2/2/11

Δεν ήταν αναπόφευκτη η οικονομική κρίση, αποφάνθηκε επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ

Ευθύνες σε τραπεζίτες, ρυθμιστικές αρχές και την κυβέρνηση των ΗΠΑ επέρριψε η επιτροπή FCIC του Κογκρέσου.

«Αποφευκτέα» χαρακτήρισε στο πόρισμά της την οικονομική κρίση η αρμόδια επιτροπή FCIC του Κογκρέσου, που επέρριψε ευθύνες σε τραπεζίτες, ρυθμιστικές αρχές και την ίδια την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μόνο τα έξι Δημοκρατικά μέλη της 10μελούς επιτροπής ενέκριναν το πόρισμα. «Η κρίση υπήρξε αποτέλεσμα ανθρώπινων πρωτοβουλιών και ανθρώπινης απραξίας. Οι επικεφαλής οικονομικών οίκων και πολιτικοί άνδρες αγνόησαν τα προειδοποιητικά σημάδια και απέφυγαν να αναρωτηθούν, να κατανοήσουν και να λάβουν μέτρα για τους εμφανιζόμενους κινδύνους. Η ολιγωρία τους υπήρξε μεγάλη. Δεν πρόκειται για στιγμιαίο σφάλμα», αναφέρει το πόρισμα της επιτροπής.

Στον επίλογο, το κείμενο καταγράφει συνοπτικά τα αίτια της κρίσης:

- Αποτυχία των ρυθμιστικών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής Τράπεζας (Fed), που δεν πέτυχε ανάσχεση του κύματος τοξικών στεγαστικών δανείων.

- Κατάρρευση των αρχών χρηστής διοίκησης επιχειρήσεων και ριψοκίνδυνες επιλογές στελεχών.

- Δυσβάστακτος όγκος οικιακών χρεών.

- Αδυναμία κατανόησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος από νομοθέτες.

- Μεγάλες παραβιάσεις δεοντολογίας και διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα.

Από τους μύδρους της επιτροπής δεν ξεφεύγουν ούτε ανώτατα στελέχη των κυβερνήσεων Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα.

- Ο πρώην διοικητής της Fed Αλαν Γκρίνσπαν κατηγορείται ότι προώθησε την οικονομική απορρύθμιση, στερώντας σημαντικά αναχώματα ασφάλειας από το σύστημα.

- Η Fed της πολιτείας της Νέας Υόρκης, που διοικείτο την εποχή εκείνη από το σημερινό υπουργό Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ, μπορούσε να έχει τιθασεύσει τις υπερβολές της Citigroup.

Το πόρισμα της επιτροπής προέκυψε ύστερα από εξέταση 700 μαρτύρων, ενώ οι εργασίες της ξεκίνησαν το Μάιο του 2009.






Οι έξι Δημοκρατικοί της επιτροπής, μεταξύ τους και ο πρόεδρός της ο Ελληνοαμερικανός Φιλ Αγγελίδης, έδωσαν έμφασή στην έκθεσή τους στην πλεονεξία και την ισχύ της Wall Street, στην έλλειψη αποτελεσματικών ρυθμιστικών αρχών και στο «σκιώδες τραπεζικό σύστημα». Τα πυρά τους θα συγκεντρώσαν επίσης οι Δημοκρατικοί εναντίον των αγορών παραγώγων και στη νομοθεσία που ενισχύει τις αγορές αυτές.

Το μέλος της επιτροπής, ο Ρεπουμπλικάνος Πίτερ Ουόλινσον, στη δική του έκθεση, αποδίδει την κρίση στην οικιστική πολιτική της «υδροκέφαλης» κυβέρνησης στην Ουλάσιγκτον.

Οι άλλοι Ρεπουμπλικάνοι, μέλη και αυτοί της επιτροπής, στο πόρισμα τους υποβαθμισαν τις ευθύνες των τραπεζών για την κρίση, αποδίδοντάς την σε συνδυασμό παγκόσμιων φαινομένων και συγκυριών.

Παρά τη διχογνωμία των μελών της επιτροπής, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσιοποίηση των καταθέσεων μαρτύρων σε αυτήν, όπως του διευθύνοντος συμβούλου της Goldman Sachs Λόιντ Μπλάνκφαϊν και του ομολόγου του στην JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον.


www.kathimerini.gr με στοιχεία από BBC

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Lafazan Lafazan Lafazan!!!!!

Lafazan-ης.

http://jewishdata.blogspot.com/2008_12_01_archive.html

102 χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία. Στις 18 Απριλίου 1922 συνήλθε και πάλι η Εθνοσυνέλευση και συζήτησε το «Εθνικό Θέμα»

Ένα εντελώς λάθος σχόλιο "εγκύρων" "Αθηναϊκών  Κύκλων" από το "ΕΜΠΡΟΣ" που "εξέφραζε" τον  μεταρρυθμ...