξε η διάσκεψη του Μονάχου .Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας συμφώνησαν με τις απαιτήσεις του Αδόλφου Χίτλερ να προσαρτήσει τη Σουδητία για να αποτρέψει το μεγάλο ευρωπαϊκό πόλεμο. Κάτω από την πίεση των ευρωπαϊκών δυνάμεων, η Τσεχική κυβέρνηση αναγκάστηκε να συμφωνήσει.



1939.
 
Ο Πλοίαρχος  του Γκραφ Σπέε Χανς Λάνγκσντορφ, βύθισε  το πρώτο του εμπορικό πλοίο του, το βρετανικό φορτηγό πλοίο «SS Clement» ενώ βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας.  Οι γαλλικές δυνάμεις στα γαλλογερμανικά σύνορα συγκεντρώθηκαν στα οχυρά της γραμμής «Μαζινώ»  γραμμή εν αναμονή μιας γερμανικής εισβολής.Ο Βλάντισλάβ Σικόρσκι διορίστηκε πρωθυπουργός της εξόριστης κυβέρνησης της Πολωνίας.

1941. Το Σώμα Πάντσερ 2 υπό τον Χάιντς Γκουντέριαν εξαπέλυσε τη γερμανική επίθεση, ("Τυφώνας") για την κατάληψη της Μόσχας.  

1943. Έληξαν οι «Τέσσερις Ημέρες της Νάπολης». Η λαϊκή εξέγερση , μεταξύ 27 και 30 Σεπτεμβρίου 1943 , που ο άμαχος πληθυσμός και ο ο στρατός πιστός στο Βασίλειο του Νότου κατάφεραν να απελευθερώσουν την πόλη της Νάπολης από την κατοχή των γερμανικών δυνάμεων της Βέρμαχτ. Οι συμμαχικές δυνάμεις, κατά την είσοδό τους στη Νάπολη την 1η Οκτωβρίου 1943, την βρήκαν ήδη ελεύθερη από τους Γερμανούς.


1948.
 Πέταξε το πρώτο σοβιετικό  ελαφρύ τριθέσιο ελικόπτερο πολλαπλών χρήσεων Mi-1. Βρισκόταν σε παραγωγή  μέχρι το 1965.

1949 .Έληξε η «αερογέφυρα» προς το αποκλεισμένο από τους Σοβιετικούς Δυτικό Βερολίνου κατά την οποία αμερικανικά και η βρετανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 277.264 πτήσεις μεταφέροντας 2.323.738 τόνους τροφίμων.

1954. Ματαιώθηκε η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άμυνας, διότι η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε να υποβάλει το γαλλικό Στρατό σε Ανώτατη Ευρωπαϊκή Διοίκηση.

1960 . Η κυβέρνηση της ΕΡΕ ανακοίνωσε την έκδοση λαχειοφόρου ομολογιακού δανείου 750.000.000 δραχμών, με ρήτρα δολαρίου και με επιτόκιο 5%.

1965. Οι κομμουνιστές επεχείρησαν πραξικόπημα για την κατάληψη της εξουσίας στην Ινδονησία, το οποίο συνετρίβη από τον στρατηγό Σουχάρτο και οδηγεί σε μία μαζική αντικομμουνιστική εκκαθάριση, με περισσότερους από 500.000 νεκρούς.

1966. Αποφυλακίστηκαν από τις φυλακές Σπαντάου ο μεταμεληθείς αρχιτέκτονας του Γ.Ράιχ Άλμπερτ Σπέερ και ο επικεφαλής της Νεολαίας του Χίτλερ Μπάλντουρ φον Σίραχ, που εξέτισε όλη την ποινή του. Στην Αθήνα δημοσιεύτηκε το βούλευμα για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.28 αξιωματικοί παραπέμφθηκαν σε δίκη, με τις κατηγορίες της ενώσεως προς στάση και συνωμοσίας προς εκτέλεση πράξεων εσχάτης προδοσίας. Κατά το βούλευμα, εντοπίστηκαν «επιβαρυντικά στοιχεία» για τους πολιτικούς Ανδρέα Παπανδρέου, Παύλο Βαρδινογιάννη, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και Στυλιανό Χούτα.Η Μποτσουάνα κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο 

1969. Η Αθήνα άρχισε να υδροδοτείται από το Μόρνο.

1970. Ο Ρίτσαρντ Νίξον έφτασε στο Βελιγράδι, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στη Γιουγκοσλαβία.

1974. Στην Πορτογαλία παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της «Χούντας του Απρίλη» στρατηγός  Αντόνιο Ριμπέιρο ντε Σπίνολα. Και τον διαδέχτηκε στην  «Προσωρινή Πρόεδρία ο στρατηγός Φρανσίσκο ντα Κόστα Γκομές».

1979 . Ο Παναμάς ανέλαβε από τις ΗΠΑ τον έλεγχο της Ζώνης της Διώρυγας.

1980 . Στην Τουρκία ο Πρόεδρος στρατηγός Κενάν Εβρέν μίλησε στην τελετή έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους της Τουρκικής Στρατιωτικής Ακαδημίας και κάλεσε τους Ευέλπιδες να αγκαλιάσουν τον Κεμαλισμό.

1982. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εξήγγειλε  μέτρα για τον Σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της  Δικαιοσύνης, με αύξηση των δικαστών, εθελουσία έξοδο από το Σώμα και νέες προσλήψεις.Στο Ισραήλ κυκλοφόρησε  το νέο εθνικό νόμισμα, το σέκελ.

1986. Ισραηλινοί πράκτορες απήγαγαν από τη Ρώμη τον ισραηλινό πυρηνικό επιστήμονα Μορντεχάι Βανούνου.

1988 . Ο Ανδρέας Παπανδρέου υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς στο νοσοκομείο «Χέρφιλντ» του Λονδίνου.

1989.Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, ανακοίνωσε από το μπαλκόνι της γερμανικής Πρεσβείας στην Πράγα πως ήρθε σε συμφωνία με τη κομμουνιστική κυβέρνηση και χιλιάδες πρόσφυγες της Ανατολικής Γερμανίας στις γερμανικές πρεσβείες της Πράγας και της Βαρσοβίας θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

1991. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπέδιου σε παράνομο δημοψήφισμα τάχθηκαν υπέρ ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους του Κοσσυφοπεδίου.
Στη Δυτική Σλαβονία δολοφονήθηκε από Κροάτες ο  Σέρβος ακτιβιστής Μόμτσιλο  Ντέβρνια. Στο Βούκοβαρ, απήχθηκε ο  Σέρβος ακτιβιστής σ Νεντέλικο Τούρκλαλο (33 ετών). Το σώμα του βρέθηκε στο Δούναβη, λίγες μέρες αργότερα. Στο Ζάγκρεμπ, στους στρατώνες του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού, ( JNA) δολοφονηθηκε ο στρατιώτης Μάρκο Ούτρζαν από  παραστρατιωτικό των Κροατών με το παρατσούκλι «Ράνκο», που ήταν αλβανικής καταγωγής.
Την ίδια ημέρα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αϊτή ανέτρεψε τον Πρόεδρο Ζαν Μπερτράν Αριστίντ.


1992. Οι πρόεδροι της Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας Ντόμπριτσα Τσόσιτς και Φράνιο Τούτζμαν αναλάβαν τη δέσμευση να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επιλύσουν τα επίμαχα ζητήματα μεσω διαπραγματεύσεων. Την ίδια ημέρα στη Μόσχα μπήκε σε εφαρμογή το εβραϊκό σχέδιο για ιδιωτικοποίηση με «κουπόνια».

1993.Σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το Λατούρ και το Οσμαναμπάντ στη νοτιοδυτική Ινδία, σκοτώνοντας σχεδόν 22.000 άτομα και καταστρέφοντας 36 χωριά.

1997. Η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τους Εβραίους επειδή δεν διαμαρτυρήθηκε για τα ναζιστικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

1998. Άρχισε στη Σόφια η Διορθόδοξη Σύνοδος με τη συμμετοχή των επικεφαλής επτά πατριαρχίων, τερματίζοντας το σχίσμα στη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία.

1999. Άρχισε ο δεύτερος Πόλεμος της Τσετσενίας. Μονάδες του  ρωσικού  στρατού   από την περιοχή της Σταυρούπολης και το Νταγκεστάν εισήλθαν στο έδαφος της Τσετσενίας στην περιοχή Σελκόφσκι Νάουρ.

2000 . Η Ρωσία προειδοποίησε  τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να μην χρησιμοποιήσει βία για να παραμείνει στην εξουσία.

2002. Υπογράφηκε  συμφωνία «διπλής υπηκοότητας» ανάμεσα στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς και την  (μητέρα) Τουρκία.

2003. Δημιουργήθηκε ο μεγαλύτερος όμιλος αερομεταφορών στην Ευρώπη και ο τρίτος στον κόσμο, με τη συγχώνευση της Ολλανδικής KLM και της Γαλλικής Air France. Οι μέχρι τότε μέτοχοι της K.L.M. πήραν το 19% του μετοχικού κεφαλαίου του διευρυμένου ομίλου ενώ η συμμετοχή του Γαλλικού κράτους μειώθηκε στο 44%, από το 54%, που ήταν μέχρι τότε. Το υπόλοιπο 37% πέρασε  στους σημερινούς μετόχους της Γαλλικής αεροπορικής εταιρίας

2004 . Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε το πράσινο φως για την ψήφιση από τη ρωσική Δούμα  του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
Κινηματογραφήθηκε για πρώτη φορά στο φυσικό του περιβάλλον 600 μίλια από την Ιαπωνία   ένα ζωντανό  γιγάντιο  καλαμάρι  

2005. Στην Ισπανία, το Καταλανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 120 ψήφους υπέρ και 15 κατά, το σχέδιο του νέου καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας. Εφημερίδα της Δανίας δημοσίευσε  σκίτσα που απεικόνιζαν  τον Μωάμεθ. 

2007. Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, το Κόμμα των Περιφερειών του Βίκτορ Γιανουκόβιτς έλαβε το 34,4% και εξέλεξε 175 βουλευτές στην Ράντα. Το μπλόκ της Γιούλιας Τιμοσένκο  πήρε 30,7% και εξέλεξε 156 βουλευτές. Τρίτο κόμμα ήταν «η Ουκρανία μας», που σχημάτισε κυβέρνηση με την Τιμοσένκο.

2009. Η Επιτροπή της ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γεωργία ξεκίνησε τον πόλεμο στη Νότια Οσετία, αλλά κατηγόρησε  τη Ρωσία  για υπέρμετρη αντίδραση και για «πρόκληση της σύγκρουσης». Η Σουμάτρα στην Ινδονησία επλήγη από σεισμό 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Πάνω από 1100 θύματα

2010. Στον Ισημερινό κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έπειτα από την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου και την εισβολή αστυνομικών  στο Κογκρέσο. Ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορρέα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, όπου τον έπιασαν όμηρο οι πραξικοπηματίες, Τον απελευθέρωσε ο στρατός.   
Στην Ολλανδία η νέα κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του Κόμματος των Ελευθερίας συμφώνησε στην απαγόρευση της μπούρκας και όλων των υπολοίπων ισλαμικών ενδυμάτων σε δημοσίους χώρους.

2015. Η ρωσική Άνω Βουλή , έπειτα από αίτημα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ψήφισε  νόμο που επιτρέπει τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας εκτός των συνόρων της και η Ρωσία ξεκίνησε  τα αεροπορικά πλήγματα  εναντίον του Ισλαμικού Κράτους της Συρίας έπειτα από αίτημα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Τα Ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν εν συνεχεία τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία 

2018. Στα Σκόπια έγινε δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας στο οποίο μαζί με το «παραφούσκωμα» της Κάλπης  η προσέλευση  ήταν 36,9%, ενώ ο νόμος προβλέπει συμμετοχή 50% για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα. Το 91,5% του 36,9%, ψήφισε ΝΑΙ.

2019. Στη Γαλλία, κηρύχθηκε ημέρα  εθνικού πένθους που μετά το θάνατο του Ζακ Σιράκ. Στο Περού, ο πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα διέλυσε το Κογκρέσο του Περού απαιτώντας μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς. 


2022.
  Υπογράφηκαν  στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου του Μεγάλου Κρεμλίνου οι συμφωνίες για την είσοδο στη Ρωσική Ομοσπονδία. των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και των περιφερειών της Χερσώνος και της Ζαπορίζιε.