31/12/23

Πρωτοχρονιά του 1949 με Μάρκο Βαμβακάρη και τη Σωρηρία Μπέλλου


 

Το Εθνικόφρον πολιτικό Τίποτα που τους ψήφιζε ο Λαός για να για να τους δώσουν πίσω τη ζωή του αλλά Εκείνοι ακολουθούσαν τις εντολές και τις οδηγίες των «Συμμάχων». Η εκκαθάριση των μετόπισθεν είχε αποφασιστεί από τις 31 Δεκεμβρίου 1947, αλλά πραγματοποιήθηκε στην Πελλοπόννησο τον Δεκέμβριο του 1948 , μετα την κατάληψη της Καρδίτσας από τους Πετζόπουλο, Μανιδάκη, Τσακαλώτο με Αρχηγό ΓΕΣ τον «στρατιώτη Δημήτριο» Γαζή και προκάλεσε τις θυελλώδεις διαμαρτυρίες των Πωλητικών

 Η είδηση της 31ης Δεκεμβρίου  1947 όπως δημοσιεύτηκε στο "ΕΜΠΡΟΣ" την 1η Ιανουαρίου 1948

31 Δεκεμβρίου 1948

Ο Πετζόπουλος απάντησε στις 31 Δεκεμβρίου  στις διαμαρτυρίες των Πωλητικών ότι ήταν έτοιμος να δεχθεί προσωπικά κάθε έναν διαμαρτυρόμενο. και ότι, ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ                ΒΟΗΘΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΣΥΜΜΟΡΙΤΙΣΜΟ

Η απάντηση της Ανωτέρας Στρατιωτικής Διοίκησης Πελοποννήσου για τις συλλήψεις


Στις 31 Δεκεμβρίου 1948 δεν υπήρξε μεγάλη σύγκρουση του Εθνικού Στρατού με τους Συμμορίτες, Στις εκκαθαρίστηκες επιχειρήσεις σκοτώθηκαν  τρείς δικοί μας και 27 Κ/Σ. Κατά την εξερεύνηση του «Μπούκοβικ» βρέθηκαν 28 πτώματα Συμμοριτών που είχαν σκοτωθεί από τα αεροπλάνα μας. Στις 31 Δεκεμβρίου 1948 παραδόθηκαν 42 Κ/Σ. Οι 23 στην Πελοπόννησο.

 Το Ανακοινωθέν του ΓΕΣ της 31ης Δεκεμβρίου 1948 

ΤΟ "ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ" ΤΗΣ ΚΟΜΙΝΦΟΡΜ


ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ


 

ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ. Η αλήθεια θα λάμψει και ο Μητσοτάκης θα πάει στην Φυλακή


 ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!!!!

Η 31η Δεκεμβρίου στο ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά που είχε ακόμα 17 ημέρες ζωή.


Η 65η Ημέρα του ελληνοϊταλικού Πολέμου 

Το υποβρύχιο «Κατσώνης», με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Α. Σπανίδη, βύθισε το ιταλικό «Κουίντο», (531 ΚΟΧ) έξω από τo Μπαρ της Γιουγκοσλαβίας. Το δεκαμελές πλήρωμα χάθηκε,
 Το 33ο ΣΠ της Φλωρίνης επιτίθετο στο Μάλι Φερόσι εκεί έπεσαν μαχόμενοι οι Στρατιώτες Αγγελής ή Γιδαράκος Ιωάννης , Δαδιώτης Ιωάννης, Καζάνης, Γεώργιος, και Κεφάλας Θωμάς Παναγιώτη, Στρατιώτης, και στο ύψωμα 897 δίπλα από το 1220 που είχε καταληφθεί στις 28 Δεκεμβρίου. 
Εκεί σκοτώθηκε ο Στρατιώτης Παπακωνσταντίνου Αθανάσιος του 33ου .
 Στο ύψωμα1280 σκοτώθηκε ο Στρατιώτης Καλτσάς Σπυρίδων του 3ου ΣΠ. 
Το 28ο ΣΠ προωθείτο προς την Κλεισούρα. Σκοτώθηκε ο ανθυπολοχαγός ΝΤΕΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. 
Το 66ο επιχειρούσε προς το Μπεράτι.Στον αυχένα Σιρακούτ σκοτώθηκαν ο στρατιώτηςΠαπαϊωάννου Βασίλειος και Μἀμαλης Λεωνίδας. 
Το 36ου ΣΠ. επιχειρούσε στο ύψωμα Μπένσας , νότια του Τεπελενίου. Εκεί σκοτώθηκε ο στρατιώτης Λέλας Αριστείδης.

Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 31 Δεκεμβρίου 1940 στο Πολεμικό ανακοινωθέν No. 207 σημείωνε: 
 «Στο ελληνικό μέτωπο έλαβαν χώρα μάχες κυρίως τοπικού χαρακτήρα. Ο εχθρός υπέστη σημαντικές απώλειες και άφησε όπλα και αιχμαλώτους στα χέρια μας. Οι ναυτικές μονάδες πραγματοποίησαν έντονη βομβιστική ενέργεια εναντίον εχθρικών κέντρων ανεφοδιασμού κατά μήκος των ελληνοαλβανικών ακτών με ορατά αποτελέσματα. Πολυάριθμοι βομβαρδισμοί και προσέβαλαν συνεχώς στρατιωτικές προετοιμασίες, γέφυρες και δρόμους. Τα λιμάνια και οι στρατιωτικοί στόχοι της Θεσσαλονίκης και της Πρέβεζας και τα αεροδρόμια των Ιωαννίνων και της Κοζάνης βομβαρδίστηκαν με εξαιρετικά αποτελέσματα. Δύο εχθρικά αεροσκάφη καταστράφηκαν στο έδαφος. Μια περίπολος Hurricane που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τον σχηματισμό βομβαρδιστικών μας αποκρούστηκε και ένα καταρρίφθηκε».

Κόνιτσα 31 Δεκεμβρίου 1947. "Με την βοήθειαν του Θεού μαχόμεθα υπέρ της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας της Πατρίδος μας"

Η 7η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ 
ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Η Διλοχία του 527ΤΠ υπό τον Λυγεράκη και το 24ο Τάγμα Χωροφυλακής του βουλευτού Αλέκου Παπαδόπουλου στις 22.00 ακριβώς βρίσκονταν στη γέφυρα του Αώου και στις 22.00 και 10' μπήκαν στη Κάτω Κόνιτσα. 

Η Κόνιτσα πανηγύριζε.

Μετά από  τις σκληρές μάχες Σώμα με Σώμα και τους Γιουγκοσλάβους και Αλβανούς εισβολείς  οι υπερασπστές της Κόνιστας  έστειλαν στον Ελληνικό Λαό λίγο πρίν από τον νέο Χρόνο, το μήνυμα   "Με την βοήθειαν του Θεού μαχόμεθα  υπέρ της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας  της Πατρίδος μας" 


Οι Κ/Σ εξαπέλυσαν στις 03.00 πμ με όλες τις δυνάμεις τους την τελική επίθεση για την κατάληψη της Κόνιτσας. Ηταν  Γενική Επίθεση σε όλο το μέτωπο της πόλης.  Η κύρια δύναμη είχε συγκεντρωθεί στο ύψωμα Προφήτη Ηλία και την Τραπεζίτσα.           Οι δυνάμεις του ΔΣΕ δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την άμυνα του Εθνικού Στρατού  . Οι συμμορίτες έφτασαν κοντά στους στρατιώτες και έγιναν μάχες σώμα προς σώμα με λόγχες και χειροβομβίδες.


Η 31η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

Η 31η Δεκεμβρίου είναι η 365η και τελευταία ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. 

192. Ένας αθλητής, ο Νάρκισσος, στραγγάλισε στο λουτρό του τον Αυτοκράτορα Κόμμοδο. Το δολοφόνο έβαλαν στο Λουτρό η παλλακίδα του Μαρκία και ο οικονόμος του, Εκλεκτός, οι οποίοι ενεργούσαν προς όφελος του Πόπλιου Έλβιου Πέρτιναξ που διαδέχτηκε για τους τρεις πρώτους μήνες του 193, τον Κόμμοδο.
Ο Πέρτιναξ  γιος ενός απελευθερωμένου σκλάβου και πριν γίνει αξιωματικός του στρατού εργάστηκε ως δάσκαλος. Ο Νάρκισσος παραδόθηκε στα θηρία στην Αρένα το επόμενο έτος με εντολή του νέου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου.

406. Στις 31 Δεκεμβρίου του 406 μεγάλα πλήθη Αλανών, Βουργουνδών, Σουηβών και Βανδάλων διέσχισαν τον παγωμένο Ρήνο τον οποίο φρουρούσε «μόνο η πίστη των Γερμανών και ο αρχαίος τρόμος που ενέπνεε το όνομα της Ρώμης» και εισέβαλλαν στη Γαλατία. Ο ρωμαϊκός στρατός του Στιλίχωνα δεν ήταν σε θέση να τους σταματήσει, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της πτώσης της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

535. Ο στρατηγός Βελισάριος κατέλαβε το τελευταίο οχυρό των Βανδάλων στη Σικελία. Tις Συρακούσες.

1229.Ο Ιάκωβος Α΄ της Αραγωνίας μετά από τρίμηνη πολιορκία ολοκλήρωσε την απελευθέρωση της Μαγιόρκας, καταλαμβάνοντας την πρωτευουσα των μουσουλμάνων Μεντίνα που την μετονόμασε σε Πάλμα ντι Μαγιόρκα.

1352. Ισχυρός σεισμός κατέστρεψε το Αρέτσο στην Ιταλική Χερσόνησο .

1426. H Δημοκρατία του Ντουμπρόβνικ αγόρασε από το βασίλειο της Βοσνίας το δυτικό τμήμα της Κοβάλνε.

1435. Μετά την εκεχειρία του Δεκεμβρίου του 1433 και τον θάνατο του Λαδισλάβου το 1434, το Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών και η την Πολωνο-Λιθουανική Ένωση υπέγραψαν συνθήκη «αιώνιας ειρήνης» στο Μπρεστ που επαναλάμβανε τους όρους της συνθήκης του Μέουνο (1422) και απέκλειε το δικαίωμα παρέμβασης στον Πάπα και στον Γερμανό Αυτοκράτορα.

1494. Κατά τον Πρώτο Ιταλικό Πόλεμο ο στρατός του Κάρολος Η΄ της Γαλλίας του επονομαζόμενου Ευγενικού, εισήλθε στη Ρώμη.

1600. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Α ' της Αγγλίας υπέγραψε την Βασιλική εξουσιοδότηση για την ίδρυση της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών που επέτρεπε στην Εταιρεία να εμπορεύεται μεταξύ του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος και του Πορθμού του Μαγγελάνου με έξι πλοία.


1621. Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, ο καρδινάλιος Φραντς φον Ντίντριχστάιν υπέγραψε στη Μοραβία, εκ μέρους του Αυτοκράτορα Φερδινάνδου Β την Συνθήκη του Νίκολσμπουργκ (Μικούλοφ), με τον Βοεβόδα της Τρανσυλβανίας Γαβριήλ Μπέτλεν, με την οποία ο Γκάμπορ Μπέθλεν παραιτήθηκε από το στέμμα της Ουγγαρίας και σε αντάλλαγμα, έλαβε τον τίτλο του Πρίγκιπα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τους επτά νομούς του Τίσα και την Άνω Σιλεσία.

1660 .Ο Ιάκωβος Β ́ της Αγγλίας διορίsthke Δούκας της Νορμανδίας από τον Λουδοβίκο 14o  της Γαλλίας.

1687. Με το Έδικτο του Φονταινεμπλώ, (Οκτώβριος 1685) , του Λουδοβίκου ΙΔ΄ με το οποίο ανακλήθηκε το Έδικτο της Νάντης (1598) και δινόταν εντολή για την καταστροφή των εκκλησιών των Ουγενότων, καθώς και για κλείσιμο των προτεσταντικών σχολείων, χιλιάδες Ουγενότοι εγκατέλειψαν. Με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών οι πρώτοι Ουγενότοι από την Ολλανδία απέπλευσαν για το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος.

1695. Ο Γουλιέλμος Γ΄ της Οράγγης, καθιέρωσε στην Αγγλία των φόρο των παραθύρων.

1757. Κατά τον Επταετή Πόλεμο η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ υπέγραψε το Ουκάζιο της 31ης Δεκεμβρίου με το οποίο το Καλίνινγκραντ προσαρτήθηκε στη Ρωσία. Τα Ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν το 1763.


1776. Άφιξη στο Παρίσι του ανεπίσημου πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών Βενιαμίν Φραγκλίνου για να ζητήσει βοήθεια από τη Γαλλία . Ο Φραγκλίνος μαζί με τα δυο εγγόνια του τον Σίλα Ντιν και τον Άρθουρ Λι, αναχώρησε από τις ΗΠΑ στο τέλος Οκτωβρίου και αποβιβάστηκε στον λιμένα του Σεν Γκοστέν στις 3 Δεκεμβρίου.

1790 . Κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδος που τύπωσαν οι αδερφοί Μαρκίδες- Πούλιου στη Βιέννη. Η «Εφημερίς», υπήρξε μαχητικό όργανο των ιδεών του νεοελληνικού εθνικού διαφωτισμού και πρέσβευε στην εθνική απελευθέρωση.

1805. Η τελευταία ημέρα ισχύος του γαλλικού επαναστατικού ημερολογίου.

1822. Οι τούρκοι, υπό τον Ομέρ Βρυώνη, μετά την αποτυχία τους να καταλάβουν το Μεσολόγγι, έλυσαν  την πρώτη πολιορκία της πόλεως, η οποία είχε αρχίσει στις 25 Οκτ. 1822

1877. Κατά τον ρωσο-τουρκικό πόλεμο , η μάχη του Τασκεσέν, (σήμερα Σαράντσι) στη Βουλγαρία, κατά την οποία οι Ρωσοι του Ιωσήφ Γκούρκοδιέλυσαν ένα τουρκικό σύνταγμα που διοικούσε ο άγγλος Μπέικερ Πασάς και το οποίο κάλυπτε την υποχώρηση του Σαχήρ Πασά προς τη Σόφια. Οι Τούρκοι που είχαν 1000 νεκρούς έκαψαν το χωριό.

1880. Ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσημη απογραφή πληθυσμού στο Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας Απογράφηκαν 2. 007.919 κάτοικοι.

1887. Ολοκληρώθηκε η απογραφή πληθυσμού στη Βουλγαρία μετά από τη προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας. Καταγράφηκαν 3.154.375 κάτοικοι.

1888 .Το ιδρυτικό συνέδριο του Αυστριακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. 1898. Λειτούργησε η τηλεφωνική γραμμή Μόσχα - Αγία Πετρούπολη.

1898. 
Στη Ρωσία άρχισε να λειτουργεί η πρώτη υπεραστική τηλεφωνική γραμμή μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης

1918. Ο γερμανικός στρατός αποσύρθηκε από το Βίλνιους.

1919 . Στη Ρωσία έληξε η εξαήμερη μάχη του Ντομπάς με νίκη του Κόκκινου Στρατού που τον διοικούσε ο στρατηγός Εγκόροφ με πολιτικό Επίτροπο τον Στάλιν κατά των Λευκών του στρατηγού Ντενίκιν. Στη Βουλγαρία παραπέμφθηκαν να δικαστούν σχετικά με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον
Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πρωθυπουργός Βασίλ Ραντοσλάβοφ και οι υπουργοί του.

1926 . Έπαψε να υφίσταται η Λατινική Νομισματική Ένωση.

1940.Το υποβρύχιο  «Κατσώνης», με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Α. Σπανίδη, βύθισε  το ιταλικό «Κουίντο», (531 ΚΟΧ) έξω από τo Μπαρ  της Γιουγκοσλαβίας. Το δεκαμελές πλήρωμα χάθηκε ,
Το 33ο ΣΠ της Φλωρίνης επιτίθετο στο Μάλι Φερόσι εκεί έπεσαν μαχόμενοι οι  Στρατιώτες Αγγελής ή Γιδαράκος Ιωάννης , Δαδιώτης Ιωάννης,  Καζάνης, Γεώργιος, και Κεφάλας Θωμάς Παναγιώτη, Στρατιώτης, και στο ύψωμα 897 δίπλα από το 1220 που είχε καταληφθεί στις 28 Δεκεμβρίου. Εκεί σκοτώθηκε ο Στρατιώτης Παπακωνσταντίνου Αθανάσιος του 33ου  . Στο ύψωμα1280 σκοτώθηκε ο Στρατιώτης Καλτσάς Σπυρίδων του 3ου ΣΠ. Το 28ο ΣΠ προωθείτο προς την Κλεισούρα. Σκοτώθηκε  ο ανθυπολοχαγός  ΝΤΕΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Το 66ο επιχειρούσε προς το Μπεράτι.Στον αυχένα Σιρακούτ σκοτώθηκαν ο στρατιώτηςΠαπαϊωάννου Βασίλειος και Μἀμαλης Λεωνίδας. Το 36ου ΣΠ.  επιχειρούσε στο ύψωμα Μπένσας , νότια του Τεπελενίου. Εκεί σκοτώθηκε ο στρατιώτης  Λέλας Αριστείδης.

1942. Στο μέτωπο του Στάλινγκραντ έληξε η σφοδρή αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού για την απόκρουση της «Χειμερινής Θύελλας», που στόχευε στην διάσωση της παγιδευμένης 6ης Στρατιάς του Φον Πάουλους, με την ολοκληρωτική ήττα της 4ης ρουμανικής Στρατιάς και την βαριά ήττα της 4ης Τεθωρακισμένης Στρατιάς του Χέρμαν Χοτ.Σφαγές Ελλήνων στην Βόρειο Ήπειρο από Ιταλούς και Αλβανούς.

1943. Στις 31-12-1943, οι κομμουνιστές μετέφεραν από το στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων στο Χάραδρο Κυνουρίας, τον Ιωάννη Βουγιουκλάκη μαζί με τους Αναστάσιο Κανάβαρο, Σαράντο Πουρνάρα, Τάκη Κουγιούρα και Γεώργιο Τράκα , στη θέση Διάσελο δυο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, τους έριξαν σε ένα λάκκο και τους δολοφόνησαν με πέτρες!!!
Οι ΟΠΛΑτζήδες βασάνιζαν πολλές μέρες σε καθημερινή βάση τον Ιωάννη Βουγιουκλάκη. Μετά από δημόσιο βασανισμό κατά τον οποίο του έβγαλαν τα νύχια και λιποθύμησε του έβγαλαν τα χρυσά δόντια με την τανάλια!!!
Οι κομμουνιστές πέταξαν στο βάραθρο «τρύπα του ταράτσα» κοντά στα Νιάτα .39 αντικομουνιστές κατοίκους των Μολάων τους οποίους καταδίκασε Λαϊκό Δικαστήριο στο «ανταρτοχώρι» του Αγίου Δημητρίου - Ζάρακα Λακωνίας. Οι εκτελεσθέντες με απόφαση του «Λαϊκού Δικαστηρίου» ήσαν: 1. Καρυτσιώτης Νικ. – ιερέας 2. Λύρας Θεόδωρος 3. Φερδιανάκης Νικ. 4. Ζερβάκος Αντ. 5. Φουργιέζος Γρηγ. 6. Κωστάκος Λεων., 7. Καρυτσιώτης Ιωανν. 8. Κοντοσταθάκος Ευθ. 9. Φριτζίλας Χρ. 10. Γραμματικάκης Δημ., 11.Λιβερδίσης Δημ. 12. Παντελής Κων. 13. Ζερβάκος Χρ. 14. Κωστάκος Εμμ. 15. Αντωνάκος Νικ. 16. Ζερβάκος Δημ. 17. Καναβάρος Σταμ. 18. Καναβάρος Νικ. 19. Κουτσογιάννης Ιωαν. 20. Κουτσογιαννόπουλος Γ. 21. Σκανδαλάκης Δημ. 22.Νικολινάκος Γεωργ. 23. Λυγερός Παν. 24. Έξαρχος Δημ. 25. Γιανναράκης Αντ. 26. Καλαμβόκης Ευαγ. 27. Νικολινάκος Γρηγ. 28. Δριβάκης Αντ. 29. Καλκανδής Σταυρ. 30. Κυριακάκος Παν. 31. Μανιατάκος Ιωανν. 32. Μανωλάκος Δημ. 33. Μπέμπης Γεωργ. 34. Ντέντες Παν. 35. Πιερράκος Στυλ. 36. Ρουμάνος Γεωργ. 37. Ρουμάνος Δημ. 38. Χριστακάκος Δημ. 39. Φουργιέζου Παν/τσα.


1944. Εξαπολύθηκε η τελευταία επίθεση του Χίτλερ, στο Δυτικό Μέτωπο.
Η Επιχείρηση «Βοριάς», (Nordwind), εξαπολύθηκε από το Σάαρ και το Κολμάρ, σε ένα μέτωπο 110 χιλιόμετρων, κατά των συμμαχικών δυνάμεων στα Βόσγια, για να βρεθούν οι Γερμανοί στα νώτα των αμερικανών στο Στρασβούργο. Τις γερμανικές δυνάμεις διοικούσαν ο στρατηγός Γιοχάνες Μπλάσκοβιτς και ο Χάινριχ Χίμλερ. Η Λουφτβάφε προσέφερε 1000 αεροπλάνα. Σε ομιλία του προς τους διοικητές των μονάδων ο Αδόλφος Χίτλερ στις 28 Δεκεμβρίου 1944, είχε τονίσει: «Αυτή η επίθεση έχει ενα πολύ σαφή στόχο .Την καταστροφή και εξολόθρευση των δυνάμεων του εχθρού, όπου μπορούμε να τις βρούμε».
Στην η Ουγγαρία η κυβέρνηση του Μπάλα Μίκλος κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία.
Κατά τα Δεκεμβριανά, η 3η Ορεινή ταξιαρχία μέχρι το τελευταίο φως της 31ης Δεκεμβρίου Ολοκλήρωσε την εκκαθάριση των Ανατολικών Συνοικιών. (Καισαριανή- Παγκράτι-Ν.Ελβατία-Βύρωνα) και συνδέθηκε με την 28η Βρετανική..
Η ΚΕ του ΕΑΜ απηύθυνε υπόμνημα προς τις «συμμαχικές κυβερνήσεις» της Μ. Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της ΕΣΣΔ, ζητώντας την αποστολή στην Ελλάδα διασυμμαχικής επιτροπής, τον τερματισμό των συγκρούσεων και το σεβασμό της θέλησης του ελληνικού λαού. Η ΚΕ του ΕΛΑΣ ανήγγελλε το νικηφόρο τερματισμό των 8ήμερων επιχειρήσεων κατά του ΕΔΕΣ.

1945. Στο Βελιγράδι δόθηκε στην κυκλοφορία η σιδηροδρομική γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σάβα.

1946. Στις 31 Δεκεμβρίου η Υπάτη της Φθιώτιδας κατελήφθη προσωρινά από τους Κομμουνιστές. Οι απώλειες του 1946 για την πλευρά των Κομμουνιστών ήταν 836 νεκροί. Ακόμα 208 αιχμαλωτίστηκαν και 100 παραδόθηκαν. Ο Εθνικός Στρατός είχε 126 νεκρούς (13 αξιωματικοί και 113 οπλίτες), και 194 αγνοούμενους.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν διακηρύσσει επισήμως το τέλος των εχθροπραξιών του β ' Παγκοσμίου Πολέμου σε ότι αφορούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.


1947.
 Το ξημέρωμα της 31ης Δεκεμβρίου οι  κομμουνιστές  εξαπέλυσαν την τελική επίθεση για την κατάληψη της Κόνιτσας με όλες τις δυνάμεις τους σε όλο το μέτωπο της πόλης. Η κύρια δύναμη είχε συγκεντρωθεί στο ύψωμα Προφήτη Ηλία και την Τραπεζίτσα. 
Οι δυνάμεις του ΔΣΕ δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την άμυνα του ΕΣ .Τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου η πολιορκημένη Κόνιτσα δοκιμάστηκε πάλι από σκληρή επίθεση. Οι συμμορίτες έφτασαν κοντά στους στρατιώτες και έγιναν μάχες σώμα προς σώμα με λόγχες και χειροβομβίδες. Παράλληλα μια Διλοχία του 527ΤΠ υπό τον Λυγεράκη και το 24ο Τάγμα Χωροφυλακής του βουλευτού Αλέκου Παπαδόπουλου στις 22.00 ακριβώς βρίσκονταν στη γέφυρα του Αώου και στις 22.00 και 10' μπήκαν στη Κάτω Κόνιτσα. Η Κόνιτσα πανηγύριζε.

1949.Στη Γιουγκοσλαβία στο πλαίσιο της αυτοδιαχείρισης εκλέχτηκε το πρώτο συμβούλιο των εργαζομένων στο εργοστάσιο τσιμέντου του Σπλιτ.

1951. Έπαψε η ισχύς του σχεδίου Μάρσαλ που χρηματοδότησε με 12.000.000.000 δολ. την ανοικοδόμηση της Ευρώπης.

1954. Στην Πράγα έληξε η τριήμερη Σύνοδος των κοινοβουλίων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας και της Τσεχοσλοβακίας , με την απόφαση για την από κοινού προστασία του απαραβίαστου των συνόρων των τριών κρατών.


1956 . 
Στην Κύπρο, έπεσε μαχόμενος με «προδότες πράκτορες των Άγγλων και Τούρκους επικουρικούς». στο γεφύρι της Ζωοπηγής, ο μαχητής της ΕΟΚΑ Μάκης Γιωργάλλας 21 ετών από το Μαραθόβουνο. Ήταν μέλος της ομάδας υπό τον Γρηγόρη Αυξέντιου με το ψευδώνυμο «Λιάκος». Μετά το θανάσιμο τραυματισμό του, απευθυνόμενος προς τον Αυξεντίου, είπε «Μάστρε πεθαίνω…Ζήτω η Ελλάς».
Άρχισε να μεταδίδει πρόγραμμα η τηλεόραση της Ρουμανίας (TVR) με κάλυψη στο Βουκουρέστι.

1957 . Εντοπίστηκε στη Πύλο ο τάφος του Νηλέα, πατέρα του βασιλιά της Πύλου, Νέστορα. 

1958. Στην Κουβά  ο δικτάτορας Μπατίστα εγκατέλειψε την Αβάνα ενώ οι  μπαρμπούδος του Φιντέλ Κάστρο βρίσκονταν ante portas.


1963. Διαλύθηκε η Κεντροαφρικανική Ομοσπονδία, από την οποία προέκυψαν η Ζάμπια, το Μαλάουι και η Ροδεσία. Στην Αθήνα ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Παρασκευόπουλου.

1964. Έληξε η τριήμερη απογραφή στη Λαοκρατική Γερμανία. Ο πληθυσμός ήταν 17.003.632 άτομα. Το 1950, ήταν 18.388.172 άτομα.

1965. Το πραξικόπημα του στρατηγού Ζαν-Μπεντέλ Μποκάσα, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

1967. Υπογράφηκε η σύμβαση της Δ.Ε.Η. με τη γερμανική AEG, για την κατασκευή του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ρεύματος στη Μεγαλόπολη.


1968.
 Η πρώτη πτήση επιβατικού υπερηχητικού αεροπλάνου του Τούπολεφ 144.


1977.Ο αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ συναντήθηκε με τον Σάχη του Ιράν στην Τεχεράνη.

1984. Ο Ρατζίβ Γκάντι έγινε πρωθυπουργός , διαδεχόμενος τη μητέρα του Ιντίρα που δολοφονήθηκε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από την UNESCO.

1985. Η Μεγάλη Βρετανία αποσύρθηκε και αυτή από την UNESCO.


1987. Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε έγινε Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε.


1991. Στο Σαλβαδόρ η κυβέρνηση και το FMLN υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης μετά από 12 χρόνια εμφυλίου πολέμου. Διαλύθηκε επισήμως η Σοβιετική Ένωση.

1992. Το βελούδινο διαζύγιο Η Τσεχική και Σλοβακική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία διαλύθηκε και προέκυψε η Τσεχική Δημοκρατία με πρωτεύουσα την Πράγα και η Σλοβακία με πρωτεύουσα τη Μπρατισλάβα.


1999
 .Ο Μπορίς Γιέλτσιν, παρέδωσε την εξουσία στον Βλάντιμιρ Πούτιν. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν την Ζώνη του Παναμά στον Παναμά.

2004. Βίκτορ Γιανουκόβιτς παραιτήθηκε από τη θέση του ως πρωθυπουργού της Ουκρανίας.

2005.Έκλεισε η Ελληνική υπηρεσία του BBC.

2010. Η Εσθονία έγινε το 17ο μέλος της ζώνης του ευρώ.
2013. Η Λετονία έγινε το 18ο κράτος μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που υιοθέτησε το ευρώ.

2014. Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με  το οποίο προκηρύχθηκαν  οι εκλογές στην Ελλάδα για  στις 25 Ιανουαρίου.

 2015. Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Τζώρτζιο Ναπολιτάνο ανακοίνωσε  την παραίτησή του, «λόγω γήρατος».


2018.
 Η έκρηξη σε δεκαώροφη πολυκατοικίας στο Νο 164 της λεωφόρου Καρλ Μαρξ στο Μαγκνιτογκόρσκ της Ρωσίας. Τριάντα εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν. 

2021. Τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.Μίλησαν για 50 λεπτά. Δηλαδή για 12 λεπτά ο καθένας, συν οι μεταφραστές. Ο Μπιντές είπε στον Πρόεδρο Πούτιν ότι εάν συνεχιστεί η κλιμάκωση στα σύνορα της Ουκρανίας, οι δυτικές χώρες θα αναπτύξουν «μεγάλης κλίμακας κυρώσεις», συμπεριλαμβανομένων μέτρων στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν επεσήμανε στον συνάδελφό ότι « αυτό θα ήταν σοβαρό λάθος», διότι «σε περίπτωση εισαγωγής νέων», «άνευ προηγουμένου κυρώσεων» θα επέλθει πλήρης ρήξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών».

30/12/23

Κίεβο πανηγυρίζουν για τον βομβαρδισμό από το ΝΑΤΟ της πρωτοχρονιάτικης αγοράς του Μπελγκορόντ και την δολοφονία 12 ενηλίκων και 2 παιδίών


 

Ο βαθμός κανιβαλισμού των ΟΥΚΩΝ και του μίσους κατά των Ρώσων εκτινάχτηκε  στο μέγιστο. 

Η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και ο Ζελένσκι επιβεβαίωσαν προσωπικά και συνεχάρησαν το προσωπικό τους για την επίθεση στο Μπέλγκοροντ.

 Στέλνουν ο ένας στον άλλο συγχαρητήρια. «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αεράμυνά μας και να εργαζόμαστε για να φέρουμε τον πόλεμο πίσω στα ανθρώπινα κατακάθια από εκεί που ήρθε, στη Ρωσία», δήλωσε σήμερα ο Κοκαϊνομανής Ζελένσκι. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το Κίεβο χρησιμοποίησε δύο πυραύλους «Vilkha» με απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς, καθώς και ρουκέτες Vampire MLRS τσεχικής κατασκευής, για να χτυπήσει το Μπελγκορόντ .

Πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στο Μπέλγκοροντ βρίσκεται η Μ Βρετανία

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιτέθηκαν στο κέντρο της πόλης, όπου βρισκόταν το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης, το παγοδρόμιο και η Κεντρική Αγορά. Ο στόχος των ουκρανικών επιθέσεων ήταν ακριβώς το κέντρο της πόλης και τα μέρη όπου συγκεντρώθηκαν άμαχοι. 12 ενήλικες και δύο παιδιά σκοτώθηκαν, και άλλοι 108 άμαχοι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων 15 παιδιών. Σήμερα είναι σχεδόν εθνική εορτή στην Ουκρανία.Στα κοινωνικά δίκτυα εκφράζουν άγρια χαρά και συγχαίρουν ο ένας τον άλλον.

Η απάντηση θα είναι τέτοια που θα την θυμάται η Χούντα του Κιέβου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας χαρακτήρισε την επίθεση εναντίον αμάχων στο Μπέλγκοροντ εγκληματική και ανακοίνωσε την προετοιμασία αντιποίνων σε στρατιωτικές υποδομές. «Τονίζουμε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιτίθενται  μόνο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές που σχετίζονται άμεσα με αυτές. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε κατ' αυτόν τον τρόπο. Αυτό το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο», ανέφερε η δήλωση

Η Ρωσία ζήτησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με την επίθεση στο Μπέλγκοροντ, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Νέα Κιναιδοκρατία. της ΠΦουστιας και της Προόδου

Γεωργιάδης: Τι κωλοτούμπας; Κρύψαμε ότι πάμε στο gay pride;


30 Δεκεμβρίου 1940. 64η ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. ο Διαγγελέας εκανε επιθέσεις τοπικού χαρακτήρα με βαρειές απώλειες

Κατά την 64η ημέρα εκδηλώθηκε η μικρότητα του Παπάγου αλλά και η αντίθεση του Μετώπου στην διεύθυνση των επιχειρήσεων. 
Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του κατέγραψε την άποψη ότι η επίθεση έπρεπε να γίνεται από το Πόγραδετς. 
Ο Μεταξάς δέχθηκε η αγγλική αεροπορία να εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο του Σέδες στην Θεσσαλονίκη. Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του χαρακτήριζε Μωρό και καοήθη τον πρεσβευτή του στο Βερολίνο και ανέφερε:
Στο Μέτωπο ο Παπάγος θυσίαζε άνδρες για να διώξει τους Ιταλούς από βουνοκορφή σε βουνοκορφή .
 Πολύνεκρη μάχη στο ύψωμα 1074, (Σκουτάρα), βορειοδυτικά Χειμάρρας. 
Σκοτώθηκαν από το 6ο Σύνταγμα Πεζικού , ο Έφεδρος Υπολοχαγός Ιωάννης Αγγελόπουλος , ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Γεράσιμος Πανταζής από τη Ζάκυνθο , ο Υποδεκανέας Καμπούρης Μανθαίος από το Παναρίτι Κορινθίας , ο Στρατιώτης Νικόλαος Κυριατζής από το Μάνεσι Καλαβρύτων ο Στρατιώτης Ιωάννης Μουζάκης από το Χαροκοπειό Μεσσηνίας και ο Στρατιώτης Κων/νος Τσακνάκης από τη Τιτάνη Κορινθίας. 
Στο ύψωμα 897 της Κλεισούρας επιτέθηκαν το 4ο ΣΠ και το 16ο ΣΠ. Εκεί έπεσαν μαχόμενοι οι στρατιώτες Θωμάς Γκίκας του 4ου και Ιωάννης Βαϊνάς και Απόστολος Βασίλας του 16ου ΣΠ . 
Στο Ύψωμα 926 ,το Μάλι Σπατ Τεπελενίου επιχειρούσαν το 36ο ΣΠ και το 3ο ΣΠ. Εκεί έπεσαν μαχόμενοι οι στρατιώτες Βασίλειος Λιάκος και Γιωργος Τασιγάνης και ο Λοχίας Ευάγγελος Σωληναραίος.
Το 5/42 Ευζώνων επιχειρούσε στο υψωμα Κορόν-Πιτσάρ Εκεί σκοτώθηκε ο στρατιώτης Δημήτριος Ρεντίφης. 
Το 8ο Σύνταγμα του Ναυπλίου επιτέθηκε στο ύψωμα 1200 (Λεκνούσι). Εκεί έπεσαν μαχόμενοι σκοτώθηκε οι στρατιώτες Σπυρίδων Ασημακόπουλος. Απόστολος Κακαναράκης και Ευάγγελος Καπετάνος.
Η πολεμική αεροπορία έχασε δυο «Μπρίστολ Μπλενχάιμ» της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού και θρήνησε 6 ιπταμένους. Το πρώτο έπεσε κατά την απογείωση του από το αεροδρόμιο Καζακλάρ της Λάρισας με αποτέλεσμα να εκραγούν οι βόμβες του. Σκοτώθηκαν ο Αντισμήναρχος Παναγιώτης Ορφανιδης, ο επισμηναγός Μιχαηλ Αναστασάκης και ο Ανθυποσμηναγός Δημήτριος Γκίκας. 
Το δεύτερο κατατρίφθηκε από τους Ιταλούς κατά τη διάρκεια πολεμικής αποστολής, πάνω από τον τομέα του Β΄ Σώματος Στρατού στην Αλβανία. 
Σκοτώθηκαν ο Σμηναγός Κλεάνθης Χατζηιωάννου και οι Ανθυποσμηναγοί Κωνσταντίνος Σωτηριάδης και Νικόλαος Αραμπατζής.
 Οι Ιταλοί βομβάρδισαν τα Ιωάννινα .Σκοτώθηκε ο στρατιώτης Λαϊνάς Κωνσταντίνου του 13ου Συντάγματος αντιαεροπορικού πυροβολικού
Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ανακοινωθέν Νο 206 της 30ης Δεκεμβρίου 1940 ανέφερε: «Στο ελληνικό μέτωπο ο εχθρός επιχείρησε επιθέσεις τοπικού χαρακτήρα, αλλά αποκρούστηκε με βαριές απώλειες. Οι βομβαρδίστηκαν από την αεροπορία μας λιμενικές εγκαταστάσεις, αμυντικές θέσεις και συγκεντρώσεις στρατευμάτων. Στην Πρέβεζα, στην εχθρική ναυτική βάση, μετά από τον βομβαρδισμό , προκλήθηκαν πυρκαγιές και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε υλικά, λιμενικές εγκαταστάσεις και αγκυροβολημένο ατμόπλοιο. Στον Αυλώνα, το πρωί της 29ης τα αντιαεροπορικά της Ρέτζια. Μαρίνα κατέρριψαν ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος. Τα καταδιωκτικά , κατέρριψαν δύο άλλα εχθρικά αεροσκάφη. Οι ναυτικές μονάδες πραγματοποίησαν, παρατεταμένο βομβαρδισμό εναντίον εχθρικών προετοιμασιών στα ελληνοαλβανικά παράλια, με εμφανή καταστροφικά αποτελέσματα»

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 1948. Οι «Πωλητικοί» Ομολόγησν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τις συλλήψεις στα μετόπισθεν.Ο Στρατός δεν δέχθηκε να συζητήσει τις διαμαρτυρίες των «πωλητικών» για αδικίες. Η ημερήσια διαταγή του Πετζόπουλου για το Νέο Έτος


 Στρατηγός Θωμάς Πετζόπουλος: «Μη τους σκεπάζετε με χώμα ελληνικό που είναι ποτισμένο με ελληνικό αίμα. Οι προδότες δεν έχουν τάφο. Αφήστε τους να τους φάνε τα όρνια και τα σκυλιά»


(Ο Ρέντης που δεν μπορούσε να  κάνει τον υπουργό στον Πετζόπουλο που διέταξε τις συλλήψεις, και φώναξε τον Τσκαλώτο για να ζητήσει διόρθωση των "λαθών", δηλαδή να αφεθούν ελεύθεροι, γιατροί, δικηγόροι, "επιφανείς" και συγγενείς των Πωλητικών, ή να εκτοπισθούν προσωρινά αλλά εκτός φυλακής και στρατοπέδων συγκέντρωσης. Αφού τα είπε στον Τσακαλώτο ενημέρωσε τον Σοφούλη που ναησυχούσε για τους Φιλελευθέρους που ειχαν συλληφθεί ) 










Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 1944. 27η ημέρα του Κόκκινου Δεκέμβρη. Ο Καιρός ήταν καλός.Ο Δαμασκηνός ξανανορκίστηκε Αντιβασιλεύς ενώπιον του εν τω απιέναι πρωθυπουργού αφού είχε λάβει το χρίσμα από τον Τσώρτσιλ. Η ΟΠΛΑ συνέχιζες τις απαγωγές και τις εκτελέσεις

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 1944. Ραγδαία βροχή τη νύχτα και το πρωί. 
Μετά ο καιρός ήταν καλός. 
Ο (παράνομος) και ΆΘΕΟΣ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» στις 30.12.44  έκλαιγε για τις εκκλησίες και έγραφε: «Τα Αγγλικά κανόνια και αεροπλάνα πυρπολούν τις εκκλησίες , τα εργοστάσια και τις συνοικίες».Το ΚΚΕ  μετέφερε 29 Κόκκινους Ιερείς στην Αθήνα για να υποβάλλουν υπόμνημα στις Πρεσβείες 
Το δημοσιογραφικό όργανο των Άγγλων  η Ελευθερία είχε τίτλο: "Ο Αρχιεπίσκοπος ορκίζεται ως Αντιβασιλεύς"  

Ο ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών, μετέδωσε τη δήλωση του Βασιλέως Γεωργίου με την οποία διόριζε Αντιβασιλέα τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό και τόνιζε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα προ του δημοψηφίσματος. Μετά την εμπέδωση της τάξεως ο αντιβασιλεύς θα ανέθετε την εντολή σε μια «Κυβέρνηση εξομάλυνσης». Η δήλωση ανέφερε:

«Εξετάσαντες επισταμένως την τρομεράν κατάστασιν εις ήν περιέστη η προσφιλής Ημών χώρα, συνεπεία περιστάσεων άνευ προηγουμένου και εκτός παντός ελέγχου και όντες αποφασισμένοι να μη επιστρέψωμεν εις την Ελλάδα ειμή κατόπιν ελευθέρας και ειλικρινούς εκδηλώσεως της εθνικής θελήσεως, έχοντες δε πλήρη εμπιστοσύνην εις την νομιμοφροσύνην και αφοσίωσιν Υμών: ΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝ Υμάς, Αρχιεπίσκοπον Δαμασκηνόν, διά τη παρούσης Δηλώσεως, ως Αντιβασιλέα, δια την περίοδον της παρούσης αρρύθμου καταστάσεως. Κατ’ ακολουθίαν Σας εξουσιοδοτούμεν και εξαιτούμεθα όπως λάβητε πάντα τα αναγκαία μέτρα, προς αποκατάστασιν της τάξεως και γαλήνης εν τω Βασιλείω. Σας δηλούμεν επιπροσθέτως την επιθυμίαν μας όπως εξακριβωθή δια δημοκρατικών μεθόδων η ελευθέρα εκδήλωσις της θελήσεως του Ελληνικού Λαού, ευθύς ως παρέλθη η παρούσα θύελλα και ούτω συντομευθώσι τα πληγώνοντα την ψυχήν μας δεινά της φιλτάτης Πατρίδος. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β΄». 

 Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός  είχε λάβει ήδη το χρίσμα από τον Ανώτατο Άρχοντα Ουίνστον Τσώρτσιλ, και ως αντιβασιλεύς, προήδρευσε , στις 26 Δεκεμβρίου 1944, της συσκέψεως στην οποία μετείχαν οι εκπρόσωποι των ελληνικών αστικών κομμάτων, οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, οι εκπρόσωποι της αγγλικής κυβέρνησης (Τσώρτσιλ, Ιντεν, Μακμίλαν, Σκόμπι, Αλεξάντερ ) ,οι πρεσβευτές στην Ελλάδα των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης.

 Η τυπική ορκωμοσία έγινε στις 30 Δεκεμβρίου 1944 με την ανάθεση της αντιβασιλείας από τον Γεώργιο. 
 Η τελετή της ορκωμοσίας έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ήσαν παρόντες ο εν τω απιέναι πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, ο αρχιστράτηγος Σκόμπι και τα μέλη του διπλωματικού σώματος. 
Μετά την ορκωμοσία του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού ως αντιβασιλέως, δόθηκε η εντολή από τον Δαμασκηνό στον Νικόλαο Πλαστήρα . 
Το ΚΚΕ εξακολουθούσε να διαπραγματεύεται στο παρασκήνιο και να περιμένει απάντηση από τους Άγγλους στο υπόμνημα της 27ης Δεκεμβρίου.
Η "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" σχετικά με το Υπόμνημα έγραφε:


Στις 30 Οκτωβρίου ο Πορφυρογένης, μίλησε με τον Πλαστήρα, δυο φορές στο τηλέφωνο και ο Πλαστήρας του απάντησε: «Αν δέχεστε τους στρατιωτικούς όρους του Σκόμπι, πηγαίνετε να το πείτε στον Σκόμπι. Πολιτικούς όρους μην ανακατεύετε . Πολιτικά ζητήματα δεν θα συζητηθούν μαζί σας».
Η 3η ορεινή Ταξιαρχία από της 0700΄ ώρας συνέχισε την εκκαθάριση της καταληφθείσης χθες περιοχής της Καισαριανής. 
Το 2ο Τάγμα ολοκλήρωσε την κατάληψη του ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ μέχρι του υψώματος ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΑ.
 Το 3ο Τάγμα κατέλαβε τους συνοικισμούς ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ,ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ,ΝΕΑΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ και ΒΥΡΩΝΟΣ και έβγαλε περιπόλους στους συνοικισμούς ΚΟΠΑΝΑ και ΥΜΗΤΤΟΥ αποκαθιστώντας επαφή με τα αγγλικά τμήματα . 
 Το 148 Τάγμα Εθνοφυλακής συνέχισε την εκκαθάριση του Συνοικισμού της ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ.
 Καθ όλη την ημέρα συνεχίστηκε η έρευνα και η περισυλλογή πολεμικού υλικού και τροφίμων και η Ταξιαρχία οργάνωσε συσσίτια διά των ανευρεθέντων τροφίμων .
 Οι Κομμουνιστές που υποχώρησαν από την Καισαριανή μαζεύτηκαν στο Λιόπεσι και την Αγία Παρασκευή. 
Οι κυβερνητικές δυνάμεις προχώρησαν στην εκκαθάριση του Μεταξουργείου και δυτικότερα του Βοτανικού. 
Οι κομμουνιστές συμπτύχτηκαν εντός της πόλεως και εκκένωσαν τον λόφο του Φιλοπάππου και τη συνοικία Ψυρρή. 
 Στην πλατεία Κάνιγγος σκοτώθηκαν ο Ανθυπολοχαγός (ΜΧ) Σταμάτιος Αρετής του Νικολάου, και ο ΄Εφ. Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Αντώνιος Θεοχαρίδης του Αντωνίου, της 500 Μονάδας. 
 Στα Εξάρχεια ο λόχος «Λόρδος Μπάυρον» διατάχθηκε να καταλάβει την κλινική Σμπαρούνη που βρισκόταν στη γωνία των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου. Την κατέλαβε η ομάδα του Γιάννη Ξενάκη . 
Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε σαν αντιπερισπασμός και για ν’ αποκτήσει ο ΕΛΑΣ ένα επιπλέον έρεισμα στη μετωπική γραμμή των Εξαρχείων. 
Η κλινική έπιανε με τον όγκο της ένα ολόκληρο σχεδόν οικοδομικό τετράγωνο και αντίκριζε διαγώνια το Χημείο, που ήταν οχυρό της Χί. Όταν μπήκε μέσα το μεσημέρι η ομάδα του Γιάννη Ξενάκη , η κλινική ήταν σε πλήρη λειτουργία και νοσηλεύονταν πολλοί τραυματίες. 
 Στον Πειραιά βρετανικές δυνάμεις συνέχισαν την επίθεση τους στα Ταμπούρια και τη Δραπετσώνα.
 Από τους επίσημους καταλόγους των απωλειών ξέρουμε και ότι στις 30 Δεκεμβρίου 1944 έπεσαν μαχόμενοι ο Στρατιώτης Φουσέκης Γεώργιος του 143 Τ. Εθν/κής και ο Λοχαγός (ΠΖ) Βρεττός Βασίλειος  της 505 Μονάδας.

 Στο Άσυλο της Κοκκινιάς εκτελέστηκαν στις 30 Δεκεμβρίου 1944 ο Τ/χης (ΠΖ):Διακάκης Γεώργιος και ο Ανχης (ΠΖ) Ξυπολιτάς Γεώργιος 

 Στις 30 Δεκεμβρίου 1944, ο Γιώργος Θεοτοκάς συναντήθηκε με τον Ελύτη που μπόρεσε και ξέφυγε από το ελασίτικο κράτος και φιλοξενούνταν στου Γιώργου Κατσίμπαλη. Ο Ελύτης ήταν γραμμένος, σε δύο καταλόγους προγραφών, στον έναν ως Αλεπουδέλης, βιομήχανος, και στον άλλον ως Ελύτης, λογοτέχνης «εθνικιστής». Συζήτησαν για την απαγωγή των ομήρων και τις ανατινάξεις σπιτιών. 
Όπως έγραψε ο Θεοτοκάς, «ειδοποιούνταν ξαφνικά οι ένοικοι να βγουν έξω και το σπίτι ανατινάζονταν, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το υλικό του για την κατασκευή αντιαρματικού προχώματος. Κατόπιν το χωνί διέταζε τους περιοίκους να κατέβουν να φτιάσουν το πρόχωμα, με την απειλή ότι ειδάλλως θ’ ανατιναχτούν και τα δικά τους σπίτια. Τούτα συμβαίνουν κι είναι περιττά εντελώς, γιατί τα προχώματα αυτά δεν αντέχουν στην πίεση των αγγλικών τανκ»
Το χρονικό του Ριζοσπαστη