31/1/23

ΖΟΥΝ ΚΛΕΒΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΛΑΟ (Παρασκευή 28/01/2023

Το Παιχνιδι....1.Βελοπουλος, Κασιδιαρης

Εκλογές, Παρασιτα, Ρωσια, Βαλιτσες,και ΚΑΤΑΡαμενοι

Της Αλέγκρας το Κάγκελο. Η προδοτική 5η Ολομέλεια της ΚΚΕ λτδ και η αναγνώριση του «Μακεδονικού λαού» και της γλώσσας του

Η Φωτογραφία -απάτη που τράβηξε ο σ. Πέτρος Ρούσος στους Ψαράδες, με φόντο το Χιόνι για να λένε ότι δήθεν η Ολομέλεια έγινε "στο βουνό".

Στις 31 Ιανουαρίου 1949, «ολοκληρώθηκαν οι εργασίες» της διήμερης 5ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ που αναγνώρισε τον «Μακεδονικό λαό» όπως ακριβώς έκαναν οι 153+1 προδότες που ψήφισαν την νέα Συμφωνία των Ψαράδων, όπως και ο Προκόπης που την υπέγραψε και την δημοσίευσε, όπως και ο Γουρλομάτης Εφιαλτάκης και οι βουλευτές του που την εφαρμόζουν. 
 
Η Συμφωνία ΝΑΤΟ-ΣΥΡΙΖΑ των Ψαράδων και η αποδοχή της από τη ΚΝΟΥΔΟΥ της Αριστεράς και της Προόδου, αποτελούν υλοποίηση των αποφάσεων της 5ης Ολομέλειας που υποσχέθηκε ότι, «ο Μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του, έτσι όπως τη θέλει». 

Η 5η Ολομέλεια έγινε στην εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου στους Ψαράδες της Πρέσπας , και ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου 1949. 
Πήραν μέρος 26 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη. Ανάμεσά τους: Νίκος Ζαχαριάδης, Β. Μπαρτζιώτας, Π. Δανιηλίδης, Π. Σινάκος, Κ. Καραγιώργης, Μ. Πορφυρογένης, Δ. Βλαντάς, Π. Μαυρομμάτης, Ι. Ιωαννίδης, Κ. Λουλές, Χ. Χατζηβασιλείου, Α. Γκρόζος, Λ. Στρίγγος, Γ. Ερυθριάδης, Πέτρος Ρούσος, Γιώργης Βοντίτσιος – Γούσιας, Βαγγέλης Βασβανάς, Βασίλης Κοτσάβρας, Κώστας Κολιγιάννης, Χαρίλαος Φλωράκης, Στέφανος Γκιουζέλης, και Αλέγκρα Καπέτα.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην εβραία Κομμουνίστρια από τα Τρίκαλα Αλέγρα Δαβίδ Φελούς, που ήταν σύζυγος του Εβραίου βιομηχάνου του Βόλου Ραφαήλ Καπέτα και εξελέγη στην ΚΕ του ΚΚΕ στο 7ο Συνεδριο ως Αλέγρα Καπέτα.
Μετά την λήξη του Συμμοριτοπολέμου η Αλέγκρα κατέφυγε στην Ανατολική Γερμανία .
Στη σύνθεση της 3ης Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ (1950), που στοίχισε τη ζωή του Κώστα Καραγιώργη, συμμετείχε ως Αλέγρα Καπέτα-Σκύφτη.
 
Το 1968 με την διάσπαση ακολούθησε το ΚΚΕεσωτερικού. Δηλαδή ήταν ΣΥΡΙΖΑ.
 
Πολλοί Ισραηλίτες υπηρέτησαν στις ένοπλες συμμορίες του ΚΚΕ. 

Πρώτος ο Μωυσής Πέσσαχ ο ραβίνος της Θεσσαλίας γνωστός και ως ο ραβίνος του ΕΛΑΣ. Το ΚΚΕ τον ανέβασε μαζί με 650 Ισραηλίτες του Βόλου στο Πήλιο για να μην απελαθούν στην Πολωνία από τους Γερμανούς.  
Ο Λάζαρος Αζαριά υπεύθυνος Επιμελητείας για όλη την Θεσσαλία. Η Σάρα Γεσουά η «Σαρίκα», η Ντόρα Μπούρλα, κόρη του Λέον Μπούρλα που ήρθε από την Αίγυπτο στην Νάουσα όπου ζούσε ο αδελφός του ΔΑβίδ Μπούρλα του οποίου η κόρη Σουλτάνα είχε παντρευτέι τον αδελφό του Φριζή. 
Οι Μπούρλα της Νάουσας ήταν συγγενείς  με τους Αδελφούς Αβραάμ Μπούρλα που είχαν την Ποτοποιία  στην Βίκτωρος Ουγκώ 3, στην Σαλανίκ. Η Ντόρα διακρίθηκε στα καθήκοντα που της ανατέθηκαν και απόκτησε το προσωνύμιο «Ταρζάν». Υπηρετούσε σε μάχιμο τμήμα και ταυτόχρονα εκτελούσε και καθήκοντα νοσοκόμας. 
Ο αδελφός της Ντόρας Σολομών-Σιάρλο (Κάρολος) Μπούρλα υπήρξε ένας από τους ηρωικότερους ΕΛΑΣίτες μαχητές. Σκοτώθηκε την 6η Οκτωβρίου 1944 σε μάχη με τους αποχωρούντες από τη Βέροια Γερμανούς στο χωριό Σταυρός, κοντά στη Βέροια. Ο Μωϋσής-Μιχαήλ Μπούρλα, μετά την απελευθέρωση, συνελήφθη και εξορίσθηκε διαδοχικά στην Ικαρία, τη Μακρόνησο και τον  Άη Στράτη. Ακολούθως έφυγε στο Ισραήλ, μετά πήγε στη Βουλγαρία, και στη Σοβιετική Ένωση και επέστρεψε πάλι στην Ελλάδα όπου άφησε την τελευταία του πνοή.
 Ο  Ίντο Σίμσι ,υπεύθυνος επιμελητείας Ομάδος Μεραρχιών Στερεάς , ο Μωϋσής Ματαθίας, οι ιατροί Εμμανουήλ Αρούχ και Αλβέρτος Κοέν στο υγειονομικό τμήμα του ΕΛΑΣ, ο Ισαάκ Μωυσής διοικητής λόχου, ο Ιάκωβος Μπαλέστρα και ο Μωρίς Φλωρεντίν του 16ου συντάγματος, ο Σαμουήλ Εσκινατζή εφ.ανθυπολοχαγός, που εφονεύθη ως διοικητής λόχου στα Δεκεμβριανά.
Η Αλέγκρα Φελλούς του Δαβίδ γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Το 1930 ενω ήταν ακόμα μαθήτρια Γυμνασίου έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1933 έγινε αφορμή για το πρώτο Εσωκομματικό επεισόδιο. Καθοδηγητής του Κόμματος ήταν ο Τάσης Κουλαμπάς, ο Κομματικός ηγέτης της σφαγής στον Μελιγαλά. Τον έκρυβαν οι Φελούς στο σπίτι τους και εκεί τα έφτειαξε με την Αλέγκρα. Επειδή επέμενε και δεν άφηνε την μικρή που καθοδηγούσε ήσυχη ο αδελφός της πήγε στην αστυνομία και τον κατάγγειλέ και έτσι ο Τάσης συνελήφθη. Αλλά για να μην τους μείνει η ρετσινιά της κατάδοσης οι Φελλούς μέσω φίλων τους Εβραίων κομμουνιστών  κοινοποίησαν την υπόθεση στην Κομμουνιστική Διεθνή οπότε το ΚΚΕ αναγκάστηκε να διαγράψει τον σύντροφο Τάση , "σαν στοιχείο ανήθικο", και την διαγραφή του μάλιστα την δημοσίευσε στην «Κομμουνιστική επιθεώρηση», επίσημο θεωρητικό και πολιτικό όργανο της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε., το 1934. Εις τό κείμενο αναφερλόταν ότι: « Ο Κουλουμπας που ξεσκέπασε τό Ντόβα έπεσε στο Ιδιο σφάλμα».

Η Αλέγκρα, αφού έχασε τον Κουλαμπά παντρεύτηκε  νομίμως τον  ομόθρησκο και ομοϊδεάτη της, ονόματι Σολομών Καπέτα, κομμουνιστή από τα Τρίκκαλα, τον οποίον όμως της τον πήρε από κοντά της πολύ γρήγορα ή 4η Αυγούστου . 
Το 1938 Η Αλέγκρα βρισκόταν στην Αθήνα «παράνομη » και ζήτησε σύνδεση με το Κόμμα. Την εποχή εκείνη, γραμματέας της Κομματικής  Οργάνωσης Αθηνών ήταν ο Μάρκος Βαφειάδης, ο  «ασθενήσας» «Πρωθυπουργός» και «Αρχιστράτηγος» του «Δημοκρατικού Στράτου Ελλάδας». 
Σε όσους έζησαν την Κομματική ζωή τότε δεν θα φάνηκε καθόλου παράξενο το γεγονός, οτι ο Μάρκος «φιλοξένησε», για αρκετό διάστημα, την 'Αλέγκρα στο δωμάτιό του. Άλλωστε ήταν και τότε  δύσκολο  να βρεθεί σπίτι. 
Ο Μάρκος , αναγνωρίζοντας τις ικανότητες της 'Αλέγκρας, την συνέδεσε με τον τότε καθοδηγητή της Σ.Κ.Ο. (Στρατιωτική Κομματικη Οργάνωση) Ιωάννη Γεωργιάδη, για να την χρησιμοποιήσει σαν βοηθό του στην ανάπτυξη της κομμουνιστική δράσης στο Στράτο. 
Πράγματι,  η 'Αλέγκρα  «ανταποκρίθηκε πλέρια» στα νέα καθήκοντα, που της ανέθεσε το Κόμμα και έγινε η  απαραίτητη βοηθός του. 

Μετά την αντικατάσταση του Μάρκου από γραμματέως της Κ.Ο.Α.  η  Αλέγκρα εγκατεστάθηκε μονίμως στό δωμάτιο του «καθοδηγητή» της Γεωργιάδη, επί της όδού Κυριαδων. 

Έκεί, μια ημέρα,  η Ασφάλεια, πού πληροφορήθηκε το καταφύγιο της, την συνέλαβε μαζί με τον Γεωργιάδη, τόσο όμως αιφνιδιαστικά, πού δεν πρόφτασε να βάλει πάνω στο τελείως γυμνό σώμά της τίποτε . 

Στην κατάθεση της. ομολόγησε πώς συζούσε μέ τον Γεωργιάδη αλλά ήταν «νόμιμη σύζυγος» του Σολομών Καπέτα   «φυλακισμένου  στην Ακροναυπλία από 18 μηνών»
Η Επιτροπή 'Ασφαλείας την εκτόπισε τότε στη Γαύδο, όπου έφθασε εκτοπισμένος και ό Μάρκος Βαφειάδης. Ύστερα από λίγο καιρό, την μετέφεραν στην Κίμωλο όπου γνώρισε τον Κώστα Καραγιώργη  και από κει στη Φολέγανδρο, όπου ανέπτυξε μεγάλη δράση ένεκα της οποίας χρειάσθηκε νά θεραπευθεί σε μαιευτική κλινική των Αθηνών. 
Το 1940 την παρέλαβε απο την κλινικη ό πατέρας της και «χωρίς δήλωση» εγκαταστάθηκε στα Τρίκαλα. Τό 1941 συνελήφθη στην Άθήνα και εκτοπίσθηκε «γιατί δεν υπέγραψε δήλωση». Στο 7ο Συνέδριο του Κ.Κ.Ε. (Σεπτέμβριος 1945) ή 'Αλέγκρα πήρε μέρος σαν αντιπρόσωπος της Θεσσαλίας και άπό τό 1946 ανέβηκε στο βουνό για να «οδηγήσει» τις γυναίκες της Έλλάδας στο δρόμο της «τιμής», της «λευτεριάς» και της «προόδου».
 "Όταν ό Καραγιώργης ανέλαβε την αρχηγία του ΚΓΑΝΕ (Κλιμακίου Γενικού Αρχηγείου Νοτίου Ελλάδας) ή  Αλέγκρα ανέλαβε τό πόστο της υπεύθυνης των γυναικών του ΚΓΑΝΕ.
Στην 5η Ολομέλεια, που διαπίστωσε ότι, «οι Μακεδόνες κομμουνιστές στέκονται επικεφαλής στην πάλη του λαού τους» και υποσχέθηκε ότι «ο Μακεδονικός λαός της Μακεδονίας του Αιγαίου , θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του, έτσι όπως τη θέλει», ο Ζαχαριάδης έρριξε το σύνθημα της αυτοδιάθεσης των Μακεδόνων πού ζούσαν στην Ελλάδα και υποσχέθηκε στον «μακεδονικό λαό», «εθνική αποκατάσταση», με τη δημιουργία ανεξάρτητου «Μακεδονικού Κράτους». 
 Η κατάπτυστη απόφαση της 5ης Ολομέλειας έλεγε ότι «στη Βόρεια Ελλάδα, ο Μακεδονικός λαός τα ‘δωσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με ηρωισμό και αυτοθυσία, που προκαλούν τον θαυμασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του ΔΣΕ και της λαϊκής επανάστασης, ο Μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του, έτσι όπως τη θέλει ο ίδιος, προσφέροντας σήμερα το αίμα του για να τη αποκτήσει. Οι Μακεδόνες κομμουνιστές στέκονται πάντα επικεφαλής στην πάλη του λαού τους». 
Το δεύτερο θέμα στην ημερήσια διάταξη της 5ης Ολομέλειας αφορούσε στην «πλατφόρμα του Μάρκου Βαφειάδη». 
Η Ολομέλεια πήρε απόφαση να τον καθαιρέσει από το ΠΓ, από την ΚΕ και να τον διαγράψει από μέλος του Κόμματος. 
Η 5η Ολομέλεια καθαίρεσε επίσης τον Νίκο Ρουμελιώτη από αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και τον διέγραψε από μέλος του Κόμματος σαν λιποτάκτη του κομμουνιστικού αγώνα, επειδή τον κυνήγαγε ο Φλωράκης μετά την αποτυχημένη επίθεση στον Πλάτανο της Φωκίδας το 1948 και καθαίρεσε από τακτικά μέλη της ΚΕ τους Θανάση Χατζή και Μήτσο Βατουσιανό και από αναπληρωματικά τους Μιχάλη Τσάντη και Φώκο Βέτα. 
 Μετά την προδοτική 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ που έγινε στο χωριό Ψαράδες, της Πρέσπας, έγινε ανασχηματισμός της «κυβέρνησης του Βουνού» και μπήκαν οι ΝΟΦίτες, Πασκάλ Μητρόφσκυ, Σταύρο Γκότσεφ και Βαγγέλι ή Γκέλο Κόϊτσεφ. 

 ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Ενας ακόμα Πλήρως Ασφαλής πέθανε ΞΑΦΙΝΚΑ. Του είπαν οτι θα κέρδιζε πίσω την ζωή του και τον σκότωσαν. Η εγκληματική Συμμορία πήρε ΟΛΑ τα ΟΦΕΛΗ


Την τελευταία του πνοή στο αγαπημένο του βουνό, άφησε ο 48χρονος πρόεδρος του Συλλόγου Ορειβασίας Χιονοδρομίας Φλώρινας Λάζαρος Καράντζας.
 Βρισκόταν στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου, όταν ένιωσε αδιαθεσία την ώρα που έκανε σκι, συνοδεύοντας τα παιδιά του. Λίγο αργότερα έχασε τις αισθήσεις του και ειδοποιήθηκε άμεσα το ΕΚΑΒ. Η γιατρός του χιονοδρομικού, μαζί με τρεις ακόμα γιατρούς που βρίσκονταν τυχαία στον χώρο, του προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες, δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Λάζαρος Καράντζας,  είχε σπουδάσει χημικός -μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ασχολούνταν όμως με την οικογενειακή επιχείρηση. Εκτός από τον Σ.Ο.Χ., συμμετείχε για πολλά χρόνια στο Δ.Σ. του Φ.Σ.Φ. «ο Αριστοτέλης».

Ο στρατιώτης ΚΟΒΙΝΤ19 στα Δυτικά Βαλκάνια, και τη Βουλγαρία

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ δεν ανακοίνωσε το τέλος της Απάτης. 

«Η Πανδημία είναι πιθανό να βρίσκεται σε ένα μεταβατικό σημείο που συνεχίζει να χρειάζεται προσεκτική διαχείριση για να περιοριστούν οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις. Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι μέσα στον επόμενο χρόνο ο κόσμος θα εισέλθει σε μια νέα φάση στην οποία οι νοσοκομειακές κλίνες από την COVID-19 θα μειωθούν και οι θάνατοι θα μειωθούν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο», δήλωσε, τονίζοντας ότι η ασθένεια εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης .


Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, στις περιοχές υπό τον υγειονομικό έλεγχο της Πρίστινα, δεν ανακοινώθηκε   νέος θάνατος ασθενούς, που πέραν πάσης αμφιβολίας θα  ήταν αποτέλεσμα της  λοίμωξης από τον στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ19 . Τα θύματα στο Κόσσοβο παρέμειναν 3.203. Τις τελευταίες 24 ώρες ζήτησαν να κάνουν τεστ 16  άτομα και βρέθηκαν 1 άτομα θετικά. Θετικότητα 12,5% από 4,34% της Κυριακής. Στην κλινική ΚΟΒΙΝΤ  νοσηλεύονται 3 ασθενείς. (-3) Οι διασωληνωμένοι παραμένουν 2.  Τα ενεργά  κρούσματα είναι μειώθηκαν σε 53..

Στη Σερβία,  τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκε o θάνατος 5 ασθενών μετά από επίθεση του στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ19. ‎Από την έναρξη της επιδημίας, έχουν αποβιώσει 17.700 ασθενείς ως αποτέλεσμα της λοίμωξης . ‎Η θνησιμότητα  διαμορφώνεται σε 0,716 % .Από το σύνολο των 11.149 τεστ που έγιναν , επιβεβαιώθηκαν  823  νέα κρούσματα . H θετικότητα των τεστ της Δευτέρας   ήταν 7,38% από 8,95% την Κυριακή. Στα νοσοκομεία ΚΟΒΙΝΤ νοσηλεύονται  σήμερα το πρωί 269 ασθενείς  εκ των οποίων οι 11 είναι  διασωληνωμένοι. Χθες ήταν 268 και οι διασωληνωμένοι 10.

Στο Μαυροβούνιο , χθες   αναφέρθηκε ένας νέος  θάνατος ασθενούς, λόγω  του ΚΟΒΙΝΤ. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε  σε 2.795. Από τα 825 τεστ που έγιναν, εντοπίστηκαν  60 νέα κρούσματα. 37 εντοπίστηκαν  στην Ποντγκορίτσα και 9 στο Νίκσιτς. Τα υπόλοιπα σε 7 διαφορετικούς Δήμους. Θετικότητα 7,27% από 8,27% . Αποθεραπεύθηκαν και άλλοι 46 ασθενείς.   Τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν και σήμερα είναι 342.

Στη Βουλγαρία, χθες   έγιναν  276 PCR  τεστ και 3042 ράπιντ, από τα οποία  μόνον 91 απέβησαν θετικά. Τα 28 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Σόφια και τα περίχωρα της και 14 στην Φιλιππούπολη . Η Θετικότητα των τεστ της Δευτέρας ήταν 2,15%   από  2,74% των τεστ της Κυριακής  . Από τα νέα κρούσματα  το 44% ήσαν πλήρως εμβολιασμένα άτομα.  Από τα νέα κρούσματα, τα 26 , (28,57%) χρειάστηκαν εισαγωγή   σε νοσοκομείο.  Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που ενοσηλεύοντο σήμερα το πρωί είναι 249 από 267 χθες το πρωί. Στις ΜΕΘ σήμερα το πρωί  βρίσκονται 34 ασθενείς, από 37 χθες το πρωί. Τα ενεργά κρούσματα σήμερα  είναι 2795 από 2849 . Τις τελευταίες 24 ώρες αποθεραπεύθηκαν 140 ασθενείς και  πέθαναν 5 .Ο αριθμός των θυμάτων από την αρχή της Πανδημίας είναι  38.179. Χθες εμβολιάστηκαν με την ενισχυτική δόση 126 άτομα..

ΙΜΙΑ 1996. Τιμούμε τους ήρωες και δεν ξεχνούμε ούτε την προδοσία ούτε τους προδότες ;

 

31 Ιανουαρίου 1996 : 
 -Αντιπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης
 -Αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος 
-Σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός
Έπεσαν Υπέρ Πατρίδος 
 
ΑΘΑΝΑΤΟΙ! 

Η 31η Ιανουαρίου στην Ιστορία

Η 31η Ιανουαρίου είναι η 31η ημέρα του  Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 334 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους.

1208. Στη Σουηδία έγινε η Μάχη του Λένα. Ήταν μια σημαντική μάχη μεταξύ του επαγγελματικού στρατούς των Δανών, (18000) που υποστήριζαν τον έκπτωτο βασιλιά της Σουηδίας Σβέρκερ Β και στους Σουηδούς αγρότες του Πρίγκιπα Ερικ. Νίκησαν οι 10000 (ερασιτέχνες) Σουηδοί.

1418.Πέθανε ο ηγεμόνας της Βλαχίας από 1386, Μιρτσέα ο Πρεσβύτερος, μια από της μεγαλύτερες μορφές του αντι-οθωμανικού αγώνα.

1504. Υπογράφηκε η Συνθήκη της Λυών με την οποία το Βασίλειο της Γαλλίας παραχώρησε το βασίλειο της Νεαπολέως στον Φερδινάνδο Β΄ της Αραγωνίας. ημερολόγια.

1578 .Οι ισπανικές δυνάμεις υπό τον Δον Ζουάν τον Αυστριακό νίκησαν τους Ολλανδούς στη μάχη του Ζαμπλού και άρχισαν την ανάκτηση του ελεγχου των γαλλόφωνων Νότιων Κάτω Χωρών.

 1612. Στην Ρωσία, την εποχή των Ταραχών έγινε η μάχη του Ντομπρίνιτσι μεταξύ των μισθοφόρων του Ψευτο-Δημητρίου και 25.000 Ρώσων που διοικούσε ο Φιόντορ ΙβάνοβιτςΜστιτσλάβσκι. Από τους 15000 άνδρες του ψευτο-Δημητρίου σκοτώθηκαν 6-8000. 

1793. Η Εθνοσυνέλευση στο Παρίσι δέχτηκε την προσάρτηση της Νίκαιας στην Γαλλία.

1808 . Ο στρατάρχης του Ναπολέοντα Αύγουστος Φρειδερίκος Λουδοβίκος ντε Βις Μαρμόν που έλαβε και τον τίτλο του Δούκα της Ραγούζας προσάρτησε την πόλη στη Γαλλία και κατάργησε τη Δημοκρατία του Ντουμπρόβνικ.

1849. Το Ηνωμένο Βασίλειο, κατάργησε το νόμο του καλαμποκιού .


1859. Ολοκληρώθηκε στο Βελιγράδι η «Σκούπστινα του Αγίου Ανδρέα», η οποία άρχισε τις εργασίες της στις 30 Νοεμβρίου του 1858. Υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και των Συνταγματικών παραιτήθηκε
ο ηγεμών Αλέξανδρος Καραγιώργεβιτς και επανήλθαν οι Ομπρένοβιτς, με τον Μίλος.

1878 . Κατά τη διάρκεια του ρωσο-τουρκικού πολέμου (1877-1878) κηρύχτηκε η ανακωχή.


1899. Σχηματίστηκε η δέκατη όγδοη κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Φιλελεύθερο Ντιμίταρ Γκρεκόφ που καταγόταν από την Βασσαραβία.

1914. Επέστεψε στην Αθήνα από την Ευρώπη ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, Οι Μεγάλες Δυνάμεις, (Γερμανία, Αυστρο-Ουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία, γνωστοποίησαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα αναγνωρίσουν την κατοχή των νησιών του Αιγαίου, εφόσον αποσυρθεί από την Βόρεια Ήπειρο και την νήσο Σάσων ο ελληνικός Στρατός.

1915. Ο Καρλ Χέλφεριχ έγινε υπουργός θησαυροφυλάκιου του Ράιχ, και υπεύθυνος για χρηματοδότηση του Πολέμου της γερμανική αυτοκρατορίας.
Η γερμανική 9η Στρατιά χρησιμοποίησε δηλητηριώδη αέρια κατά των Ρώσων στο Μπολιμόφ . Το ψύχος (-21 βαθμοί) εμπόδισε την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος .

1917. Η Γερμανία ανακοίνωσε απεριόριστο πόλεμο των υποβρυχίων.

1927
. Η Διασυμμαχική Επιτροπή στρατιωτικού έλεγχου επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία έχει συμμορφωθεί με τον αφοπλισμό σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

1929 . Ο Τρότσκι εξορίστηκε στην Αλμα Ατα.

1930. Άρχισε η Ναυτική Διάσκεψη του Λονδίνου, στην οποία οι μεγάλες ναυτικές δυνάμεις , Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιταλία, συζήτησαν τον περιορισμό των ναυτικών τους εξοπλισμών και τον ρόλο των υποβρυχίων.

1934. Ο Τζιμ Λόντος νίκησε στο Σικάγο, μπροστά σε 20.000 θεατές, σε αγώνα μεχρι τελικής πτώσεως τον Τζόε Σαβόλντι. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρούσβελτ ανακοίνωσε την υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου στα 59,6 σεντς και καθόρισε την τιμή του χρυσού ανά ουγγιά σε 35 δολάρια.

1935. Η ΕΣΣΔ ζήτησε από την Ιαπωνία να αποσυρθεί από τα εδάφη της Μαντζουρίας.

1941. Ο Ελληνικός Λαός κήδευσε τον κυβερνήτη του. Η εξόδιος ακολουθία εψάλλη τη Μητρόπολη τωνΑθηνών και στο Α' νεκροταφείο Αθηνών έγινε η ταφή του Ιωάννη-Μιχαήλ Μεταξά, που διατέλεσε πρωθυπουργός από την 4η Αυγούστου 1936 έως την ημέρα του θανάτου του.
Τερματίστηκαν οι μάχες στην Τρεμπεσίνα της Αλβανίας.

1943. Ο Γερμανός στρατάρχης Φρίντριχ Πάουλους παραδόθηκε στους Σοβιετικούς στο Στάλινγκραντ, ακολουθούμενος δύο ημέρες αργότερα από το υπόλοιπο της Έκτης Στρατιάς.

1944. Εκτέλεση 50 κομμουνιστών από τις αρχές κατοχής σε αντίποινα για τη δολοφονία από την ΟΠΛΑ, 5 ημέρες νωρίτερα, του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Καλύβα.

1945 Στην Ιταλία καθιερώθηκε η καθολική ψηφοφορία των γυναικών.

1946. Η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας υιοθέτησε το νέο Ομοσπονδιακό σύνταγμα που δημιουργούσε έξι συνιστώσες Λαϊκές Δημοκρατίες. Τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Σλοβενία.

1949. Ολοκληρώθηκαν στους Ψαράδες της Μικρής Πρέσπας οι εργασίες της 5ης Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνεδρίαση πήραν μέρος 26 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου. Στην 5η Ολομέλεια . Ανάμεσά τους, Β. Μπαρτζιώτας, Π. Δανιηλίδης, Π. Σινάκος, Κ. Καραγιώργης, Μ. Πορφυρογένης, Δ. Βλαντάς, Π. Μαυρομμάτης, Ι. Ιωαννίδης, Κ. Λουλές, Χ. Χατζηβασιλείου, Α. Γκρόζος, Λ. Στρίγγος, Γ. Ερυθριάδης, Χ.Φλωράκης. Η Ολομέλεια εξέλεξε σε τακτικά μέλη της ΚΕ τους Γιώργη Βοντίτσιο – Γούσια, Κώστα Καραγιώργη, Βαγγέλη Βασβανά, Βασίλη Κοτσάβρα και Κώστα Κολιγιάννη, που μέχρι τότε ήταν αναπληρωματικά. Επίσης προσέλαβε σαν αναπληρωματικά μέλη της ΚΕ τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Στέφανο Γκιουζέλη. Η Ολομέλεια προχώρησε, επίσης, σε ορισμένες καθαιρέσεις και διαγραφές μελών της. Συγκεκριμένα: Καθαίρεσε τον Ν. Ρουμελιώτη από αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και τον διέγραψε από μέλος του Κόμματος σαν λιποτάκτη του κομμουνιστικού αγώνα. Ακόμη, καθαίρεσε από τακτικά μέλη της ΚΕ τους Θανάση Χατζή και Μήτσο Βατουσιανό και από αναπληρωματικά τους Μιχάλη Τσάντη και Φώκο Βέτα. Τέλος, απάλλαξε από τα καθήκοντά της την Χρύσα Χατζηβασιλείου επειδή ήταν βαριά άρρωστη.
Ο Ζαχαριάδης έρριξε το σύνθημα αυτοδιάθεσης των Σλαβομακεδόνων πού ζούσαν στην Ελλάδα. Υποσχέθηκε στους Σλαβομακεδόνες «εθνική αποκατάσταση)». Η 5η ολομέλειας, αποφάσισε τη δημιουργία ανεξάρτητου «Μακεδονικού Κράτους». Η κατάπτυστη απόφαση της 5ης Ολομέλειας έλεγε ότι «στη Βόρεια Ελλάδα, ο Μακεδονικός (Σλαβομακεδονικός) λαός τα ‘δωσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με μια ολοκλήρωση ηρωισμού και αυτοθυσία, που προκαλούν τον θαυμασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του ΔΣΕ και της λαϊκής επανάστασης, ο Μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του, έτσι όπως τη θέλει ο ίδιος, προσφέροντας σήμερα το αίμα του για να τη αποκτήσει. Οι Μακεδόνες κομμουνιστές στέκονται πάντα επικεφαλής στην πάλη του λαού τους». Αμέσως μετά την λήξη των εργασιών της 5ης Ολομελείας ανεσχηματίσθηκε η «Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση» και εις αυτήν συμμετέχουν πλέον και οι Βουλγαρικής συνειδήσεως σλαβόφωνοι «Νοφίτες»: Πασκάλ Μητρόφσκυ, Σταύρο Γκότσεφ και Βαγγέλη ή Γκέλο Κόϊτσεφ.

1950 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, ανακοίνωσε το πρόγραμμα για τη δημιουργία της βόμβας υδρογόνου.

1956. Ο Γκι Μολέ έγινε Πρωθυπουργός στη Γαλλία.
1962. Στη διάσκεψη της Ουρουγουάη , με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών, η Κούβα εκδιώχθηκε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.

1966.Οι Αμερικανοί, ξεκίνησαν μαζικούς βομβαρδισμούς θέσεων των ανταρτών στον πόλεμο του Βιετνάμ.

1968. Κατά την επίθεση του Τετ, οι Βιετκόνγκ επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαϊγκόν.

1969. Καθαιρέθηκαν από μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ τα μέλη του Γραφείου Εσωτερικού που δρούσαν στην Ελλάδα, όπως οι Μπάμπης Δρακόπουλος, Νίκος Καρράς, Αντώνης Μπριλλάκη που συμπαρατάχτηκαν με αυτούς που είχαν καθαιρεθεί από την 12η Ολομέλεια και έτσι προέκυψε το ΚΚΕ εσωτερικού.

1977. Εγκαινιάστηκε στο Παρίσι το Πολιτιστικό Κέντρο Ζορζ Πομπιντού.

1979 .
 Ο Αγιατολαχ Χομεινί , που ανακηρύχτηκε από το «σιωνιστικό» περιοδικό TIME άνθρωπος της χρονιάς το 1979 , «για τη διεθνή επιρροή του και επειδή προσωποποιούσε το Ισλάμ στη Δυτική λαϊκή κουλτούρα», το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο της Air France που του παραχώρησε ο Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν, και το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου, με την έναρξη του δεκαήμερου των «Προσευχών της Αυγής», αποβιβάστηκε στην Τεχεράνη, όπου τον περίμεναν 6.000.000 άνθρωποι στου δρόμους. 
 Η οργάνωση «Ιούνης '78» δολοφόνησε έξω από το σπίτι του, στον Άγιο Σώστη Νέας Σμύρνης, τον αστυνόμο της Γενικής Ασφάλειας Πέτρο Μπάμπαλη, 49 ετών, που κατηγορήθηκε αλλά αθωώθηκε για βασανισμούς αριστερών στη διάρκεια της δικτατορίας.

1985.Ολοκληρώθηκε στο Ζάππειο η διάσκεψη των 5 για την ειρήνη και τον αφοπλισμό, με τη συμμετοχή των Πρωθυπουργών της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου,, της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι και της Σουηδίας, Ούλοφ Πάλμε και των Προέδρων της Αργεντινής και της Τανζανίας Ραούλ Αλφονσίν και , Τζούλιους Νιερέρε.

1988. Στο Νταβός συναρτήθηκαν Ανδρέας Παπανδρέου και τον Τουρκούτ Οζάλ βάζοντας το Κυπριακό στο Ράφι. Ο Ανδρεας δήλωσε «Μεα Κούλπα».


1990 
. Άνοιξε στη Μόσχα το πρώτο McDonald στην οδό Μάλαγια Μπρόναγια.


1996. Στα Ιμια, στις 05:30, οι Τούρκοι έριξαν το ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη Φρεγάτα «Ναβαρίνο» για να διαπιστώσει την παρουσία Τούρκων στη μικρή Ίμια, Χάθηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος , οι υποπλοίαρχοι Χρίστος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτωρ Γιαλοψός. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την αποστολή στρατιωτικών παρατηρητών στην ανατολική Σλαβονία, για την επιτήρηση της διαδικασίας αφοπλισμού. Η Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ελίζαμπεθ Ρεν δήλωσε ότι στη Βοσνία υπάρχουν περίπου 200 έως 300 ομαδικοί τάφοι.

1997. Σύγκρουση Αλβανών με τη σερβική αστυνομία σο χωριό Πέστοβα κοντά κοντά στο Βουτσίτρν του Κοσσυφοπεδίου σκοτώθηκαν ο «Καπετάνιος του Ουτσεκα Ζαχίρ Παγιαζίτι, ο Χακίφ Ζενουλάχου και ο Εντμοντ Χότζα. Στη μάχη τραυματίστηκαν τρία μέλη του MUP της Σερβίας.Στην Τουρκία, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης του παραδοσιακού καλύμματος της κεφαλής των γυναικών, στα πανεπιστήμια και τις δημόσιες υπηρεσίες.

1998. Το κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας αποφάσισε ότι η έδρα της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας θα μετακινηθεί από το Πάλε στη Μπάνια Λούκα.

1999 .Ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φυγαδεύτηκε από την Αθήνα στην Κένυα.

2001. Στην Ολλανδία μετά από εννέα μήνες δίκη το Σκωτικό Δικαστήριο καταδίκασε τηΛιβύης σε σχέση με τη βομβιστική επίθεση του Λόκερμπι. Το δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον Αμπντέλ Μπασέτ αλ-Μεγκράχι (49) . Ο συγκατηγορούμενος Αμίν Χαλίφα Φαχίμ αθωώθηκε.

2002 . Η ιρλανδική Καθολική Εκκλησία συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 110 εκατομμυρίων λιρών σε 3 .500 άνθρωποι που ζούσαν σε εκκλησιαστικά ορφανοτροφεία και είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από κληρικούς. 

2003‎‎. Έναρξη διαπραγματεύσεων για ‎‎συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης‎‎ (SAA) μεταξύ ‎‎ευρωπαϊκής ένωσης‎‎ και ‎‎Αλβανίας.

2006. Στο Σεράγεβο, ο κατάσκοπος της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ6, Ύπατος της Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Πάντυ Άσνταουν παρέδωσε καθήκοντα στον διάδοχό του, Κρίστιαν Σβαρτς-Σίλινγκ.

2008. Στη Μητρόπολη Αθηνών τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία και στο Α' νεκροταφείο Αθηνών γίνεται η ταφή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Κυρού Χριστόδουλου, κατά κόσμον Χρήστου Παρασκευαΐδη. Διετέλεσε Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και στη συνέχεια 19ος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

2013. Στο Α' νεκροταφείο Αθηνών τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή του στρατηγού Νικολάου Ντερτιλή, ενός από τους πρωταγωνιστές της επικρατήσεως του στρατιωτικού καθεστώτος της «21ης Απριλίου».
2015 . Ο Σέρτζιο Ματαρέλα εξελέγη 12ος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας
2020‎‎. Το ‎‎Ηνωμένο Βασίλειο‎‎ ‎‎αποχώρησε επίσημα από‎‎ ‎‎την Ευρωπαϊκή Ένωση

30/1/23

30 Ιανουαρίου 1945. Η βύθιση από Σοβιετικό υποβρύχιο του «Βίλχελμ Γκούστλοφ» .Πνίγηκαν πνιγμός 9343 εκ των οποίων 5000 παιδιά


Η ραγδαία σοβιετική προέλαση στο Ανατολικό Μέτωπο ανάγκασε τον Ιανουάριο του 1945, το Γερμανικό ΓΕΝ να επεξεργαστεί σχέδια διάσωσης των εκατομμυρίων εγκλωβισμένων Γερμανών πολιτών που ζούσαν στην Ανατολική Πρωσία. 
 Ο αρχηγός του γερμανικού ναυτικού Ναύαρχος Καρλ Ντένιτς έδωσε την εντολή έναρξης της εκκένωσης, («επιχείρηση Αννίβας») στις 23 Ιανουαρίου 1945. 
Στις 30 Ιανουαρίου 1945, επίσημη κρατική εορτή στο Γ’ Ράιχ, το υπερωκεάνιο «Βίλχελμ Γκούστλοφ» , απέπλευσε από το λιμάνι του Γκότενχαφεν (Γδύνια) με προορισμό το Κίελο της Γερμανίας.
 
Το «Γκούστλοφ», που είχε σχεδιαστεί για μέγιστη χωρητικότητα 1.865 ατόμων, μετέφερε συνολικά 10.582 επιβάτες. 

Άμαχους πρόσφυγες από τις ανατολικές περιοχές , καθώς επίσης και τραυματίες στρατιώτες και ναύτες. 
Το πλοίο εντοπίστηκε στις 20.00 μμ από το σοβιετικό υποβρύχιο S-13 . 
Μετά από παρακολούθηση 2 ωρών , το S-13 εξαπέλυσε 3 τορπίλες. Όλες βρήκαν το στόχο τους και σε 40 λεπτά το πλοίο είχε αναποδογυρίσει. 
Όσοι επιβίωσαν των εκρήξεων και βρέθηκαν στα παγωμένα νερά της Βαλτικής πέθαναν από υποθερμία.
 Οκτώ σκάφη έσπευσαν στο σημείο για βοήθεια και διέσωσαν 1239 ναυαγούς. 
 Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 9343 νεκρούς εκ των οποίων περίπου 5000 παιδιά

 Το πλοίο είχε εκτόπισμα 25.484 τόνων και καθελκύστηκε στις 5 Μαΐου 1937 στα ναυπηγεία «Μπλομ και Φος». Ανάδοχος , ήταν η χήρα του επικεφαλής του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελβετία, Βίλχελμ Γκούστλοφ που δολοφονήθηκε στο Νταβός τον Φεβρουάριο του 1936, από τον εκ Κροατίας Εβραίο τρομοκράτη και μέλος της σιωνιστικής οργάνωσης Ιργκούν Νταβίντ Φρανκφούρτερ . 

Η αιτία της δολοφονίας ήταν η έκδοση από τον Γκούστλοφ των «Πρωτοκόλλων της Σιών»
 Στην καθέλκυση δίπλα στην χήρα του Γκούστλοφ στεκόταν ο Χίτλερ. 
 Το «Βίλχελμ Γκούστλοφ» χρησιμοποιήθηκε το 1938-39 για ταξίδια αναψυχής, στον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Μεσόγειο και τη Βόρειο Θάλασσα. 
Τον Μάιο του 1939, το Γκούστλοφ συμμετείχε στον επαναπατρισμό στη Γερμανία της Λεγεώνας Κόνδωρ των Γερμανών εθελοντών στρατιωτών που είχαν συμμετάσχει στον ισπανικό Εμφύλιο. 
Το Σεπτέμβριο του 1939 η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία, και στις 22 Σεπτεμβρίου το «Βίλχελμ Γκούστλοφ» επιτάχθηκε ως νοσοκομειακό πλοίο, για τη μεταφορά τραυματιών. Η πρώτη αποστολή ήταν στις αρχές του Οκτωβρίου 1939, όταν μετέφερε από το Ντάντσιχ σε γερμανικά στρατιωτικά νοσοκομεία ως αιχμάλωτους πολέμου 685 άνδρες του ηττημένου πολωνικού στρατού. Μετά την γερμανική εισβολή στη Νορβηγία, το «Γκούστλοφ» στάθμευσε στο λιμάνι του Όσλο, έως τον Ιούλιο του 1940 και χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο .Στις 2 Ιουλίου 1940 απέπλευσε για το Στεττίνο , μεταφέροντας 563 τραυματίες. Καθ’ όλη την διάρκεια της υπηρεσίας του ως νοσοκομειακού πλοίου, το «Γκούστλοφ» μετέφερε συνολικά 3.151 αρρώστους και τραυματίες . 
 Στις 20 Νοεμβρίου 1940 το μετέφεραν στο Γκότενχαφεν , (Γδύνια) και χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας των πληρωμάτων. 
Εκεί έμεινε αραγμένο για τα επόμενα τέσσερα έτη. 
 Το «Γκούστλοφ» απέπλευσε από το Γκότενχαφεν, το μεσημέρι της 30 Ιανουαρίου 1945. Τελευταίος είχε επιβιβαστεί ο δήμαρχος του Γκότενχαφεν και η οικογένειά του.
 Ο καιρός ήταν αρκετά άσχημος. Χιόνιζε , η θερμοκρασία είχε πέσει στους -10° Κελσίου. Φυσούσαν άνεμοι 7 μποφόρ. 
Υπό κανονικές συνθήκες το «Γκούστλοφ» θα είχε καταφέρει να διαφύγει από οποιοδήποτε εχθρικό υποβρύχιο, αφού η μεγάλη ισχύς των κινητήρων του θα του επέτρεπε να απομακρυνθεί έγκαιρα. 

Η πλημμελής συντήρησή του καθ’ όλη την πολεμική περίοδο είχε ως αποτέλεσμα η μέγιστη ταχύτητα που μπορούσε να αναπτύξει να ήταν μόλις 12 κόμβοι ανά ώρα. 
 Στη γέφυρα του πλοίου ο πλοίαρχος Πέτερσεν και οι αξιωματικοί διαφωνούσαν με έντονο τρόπο για την ενδεδειγμένη πορεία του πλοίου. Σε περίπτωση που το πλοίο ακολουθούσε μία πορεία παράλληλη προς την ακτογραμμή, κινδύνευε από νάρκες. 
Η βόρεια πορεία, στα βαθύτερα νερά της Βαλτικής, γνωστή με την κωδική ονομασία Πορεία Κινδύνου 58, παρουσίαζε το μειονέκτημα ότι το πλοίο θα γινόταν εύκολος στόχος των σοβιετικών υποβρυχίων. 
 Λίγο προτού νυχτώσει, ο πλοίαρχος Πέτερσεν έλαβε μία λανθασμένη, από τακτικής άποψης, απόφαση. Διέταξε να υπάρξει πλήρης φωτισμός, σκεπτόμενος ότι ήταν πολύ πιο επίφοβη η προοπτική να συγκρουστούν με κάποιο άλλο πλοίο ή κάποια νάρκη λόγω μειωμένης ορατότητας παρά να γίνουν αντιληπτοί από κάποιο εχθρικό υποβρύχιο. 

Στις 20.35 το σοβιετικό υποβρύχιο S-13 ύψωσε το περισκόπιό του, προτού αναδυθεί για να δράσει στην ασφάλεια της νύχτας.                  Ο αξιωματικός βάρδιας υποπλοίαρχος Γιούρι Γιεφρεμένκοφ ήταν ο πρώτος, ο οποίος βγήκε στον αέρα από την καταπακτή. 
Έπειτα από μερικά λεπτά παρατήρησης, ο Γιεφρεμένκοφ αντιλήφθηκε μία αχνή λάμψη στο βάθος του ορίζοντα και ειδοποίησε αμέσως τον πλοίαρχο,. Κατόπιν ο πλοίαρχος εξέδωσε την διαταγή για την προετοιμασία της επίθεσης. 
 Πάνω στο «Γκούστλοφ» ο πλοίαρχος Πέτερσεν ρώτησε τον αξιωματικό βάρδιας για την ακριβή θέση του πλοίου. Εκείνος απάντησε ως εξής: 
 «Στις 19.45 περάσαμε το Ρίξχοφτ , στις 00.30 θα βρισκόμαστε 12 μίλια ανοικτά του Στόλπμουντε .Ακριβώς στις 04.00 το πρωί θα βρισκόμαστε ανοικτά του Σβινεμούντε. Στο σοβιετικό υποβρύχιο ο υποπλοίαρχος Μαρινέσκο έδωσε την διαταγή για την εκτόξευση των τριών τορπιλών: «Πυρ η πρώτη-για την πατρίδα», τρία δευτερόλεπτα αργότερα, «πυρ η δεύτερη» και στο τέλος «πυρ η τρίτη-για τον σοβιετικό λαό».
 Η πρώτη τορπίλη, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, έπληξε το πλοίο στην πλώρη, ακριβώς κάτω από την ίσαλο γραμμή . 
Η έκρηξη υπήρξε τρομακτική. Πολλοί από τους επιζήσαντες επιβάτες ανέφεραν ότι η σύγκρουση ήταν σαν να είχε χτυπηθεί το πλοίο από μετεωρίτη. Το σκάφος συνταράχθηκε ολόκληρο.
Το «Γκούστλοφ» αμέσως έγειρε στα δεξιά, κατόπιν ευθυγραμμίστηκε, αλλά μόνο για λίγο. Έγειρε εκ νέου στα δεξιά και άρχισε να βυθίζεται. 
Τα μέλη του πληρώματος προσπάθησαν έσπευσαν να βοηθήσουν τους τρομοκρατημένους επιβάτες, ενώ παράλληλα εκτόξευσαν φωτοβολίδες, σήματα κινδύνου, και μετέδωσαν με τον ασύρματο το σήμα SOS. 
Η τρίτη τορπίλη προσέβαλε το πλοίο στο μέσο του, στο εμπρόσθιο τμήμα του μηχανοστασίου, διαλύοντας το κύτος του σκάφους. Το σήμα κινδύνου είχε γίνει αντιληπτό στο Ναύσταθμο του Γκότενχαφεν.
 Από εκεί ειδοποιήθηκαν όλα τα πλοία που έπλεαν στην ανατολική Βαλτική «να σπεύσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στη θέση του«Γκούστλοφ» : 55,07 μοίρες βόρεια, 17, 41 μοίρες ανατολικά». Πλέον το «Γκούστλοφ» είχε αποκτήσει επικίνδυνη κλίση, που προσέγγιζε τις 30 μοίρες. Οι ναυαγοσωστικές λέμβοι της δεξιάς πλευράς δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν λόγω της μεγάλης κλίσης. 
Στο κατάστρωμα επικρατούσε πανικός μεταξύ των επιβατών, ενώ το πλήρωμα αδυνατούσε να παράσχει αποτελεσματική βοήθεια λόγω της μεγάλης σύγχυσης. Καθώς δεν υπήρχε έλεγχος της επιβίβασης στις λέμβους, σύντομα ορισμένες είχαν γεμίσει σε υπερβολικό βαθμό, υπερβαίνοντας τις κατασκευαστικές προδιαγραφές τους. 
Σε μία περίπτωση μία λέμβος, που ήταν ακόμη στερεωμένη στο πλάγιο τμήμα του πλοίου, ανατράπηκε λόγω των υπεράριθμων επιβατών της και οι άτυχοι άνθρωποι έπεσαν στην θάλασσα από ύψος 25 μέτρων. 
Άλλες λέμβοι κατέβαιναν, για να προσθαλασσωθούν, χωρίς όμως να έχουν γεμίσει. Πολλοί ήταν οι επιβάτες που μέσα στη γενική σύγχυση και αναταραχή δεν φορούσαν τα σωσίβιά τους. Στις λέμβους οι επιβάτες συνωστίζονταν. 
 Η κλίση του πλοίου είχε καταστήσει εξαιρετικά δυσχερείς τις κινήσεις των επιβατών στο κατάστρωμα, ενώ αρκετοί έσπευδαν να πηδήξουν απευθείας στη θάλασσα. Η τορπιλάκατος «Λέων» έφθασε στη θέση του ναυαγίου σε 20 λεπτά, και αφοσιώθηκε στην περισυλλογή των επιζώντων από τα παγωμένα νερά. 
Διέσωσε  472 άτομα . 
Η τορπιλάκατος Τ-36 διέσωσε 564 ναυαγούς .Το ναρκαλιευτικό M387 98 , το ναρκαλιευτικό M375 43 , το ναρκαλιευτικό M341 37 , το ατμόπλοιο «Γκέτινγκεν» 28, το αντιτορπιλικό TF19 7 , το φορτηγό «Γκότλαντ» 2 και το περιπολικό 1703 διέσωσε ένα βρέφος ενός έτους. Από την περιοχή του ναυαγίου πέρασε το καταδρομικό «Ναύαρχος Χίπερ» , που δεν έμεινε να βοηθήσει.
 
Η βύθιση του «Βίλχελμ Γκούστλοφ» αποτελεί τη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία όλων των εποχών. 
Βρίκσεται στον βυθό της Βαλτικής, 24 ναυτικά μίλια βόρεια του πολωνικού λιμανιού Λέμπα (Leba), στη θέση 55,07 μοίρες βόρεια και 17,41 μοίρες ανατολικά, και σε μικρό σχετικά βάθος, απομένει ένα κατεστραμμένο ναυάγιο, το οποίο έχει επισήμως αναγορευτεί σε χώρο ταφής και μνημείο πολέμου.
Η πρόσβαση στους δύτες απαγορεύεται από το πολωνικό κράτος, στα χωρικά ύδατα του οποίου πλέον ανήκει η περιοχή, όπου καταβυθίστηκε το σκάφος. 
Στους πολωνικούς ναυτικούς χάρτες αναφέρεται, με μάλλον αδιάκριτο τρόπο, ως «Εμπόδιο αρ. 73». 

 (Στοιχεία για το άρθρο ελήφθησαν  από την μονογραφία του Ιωάννη Κωτούλα)

Έξεστι εις τους Γκαλοπατζήδες το εξαπατείν τον χαζό τηλεθεατή



 

Το βασικό στοιχείο της παραμόρφωσης της πραγματικότητας είναι ότι δεν μας αποκαλύπτουν το ποσοστό των ανεμβολίαστων στο δείγμα τους. 
 Αποκρύπτουν ακόμα, και  το ποσοστό «συσπείρωσης», που βρίσκουν, παρόλο που η φευδο-πόλωση χτύπησε Κόκκινο.

Scripta manent

 


Ο σύντροφος Τάκης δεν έχει ανάγκη τις μηνύσεις, γα να κλείσει τα στόματα. Μιλάει το έργο του.

 Ας ανακοινώσει μόνο πόσους τόνους αλβανικό χασίσι έχει κατάσχει και πόσες εκατοντάδες κιλά Κόκκα την οποία διακινεί η αλβανική😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Ο Ιωάννης Μεταξάς πέθανε δηλητηριασμένος. Δηλητηριάστηκε από πράκτορες της SoE με το βακτήριο «κλοστρίντιουμ μποτουλίνουμ». Η εκτέλεση του Μεταξά είχε εγκριθεί από τον εστεμμένο τενεκέ .

 Ο Ιωάννης Μεταξάς πέθανε δηλητηριασμένος. Ηταν το πρώτο θύμα του δηλητηρίου της SoE. Τον δηλητηρίασαν  με την ίδια «ουσία», που σκότωσε τον Μπόρις της Βουλγαρίας και τον Χάϊντριχ στην Πράγα η οποία προκαλούσε γενική κατάρρευση του ανοσοποιητικού, και συνδεόταν με την τοξίνη «κλοστρίντιουμ μποτουλίνουμ» που προκαλεί την αλλαντίαση. 

 Οι Βρετανοί της SoE, έκαναν κατά τον Πόλεμο   εκατοντάδες μυστικά πειράματα με βακτήρια που εξακολουθούν να παραμένουν απόρρητα και αποτελούν εθνικό μυστικό την Αγγλία. 

Το βακτήριο «κλοστρίντιουμ μποτουλίνουμ» παράγει νευροτοξίνες που είναι πολύ ισχυρές. Ποσότητα μικρότερη από 1 mg είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο. 

O Ιωάννης Μεταξάς, δεν έκανε κανένα πραξικόπημα.Τη Δικτατορία την επέβαλε ο Βασιλιάς 

Ο Μεταξάς έγινε πρωθυπουργός, με την ψήφο της Βουλής.                Ο αρχηγός του κόμματος, των Ελευθεροφρόνων, στις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου 1936 είχε λάβει το 3,94% των ψήφων και εξέλεξε 7 βουλευτές. 

 Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β’ μετά το θάνατο του Δεμερτζή  στις 13 Απριλίου, του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ο Μεταξάς έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή με 241 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 4 αποχές. 

Το Κόμμα των Ελευθεροφρόνων δέκα χρόνια πριν, στις εκλογές του 1926 είχε λάβει το 15% και ήταν "Μεγάλο Κόμμα". Η αναστολή των άρθρων του συντάγματος και η δικτατορία της 4ης Αυγούστου αποφασίστηκαν από τους Άγγλους, τον Βασιλιά, και τον Παπάγο του. Εκείνοι έκαναν τη δικτατορία και όχι ο Μεταξάς. 

 Ο Μεταξάς, μόλις δέκα χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή θεμελίωσε το κοινωνικό κράτος με το ΙΚΑ, την καθιέρωση του 8ωρου, την αργία της Κυριακής, τη δεκαπενθήμερη πληρωμένη άδεια, την απαγόρευση εργασίας των ανηλίκων, ενώ διέγραψε τους τοκογλυφικούς τόκους και κατάργησε την προείσπραξη του φόρου του ελαιολάδου που είχαν επιβάλει οι ξένοι «δανειστές». Αυτός ήταν ο "φασίστας" Ιωάννης Μεταξάς, που έθεσε την Εθνική Ανεξαρτησία την Αξιοπρέπεια και το Συμφέρον του Ελληνικού Λαού πάνω από τα ξένα συμφέροντα. 

 Το 1936 η Εθνική κυβέρνηση του Μεταξάς αρνήθηκε να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας στη βελγική τράπεζα Societe Commerciale de Belgique και προσέφυγε στο Διαρκές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης. Στο υπόμνημα της η Κυβέρνηση της Ελλάδος , τόνιζε ότι προέχουν, «τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού, η προστασία της υγείας και η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας», και ότι «ανάμεσα στην πληρωμή του χρέους και στην εξασφάλιση για το Λαό κατάλληλης διοίκησης, και των προϋποθέσεων για ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, επέλεξε το δεύτερο», διότι, «καθήκον του Κράτους είναι, να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, υπερτερεί έναντι της πληρωμής των χρεών». 

Τη Δευτέρα 28η Οκτωβρίου, στις 3 το πρωί ο Μεταξάς αφού διάβασε το ιταλικό τελεσίγραφο απάντησε γαλλικά «Allors c' est la guerre» που έμεινε στην Ιστορία ως «ΟΧΙ». Στις 31 Δεκεμβρίου 1940, την 63η ημέρα του πολέμου, είπε το τρίτο ΟΧΙ, στη βοήθεια των Άγγλων και για αυτό τον δηλητηρίασαν. Έγραψε τότε στο ημερολόγιο του. 

« Οι Αγγλοι πιέζουν να φέρουν δυνάμεις. Πιέζουν δια ένα σύνταγμα αντιαεροπορικόν και ένα λόχον τανκς δια Θεσσαλονίκην. Δεν έχουν τίποτε άλλο. Αποκρούομεν δια γνωστούς λόγους, λέγουν ότι Κυβέρνησίς των επιμένει. Φρασεολογία Αρχιστρατήγου. Είσθε με την Κυβέρνησίν μας εις πλήρη αντίθεσιν γνωμών. Το επανέλαβε τρεις φορές κατά την μακράν συζήτησιν- ομαλωτάτην - κατά την οποίαν υπερίσχυσα. Διαβεβαιώ ότι δεν θα κάνωμεν ποτέ χωριστήν ειρήνην και ότι δεν παλεύομεν δια την νίκην, αλλά δια την τιμήν και μόνον. Ο Πάλερετ μου έσφιξε το χέρι . Ο Ουέιβελ με συνεχάρη. Και οι δύο συγκινημένοι. Μεσημέρι πρόγευμα εις Πάλερετ. Εχει γούστο με όλα αυτά να με ξαναβγάλουν οι εν Λονδίνω γερμανόφιλον!» .

 Οι «εν Λονδίνω» φοβούμενοι μια εκεχειρία και επάνοδο της Ελλάδας στην ουδετερότητα τον δολοφόνησαν. Απέναντι σε αυτή την αλήθεια, εκτός των γνωστών ηλιθίων αντιπαρατάσσεται όλο τα χαφιεδότσουρμο των εν Ελλάδι πρακτόρων.

 Και είναι πολλοί. 

 Η δολοφονία του Μεταξά επιβεβαιώθηκε από τη νεκροψία που έκανε με την άδεια της κυβέρνησης Τσολάκογλου, ο Γερμανός καθηγητής Χάνς Έπινιγκερ, που διαπίστωσε την παρουσία δηλητήριου βραδείας προσβολής που χρειάζεται δυο-τρεις εβδομάδες για να προκαλέσει το θάνατο και το οποίο προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού, προσβάλει τα ζωτικά όργανα και προκαλεί την εμφάνιση κηλίδων στο δέρμα των θυμάτων πριν από το θάνατο τους. 

Το πόρισμα της νεκροψίας Έπινιγκερ εξακολουθεί να παραμένει στο σκοτάδι, ενώ θα έπρεπε να περιλαμβάνεται και στα σχολικά εγχειρίδια. 

Το ίδιο δηλητήριο με αυτό που σκότωσε τον Μεταξά εντόπισαν οι τρείς γιατροί που έστειλε ο Χίτλερ στη Σόφια για να σώσουν τον βασιλιά Μπόρις . 

Το δηλητήριο μπορεί να του δόθηκε είτε την Κυριακή 5 Ιανουαρίου, είτε στις 6 Ιανουαρίου, είτε στις 7 Ιανουαρίου. Είτε κατά το πρόγευμα στην αγγλική πρεσβεία  είτε στην οικεία του γνωστού εκδότου. Πάντως την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, την 82α ημέρα του πολέμου αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την οποία ενεκρίθη η ρηματική διακοίνωση της 18ης Ιανουαρίου. Το Βράδυ της 17ης ο Μεταξάς δεν μποορύσε να γράψει τίποτα στο ημερολόγιο του.

Όπως ανέφερα τον Απρίλιο του 2011 στο κανάλι Μπλού Σκάι, το δηλητήριο μπορεί να δόθηκε στον  Ιωάννη Μεταξά  στο σπίτι του σταθμάρχη της SoE και εκδότου Δημητρίου Λαμπράκη, (πατρός του Χρήστου Λαμπράκη, του δημιουργού του Μεγάρου Μουσικής). Όπως, είπα, το δηλητήριο του δόθηκε μέσα σε πορτοκαλάδα που του προσέφερναν. 

Ορισμένοι αμφισβητούν την δολοφονία και ζητούν «αποδείξεις». Απόδειξη, αποτελεί η ιατροδικαστική έκθεση που συνέταξαν οι Γερμανοί, που μετά την κατάληψη των Αθηνών προέβησαν σε εκταφή του Μεταξά. 

Το ωραίο, με τους πράκτορες , είναι ότι το επίσημο γερμανικό έγγραφο της νεκροψίας δεν βρίσκεται στα χέρια του ελληνικού Κράτους.

 Το 1979 ο πράκτωρ «Παντελής» της SoE, που ανήκε στο δίκτυο Μπαλφουρ, ο οποίος είχε πατέρα Κύπριο και Αγγλίδα μητέρα, και ήταν γεννημένος στην Κων/λη, ομολόγησε την συμμετοχή τους στην δηλητηρίαση του Μεταξά. 

Αυτός ο «Παντελής» είχε σπουδάσει ιατρός, αλλά από το 1936 ήταν μέλος των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας, και ήρθε στην Ελλάδα το 1936 σαν παπάς. 

Το 1943-44 ήταν στην μανδάμ «αντίστασις» με το ψευδώνυμο «Τίγρις». Αυτός, το 1979 εξομολογήθηκε ο ίδιος ότι ο Μεταξάς δηλητηριάστηκε. 

Η πλαστή Νότα Πάλερετ  

Στις 8 Φεβρουαρίου 1941, μια ημέρα μετά την παράδοση της ιταλικής 10ης Στρατιάς, στην Αφρική  ο Άγγλος πρεσβευτής Πάλερετ , επισκέφτηκε τον Αλέξανδρο Κορυζή στον οποίο παρουσίασε ένα πλαστό «σημείωμα Μεταξά», το οποίο είχε συντάξει η SoE και με το οποίο ο Μεταξάς δεχόταν την άφιξη του αγγλικού Στρατού στην Ελλάδα την επομένη της εισόδου των Γερμανών στην Βουλγαρία. Η προφορική δέσμευση του Κορυζή επέτρεψε στον Τσώρτσιλ την επομένη, να διατάξει την προετοιμασία της απόβασης στην Ελλάδα. 

 Ο Κορυζής που δεν γνώριζε καμία τέτοια «δέσμευση» , ζήτησε από τον Πάλερετ να του δώσει χρόνο για να συμβουλευτεί τους «φακέλους» και κοινοποίησε αμέσως το «non paper» στον Γεώργιο με το ακόλουθο σημείωμα: 

«Επισκεφθείς με σήμερον τήν 12:30 μεσ. ο Πρεσβευτής της Αγγλίας επανήλθεν έπί συνομιλίας ήν έσχε μετ' αύτού ο άείμνηστος Μεταξάς τήν 17ην Ιανουαρίου έ.έ. έν σχέσει προς ένδεχομένην έπίθεσιν τών Γερμανών έναντίον της Ελλάδος διά της Μακεδονίας . Μοί έθεσε δε τό έρώτημα έάν ή γενομένη προς αυτόν δήλωσις, καθ' ήν ή μεταφορά άγγλικών στρατιωτικών δυνάμεων εις τήν Μακεδονίαν θά έλάμβανε χώραν όταν γερμανικά στρατεύματα διαβαίνοντα τον Δούναβιν ή τά σύνορα της Δοβρουτσάς θά είσήρχοντο εις τήν Βουλγαρίαν, παρέμενεν ισχυρά. Παρεκάλεσα τον Πρεσβευτήν της Αγγλίας όπως έπανέλθη τήν έσπέραν ίνα τω άπαντήσω, καθ' όσον τήν στιγμήν έκείνην δεν είχον ύπ' όψει όλόκληρον τον σχετικόν φάκελον».

 Αυτό που δεν γνώριζε ο Κορυζής το βρήκε η ανιψιά του Μεταξά  και παραθέτει  ολόκληρο πλαστό κείμενο που δήθεν συνέταξε ο Μεταξάς.

Ο Πράκτωρ Γεώργιος, που ήταν σύμφωνος με την δολοφονία Μεταξά, εξαπάτησε τον Κορυζή και του επιβεβαίωσε τον ψευδή ισχυρισμό των Άγγλων, και αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που ο Γεώργιος διέταξε την εκτέλεση του Κορυζή τον Απρίλιο.

 Ο Γεώργιος, επιβεβαίωσε στον Κορυζή την δήθεν «δέσμευση Μεταξά», η οποία όμως δεν υπήρχε στα χαρτιά του πρωθυπουργού αλλά μόνο στο αντίγραφο του Πάλερετ, και επειδή «δεν υπήρχε» , αυτή η δέσμευση οι Άγγλοι και ο βασιλιάς, «έβγαλαν από τη Μέση» τον Μεταξά.

 Ο Πάλερετ επέστρεψε στις 9 το βράδυ της 8ης Φεβρουαρίου στο γραφείο του πρωθυπουργού και ο Κορυζής του απάντησε σύμφωνα με τις οδηγίες του Βασιλιά ότι η (ανύπαρκτη) ρητή συμφωνία , που «έγινε τόσο πρόσφατα», παραμένει ισχυρά, και του έδωσε και μια «νότα». Κατόπιν τούτου ο Τσώρτσιλ την επομένη 9η Φεβρουαρίου, διάταξε την προετοιμασία για την αποστολή στην Ελλάδα από την Αίγυπτο, μιας «Δύναμης». 

Το βαλκανικό μέτωπο του Τσώρτσιλ είχε ανοίξει. 

Το ίδιο βράδυ, ο Κορυζής, για δική του διασφάλιση συνέταξε ένα σημείωμα προς τον βασιλιά, στο οποία περίεγραφε τα γεγονότα αλλά προσέθετε τις «γνωστές» θέσεις του «αείμνηστου Μεταξά», ότι η δύναμη που θα αποστελλόταν θα έπρεπε να είναι ισχυρή, ώστε να έχει αποτρεπτικό ρόλο και να μην είναι απλά η αιτία που θα προκαλέσει σίγουρα την εισβολή. 

Το πραγματικό “non raper” Μεταξά επιδόθηκε στον Πάλερετ στις 10.30 το πρωί της 17ης Ιανουαρίου, και το οποίο στη συνέχεια το παρουσίασε ο μεταξάς για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο της 17ης Ιανουαρίου. Το σημείωμα Μεταξά έλεγε ότι οι δυνάμεις που προσέφερε η Αγγλία ήσαν ανεπαρκείς και θα προκαλούσαν απλώς την γερμανική επέμβαση. Αυτό είναι το πραγματικό “non raper” Μεταξά. ndant impossible l'aide anglaise, pourrait être évité par la préparation sérieuse et détaillée de l'exécution des transports, qui d'ailleurs n'a pas encore eu lieu, de sorte que le Général Wavell lui-même n'est pas fixé sur le temps que demanderait le transport des forces précitées britanniques en Macédoine. Il va de soi que l'organisation de cette réserve stratégique et des moyens de transport doit être telle que l'envoi des forces en question puisse se faire à n'importe quel moment. D'ailleurs, est là le sens de la réserve stratégique. De toute façon on devrait procéder en Égypte à l'organisation d'une puissante force aérienne, sans laquelle le débarquement dans les ports de la Macédoine serait rendu extrêmement difficile, force aérienne dont le Maréchal Longmore ne dispose pas actuellement. Il est évident que ce qui précède ne saurait remédier à l'insuffisance de la force précitée qui ser«Nous sommes résolus à faire face de toute façon et au prix de n'importe quels sacrifices à l'attaque allemande si elle se réalisait, mais nous ne voulons nullement la provoquer, à moins que l'aide que la Grande Bretagne pourrait nous prêter en Macédoine ne soit suffisante à cet effet. J'ai longuement exposé au Général Wavell quelle devrait être l'étendue de cette aide. L'aide qui nous est offerte, à savoir: 48 canons de campagne et 32 canons lourds, approximativement 40 canons antiaériens, 24 canons antichars et 65 chars moyens et légers est absolument insuffisante, sans parler de l'absence totale de forces d'infanterie. En conséquence, tandis que le transport de cette force en Macédoine constituerait une provocation, entraînant la marche immédiate des Allemands et probablement des Bulgares contre nous, l'insuffisance de cette force rendra certain l'échec de notre résistance. En outre, il nous a été déclaré d'une façon catégorique, que la Yougoslavie bien que résolue aujourd'hui à se défendre contre le passage éventuel de l'armée allemande par son territoire, retirerait l'assurance précitée dans le cas d'une attaque allemande provoquée par l'envoi de troupes britanniques en Macédoine. Pour ces raisons, nous préférons la solution que nous avons indiqué au cours de nos discussions avec le Général Wavell. C'est à dire d'étudier en commun et de procéder rapidement (la Grèce) aux préparatifs nécessaires en vue du transport des troupes britanniques de façon à ne pas attirer l'attention des Allemands, ce qui d'ailleurs est possible. D'autre part le transport de cette force britannique vers la Macédoine n'aurait lieu que si les troes allemandes en traversant le Danube ou la frontière de la Dobroudja pénétraient en Bulgarie. Le danger d'une avance trop rapide, rea envoyée au®moment que nous avons indiqué. C'est pourquoi nous croyons devoir attirer tout particulièrement l'attention du Gouvernement britannique sur le fait que le problème de l'Europe sud-orientale ne saurait être envisagé par les forces dont il dispose actuellement dans le Proche Orient. Quant à nous, nous accomplirons jusqu'au bout notre devoir. Il appartient donc au Gouvernement britannique de prendre en considération nos suggestions qui sont celles d'amis dévoués et fidèles». Το σημείωμα αυτό, το κοινοποίησε στον Γεώργιο την ίδια ημέρα με το ακόλουθο σημείωμα που είναι τα τελευταίο έγγραφο του Μεταξά: 

«Σημείωμα. Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 1941 Συνηντήθην χθες, 17ην Ιανουαρίου, μετά του άγγλου Πρεσβευτού, παρισταμένου και του Στρατηγού Χέιγουντ. Κατά την συνάντησίν ταύτην εγένετο λόγος παρά του άγγλου Πρεσβευτού περί τής βοηθείας της μνημονευομένης έν τω συνημμένω σημειώματι, ήτις θά ήδύνατο να σταλή ημίν έκ μέρους της Αγγλίας, καί της ανάγκης όπως δεχθώμεν τήν μεταφοράν τής βοηθείας ταύτης αμέσως, πράγμα όπερ ειχε συζητηθή καί έν τω συμβουλίω έν ώ παρίστατο ο Στρατηγός Γουέηβελ καί απεκρούσθη παρ' ήμών. Κατ' άντίθεσιν προς τον Στρατηγόν Χέιγουντ ο άγγλος Πρεσβευτής εφαίνετο χθες συμφωνών απολύτως μετ' εμού, ενώ ο ΣτρατηγόςΧέιγουντ δέν είχε να μοί αντιτάξει επιχειρήματα. Έν τέλει συνεφωνήσαμεν μετά του κ. Πάλαιρετ όπως καταρτίσω το συνημμένον σημείωμα καί επιδώσω αυτώ τούτο, ίνα τό διαβιβάσει τηλεγραφικώς αμέσως εις Λονδίνον, πράγμα οπερ εγένετο σήμερον την 10:30 της πρωίας» Προηγουμένως, στις 15 Ιανουαρίο, ο Μεταξάς υπέβαλε στην Βασιλιά το ακόλουθο σημείωμα για την εκτίμηση του για την Γερμανική Απειλή και την Αγγλική «βοήθεια». «Σημείωμα Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 1941 Τo ότι ή εν Ρουμανία συγκέντρωσις γερμανικού στρατού εις μέγαν αριθμόν μεραρχιών δύναται να αποτελέση κίνδυνον δια την Ελλάδα ανεγνωρίσαμεν πρώτοι ημείς και ειδοποιήσαμε περί τούτου την αγγλικήν Κυβέρνησιν. Κατά πόσον ο κίνδυνος ούτος ή θα πραγματοποιηθεί ή θα αποτραπεί ή κατά πόσον είναι οριστικός και επικείμενος δεν έχομεν θετικάς πληροφορίας. Όπως ανεπτύξαμεν εις τον Στρατηγόν Ούέιβελλ, δύνανται να αποτρέψωσιν αυτόν δύο γεγονότα 1. Η στάσις τών βαλκανικών κρατών και της Ρωσίας         2. Η αντιμετώπισίς του δια επαρκών προς τούτο άγγλοελληνικών δυνάμεων. Όσον αφορά στήν στάσιν των βαλκανικών κρατών: Έχομεν εμπιστοσύνην εις την Τουρκίαν, αλλά δεν γνωρίζομεν ακόμη ποιαν απάντησιν έδωσεν εις τα έν Άγκύρα τεθέντα σαφή αγγλικά έρωτήματα. Η Βουλγαρία φρονούμεν ότι δεν θά αντιστή ενόπλως εις τήν διάβασιν των γερμανικών στρατευμάτων ενδεχομένως δύναται να συμπράξη και μετ' αυτών. Ή Γιουγκοσλαβία γνωρίζομεν θετικώς ότι θά αντιστή ένόπλως εις διάβασιν γερμανικού στρατού διά του εδάφους της έναντίον μας, εάν ή Γερμανία επιχειρήση ταύτην απροκλήτως. Δεν πιστεύει ότι προς τό παρόν υπάρχει κίνδυνος καθόδου γερμανικών στρατευμάτων έκ Ρουμανίας διά Γιουγκοσλαβίας ή Βουλγαρίας. Άφ' ετέρου, έχει λόγους νά πιστεύει άπολύτως ότι ή μεταφορά αγγλικών στρατευμάτων εις Μακεδονίαν θά προκαλέση πάραυτα την Γερμανίαν εις άμεσον επίθεσιν και εις τοιαύτην περίπτωσιν δεν υπόσχεται τίποτε διά την στάσιν της Γιουγκοσλαβίας ούτε και ότι θα αντιστή εις ενδεχομένην διάβασιν γερμανικού στρατού διά του έδάφους της κατά της Ελλάδος. Τί θά πράξη ή Ρωσία, αγνοούμεν. Έκ πάντων τούτων και εξ άλλων πληροφοριών έπεται, καθ' ημάς, ότι, ένώ εισέτι ουδεμία υπάρχει βεβαιότης ότι τά γερμανικά στρατεύματα θα διαβώσι τον Δούναβιν και θά προχωρήσωσι κατά τής Ελλάδος, υπάρχει η απόλυτος βεβαιότης ότι θα πράξωσι τούτο εύθύς ώς άγγλικά στρατεύματα αρχίσωσι μεταφερόμενα εις Μακεδονίαν. Παρ' όλα ταύτα, ημείς θα επροτιμώμεν την δευτέραν λύσιν, της διά κοινών ελληνοαγγλικών δυνάμεων αντιμετώπισιν του γερμανικού κινδύνου. Αλλά, όπως ανεπτύξαμεν διά μακρών εις τον Στρατηγόν Ούέιβελ, του ελληνικού στρατού αντιμετωπίζοντος έν Αλβανία υπερτέρας ίταλικάς δυνάμεις, δεν απομένουσιν εις Μακεδονίαν καί Θράκην παρά τρεις μεραρχίαι, ασθενεστάτη δύναμις διά τόσον μεγάλην έκτασιν. Εις τον Στρατηγόν Ούέιβελ ανεπτύξαμεν ποίας δυνάμεις εις τοιαύτην περίπτωσιν θά έπρεπε νά αποστείλη ή Αγγλία εις τό Μακεδονικόν μέτωπον. Ό Στρατηγός όμως μας απήντησεν ότι τούτο τού ήτο παντελώς αδύνατον έξ ελλείψεως τοιούτων δυνάμεων. Η αγγλική βοήθεια θα περιορισθεί εις 2 συντάγματα πεδινού πυροβολικού: (48 πυροβόλα). 2 συντάγματα βαρέως πυροβολικού: (32 πυροβόλα). 1 σύνταγμα μέσων αρμάτων : (50 άρματα).1 σύνταγμα μικτόν αντιαεροπορικών και άντιαρματικών: (16 αντιαεροπορικά και 24 αντιαρματικά). 1 τάγμα ελαφρών αρμάτων: (15 άρματα) 1 σύνταγμα αντιαεροπορικών πυροβόλων: ( 8-16 βαρέα πυροβόλα και 12 ελαφρά). ¨Οσον άφορα αεροπορία κατά τον Λόγκμορ , εκτός των 3 στολίσκων οίτινες πρόκειται νά έλθουν διά την αντιμετώπισιν των ιταλικών δυνάμεων, δεν δύναται να μας γνωρίσει πότε και τί διαθεσιμότητος θά είχε επί πλέον «διότι τούτο εξαρτάται εκ των εν Λιβύη επιχειρήσεων και εκ των έξ Αγγλίας αφίξεων». 

Επομένως, είναι σαφές ότι η απόφαση για την εκτέλεση του Μεταξά είχε ληφθεί από τον Τσώρτσιλ και απέμενε η υλοποίηση της, αφού έτυχε της εγκρίσεως του  Γεωργίου ΒΟΥ.

Το «δηλητήριο» της SOE που συνδεόταν με την τοξίνη «κλοστρίντιουμ μποτουλίνουμ» που προκαλεί γενική κατάρρευση του ανοσοποιητικού, βρισκόταν ήδη στην Αθήνα και απέμενε η απόφαση για την χορήγηση.

Το δηλητήριο χορηγήθηκε στον Μεταξά μαζί με την Θεία Κοινωνία την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 1941. Ηταν η 77η Ημέρα του Πολέμου.


Ξαφνικίτιδα στο Ναύπλιο: Πέθανε από ανακοπή καρδιάς μέσα στο γήπεδο 46χρονος ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής που ήταν πλήρως ασφαλής για να πάρει τη ζωή του πίσω


 

Ο  46χρονος ήταν επαγγελματίας στον χώρο των τουριστικών ειδών με κατάστημα στο παλιό Ναύπλιο. Κατέρρευσε  το απόγευμα της Κυριακής στο γήπεδο του Δρεπάνου, κατά την διάρκεια του αγώνα Προίτος - Εθνικός Τολού. Ηταν ποδοσφαιριστής του Προίτου.

Στη Γευγελή πέθανε ξαφνικά 67χρονος που ήταν και αυτός πλήρως ασφαλής και είχε άρει πίσω την ζωή του.

Ο ΚΟΒΙΝΤ19 στα Δυτικά Βαλκάνια, και τη Βουλγαρία



Στη Σερβία,  τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκε o θάνατος 9 ασθενών μετά από επίθεση του στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ19. ‎Από την έναρξη της επιδημίας, έχουν αποβιώσει 17.695 ασθενείς ως αποτέλεσμα της λοίμωξης . ‎Η θνησιμότητα  διαμορφώνεται σε 0,716 % .Από το σύνολο των 4.425 τεστ που έγιναν , επιβεβαιώθηκαν  396  νέα κρούσματα . H θετικότητα των τεστ της Κυριακής   ήταν 8,95%. Στα νοσοκομεία ΚΟΒΙΝΤ νοσηλεύονται  σήμερα το πρωί 268 ασθενείς  εκ των οποίων οι 10 είναι  διασωληνωμένοι.

Στο Μαυροβούνιο , χθες δεν  αναφέρθηκε  νέος  θάνατος ασθενούς, λόγω  του ΚΟΒΙΝΤ. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων παρέμεινε σε 2.794. Από τα 496 τεστ που έγιναν, εντοπίστηκαν  41 νέα κρούσματα. 17 εντοπίστηκαν  στην Ποντγκορίτσα και 9 στο Τίβατ. Τα υπόλοιπα σε 10 διαφορετικούς Δήμους. Θετικότητα 8,27% . Αποθεραπεύθηκαν και άλλοι 63 ασθενείς.   Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν και σήμερα είναι 329.

Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, στις περιοχές υπό τον υγειονομικό έλεγχο της Πρίστινα, μετά από πολλές εβδομάδες ανακοινώθηκε   θάνατος ασθενούς, που πέραν πάσης αμφιβολίας  ήταν αποτέλεσμα της  λοίμωξης από τον στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ19 . Τα θύματα στο Κόσσοβο αυξήθηκαν σε 3.203. Τις τελευταίες 24 ώρες ζήτησαν να κάνουν τεστ 69  άτομα και βρέθηκαν 3 άτομα θετικά. Θετικότητα 4,34%. Στις κλινικές ΚΟΒΙΝΤ  νοσηλεύονται 6 ασθενείς. (-2) Οι διασωληνωμένοι παραμένουν 2.  Τα ενεργά  κρούσματα είναι μειώθηκαν σε 61..

Στη Βουλγαρία, χθες   έγιναν  61 PCR  τεστ και 667 ράπιντ, από τα οποία  μόνον 20 απέβησαν θετικά. Τα 7 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Σόφια και τα περίχωρα της . Η Θετικότητα των τεστ της Κυριακής    ήταν   2,74%  . Από τα νέα κρούσματα, κανένα δεν  χρειάστηκε εισαγωγή   σε νοσοκομείο.  Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που ενοσηλεύοντο σήμερα το πρωί ήσαν 267 . Στις ΜΕΘ σήμερα το πρωί  βρίσκονται 37 ασθενείς.. Τα ενεργά κρούσματα σήμερα  είναι 2849 . Τις τελευταίες 24 ώρες αποθεραπεύθηκαν 6 ασθενείς και δεν πέθανε κανείς.Ο αριθμός των θυμάτων από την αρχή της Πανδημίας είναι  38.174. Χθες εμβολιάστηκε με την ενισχυτική δόση 1 άτομο.

Στη Shqipëria ,Σκιπερία, (aka Αλβανία), στην Κλινική Λοιμωδών στα Τίρανα νοσηλεύονται τρείς ασθενείς. Τα ενεργά κρούσματα είναι σήμερα το πρωί  123. Τα 99 από αυτά βρίσκονται στα Τίρανα . Το προηγούμενο  24ωρο καταγράφηκαν 4 νέα κρούσματα  μεταξύ των 201 που προσήλθαν για να εξεταστούν. Η θετικότητα των τεστ  της  Κυριακής  ήταν 1,99%.  Ούτε χθες   αναφέρθηκε  νέος  θάνατος από τα πυρά του  στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ19. Τα θύματα παραμένουν στα 3.596. Oι Αναρρώσεις νίκησαν τις Λοιμώξεις με  σκορ   9-4