30/4/22

Η 30η Απριλίου στην Ιστορία

Η 30η Απριλίου είναι η 120η ημέρα του έτους . Απομένουν 245 ημέρες.
311.Ο Γαλέριος εξέδωσε το διάταγμα της Σόφιας περί της θρησκευτικής ανεκτικότητας, που αναγνώριζε τον χριστιανισμό ως νόμιμη θρησκεία «religio licita».

313. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Λικίνιος μετά τη νίκη του στην Ηράκλεια στην Ανατολική Θράκη, επί του συν-αυτοκράτορα στην Ανατολή Μαξιμίνου Β', έγινε ο μόνος κύριος στο ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1305.Ο ηγέτης της Καταλανικής Εταιρείας, Ροζέ ντε Φλορ αποκεφαλίστηκε στην Ανδριανούπολη από την φρουρά των Αλανών και των Τουρκοχριστιανών του Μιχαήλ Θ.

1315.Ο κουροπαλάτης του βασιλιά Φίλιππου Δ της Γαλλίας,(του Ωραίου) Ενγκεράδος του Μαρινί, (Enguerrand de Marigny), που κατηγορήθηκε για μαγεία, από τον Κάρολο του Βαλουά απαγχονίστηκε στο Παρίσι., και το σώμα του το άφησαν να κρέμεται για δύο χρόνια.

1337. Ο Φίλιππος ο Στ΄ Βαλουά της Γαλλίας κήρυξε έκπτωτο τον Εδουάρδο Γ Αγγλίας ' από την περιοχή της Ακουιτανίας και του κήρυξε τον πόλεμο. Έτσι ξεκίνησε ο Εκατονταετής Πόλεμος.

1397. Η Μάχη του Μαρίνο μεταξυ των μισθοφόρων του Ιταλού Πάπα Ουρβανού ΣΤ και των μισθοφόρων του Γάλλου αντιπάπα Κλήμη Ζ, που έληξε με νίκη του Ουρβανού. Ο Κλήμης κατέφυγε στην Αβινιόν.

1415. Στη Σύνοδος της Κωνσταντίας , ο βασιλιάς Σιγισμούνδος της Ουγγαρίας ως Αυτοκράτορας της Γερμανίας, υπέγραψε την παραχώρηση κληρονομικό δικαιώματι το Βρανδεμβούργο στον Φρειδερίκο Α Χοεντζόλερν. Έτσι δημιουργήθηκε ο βασιλικός οίκος των Χοεντζόλερν.

1472. Στη Μόσχα έγιναν τα θυρανοίξια του καθεδρικού ναού της Κοιμήσεως στο Κρεμλίνο. 
1564 . Κατά τον Λιβονικό Πόλεμο ο στρατηγός του Ιβάν του Τρομερού Αντρέι Κουμπσκι λόγω διαφωνία με τον Ιβάν και επειδή βρέθηκε «ένοχος προδοσίας», δραπέτευσε στην πλευρά των Λιθουανών.
1598 . Ο Ερρίκος Δ΄ της Γαλλίας υπέγραψε το διάταγμα της Νάντης, παραχωρώντας θρησκευτική ελευθερία στους Ουγενότους. 

 1635. Ο σουηδός καγκελάριος κόμης Άξελ Οξενστιέρνα υπέγραψε με τον Ρισελιέ την Συνθήκη της Κομπιένης με την οποία η Γαλλία εισερχόταν στον πόλεμο με τη Γερμανία .


1671. Εκτελέστηκαν στη Βιέννη ως αρχηγοί κροατικό-ουγγρικής συνομωσίας κατά του Λεοπόλδου Α των Αψβούργων, ο Κροάτης Μπάνος Πέταρ Ζρίνσκι, και ο Ούγγρος Φραν Κρστο Φρανκοπαν που είχαν συλληφθεί στις 30 Μαρτίου. 

 1725. Ο Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας και ο Κάρολος ΣΤ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπέγραψαν τη Συνθήκη της Βιέννης με την οποία οι Βουρβώνοι συμμάχησαν με τους Αψβούργους. Ο Κάρολος εγκατέλειψε τις απαιτήσεις του στην Ισπανία και αρραβώνιασε την κόρη του Μαρία Θηρεσία με τον διάδοχο του ισπανικού Θρόνου Δον Κάρλος. 

1789. Στις Βερσαλλίες ιδρύθηκε η «Λέσχη των Βρετόνων» , με την ονομασία «Εταιρεία των Φίλων του Συντάγματος». 

 1794. Κατά τον Πρώτο Συνασπισμό ο στρατηγός των Αυστριακών πρίγκιπας Φρειδερίκος Ιωσίας του Σαξ Κόμπουργκ Ζάαλφελντ κατάφερε να νικήσει τους διπλάσιους Γάλλους στο Λαντρεσί το οποίο και κατέλαβε. 

 1800. Ο αυτοκράτορας Παύλος Α υπέγραψε διάταγμα με το οποία απαγόρευσε την εισαγωγή από το εξωτερικό κάθε είδους βιβλίων, ανεξάρτητα από τη γλώσσα , και χωρίς εξαιρέσεις. 

 1803. Ο Ναπολέων πούλησε τη Λουιζιάνα στις Ηνωμένες Πολιτείες για 15.000.000 δολάρια. Το συμβόλαιο υπογράφηκε στο Παρίσι. Από τους αμερικανούς υπέγραψαν ο Ρόμπερτ Λίβινγκστον και ο Τζέιμς Μονρόε. 

 1815. Κατά τον Ναπολιτάνικο Πόλεμο, τα αυστριακά στρατεύματα υπό τις διαταγές του φον Κιλντέαρ κατέλαβαν τη Ρώμη και αποκατέστησαν τον Πάπα Πίο Ζ. 

 1825. Τη νύχτα της 29ης προς την 30 Απριλίου έξι ελληνικά πυρπολικά με κυβερνήτες τον Ανδρέα Πιπίνο, τον Γεώργιο Πολίτη, τον Αντώνιο Μπίκο, τον Μαρίνη Σπαχή, την Δημήτριο Τσάπελη και τον Αναγνώστη Δημαρά μπήκαν στον κόλπο της Μεθώνης και επιτεθήκαν σε ελλιμενισμένη τουρκική ναυτική Μοίρα. Κάηκαν το δίκροτο «Ασία» των 54 κανονιών δύο μεγάλες φρεγάτες, και τρείς κορβέτες.

1838. Η Νικαράγουα κήρυξε την ανεξαρτησία της από τις Ενωμένες Επαρχίες της Κεντρικής Αμερικής.

1841. Η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε το πρώτο της χαρτονόμισμα, ονομαστικής αξίας πεντακοσίων δραχμών.
1900. Η πριγκίπισσα Μαρία της Ελλάδος, κόρη του Γεωργίου του Α΄ παντρεύτηκε στον μασονικό Ναό του Γεωργίου στο Φρούριο της Κέρκυρας, τον μεγάλο δούκα Γεώργιο Μιχαήλοβιτς της Ρωσίας, πρώτο ξάδερφο της μητέρας της βασίλισσας Όλγας και εγγονιού του τσάρου Νικολάου Ι. (Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο Facebook από τον συλλέκτη Χρήστο Πέτρου). 

 1905 . Ο Ρώσος Τσάρος Νικόλαος Β υπέγραψε διάταγμα για τη θρησκευτική ελευθερία. 

 1907. Ο τελευταίος επιζών της μαρτυρικής ελληνικής οικογένειας Κομπόκη στο χωριό Εγρί Ντερέ (Καλλιθέα της Δράμας), Προκόπιος κάηκε ζωντανός μετά από την πυρπόληση της οικείας του από 30 Βουλγάρους Κομιτατζήδες που τον πολιορκούσαν. την οποία μαχόταν τους βούλγαρους Ο αγωνιστής Προκόπιος Κομπόκης σκοτώνεται μέσα στο χωριό του, , σε συμπλοκή με συμμορία 30 κομιτατζήδων.. Άλλοι έξι Κομπόκηδες είχαν νωρίτερα σφαγιασθή. Ο μόνος πού επιζούσε ήταν ό γιος του Προκοπίου, που ήταν όμως στη φυλακή. Κι’ αυτός ο Περικλής Κομπόκης δεν ξέφυγε τη μοίρα της οικογενείας του. Δολοφονήθηκε από Βουλγάρους το 1916 τον καιρό της βουλγαρικής κατοχής στην ανατολική Μακεδονία. 

1915. Στο Παρίσι Σέρβοι, Κροάτες και Σλοβένοι πολιτικοί, ίδρυσαν τη Γιουγκοσλαβική Επιτροπή για να ξεκινήσουν δράση για την ένωση της Κροατίας και της Σλοβενίας με το Βασίλειο της Σερβίας. 

 1918. Οι Γερμανοί που κατέλαβαν την Κριμαία ανακηρύξαν τη Δημοκρατία της Κριμαίας. 

 1927 . Η οικουμενική Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη για να μειώσει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού περιέκοψε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των αξιωματικών του ελληνικού στρατού. 

 1939. Στη Γερμανία τέθηκε σε ισχύ ο «νόμος για τις μισθώσεις σε Εβραίους» , με τον οποίο καταργήθηκε η προστασία των μισθώσεων κατοικίας για τους Εβραίους, και εισήχθη η πολιτική της «Ghettoisierungsprozess», της συγκέντρωσης των Εβραίων σε Γκέτο. 1940. Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Ενρίκε Πενιαράντα υπέγραψε διάταγμα για την επ αόριστο αναστολή της μετανάστευσης Εβραίων.

 1941. Το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας δημοσίευσε τον νόμο για τη φυλετική καταγωγή βάσει των οποίων άρχισαν να καταδιώκουν τους Σέρβους, Εβραίους και Ρομά. 

 1943.Επιχείρηση Κιμάς. Βρετανικό υποβρύχιο «HMS Seraph» άφησε στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας ένα πτώμα ντυμένο ως Βρετανό στρατιωτικό που είχε στην τσέπη του ψεύτικα σχέδια εισβολής στη Σαρδηνία και στα Βαλκάνια. Ο Αδόλφος Χίτλερ, συνάντησε στο Σλος Κλεσχάιμ, στο Σάλτσμπουργκ τον χαιρετά Πιέρ Λαβάλ. 

1944.Εκλογές αλά ΚΚΕ, με εφορευτική επιτροπή την ΟΠΛΑ. Με την ψήφο του λαού επιλέχτηκαν 180 αντιπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης.

 1945. Στο Βερολίνο ενώ οι σοβιετικοί υψώνουν τη Κόκκινη Σημαία στο Ράιχσταγκ αυτοκτόνησαν στο Καταφύγιο ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν.
1947. Μετά τα μεσάνυχτα δύναμη 600 Κ/Σ προσέβαλε διά βαρέως οπλισμού την δύναμη Στρατού και Χωροφυλακής στο Νυμφαίο Φλωρίνης. Μετά σκληρό αγώνα το προκεχωρημένο Φυλάκιο δυνάμεως επτά Χωροφυλάκων και πέντε στρατιωτών επί του Κωδωνοστασίου της εκκλησίας του Νυμφαίου υπέκυψε κατόπιν εξαντλήσεως των πυρομαχικών και του εμπρησμού της εκκλησίας και κωδωνοστασίου φονευφθέντων απάντων των ανδρών του. Η υπόλοιπη δύναμη εξ 25 ανδρών αγωνισθείσα μέχρι των πρωινών ωρών της 1-5-47 απέκρουσε τας επιθέσεις των συμμοριτών, οίτινες αναγκάσθησαν πιεζόμενοι και από αποσταλείσας ενισχύσεις μεθ' συνεπλάκησαν επί των υψωμάτων ,του Νυμφαίου να υποχωρήσουν. Άλλοι Κ/Σ επιτέθηκαν 
Το πρωί έγινε η επίθεση της Στενής Αυτοάμυνας ,σε Λεωφορείο της Αεροπορίας στη Θεσσαλονίκη στην οδό Μισραχή (σημερινή Φλέμιγκ), με τέσσερις νεκρούς και οκτώ τραυματισμένους. Το υπηρεσιακό, μάζευε τους αξιωματικούς της Αεροπορίας , για να τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο στις Σέδες. Στις 7:20 έφτασε στη στάση Μισραχή, επί της Βασιλίσσης Όλγας, για να παραλάβει τον υποσμηναγό Γαλιλαίο. Τότε ο Ιορδάνης Σαπουτζόγλου, πέταξε χειροβομβίδα στο μπροστινό τζάμι του λεωφορείου. Αμέσως, οι επιβάτες θέλησαν να κατέβουν από την πίσω πόρτα του λεωφορείου και τότε πέταξε τη δεύτερη χειροβομβίδα ο Κοσμάς Εξεζίδης, η οποία έπεσε στη ρόδα. Περί τους 600 συμμορίτες ενήργησαν τέσσερεις επιθέσεις στην περιφέρεια της Φθιώτιδας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το Ψήφισμα 24 σχετικά με την εισδοχή της Ουγγαρίας. 

 1948. Υπογράφηκε στην Μποκοτά της Κολομβίας από 21 χώρες ο καταστατικός χάρτης του Οργανισμού των Αμερικανικών Κρατών (OAS). Στον συμμοριτοπόλεμο, περί ώραν 21,00 συμμορία άγνωστου άριθμού προσέβαλε τον Αμπελώνα Τυρνάβου .Η συμμορία λεηλάτησε οικίας και δύο καταστήματα του χωρίου και απήγαγε 6 άτομα και διήρπασε 600 πρόβατα. Απόσπασμα Χωροφυλακής και Κυνηγών συνεπλάκει μετά συμμοριτών εις περιοχή των Λευκών Ορεων Κρήτης. Απώλειες συμμοριτών 4 νεκροί. Περί ώρα 22,00' πολυμελής συμμορία επιτέθηκε κατά Ιάσμου Κομοτινής. Μετά 5ωρον σκληρά μάχη οι συμμορίτες απεχώρησαν 1949. Κατά τον συμμοριτοπόλεμο Η Χωροφυλακή Ποντοκώμης ενεργούσα μετά ΜΕΑ και Τμήματος Στράτου συνέλαβε στην Μαυροπηγή Εορδαίας ένα κομμουνιστοσυμμορίτη σαμποτέρ και στο Καρυοχώριο κατόπιν συμπλοκής επέτυχε την εξόντωσιν 2 Σαμποτέρ. Είς χείρας ημετέρων περιήλθον 5 νάρκαι Τέλερμαν, σάκκος πλήρης άτομικών ναρκών, εξ χιλιόμετρα καλωδίου, 3 άντιαρματικοί έκτοξευταί, και 15 χειροβομβίδες μίλς. 

 1954.Καταστρεπτικός σεισμός 7 Ρίχτερ στους Σοφάδες της Καρδίτσας .25 νεκροί 117 τραυματίες. 

 1957. Στην Κύπρο 4.000 Άγγλοι στρατιώτες απέκλεισαν τη περιοχή Κύκκου - Μηλικουρίου, Πεδουλά - Κάμπου όπου ειχαν πληροφορίες ότι κρυβόταν ο Διγενής , Ο αποκλεισμός διήρκεσε 54 ημέρες. Ο ίδιος ο Διγενής με τους πέντε αντάρτες που τον συνόδευαν, κατόρθωσαν, μετά από μύριες ταλαιπωρίες πολλών ημερών να φτάσουν στον Σαϊττά. Από εκεί ο Διγενής προωθήθηκε προς τη Λεμεσό. 

 1960. Η κυβέρνηση του Αντνάν Μεντερές κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη μετά τις φοιτητικές διαδηλώσεις που οργάνωσε η αντιπολίτευση, και απαίτησε την παραίτηση του Μεντερές. Το πραξικόπημα έγινε στις 27 Μαΐου. 

1962. H κυβέρνηση της Αργεντινής υποτίμησε το Πέσος κατά 64,5%. 

1973. Ο Νίξον ανέλαβε την ευθυνη για το σκάνδαλο Γουότερ Γκέιτ. Παραιτηθηκαν οι προεδρικοί Συμβουλοι Χ. Χάλντεμαν και Τζ. Έρλιχμα. 1975. Κατάληψη της Σαϊγκόν από τους Κομμουνιστές. Ο Πόλεμος του Βιετνάμ έληξε και επίσημα με την άνευ όρων παράδοση του προέδρου του Νοτίου Βιετνάμ Ντουόνγκ Βαν Μινχ. 

 1982. Αποκλεισμός από θάλασσα και αέρα των Φόκλαντ από τη Βρετανία. 

 1984. Στον πόλεμο του Αφγανιστάν η καταστροφή στα Φαράγγι Χαζάρα του 682 μηχανοκίνητου τάγματος τουφεκιοφόρων του Σοβιετικού Στρατού, που έπεσε σε ενέδρα των Μουτζαχεντίν. 87 Νεκροί 105 τραυματίες. 1991.Η έναρξη της μαζικής απέλασης από τους Αζέρους του Αρμενικού πληθυσμού από τα χωριά του Καραμπάχ. 

 1992. Οι σερβικές δυνάμεις εισήλθαν στο Πριέντορ , στα βορειοδυτικά της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. 1993. Στο Αμβούργο, σε γήπεδο του τένις, θεατής μαχαίρωσε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Μόνικα Σέλες 

 1995 .  Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον επέβαλε εμπάργκο στο Ιράν και απαγόρευσε τις επενδύσεις στη χώρα, κατηγορώντας την Τεχεράνη οτι υποστηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία. 

 1999 . Κατά την 38η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία τα αεροπλάνα της συμμαχίας έκαναν 600 εξόδους. Στο χωριό Μουρίνο του Μαυροβουνίου σκότωσαν 4 μαθητές δημοτικού σχολείου. Τα ξημερώματα βομβαρδίστηκαν τα κτίρια του υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στο κέντρο του Βελιγραδίου. Λίγο μετά τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Βελιγραδίου, ένας ισχυρό σεισμός, μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας με επίκεντρο ήταν κοντά στο Βάλιεβο, έγινε αισθητός στη Σερβική πρωτεύουσα. Τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο πετρελαίου ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Σεβόμενη το εμπάργκο η Βουλγαρία έκλεισε τα σημεία διέλευσης των συνόρων με την ΟΔΓ. Η Ρωσία δήλωσε ότι δεν θα σεβαστεί το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία, επειδή είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Το Μαυροβούνιο έχει εξέφρασε την προθυμία να επιτρέψει τον διεθνή έλεγχο των εισαγωγών. Ο Απεσταλμένος του Γέλτσινψ Βίκτορ Τσερνομίρντιν, μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι «έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» για την ειρηνική επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου. Ο εκπρόσωπος του Γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών Νεμπόισα Βούγιοβιτς, δήλωσε ότι μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει σχετικά με τη διεθνή παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο και ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας μπορεί να δεχθεί μόνο άοπλες ειρηνευτικές δυνάμεις. ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι οι προτάσεις της ΟΔΓ δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που θέτει το ΝΑΤΟ για τον τερματισμό των αεροπορικών επιδρομών. Στις Βρυξέλλες το ΝΑΤΟ είχε συνομιλίες με εκπροσώπους των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίοι δήλωσαν ότι η μόνη λύση είναι άφιξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ. Η Καμπότζη έγινε το δέκατο μέλος της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας. 

 2002. Σε δημοψήφισμα που έγινε στο Πακιστάν, το 97,7 % του 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ενέκρινε την παραμονή του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ στο αξίωμα του Προέδρου για άλλα 5 έτη. 

 2004. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επέβαλε την ποινή της ακοινωνησίας μέχρι «τη συμμόρφωσή του προς την εκκλησιαστική τάξη» στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και θεωρεί, άκυρη την εκλογή μητροπολιτών των Νέων Χωρών από την Εκκλησία της Ελλάδος. 

 2005. Στην Ισπανία, ανακοινώθηκε ότι το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο 10,2% , το χαμηλότερο από το 1980. 

 2008. Ο Τζιανφράνκο Φίνι εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του ιταλικού Κοινοβούλιου. Επιβεβαιώθηκε ότι οι σκελετοί που βρέθηκαν στο Αικατερινεμπούργκ ανήκαν στην μεγάλη Δούκισσα Μαρία και στον διάδοχο του Τσάρου Αλέξιο. 

 2009 . Απόπειρα κατά της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας. Οκτώ νεκροί.

 2011. Ο Μοαμάρ Καντάφι κατά την ομιλία του στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις .Κατά τον βομβαρδισμό της Τρίπολης σκοτώθηκαν ο νεότερος γιος του και τρία εγγόνια του Καντάφι. 2013. Στην Ολλανδία, παραιτήθηκε η Βασίλισσα Βεατρίκη και τη διαδέχτηκε ο γιος της Αλέξανδρος Γκιγιέρμο. 
 2017. Στην Ιταλία, ο Ματτέο Ρέντζι επανεξελέγη επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.
2019. Στην Ιαπωνία, ο αυτοκράτορας Ακίχιτο παραιτήθηκε υπέρ του μεγαλύτερου γιου του Ναρουχίτο.

29/4/22

Η 29η Απριλίου στην Ιστορία

Η 29η Απριλίου είναι η 119η ημέρα του έτους . Απομένουν 246 ημέρες ως το τέλος του έτους.

998. Απαγχονίστηκε με διαταγή από τα τείχη του Καστέλ Σαιν Άντζελο με διαταγή του Αυτοκράτορα Όθωνα Γ ,ο Ρωμαίος Πατρίκιος Κρεσκέντιος , που είχε ηγηθεί της εκλογής Αντι-Πάπα, αντιδρώντας στη εκλογή ως Πάπα Γρηγόριου Ε΄ του εξάδελφου του αυτοκράτορα, που ήταν ο πρώτος Γερμανός Πάπας.


1091. Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός συνέτριψε στη μάχη του Λεβούνιου στην Ανατολική Θράκη, κοντά στον Εβρο, 100.000 Πατσινάκες ή Πετσενέγους. Ήταν η πρώτη νίκη των Βυζαντινών μετά την καταστροφή του Μαντζικέρτ. Ο Βυζαντινός Στρατός είχε 50.000 Έλληνες από την Θράκη, την Μακεδονία ,την Στερεά και την Πελοπόννησο 5000 Δυτικούς Μισθοφόρους και μερικές χιλιάδες Κουμάνους τοξότες. Οι απώλειες για τον αυτοκρατορικό στρατό ήταν 12.500 άνδρες και των Κουμάνων 6.500. Η νίκη των Βυζαντινών και η ολοκληρωτική ήττα των Πετσενέγκων σταμάτησε τις επιδρομές τους και το σχέδιο του Τούρκου εμίρη της Σμύρνης, Τζαχά ο οποίος το 1090 είχε συμμαχήσει με τους Πετσενέγκους και είχε καταλάβει τα νησιά Λέσβος, Xίος, Σάμος και Ρόδος, απώτερο σκοπό την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

1386 .Το πριγκιπάτο του Σμολένσκ έγινε υποτελές του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας.

1429. Στον Εκατονταετή Πόλεμο, η Ζαν ντ’ Αρκ οδήγησε το γαλλικό στρατό σε νίκη κατά των Άγγλων και διέλυσε την πολιορκία της.


1483 .Οι ντόπιοι της Γκραν Κανάρια μετά από 5 χρόνια αντίστασης παρέδωσαν το Φρούριο Ανσίτε στους Καστιλιάνους και υποτάθηκαν στο Στέμμα της Καστίλλης.

1521. Οι Σουηδοί υπό τον Γουσταύο Βάσα νίκησαν τους Δανούς στο Βεστερός.

1624. Ο καρδινάλιος Ρισελιέ έγινε υπουργός του Λουδοβίκου ΙΓ.

1627. Ο Ρισελιέ ίδρυσε την Εταιρεία των Εκατό μετόχων για την εξερεύνηση και τον αποικισμό της νέας Γαλλίας. (του Καναδά).

1672. Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ εισεβάλλε στην Ολλανδία.

1707. Τα κοινοβούλια Αγγλίας και Σκωτίας αποφάσισαν την Ένωση , σχηματίζοντας τη Μεγάλη Βρετανία.

1800. Στην Αγία Πετρούπολη άνοιξε πανηγυρικά παρεκκλήσι των Ιπποτών της Μάλτας.

1848. O Πάπας Πίος Θ, με μια διάσημη ομιλία στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, στην Ρώμη, καταδίκασε τον απελευθερωτικό Πόλεμο των Πατριωτών.

1854. Η Αγγλία και η Γαλλία, με τελεσίγραφο που επέδωσαν στον Όθωνα,αξίωσαν η Ελληνική Κυβέρνηση να αποκηρύξει τα επαναστατικά κινήματα στην Θεσσαλία και στην Ήπειρο.

1859. Ο Αυστριακός Στρατός που αποτελείτο από 220.000 πεζούς, 22.000 ιππείς και 824 πυροβόλα, με αρχιστράτηγο τον κόμη Φέρεντς Γκιουλάι, εισεβαλε στα εδάφη του Βασίλειου της Σαρδηνίας.

1872. Στο Βουκουρέστι ξεκίνησε το πρώτο συνέδριο της IRO (Вътрешна революционна организация) του Βασίλ Λέφσκι.

1877. Δημιουργήθηκε ο Βουλγαρικός στρατός.

1879 . Ο Αλέξανδρος φον Μπάττενμπεργκ ανακηρύχθηκε, ( με την έγκριση των μεγάλων δυνάμεων), από τη βουλγαρική Εθνοσυνέλευση πρίγκιπας του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας.

1880.Κατέστη υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία για τους Έλληνες πολίτες.

1916. Στην Ιρλανδία μετά από πέντε μέρες μαχών, τερματίστηκε η Επανάσταση του Πάσχα με την παράδοση των Ιρλανδών εθνικιστών στις βρετανικές αρχές στο Δουβλίνο. Τα θύματα των Ιρλανδών ξεπέρασαν τους 1.000.

1919. Η Διάσκεψη ειρήνης στο Παρίσι επικύρωσε την απόφαση βάσει της οποίας ανατέθηκε στην Ελλάδα η αποστολή στη Σμύρνη.

1923. Στη Μόσχα, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος η ΓΚΕ-ΠΕ-ΟΥ συγκάλεσε πανρωσική Σύνοδο που ενέκρινε ένα ψήφισμα που δήλωσε πίστη στον σοβιετικό καθεστώς, καθαίρεσε «τον πρώην πατριάρχη» Τύχωνα και κατάργησε το Πατριαρχείο Μόσχας
1939. Με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης της Ν. Υόρκης, ο Βλαντιμίρ Κωνσταντίνοβιτς ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ προσγειώθηκε με ένα σοβιετικό Ιλιούσιν TsKB-30, που το είχαν βαφτίσει «Μόσχα», στη Νέα Υόρκη χωρίς ενδιάμεσο σταθμό. Ξεκίνησε στις 28 Απριλίου και προσγειώθηκε μετά από 8000 χιλιόμετρα και 23 ώρες στη νήσο Miscou του Ν. Μπρούνσβικ του Καναδά. Η διαδρομή του ήταν Μόσχα-Νοβγκορόντ -Έλσίνκι-Τροτχάιμ-Ισλανδία- Γροιλανδία –Νεα Υόρκη. Στη Ν.Υόρκη προσγειώθηκε στο Floyd Bennett Field. στις 29 Απριλίου 1939. Ο Κοκκινάκης, ήταν ταξίαρχος τότε, μαζί του πέταξε ο επισμηναγός Μιχαήλ Γκορντιένκο σαν ασυρματιστής και πλοηγός. Ο Βλαδίμηρος Κοκκινάκης ήταν έλληνας από την παροικία στο Νοβοροσίσκ. Ο πατέρας του δούλευε στους σιδηροδρόμους. Η οικογένειά του καταγόταν από τη Χίο και από την Κρήτη. Το 1962 ήρθε και στην Ελλάδα. 

 1940. Η ΡΑΦ ξεκίνησε την εκπαίδευση πληρωμάτων και χειριστών στον Καναδά, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. 

1941. Στην Αθήνα ορκίστηκε η κυβέρνηση Τσολάκογλου. Οι Ιταλοί αποβιβάστηκαν στην Κεφαλλονιά. Οι αρχές κατοχής έθεσαν σε υποχρεωτική κυκλοφορία, το μάρκο κατοχής , τη λιρέτα κατοχής, τη μεσογειακή δραχμή, τα βουλγαρικά λέβα και το αλβανικό φράγκο. 

 1942. Ο Χίτλερ συναντήθηκε στο Σλος Κλεσχάιμ, στο Σάλτσμπουργκ , με το Μπενίτο Μουσολίνι.
1945. Οι αμερικανοί έφτασαν στο Νταχάου και αναζητούσαν τον Ζαχαριάδη. Στο Royal Palace της Καζέρτας, υπογράφηκε άνευ όρων συνθηκολόγηση 1000000 ανδρών του γερμανικού στρατού στην Ιταλία και την Αυστρία, που θα ίσχυε από τις 2 Μαΐου. Στο Μιλάνο κρεμάστηκαν από τα πόδια σε ένα βενζινάδικο στην πλατεία Λορέτο τα πτώματα του Μουσολίνι και της Κλάρα Πετάτσι. Στο Βερολίνο ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύτηκε την Εύα Μπράουν . Μάρτυρες ήσαν ο Γιόζεφ Γκέμπελς και ο Μάρτιν Μπόρμαν .Στη συνέχεια όρισε διάδοχό του τον ναύαρχο Καρλ Ντένιτς. Η Γιουγκοσλαβική Συντακτική Συνέλευση ψήφισε την καθαίρεση του Βασιλιά Πέτρου. 

1955. Κατά την τέταρτη ψηφοφορία στην Ιταλική Εθνοσυνέλευση ο Χριστιανοδημοκράτης Τζιοβάνι Γκρόντσι εξελέγη τρίτος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας με 658 ψήφους επί συνόλου 883. 1964 .Τα γερμανικά συνδικάτα και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας ανέλαβαν πρωτοβουλία για την ενσωμάτωση των 140.000 Ελλήνων εργατών της Γερμανίας στην τοπική κοινωνία. 

 1970. Στο Βιετνάμ, οι αμερικανικές και οι νοτιοβιετναμέζικες δυνάμεις εισέβαλαν στην Καμπότζη.
1975. Τα τελευταίο αμερικανικό ελικόπτερο έφυγε από την ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαιγκόν.
\
 1988. Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ενώσεως Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υποσχέθηκε αυξημένες θρησκευτικές ελευθερίες, στα πλαίσια της γκλάσνοστ.

1991. Η Κροατία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία.

 1992 . Οι μουσουλμάνοι άρχισαν την πολιορκία του στρατοπέδου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, (JNA), στο Σεράγεβο. 

 1999. Κατά την 37η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία χτυπήθηκε το δίκτυο των αναμεταδοτών της σερβικής τηλεόρασης. Κατέστραφηκε ο τηλεπικοινωνιακός πύργο στα Αβαλα, εξω από το Βελιγράδι. Κατεστράφησαν ακόμα οι κεραίας στη Μπόρτσα και στην Φρούσκα Γκόρα. Καταστράφηκε η σιδηροδρομική Γέφυρα την κλεισούρα της Γκρντέλιτσα και οι γέφυρες στον ποταμό Ίμπαρ και τον Δούναβη στην Μπάτσκα. Στην Ποντγκόριτσα έπεσαν περισσότεροι από 70 πύραυλοι. Οι περισσότεροι στο αεροδρόμιο . Στη Μόσχα ο Μπόρις Γέλτσιν συναντήθηκε με τον Κόφι Ανάν. Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε και κατέστρεψε τον τηλεπικοινωνιακό πύργο στα Αβαλα. Κατεσταφησαν ακόμα οι γέφυρες στην κλεισούρα της Γκρντέλιτσα και οι γεφυρες στον ποταμό Ίμπαρ και τον Δούναβη στην Μπάτσκα. 2005. Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση της Συριακής Ειρηνευτικής Δύναμης από το Λίβανο, μετά από 29 χρόνια. 

 2006. Η Βολιβία, η Κούβα και η Βενεζουέλα υπέγραψαν Συνθήκη Εμπορίου με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. 

 2008. Υπογράφηκε στη Μόσχα η διακρατική συμφωνία την για κατασκευή και και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Συνομιλίες του Βλαντίμιρ , με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή. Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν  στο Λουξεμβούργο  τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Σερβίας με την ΕΕ.‎

 2010. Το κοινοβούλιο του Βελγίου ψήφισε την απαγόρευση της μπούρκας και άλλων καλυμμάτων για το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους. 

 2011. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλλαν κυρώσεις κατά της Συρίας, επειδή συνέχιζε την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Σε μία ακόμη «ημέρα οργής», σκοτωθήκαν τουλάχιστον 62 σουνίτες τζιχαντιστές. 

28/4/22

Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ ΘΑΝΑΤΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΧ-ΑΡΙΣΤΩΝ

 

Φῶς Ἑλληνικόν εἰς ἃπαντας τοὺς Ἓλληνας καὶ ἁπάσσας τὰς Ἑλληνίδας. Αἲθριος 2°C εἰς τὴν Οὐψάλα (Uppsala). Ἑπίσκεψιν ἀπὸ τὸν Ράσμον Παλουντάν ἀναμένεται νὰ ἒχωμεν τὴν πρώτην Μαΐου εἰς τὴν Οὐψάλα. Πρόκειται περί τοῦ ΔανοΣουηδοῦ πολιτικοῦ ὁ ὁποῖος ρητορεύει ὃτι ὁ ἰσλαμισμός εἶναι ἀχρείαστος εἰς ἐμᾶς τοὺς Εὐρωπαίους καὶ ὃτι τὰ βιβλία περὶ ἰσλαμισμοῦ χρησιμεύουν μᾶλλον περισσότερον διὰ θέρμανσιν, ὃπως ἒχομεν ἐμεῖς ὡς προσάναμα τὰς ἐφημερίδας τῶν Ἀθηνῶν, εἰς τὴν ἑστίαν. 
Τώρα νὰ καῖς βιβλία τὰ ὀποῖα τὰ θεωροῦν ἱερά, λαοί ἐκτός Εὐρώπης... Πρέπει πρῶτον, νὰ εὓρης χρήματα νὰ τὰ ἀγοράσῃς καὶ νὰ τὰ προμηθευτῆς. Ὓστερον πρέπει νἀ γνωρίζῃς τὴν γλώσσαν ποὺ εἶναι γραμμένα κλπ. 
Ἀναφέρω τὸ θέμα διότι οἱ θερμόαιμοι ἀντίφα, οἱ ἰσλαμισταί καὶ κάποιοι ἂλλοι εὑρίσκουν τὴν εὐκαιρίαν νὰ βανδαλίσουν, νὰ καταστρέψουν τὴν περιουσίαν ἡμῶν εἲτε νὰ ἐπιτεθοῦν κατὰ τῶν ἀστυνομικῶν. Νὰ μᾶς φοβίσουν.
 Νὰ δείξουν ὃτι αὐτοί ἀποφασίζουν καὶ διατάσσουν ἐν Εύρώπῃ. Νὰ ἐπιδείξουν ὃτι ἡ Δημοκρατία, ἡ Ἐλευθερία Ἐκφράσεως τοῦ Λόγου ἀποφασίζεται ἀπὸ τὸν ὑπόκοσμον, ἀπὸ τὸν χρηματοδότην τῶν ἀντίφα, Τζό Σόρος, τὰς Σκοτεινάς Δυνάμεις Ὑπερφίαλων Ἐπενδυτῶν καὶ τοὺς communistas τῆς Νέας Ὑόρκης. 
 Ἐνῶ ὁ Ζελένσκι αἰτιάζεται ΕΠΤΑ (7) δισεκατομμύρια δολλάρια καθημερινῶς ἀπὸ ΕΜΑΣ τοὺς ἠλίθιους Εὐρωπαίους, δηλαδή καλοῦν τοὺς Μητσοτάκηδες τῆς Εὐρώπης νὰ βάλουν τὴν κουτάλα μὲσα εἰς τὰ φορολογικά μας ταμεῖα καὶ νὰ ἀρπάζουν τὰ χρήματά μας καὶ νὰ τὰ προσφέρουν διὰ τὴν δημιουργίαν ἑνός ὑπέρεξοπλισμένου στρατοῦ κατὰ τῶν Ρώσων.Ἂς μὴν λησμονοῦμε ὃτι ἒχει διώξει καὶ συνεχίζει νὰ διώχνῃ τὰ πλεῖστα φιλικῶς κείμενα γυναικόπαιδα πρὸς τὸ ὑπερ-κράτος τῆς Δύσεως.
 ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕΝ, ὡς Προστάτης τῆς Χώρας Οὐκρανία, νὰ εἶχεν συμφωνήσει ἀφ΄ ὃτου παρέλαβεν τὴν Χώραν, ΣΥΜΦΩΝΙΑΝ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ μέ τὴν Ρωσίαν. Θὰ ἒπρεπεν νὰ εἶχεν ἀποδεχθεῖ αὐτονόμισιν τῆς Ἀνατολικῆς Οὐκρανίας, ὃπου οἱ περισσότεροι εἶναι Ρῶσοι, ἀπόγονοι Ἑλλήνων κλπ. Θὰ ἐκέρδιζεν καὶ θὰ ἐγράφετο εἰς τὴν Ἱστορίαν. Ἀλλὰ οὒτε ὁ Ζελένσκι οὒτε ἡ Κυβέρνησις - Ἀντιπροσωπεία Θανατιστῶν τοῦ Κ. Μητσοτάκη ἐνδιαφέρονται διὰ συμφωνίας Φιλίας καὶ καλῆς γειτονίας μὲ τοὺς Ρώσους ὁ Μέν, Εὐγηρίας καὶ Καλῆς Θελήσεως μὲ τοὺς Ἓλληνας συνταξιούχους καὶ Ἀρρώστους ὁ Δὲ.
 Πρόσωπον τραγικόν ὁ Κυριάκος Μητσοτάκης, ὃσον τραγικά πρόσωπα θεωροῦνται καὶ τὰ μέλη τῆς Κυβερνήσεώς του.
 Διότι νομίζουν ὃτι ὁ Ἑλληνικός λαός ἀγνοεῖ τὶ ἐστί ἐμβόλιον καὶ τὶ ἐστί φάρμακον. 
Ο ΟΠΟΙΟΣ Ο ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΜΒΟΛΙΟΝ. 
Ἐμβόλια, τρία καὶ πέντε, χρειάζονται οἱ πολιτικοί τῆς Γραικικῆς Βουλῆς, αἱ τριάκοντα οἰκογένειαι, οἱ ἀπόγονοι τῶν δολοφόνων τοῦ Ἱωάννη Καποδίστρια. 
Ἐμβόλιον χρειάζονται κάθε τρίμηνον ὃλοι ὃσοι ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ οἱ συμβεβλημένοι μὲ τὴν Φάϊζερ καὶ ποὺ ἐπιμένουν εἰς τὸ ἐμβόλιον ἐπί ἐμβολίου, ὣστε νὰ ἀποδώσῃ τὸ Πείραμα τῆς Φάϊζερ. Καὶ ἐάν ἐπιζήσουν, ἐπέζησαν. 
Οὐδέποτε άπεζήτησαν ἐμβόλιον οἱ Ἰατροί, οἱ Ἓλληνες Ἰατροί ποὺ προτείνουν τὸ φάρμακον θεραπείας, τὴν θεραπευτικήν ἀγωγήν τοῦ ἀρρώστου, τὴν φροντίδαν τοῦ ὑπερήλικος. 
ΟΣΟΙ ἀρνοῦνται ΚΑΙ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΙΝ. 
Τὴν μεταρρύθμισιν Εὐθανασίας τῶν ἐμβολίων τῆς Φάϊζερ. Τέλος "χαλάλ too" (χαλάλι του!) εὐχόμεθα εἰς τὸν μάναζερ τῆς ΔΕΗ, τὸν ὁποῖον ἀμοίβετε μετὰ 360.000 (τριακοσίων χιλιάδων) ΕΥΡΩ, ἀνά ὲτος. 
Κορόΐδα φορολογούμενοι Γραικοί! 
 Ἐκεῖ κάτωθι μαγειρεύουν οἱ Παγκοσμιοποιηταί. Μὴ τοὺς λυπᾶσθε! World Government Summit 2022 Livestream: Day 1. https://www.youtube.com/watch?v=JTTDzH2A1tM 
Η ΕΛΛΑΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗΝ ΝΑ ΓΙΝΗ Η ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ. ΑΝΗΚΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟΝ ΕΛΛΗΝΑ. ΕΠΙΣΤΡΕΦΩΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΦΥΣΙΝ. ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑΝ ΓΗΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Διαβάζομεν τὸ http://deltio11.blogspot.com/ Ἀκοῦμε, https://ellas21.com/ 'EΣΣΕΤ' ΗΜΑΡ! (Ἡ Ἡμέρα τῆς Ἀπελευθερώσεως τῆς Ἑλλάδος Ἒφθασεν).
 ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ – ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ 21 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΩΣ.
 Γεώργιος Δ. Κανελλόπουλος Οὐ​​​ψάλα Περιοχή συνημμένων Προβολή βίντεο YouTube World Government Summit 2022 Livestream: Day 1

Η 28η Απριλίου στην Ιστορία

Η 28η Απριλίου είναι η 118η ημέρα του έτους . Απομένουν 247 ημέρες. 

1069. Πέθανε πρόωρα σε ηλικία 21 ετών στο Τρόντχαϊμ ο βασιλιάς της Νορβηγίας Μάγκνους Χάραλντσον .Κυβέρνησε λιγότερο από τρία χρόνια.Σ ύγχρονες έρευνες απέδειξαν ότι δηλητηριάστηκε από μύκητα. 

 1192 . Δολοφονήθηκε από Ασασίνο στην Τύρο , ο βασιλιάς της Ιερουσαλήμ, Κορράδος του Μομφερράτου. 

1299. Έληξε η εξέγερση της Κρητικής αριστοκρατίας κατά των Βενετών, η λεγόμενη «Επανάσταση του Αλέξη Καλλέργη», με την παραχώρηση προνομίων στους ορθοδόξους ευγενείς. 

 1503. Η Μάχη της Τσερινιόλα στην Ιταλία μεταξύ Ισπανών και Γάλλων στην οποία για πρώτη φόρα έγινε χρήση πυρίτιδας στην Ευρώπη. Οι ισπανικές δυνάμεις νικησαν τις γαλλικές. 

 1738 . Ο Πάπας Κλήμης 12 εξέδωσε παπική βούλα και απ[αγόρευσε στους καθολικούς να γίνεται Μασόνοι. 

1772. Εκτελέστηκε δημόσια στην Κοπεγχάγη ο γιατρός και "μεταρρυθμιστής" Γιόχαν-Φρίντριχ Στρούενσε, που είχε συλληφθεί μετά από ανακτορικό πραξικόπημα των παραγκωνισμένων ευγενών υπό τη μητριά του φρενοβλαβούς βασιλιά Χριστιανού Ζ' Τζουλιάνα-Μαρία. Μαζί συνελήφθη και η βασίλισσα Καρολίνα-Ματίλντα της Βρετανίας, με την οποία ο Στρούενσε, είχε σχέση. Στην εκτέλεση, πρώτα εκαοψαν το δεξί χέρι του Στρούενσε, στη συνέχεια, έγιναν δύο αποτυχημένες προσπάθειες, αποκεφαλισμού του και την τρίτη φορά έκοψαν το κεφάλι και το επέδειξαν στους 30.000 θεατές. Το σώμα του το έριξαν στ θάλασσα. Η Καρολίνα πέρασε τα υπόλοιπα τρία χρόνια της ζωής εξόριστη στο κάστρο του Σέλλε στο Αννόβερο, που ανήκε στον αδελφό της. Απεβίωσε εκεί από οστρακιά στα 23 της έτη.

 1789. Εξέγερση των εργατών στο Εργοστάσιο Χαρτοποιίας του Ζαν Μπαπτίστ Ρεβεγιόν, λόγω της μείωσης των μισθών . Το εργοστάσιο, στο προάστιο Σεντ Αντουάν, του Παρισιού, όπου κατασκευάστηκε και το πρώτο αερόστατο ζεστού αέρα που σχεδιάστηκε από τους αδελφούς Μονγκολφιέ, κάηκε. Η εξέγερση θεωρείται προοίμιο για τη Γαλλική Επανάσταση. 

 1794 . Ο Εσπερινός των Σάρδων. Η εξέγερση στη Σαρδηνία, εναντίον του Πεδεμόντιου. Έβαλαν με τη βία τον αντιβασιλέα Μπαμπιάνο στο πλοίο και τον έστειλαν στην Ιταλία. 

 1796 . Ο Ναπολέων Α΄ υπέγραψε την ανακωχή του Κεράσκο, με τους εκπροσώπους του βασιλιά της Σαρδηνίας Βίκτωρα Αμεδαίου Γ΄ χωρίς να ενημερώσει το Διευθυντήριο. 

1804 . Κατά τη διάρκεια της πρώτης Σερβικής Επανάστασης, στη Λόζνιτσα της Σερβίας έγινε η μεγάλη μάχη στο Μοναστήρι του Τσόκεσιν, όπου 303 Σέρβοι , με επικεφαλής τους αδελφούς Νέντιτς αντιμετώπισαν 1.500 Τούρκους από τη Βοσνία, και έπεσαν μέχρις ενός. Αυτή η μάχη θεωρείται οι σερβικές Θερμοπύλες. Οι Αυστριακοί την ίδια ημέρα κανόνισαν συνάντηση στο Ζέμουν του Καραγιώργη με τους Γιανιτσάρους του Βελιγραδίου χωρίς να επιτύχουν τη λύση της πολιορκίας. 
‎‎ Μετά από αποτυχημένες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, σέρβοι διαπραγματευτές επέστρεψαν στην Οστρούζνιτσα και ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για επίθεση στο ‎‎Βελιγράδι.‎


 1814. Ο Ναπολέων αποβιβάστηκε στην Έλβα. 

 1821.  Η επαρχία της Καρύταινας διαιρέθηκε σε τρία τμήματα. Της Άκοβας με τα Λαγκάδια, το είχε ο Δηληγιάννης, της Λιοδώρας απὸ την Ζάτουνα και πέρα ο Δημήτριος Πλαπούτας, και το τρίτο των Βουνών και του Κάμπου της Καρύταινας ο Κολοκοτρώνης. Ο Κανέλλος Δηληγιάννης, παρέδωσε τα όπλα της επαρχίας του στην στρατιωτική φρόνηση του Θ. Κολοκοτρώνη. Έτσι ο Κολοκοτρώνης ανακηρύχθηκε Αρχιστράτηγος της Καρύταινας, για να αναλάβει τον συντονισμό των πολεμικών ενεργειών κατά της Τριπόλεως.

 1825. Κατόπιν εορτής, επίθεση του Μιαούλη εναντίον αιγυπτιακής μοίρας έξω από τη Μεθώνη. 

 1826. Ο Ιταλός συνθέτης Τζοακίνο Αντόνιο Ροσσίνι διεύθυνε συναυλία στο Παρίσι για την ενίσχυση της Ελληνικής Επανάστασης . 

1849. Ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Δ΄ Χοεντσόλερν της Πρωσίας, απέρριψε το Στέμμα του αυτοκράτορα των Γερμανών, που του προσέφερε το Κοινοβούλιο της Φρανκφούρτης λέγοντας ότι αυτό δεν ήταν στη δικαιοδοσία του Κοινοβουλίου. Έτσι, ο στόχος της επανάστασης του 1848, για μια ενοποιημένη Γερμανία και ένα γερμανικό Σύνταγμα, απέτυχε πολιτικά . 

 1855. Αποτυχημένη δολοφονική επίθεση κατά του Ναπολέοντα Γ στο δάσος της Βουλώνης. 

 1879. Μετά την απόσχιση από την Οθωμανική αυτοκρατορίας, η βουλγαρική Συντακτική Εθνοσυνέλευση στις 16/28 Απριλίου στο Βέλικο Τάρνοβο ψήφισε το Σύνταγμα της Βουλγαρίας., με βάση το Σύνταγμα του Βελγίου του 1831. 

 1893. Στη Γαλλία επεβλήθη ο φόρος ποδηλάτων. 

 1896. Κατά τη διάρκεια εργασιών στα θεμέλια ενός σπιτιού στους Δελφούς, βρέθηκε ο Ηνίοχος των Δελφών. 

 1897. Η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχθηκε την ανάκληση του Ελληνικού Στρατού από την Κρήτη και την αυτονομία της νήσου υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου. 

1906. Ο Μακεδονομάχος, Ανθυπίλαρχος Χρήστος Πραντούνας, από τα Λεχαινά, αρχηγός των ελληνικών όπλων της περιοχής Γευγελής – Δοϊράνης, με το όνομα «Καπετάν Καψάλης», για να τιμήσει τον της μητέρας του Χρήστο Καψάλη, σκοτώθηκε σε ενέδρα που του είχαν στήσει οι Βούλγαροι, στην Λίμνη των Γιαννιτσών. 

1918. Πέθανε στη φυλακή Τερεζίν στην Τσεχία ο πάσχων από φυματίωση Γκαβρίλο Πρίνσιπ. Ο εκτελεστής του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου στο Σεράγιεβο.

1919. Άρχισε η μεταφορά των ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη από το λιμένα της Καβάλας, υπό την γενική εποπτεία Άγγλου ναυάρχου. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με 18 πλοία. Κατά την ειρηνευτική διάσκεψη ‎‎των Βερσαλλιών‎‎ στο ‎‎Παρίσι,‎‎32 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βασιλείου των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων,‎‎αποδέχθηκαν το σύμφωνο για την ίδρυση της Κοινωνίας των Εθνών . 

 1920 . Ο Κόκκινος στρατός εισέβαλε στο Αζερμπαϊτζάν και κατέπνιξε την ανεξαρτησία της χώρας επιβάλλοντας καθεστώτος κατοχής στο Μπακού. Το Αζερμπαϊτζάν προσαρτήθηκε στη Σοβιετική Ένωση. 

 1928. Στην Κόρινθο άρχισε η κατεδάφιση των κατεστραμενων σπιτιών. 

 1937.Στη Ρώμη, έγιναν τα εγκαίνια των Στούντιο της «Τσινετσιτά». 

 1939. Μετά την προσάρτηση από τους Πολωνούς της ελεύθερης πόλης του Ντάντσιχ ο Αδόλφος Χίτλερ κατήγγειλε το Γερμανο-Πολωνικό Σύμφωνο Μη Επίθεσης που είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο του 1934 και τη γερμανο-βρετανική συμφωνία του Ιουνίου του 1935 λόγω της εχθρικής στάσης του αντισυμβαλλομένου.

 1940 .Ο Πάπας Πίος 12ος έστειλε μήνυμα στον Μπενίτο Μουσολίνι, ζητώντας του να μην μπει στον πόλεμο. 

 1941. Η μάχη της Καλαμάτας, μεταξύ των Γερμανών και των βρετανικών δυνάμεων που είχαν υποχωρήσει ελπίζοντας να φύγουν με τα πλοία. Οι Γερμανοί αιχμαλώτισαν περίπου 7 με 8.000 στρατιώτες από την Κοινοπολιτεία καθώς και κάποιους Γιουγκοσλάβους. Οι Ιταλοί αποβιβάστηκαν στην Κέρκυρα. Στη Γιουγκοσλαβία η γερμανική Γκεστάπο ίδρυσε ένα στρατόπεδο μέσα στη Νις , στο οποίο περίπου 10.000 εξοντώθηκαν στα 3,5 χρόνια, λειτουργίας του. Στο Μπιέλοβαρ, της Κροατίας οι Ουστασι σκότωσαν , πάνω από 200 Σέρβους , και 300 τους έστειλαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

 1944. Στον Υμηττό, σε σπίτι που βρίσκονταν στην οδό Αγραίων, όπου φυλασσονταν τα όπλα του ΙΙ Τάγματος Βύρωνα-Γούβας του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκαν σε μάχη με τους γερμανούς οι ΕΠΟΝίτες Δημήτρης Αυγέρης, Κωνσταντίνος Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης. Η μάχη άρχισε περίπου στις 08.00 και έληξε στις 15.00.
1945. Ο Μπενίτο Μουσολίνι και η Κλάρα Πετάτσι εκτελέστηκαν μαζί με 16 ακόμη άτομα, τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης του Σαλό στις πύλες της Βίλα Μπελμόντε στη Μεζέγκρα, κοντά στη Λίμνη Κόμο, στις 16.10 μ.μ. Τα πτώματά τους μεταφέρθηκαν και κρεμάστηκαν στην Πιατσάλε Λορέτο (Piazzale Loreto) του Μιλάνου. Τα αμερικανικά στρατεύματα χωρίς μάχη κατέλαβαν το Άουγκσμπουργκ. Κίνημα των «μαχητών της Ελευθερίας» στο Μόναχο κατερρευσε λόγω της αντίδραση του Φραντς φον Επ . Τα Ες-Ες εκτελεσαν 16 συνεργάτες των συμμάχων. Ο Κόκκινος Στρατός ξεκίνησε την έφοδο στο Ράιχσταγκ. Κοντά στα μεσάνυχτα, ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύτηκε την Εύα Μπράουν. 

 1947. Κατά τον Συμμοριτοπόλεμο πολυμελής Κ]Σ κατέλαβε το χωρίο Ασέα Αρκαδίας. Εκεί συνέλαβαν τον Χωροφύλακα Δαρβίρην Παναγιώτην, τον όποιον και εκτέλεσαν κατόπιν βασανιστηρίων. Στην Αθήνα Συνελήφθη και εκτοπίστηκε στα Αντικύθηρα ο πράκτορας της Ιντέλιζενς Σέρβις και συνοδοιπόρος του ΚΚΕ Εμμανουήλ Μάντακας. Ύψωση της Ελληνικής Σημαίας στο αρματαγωγό Αξιός στη Σκωτία. 

 1948. Περί ώραν 23,00' ΙΟΟμελήςΚ/Συμμορία οπλισμένη διά βαρέων όπλων-επετέθη κατά της δυνάμεως Στράτου και Χωροφυλακής Μητροπόλεως Καρδίτσης αποκρουσθείσα μετά 3ωρον συμπλοκή . Οι συμμορίτες απήγαγον 4 ιδιώτες και λεηλάτησαν 2 παντοπωλεία. Απώλειες συμμοριτών νεκροί 3 εγκαταλειφθέντες έξ' ών ή μία συμμορίτισσα. Εκ των επιτεθέντων. συμμοριτών παρεδόθησαν 3 έξ ων είς ένοπλος και μία συμμορίτισσα. 

 1951. Στο Ιράν, ο Μοχάμεντ Μοσαντέκ εκλέχτηκε Πρόεδρος. 1952. Τέθηκε σε ισχύ η Συν­θή­κη του Σαν Φραν­σί­σκο, με την οποία τερ­μα­τί­στηκε η επίσημη κα­το­χής της Ια­πω­νί­ας . Ο Ντουάιτ Αϊ­ζεν­χά­ου­ερ πα­ραι­τήθηκε από Ανώ­τατος Διοι­κη­τής του ΝΑΤΟ, προ­κει­μέ­νου να θέσει υπο­ψη­φιό­τη­τα για την προ­ε­δρία των ΗΠΑ. 

 1953. Στην ΕΣΣΔ συνελήφθη ο αντιπτέραρχος Βασίλι Στάλιν επειδή επισκέφτηκε την κινέζικη πρεσβεία και κατήγγειλε ότι ο πατέρας του δολοφονήθηκε, και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλακή για «αντισοβιετική προπαγάνδα». 

 1963. Ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης επισκέφτηκε μαζί με την Μπέτυ Αμπατιέλου το ξενοδοχείο Κλάριτζες, και ζήτησε ακρόαση από τη βασίλισσα η οποία δεν γίνεται δεκτή, όπως του ανακοινώσε ο υπασπιστής του διαδόχου, ταγματάρχης Αρναούτης. Ο Λαμπράκης έδωσε συνέντευξη στις βρετανικές εφημερίδες, λέγοντάς ότι στην Ελλάδα δεν κυβερνά η κυβέρνηση ή ο βασιλεύς, αλλά η βασίλισσα. Κατά το Δ' Πανσπουδαστικό Συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν 22 από τις 33 κλαδικές φοιτητικές ιδρύθηκε η Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος, Ε.Φ.Ε.Ε. με πρώτο πρόεδρο το Γιάννη Τζανετάκο. Στην Ιταλία έγιναν Γενικές εκλογές. Πρώτο Κόμμα οι Χριστιανοδημοκράτες με τον Άλντο Μόρο . Πήραν 11.773.182 ψήφους και έβγαλαν 129 Γερουσιαστές και 260 βουλευτές. Δεύτεροι οι Κομμουνιστές υπό τον Παλμίρο Τολιάτι με 6 461 616 ψήφους και 84 Γερουσιαστές και 166 βουλευτές και τρίτοι οι Σοσιαλιστές με τον Πιέτρο Νένι με 3 849 440 ψήφους και 44 Γερουσιαστές και 87 βουλευτές. 

 1965. Τέσσερεις ημέρες μετά το πραξικόπημα υπέρ του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου Χουάν Εμίλιο Μπος στη Δομινικανή Δημοκρατία, έγινε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ για την επαναφορά της ανατραπείσης στρατιωτικής δικτατορίας. και την αποτροπή μιας «Νέας Κούβας» , με, «την εγκαθίδρυση μίας κομμουνιστικής δικτατορίας». Στην Αθήνα η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου ανακοίνωσε νομοσχέδιο για το κατώτατο ημερομίσθιο και την κατάργηση της υποχρεωτικής διοικητικής διαιτησίας στις εργατικές διαφορές.

 1969. Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, μετά την εκλογική ήττα του, στο δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση ο Σαρλ ντε Γκολ, παραιτήθηκε από την προεδρία της Γαλλίας.

28 Απριλίου 1971. Η Εποποιία της Λεωφόρου. Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 3-0. Τα θηρία του Πούσκας ανέτρεψαν το 4-1 του Βελιγραδίου. Δυο γκολ ο Αντώνης και το τρίτο ο Καμάρας, που έπαιξε στα χαφ, στο 63. Η ενδεκάδα: Κωνσταντίνου, Τομαράς, Σούρπης, Καψής, Βλάχος, Καμάρας, Δομάζος, Φυλακούρης, Χατζηανδρέου (90'), Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης, Αθανασόπουλος (54'). 1977. 
Στην Γερμανία απαγγέλθηκαν οι καταδικαστικές αποφάσεις για τον Αντρεας Μπάαντερ την Γκουντρούν Εσλιν και τον Γιαν-Καρλ Ράσπε της Φράξια; Κόκκινος Στρατός .Κρίθηκαν ένοχοι για τέσσερεις δολοφονίες και πάνω από τριάντα απόπειρες δολοφονίας. 

 1978. Στο Αφγανιστάν εκδηλώθηκε το αιματηρό πραξικόπημα των φιλοσοβιετικών αξιωματικών Νουρ Μωχάμαντ Ταράκι και Μπαμπράκ Καρμάλ που είχε ως αποτέλεσμα την εξόντωση του προέδρου κόκκινου πρίγκιπα Μοχάμεντ Νταούντ Χαν Νταούντ και της οικογένειάς του μαζί με περίπου 7.000 χιλιάδες μέλη του στρατού και πολίτες. Από τότε ο πόλεμος δεν σταμάτησε. 

 1986. Η Σοβιετική Ένωση ανακοίνωσε με καθυστέρηση δυο ημερών την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ. 

 1988. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κατά τη συνάντηση στο Κρεμλίνου με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Ποιμένα ανακοίνωσε την επιστροφή στην εκκλησία των Ιερών Ναών. 

 1991. Στη Σοβιετική Ένωση πραγματοποιήθηκε η πρώτη νόμιμη συνεδρίαση της Τεκτονικής Στοάς «Βόρειος Αστέρας». 

1992. Στην Ιταλία, παραιτήθηκε ο Πρόεδρος Φραντσέσκο Κοσίγκα. 

 1993 .Το Αεροπλάνο που μετέφερε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπια στο Ντακάρ της Σενεγάλης, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κύπελλου του 1994, καταστράφηκε στον αέρα, πάνω από την Γκαμπόν. Σε κάθειρξη 15 ετών καταδικάστηκε ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ, ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δολοφόνησε τον συγγραφέα Αθανάσιο Διαμαντόπουλο. 

 1994. Στο Σεράγεβο, ελεύθερος σκοπευτής από την πλευρα των μουσουλμάνων σκότωσε την 14χρονης Σέρβα Σλάτζανα Μιλοβάνοβιτς ενώ το κοριτσάκι έκανε ποδήλατό . 

 1997. Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, βάπτισε στο Παραλίμνι της Κύπρου, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, την κόρη του εθνομάρτυρα , Τάσου Ισαάκ. 

 1998. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε ως Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος Χριστόδουλο, κατά κόσμο Χρήστο Παρασκευαΐδη. 

 1999. Κατά την 36η ημέρα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία βομβαρδίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας η Ποντγκόριτσα. Οι περισσότερες βόμβες έπεσαν στο αεροδρόμιο . Στο Μαυροβούνιο, βομβαρδίστηκαν ακόμα το Τούζι, το λιμάνι του Μπαρ, η Μπιέλο Πόλιε και το Ντανίλοβγκραντ.Στο Κόσσοβο βομβαρδίστηκε ο καταυλισμός των Ρομά στο Πρίζρεν, όπου σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, τρία εκ των οποίων ήταν παιδιά. Στο Βελιγράδι επτά πυραύλοι χτύπησαν τους άδειους στρατώνες του γιουγκοσλαβικού στρατού στο Τοπσιντέρ. Διαδοχικά κύματα βομβάρδισαν το Πάρατσιν. Στο Λαντιέβσκι έπεσαν 12 ρουκέτες. Στην Πόζεγκα καταστράφηκε η αποθήκη καυσίμων της «Γιουγκοπετρόλ». Στο Νόβι Σαντ, βομβάρδισαν και πάλι το διυλιστήριο. Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης κατά των χωρών του ΝΑΤΟ. Ο Βουκ Ντράσκοβιτς, απολύθηκε από τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας . Η Βουλγαρία και το ΝΑΤΟ υπέγραψαν συμφωνία για τη διέλευση μέσω του εναέριου χώρου της χώρας αεροσκαφών του ΝΑΤΟ για να βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία. 2000. Η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Μπακού -Τσειχάν, μέσα από τον Καύκασο για τη μεταφορά του πετρελαίου της Κασπίας, που παρακάμπτει τη Ρωσία. 2001. Οκτώ μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Βόρειας έπεσαν σε ενέδρα Αλβανών τρομοκρατών στο χωριό Βέιτσε και εξοντώθηκαν. 

 2002.Σκοτώθηκε μετά από τη συντριβή του ελικοπτέρου του ο κυβερνήτης του Κρασνογιάρσκ, στρατηγός ε.α Αλέξανδρος Λέμπεντ.

 2004. Ο «κομμουνιστής» Μπράνκο Τσερβένκοφσκι εκλέχτηκε πρόεδρος της πΓΔΜ στο δεύτερο γύρο με ποσοστό 62,7%, έναντι 37,3% για τον αντίπαλό του Σάσκο Κέντεφ. Ο νικητής απέρριψε τις κατηγορίες του αντιπάλου του περί νοθείας, λέγοντας : «Περάσαμε ένα τεράστιο τεστ δημοκρατίας»

2019. Στην Ισπανία, έγιναν  γενικές εκλογές. Οι σοσιαλιστές με 28,67% ήρθαν πρώτοι. Το εθνικιστικό  ΒΟΞ με την πρώτη πήρε  10,26%.

27/4/22

Ξαναρχίζουμε τις εκπμπές. Στις Οκτώ ζωντανά στο Ραδιο Ελλάς21

 


https://ellas21.com


Η 27η Απριλίου στην Ιστορία

Η 27η Απριλίου είναι η 117η ημέρα του  Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 248 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 

711. Ο τοποτηρητής του κυβερνήτη της Ιφρικίγια, Μούσα ιμπν Νουσαΐρ, Ταρίκ ιμπν Ζιγιάντ, εκμεταλλευόμενος την απουσία του κόμη της Βαιτικής, που συμμετείχε σε μια εκστρατεία εναντίον των Βασκόνων στον βορρά αποβιβάστηκε με 2500 Βέρβερους στον κόλπο Αλχεθίρας, και εγκατέστησε βάση στο Γιβραλτάρ από όπου ξεκίνησε τη λαφυραγώγηση της Κοιλάδας του Γουαδαλκιβίρ. Έτσι ξεκίνησε η εισβολή των Αράβων στην Ιβηρική Χερσόνησο. 

1289. Οι Μαμελούκοι και ο Σουλτάνος Καλαγούν που κυβερνούσε το Κάιρο κατέλαβαν το Σταυροφορικό  κράτος, της κομητείας της Τρίπολης  που την  προσάρτησε στο Μαμελουκικό Σουλτανάτο της Αιγύπτου.

1296. Οι Σκωτσέζοι νικήθηκαν από τους Άγγλους στη μάχη του Ντάνμπαρ. 

1521. Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος σκοτώθηκε στο νησί Μακτάν των Φιλιππίνων κατά τη διάρκεια μάχης εναντίον του τοπικού πληθυσμού. Ο Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο ανέλαβε τη διοίκηση της μοίρας μετά το θάνατο του ναυάρχου.

1522 .Οι ενωμένες δυνάμεις του αυτοκράτορα Καρόλου της Ισπανίας και των Παπικών Κρατών νίκησαν τον γαλλικό στρατό του Φραγκίσκου Α΄ της Γαλλίας και τους Ενετούς στη μάχη της Μπικόκα στη Βόρεια Ιταλία, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν Αρκεβούζια και πυροβολικό. Μετά τη μάχη το Δουκάτο του Μιλάνου πέρασε στην αυτοκρατορική σφαίρα επιρροής. 

1622. Κατα τον τριακονταετή πόλεμο 23 χιλιόμετρα νότια της Χαϊδελβέργης, κοντα στο χωριό Βίλσοχ συγκρούστηκε ο στρατός των προτεσταντών από 12000 υπό τον στρατηγό φον Μανσελντ και τον εκλέκτορα της Βάδης με τον στρατό των καθολικών υπό τον Τίλλυ.Οι καθολικοί έχασαν 2000 και υποχώρησαν. 

1702.Ο τσάρος Πέτρος Α 'εξέδωσε το μανιφέστο για την εισοδο των αλλοδαπών στη Ρωσία, με την υπόσχεση της ελευθερίας της θρησκείας. 

 1805. Δυνάμεις Αμερικανών Πεζοναυτών υπό τον Γουίλιαμ Ίτον, επικουρούμενες από Έλληνες, Άραβες και Τούρκους μισθοφόρους, κατέλαβαν την πόλη Ντέρνα, στη βόρειο Αφρική, για να διαλύσουν τις εστίες των πειρατών που λυμαίνονταν την Μεσόγειο και το βόρειο Ατλαντικό. Ήταν η πρώτη επέμβαση αμερικανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό.

1812. Ο Ναπολέων έλαβε το έγγραφο  του Αλέξανδρου Α, με το οποίο απαιτούσε την απελευθέρωση της Σουηδικής Πομερανίας, τις πρωσικές περιουσίες, τη μείωση της φρουράς του Ντάνζιγκ και την έγκριση του εμπορίου με ουδέτερες δυνάμεις.

1830. Το Βελιγράδι απέκτησε το πρώτα φανάρια με κεριά στους δρόμους. 

 1875. Μετά τα Στηλιτικά , ο Άγγλος πρεσβευτής, πρότεινε στον Γεώργιο να επιλέξει για πρωθυπουργό κάποιο πρόσωπο νέο και άφθαρτο, προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα και του συνέστησε να καλέσει τον πράκτορα Χαρίλαο Τρικούπη υιό του πράκτορος Σπυρίδωνα Τρικούπη. Ο Τρικούπης, που εκείνη την περίοδο ιδιώτευε, δέχτηκε, υπό τον όρο να διεξαχθούν εκλογές που θα επικύρωναν ή όχι την κυβέρνησή του. Στις 27 Απριλίου 1875, την ημέρα της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες οι «προγραμματικές αρχές» της.         Ο Χαρίλαος Τρικούπης ήταν «Πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου» και προσωρινά υπουργός Εξωτερικών και Εσωτερικών .«Επί των Οικονομικών υπουργός» ήταν ο Αθανάσιος Πετμεζάς. «Επί των Στρατιωτικών υπουργός»: ο συνταγματάρχης Πέτρος Γεννατάς. «Επί της Δικαιοσύνης υπουργός» ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος και «Επί των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας εκπαιδεύσεως υπουργός»: ο Δημήτριος Ράλλης.

1909.Οι Νεότουρκοι εκθρόνισαν τον σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ ΙΙ και ανέβασαν στον θρόνο τον αδελφό του , ως Μωάμεθ Ε. 

 1915. Βύθιση του γαλλικού θωρηκτού «Λέων Γακμπέττα» έξω από τις ακτές της Απουλίας από ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστρο-ουγγαρίας. Ήταν το πρώτο πλοίο που έχασε η Γαλλία κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου Σχεδόν 700 Γαλλοι ναυτικοί χάθηκαν στην Αδριατική. 1938.Υπογράφηκε η «Πρόσθετη ελληνοτουρκική συνθήκη» για την άμυνα του κοινού συνόρου στη Θράκη. 

 1941. Τα ξημερώματα της 27ης Απριλίου έφυγε με υδροπλάνο Σάντερλαντ, από τους Μύλους της Αργολίδας ο ανώτατος συμμαχικός στρατιωτικός διοικητής στρατηγός Χένρυ Μαίτλαντ Γουΐλσον και άφησε διάδοχό του τον Νεοζηλανδό υποστράτηγο Μπέρναρντ Φρέϊμπεργκ που πήγε στην Μονεμβάσια και από κει με τον Ναύαρχο Μπέϊλλι-Γκρόμαν έφυγαν και εκείνοι με υδροπλάνο και πήγαν στην Κρήτη. Το πρωί της 27-4-1941 και στη θέση Λάκκα-Καμινάκι στο Τολό έγινε η μάχη μεταξύ της 6ης Νεοζηλανδικής ταξιαρχίας και άλλων Αυστραλών που δεν είχαν προλάβει να επιβιβαστούν στα πλοία με το 2° τάγμα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών που ειχαν πέσει στον Ισθμό. Το πρωί της Κυριακής του Θωμά, 27/04/1941, γερμανικά αεροσκάφη πετούσαν επιδεικτικά σε χαμηλό ύψος πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών, μετέδιδε τη διαταγή της μόνης αρχής που παρέμενε στην ελληνική πρωτεύουσα, του Ανώτερου Στρατιωτικού Διοικητή Αττικοβοιωτίας υποστράτηγου Χρ. Καβράκου, που ζητούσε να σταματήσει κάθε κίνηση σε Αθήνα, Πειραιά και προάστια, όλα τα καταστήματα να είναι κλειστά και οι κάτοικοι στα σπίτια τους, να σταματήσει η αντιαεροπορική άμυνα, οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής να παραμείνουν στις θέσεις τους και, «δεδομένου ότι η πόλις είναι ανοχύρωτος και ουδεμία θα προβληθή αντίστασις», και αξίωνε να μην ακουστεί ούτε πυροβολισμός . Γύρω στις 08.00, ενώ απόσπασμα μοτοσικλετιστών έφθασε στην οικεία του Γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα πρίγκιπα φον Έρμπαχ και του επέδωσαν σε κλειστό φάκελο το μήνυμα του Χίτλερ, που τον όριζε ως προσωρινό διοικητή της Ελλάδος. Μετά έφτασαν με δυο αυτοκίνητα, όπως είχε προσυμφωνηθεί. στη διασταύρωση των Λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας, ο στρατιωτικός διοικητής Αττικοβοιωτίας υποστράτηγος Χρ. Καβράκος, μαζί με το νομάρχη Αττικοβοιωτίας αντιναύαρχο Πεντζόπουλο και τους δημάρχους Αθηναίων, Αμβρόσιο Πλυτά και Πειραιωτών Μιχαήλ Μανούσκο που συγκροτούσαν την επιτροπή παράδοσης. Μαζί τους ως μεταφραστής παρίστατο γερμανομαθής συνταγματάρχης Κώστας Κανελλόπουλος. Η επιτροπή περίμενε στο καφενείο «Παρθενών» του Ανδρέα Γλεντζάκη. Λίγο μετά τις 8.00 έφθασε η εμπροσθοφυλακή των Γερμανών. Οι πρώτοι μοτοσικλετιστές με επικεφαλής τον ανθυπολοχαγό της Βέρμαχτ Φριτς Ντίρφλιγκ σταμάτησαν στο Καφενείο και έστειλαν αγγελιαφόρο να ειδοποιήσει τον διοικητή τους, αντισυνταγματάρχη Οττο Φόν Σέϊμπεν, που βρισκόταν ακόμη στο Μπογιάτι.(Αγιο Στέφανο). Κατά τις 10.20 έφθασαν στο καφενείο ο πρεσβευτής της Γερμανίας πρίγκιψ φον Έρμπαχ και ο γερμανός στρατιωτικός ακόλουθος Κλεμ φον Χόχενμπεργκ. Ενώ η επιτροπή παράδοσης περίμενε στο καφενείο, ένα απόσπασμα με επικεφαλής τον λοχαγό Γιάκομπι και τον υπολοχαγό Ελσνιτς συνέχισε και πήγε στις 08.45 στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, όπου ο λοχαγός Γιάκομπι διέταξε τον εύζωνα Κωνσταντίνο Κουκκίδη να υποστείλει την ελληνική σημαία, και εκείνος έπεσε μαζί της από τον βράχο. Την είδηση μετέδωσε στις 09.10 ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών που διέκοψε τη μετάδοση της Θείας Λειτουργία, της Κυριακής του Θωμά, για να διαβάσει ο αρχιεκφωνητής Κώστας Σταυρόπουλος την είδηση για την είσοδο των Γερμανών, την αυτοκτονία του Κουκίδη, και το διάγγελμα του διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών δημοσιογράφου Δημήτρη Σβολόπουλου. Το κείμενο του Σβολόπουλου δεν ,μιλούσε για υποστολή σημαίας αλλά για αυτοκτονία του φρουρού. «...Προσοχή! Προσοχή! Η Πρωτεύουσα περιέρχεται εις χείρας των κατακτητών. Επάνω εις τον Ιερόν Βράχον της Ακροπόλεως δεν κυματίζει πλέον υπερήφανος και μόνη η Γαλανόλευκος. Παραπλεύρως της εστήθη το λάβαρον της Βίας. Ο φρουρός της Σημαίας μας, διαταχθείς να την υποστείλη, δια ν᾽ ανυψωθή η γερμανική, ηυτοκτόνησε ριφθείς εις το κενόν από του σημείου, όπου ευρίσκετο η Γαλανόλευκος, η οποία ούτω δεν υπεστάλη ουδ᾽ επί στιγμήν. Ζήτω η Ελλάς!....Μετ᾽ ολίγον δεν θ᾽ ακούεται πλέον η φωνή μας από τον Σταθμόν, διότι έρχονται να τον καταλάβουν. Θάρρος, αδέλφια! Η Ελλάς δεν θα πεθάνη! Η νίκη θάναι δική μας!». Οπότε, το μήνυμα, «Αδέλφια! Κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου», ήταν, «διάγγελμα Σταυρόπουλου». Ένα άλλο άγημα, μοτοσικλετιστών πήγε στο Ζάππειο και κατέλαβε τους ραδιοθαλάμους, από όπου έστειλαν τον ακόλουθο χαιρετισμό στον Φύρερ, στα γερμανικά. «Προς τον Φύρερ και Καγκελλάριον του Ράιχ, Βερολίνον. Μάϊν Φύρερ, την 27ην Απριλίου 1941 και ώραν 8.10 πρωινή φθάσαμε εις Αθήνας ως πρώτα γερμανικά στρατεύματα και την 8.45 υψώσαμε την γερμανική σημαία επί της Ακροπόλεως και του Δημαρχείου. Χάϊλ, μάϊν Φύρερ». Ο επικεφαλής του τάγματος των Μοτοσυκλετών της 2ας Τεθωρακισμένης Μεραρχίας αντισυνταγματάρχης Οττο Φόν Σέϊμπεν έφθασε στον «Παρθενώνα» στις 10,45 και είπε στην Επιτροπή:«Κύριοι, εξ ονόματος του Φύρερ σας γνωρίζω ότι ερχόμεθα ως φίλοι, οι δε κάτοικοι των Αθηνών ουδέν έχουν να φοβηθούν. Επιθυμώ όπως συνεχισθή ομαλώς ο ρυθμός της ζωής της πόλεως, κατ’ εξουσιοδότησιν δε του Ανωτάτου Διοικητού στρατάρχου Λιστ αναθέτω την άσκησιν όλων των εξουσιών διά την πόλη των Αθηνών εις τον δήμαρχον κ. Πλυτάν, διά δε την πόλη του Πειραιώς εις τον δήμαρχον κ. Μανούσκο». Έπειτα, γυρνώντας προς το μέρος του στρατηγού Καβράκου, του είπε: «Στρατηγέ μου, σεις από την στιγμήν αυτήν ακολουθείτε την τύχη όλων των άλλων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, δηλ. θεωρείσθε προσωρινώς αιχμάλωτος πολέμου, αλλά δύνασθε να κυκλοφορήτε ελευθέρως και να φέρετε το ξίφος σας». (Ο Καβράκος στα Δεκεμβριανά συνελήφθη από την Ο.Π.Λ.Α. και εκτελέστηκε στον Υμηττό στις 8 Δεκεμβρίου 1944). Ο Α. Πλυτάς, γύρισε στο γραφείο του και έγραψε το διάγγελμά του, που άρχισε να μεταδίδεται από τις 11.30 από τον ραδιοφωνικό σταθμό, σε ελληνική και γερμανική γλώσσα: «Ο Δήμαρχος Αθηναίων, επιφορτισθείς υπό της Γερμανικής Κατοχής με όλας τας εξουσίας εν τη πόλει των Αθηνών, ανακοινοί ότι σήμερον Κυριακήν, 27ην Απριλίου και ώραν 8ην π.μ. τα γερμανικά στρατεύματα εισήλθον εις την πόλιν των Αθηνών και έλαβον κατοχήν αυτής. Υπό των επί κεφαλής των γερμανικών στρατευμάτων παρεσχέθησαν κατηγορηματικαί διαβεβαιώσεις ότι ο πληθυσμός των Αθηνών δεν έχει να φοβήται απολύτως τίποτε. Καλούμεν πάντας όπως επιδείξωσι τάξιν, αξιοπρέπειαν και ευγένειαν. Ο Δήμαρχος Αθηναίων εντέλλεται όπως, από της ώρας ταύτης, επαναληφθή ομαλώς η κανονική ζωή της πόλεως. Προς τούτο: 1. Τα καταστήματα τα κανονικώς κατά Κυριακήν ανοικτά, ν’ ανοίξουν αμέσως. 2. Να αρχίση αμέσως η κυκλοφορία του λαού ανά την πόλιν, επιτρεπομένης ταύτης μέχρι της 11ης νυκτερινής. Από της 11ης νυκτερινής(ώρα Ελλάδος) μέχρι της 6ης πρωινής απαγορεύεται η κυκλοφορία εις τας οδούς. Αι αστυνομικαί αρχαί δύνανται υπ’ ευθύνην των να εκδώσουν αδείας κυκλοφορίας και κατά τας υπολοίπους ώρας, όταν υπάρχη ανάγκη. 3. Η Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων να διατηρήσουν τα όπλα των προς τήρησιν της τάξεως. 4. Οι κατέχοντες όπλον οιονδήποτε πολεμικόν, κυνηγετικόν, πιστόλιον ή άλλο, να το παραδώσουν αμέσως εις τα οικεία αστυνομικά τμήματα επί αποδείξει. 5. Όπου υψούται ελληνική σημαία, πρέπει δεξιά της να υψούται και η γερμανική. 6. Εφημερίδες δύνανται να εκδοθούν και κυκλοφορήσουν κατά τας κανονικάς των ώρας και εκδόσεις. 7. Υποχρεούνται πάντες όπως δέχονται κατά τας συναλλαγάς τα γερμανικά τραπεζογραμμάτια με τιμήν 50 δρχ. κατά μάρκον. 8. Αύριον Δευτέραν πάντες οι υπάλληλοι δημόσιοι, δημοτικοί κλπ. να είναι εις τας θέσεις των και πάντες οι άλλοι εις τας εργασίας των. 9. Το Φρουραρχείον των στρατευμάτων Γερμανικής Κατοχής εγκατεστάθη εις το επί της πλατείας Συντάγματος ξενοδοχείον «KING GEORGE». Το Στρατηγείον εις το ξενοδοχείον «ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ»». Από τη Βασιλίσσης Σοφίας η μηχανοκίνητη φάλαγγα κατευθύνθηκε προς το κέντρο της Αθήνας, στα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρετανία» και «KING GEORGE» , στο Δημαρχείο των Αθηνών, στο Υπουργείο Ναυτικών» επί της πλατείας Κλαυθμώνος, στο Ταχυδρομείο-Τηλεγραφείο, τα Υπουργεία κλπ. Μετά από σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο της Αθήνας, ως χειρονομία καλής θελήσεως ο γερμανός στρατιωτικός διοικητής Αθηνών von Stumme , εξέδωσε διαταγή που όριζε ότι: «παραπλεύρως των Γερμανικών σημαιών επί της Ακροπόλεως και του Δημαρχείου θα υψούνται και αι Ελληνικαί σημαίαι». Τα ξημερώματα της 27ης Απριλίου έφυγε με υδροπλάνο Σάντερλαντ, από τους Μύλους της Αργολίδας ο ανώτατος συμμαχικός στρατιωτικός διοικητής στρατηγός Χένρυ Μαίτλαντ Γουΐλσον και άφησε διάδοχό του τον Νεοζηλανδό υποστράτηγο Μπέρναρντ Φρέϊμπεργκ που πήγε στην Μονεμβάσια και από κει με τον Ναύαρχο Μπέϊλλι-Γκρόμαν έφυγαν και εκείνοι με υδροπλάνο και πήγαν στην Κρήτη. Το πρωί της 27-4-1941 και στη θέση Λάκκα-Καμινάκι στο Τολό έγινε η μάχη μεταξύ της 6ης Νεοζηλανδικής ταξιαρχίας και άλλων Αυστραλών που δεν είχαν προλάβει να επιβιβαστούν στα πλοία με το 2° τάγμα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών που ειχαν πέσει στον Ισθμό. Απ’ τις συμμαχικές δυνάμεις σκοτώθηκαν 8 και από τους Γερμανούς 5 που τους θάψανε στο νεκροταφείο Ναυπλίου. Τους Νεοζηλανδούς τους θάψανε στη θέση Λάκκα, κάτω από τις ελιές. Στο Τολό, αιχμαλωτίστηκαν 2.200 στρατιώτες. Στις 27 Απριλίου, ενα μηχανοκίνητο γερμανικό τάγμα προερχόμενο από τιν ισθμό μπήκε στο Αίγιο. Προηγουμένως είχαν καταληφθεί το Ξυλόκαστρο και το Κιάτο. 1945.Συνελήφθη και εκτελέστηκε ο Μπενίτο Μουσολίνι. 

1950. Η Βρετανία αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ. 

1952. Η Παγκύπρια Εθνοσυνέλευση στη Λευκωσία ενέκρινε ψήφισμα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

1956. Στην Κύπρο εμπρησμός από τ/κ της ελληνοκυπριακής καπναποθήκης «Αρτανθ», στην Παλλουριώτισσα. 

 1959. Η Σοβιετική Ένωση και η Αίγυπτος υπέγραψε τη συμφωνία για την κατασκευή του φράγματος του Ασουάν. 

 1960.Το Τόγκο απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία. 

1961. Η Σιέρα Λεόνε απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

 1963. Η πρώτη επίσκεψη στη Μόσχα, του Φιντέλ Κάστρο. 

1964. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανακοινώνει ότι εάν θιγεί το κτιριακό συγκρότημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα κατεδαφίσει το σπίτι που γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ. Λόγω της ελληνοτουρκικής κρίσης η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου ανακοίνωσε ότι οι ελληνικές δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν στα εαρινά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στην ανατολική Θράκη. Παράλληλα ανακοινώθηκε η άμεση αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων, και κατατέθηκε το νομοσχέδιο περί άρσης των Εκτάκτων Μέτρων της εποχής του εμφυλίου.

 1967. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη προς τους ανταποκριτές του Ξένου Τύπου στην Αθήνα, έκανε την δήλωση για τον "Γύψο" και είπε: «Ευρισκόμεθα προ ενός ασθενούς τον οποίον έχομεν επί της χειρουργικής κλίνης και τον οποίον, εάν ο χειρουργός δεν προσέξη κατά την διάρκεια της εγχειρήσεως επί της χειρουργικής κλίνης, υπάρχει κίνδυνος, αντί δια της εγχειρήσεως να του χαρίση αποκατάστασιν της υγείας του, να τον οδηγήση εις τον θάνατον...». 

1988. Δολοφονήθηκε στην Αθήνα ο ηγέτης της οργάνωσης "Αζάλα", Αγκόπ Αγκοπιάν. Την ίδια ημέρα έγινε απόπειρα εκτέλεσης του Ματ Σάμπρι γραμματέα του κλιμακίου P.L.O. Αθήνας. 

1992.Μετά από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ιδρύθηκε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, το κοινό κράτος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, η οποία διήρκεσε σχεδόν 11 χρόνια. Στις πρώτες ελεύθερες πολυκομματικές που έγιναν στη Σερβία ψήφισαν 4.723.711, και έλαβαν :Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας 1,359,086 (28.77 %), Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα ,1,066,765 , (22.58%) ,DEPOS, Δημοκρατικό κίνημα της Σερβίας 797,831 , 16.89% , Δημοκρατική Ένωση Ούγγρων Βοϊβοντίνα 140,825 ,2.98% , Δημοκρατικό Κόμμα ,196,347 , 4.16% ,Ομάδα Πολιτών − Ζέλικο Ραζνάτοβιτς Αρκάν ,17,352 ,0.37%. Την ίδια ημέρα η Ρωσία και 12 πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έγιναν μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

1996. Τερματίστηκε η Ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο που κράτησε 16 ημέρες και είχε στόχο την Χεζμπολάχ. 

 1999. Κατά την 35η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία σε μια από τις ισχυρότερες επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη νότια Σερβία βομβαρδίστηκε από τις 12 και 15 ως τις 12 και 30, η Σουρντούλιτσα . Σκοτώθηκαν 20 άμαχοι, από τους οποίους 12 παιδιά. Περισσότερα από 100 άτομα τραυματίστηκαν και καταστράφηκαν περισσότερα από 500 σπίτια. Σε άλλες επιθεσεις καταστράφηκαν τρείς Γέφυρες. Μια στην εθνική οδό Ίμπαρσκα Μαγκιστράλα, μια στην Κουρσούμλια και η γέφυρα 25ης Μαίου που συνέδεε την Μπάτσκα Πάλανκα με το Ίλοκ. Επίσης βομβαρδίστηκε η «Κλεισούρα» στον δρόμο από το Κράλιεβο προς τη Ράσκα και καταστραφήκαν 50 σπίτια. Στην Τσούπρια καταστράφηκαν το Αθλητικό Κέντρο και ο Υποσταθμός της Εταιρείας Ηλεκτρισμού. Περίπου 500 σπίτια υπέστησαν ζημιές.

 2005. Έγινε η πρώτη πτήση του Airbus A380. 

 2007. Στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν μετά από δύο νύχτες που θεωρούνται «οι χειρότερες ταραχές στην ιστορία της Εσθονίας», η Κυβέρνηση αποφάσισε να απομακρύνει το σοβιετικό μνημείο του 1947 για τους «ελευθερωτές» του Ταλίν. 2011. Υιοθετήθηκε το Ψήφισμα 1978 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Νότιο Σουδάν.  

2012.Μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων έλαβε χώρα στο κέντρο του Ντνεπροπετροφσκ της Ουκρανίας.

 2014. Ο Γκιόργκε Ιβάνοφ εκλέχτηκε πρόεδρος της Βόρειας. 

2017. Ο "λαός" μπόυκαρε στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και χτυπήθηκε ελαφρά ο Ζάεφ. 

 2018 . Μετά από περισσότερα από 65 χρόνια ο Πρόεδρος της Βόρειας Κορέας (Κιμ Γιονγκ Ουν) συνάντησε τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας.( Μουν Γάε Ιν).
2021. Συνελήφθη στο Βέλγιo o Ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, σε εκτέλεση  του ευρωπαϊκού εντάλματος και την   άρσης της ασυλίας του Ιωάννη Λαγού ψήφισε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κυναιδοβουλίου.