29/1/16

Περί του Μεταξά και της δικτατορίας

Διαβάζω τους διαφόρους κατ’ επάγγελμα ρουφιάνους που επαναλαμβάνουν το «δικτάτορας». Ο Μεταξάς υπήρξε κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός. Τη δικτατορία την έκαναν τα ανάκτορα μετά από συμβουλή των Άγγλων και την υποστήριξε ο πραξικοπηματίας Παπάγος που είχε κάνει και το πραξικόπημα της 10ης Οκτωβρίου 1935 με τον Κονδύλη.

  Το 1936 ο Γεώργιος δεν «συνέπραξε» στη δικτατορία Μεταξά, αλλά επέβαλε τη δικτατορία επειδή το κόμμα των Φιλελευθέρων μετεκλογικά «έκανε παιχνίδι με τους κομμουνιστές, (Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα), που είχαν αναλάβει την πολιτική πρωτοβουλία. 
 Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 1936 που έγιναν με απλή αναλογική και ευρεία περιφέρεια, το Βενιζελικό Κόμμα Φιλελευθέρων του Θεμιστοκλή Σοφούλη έλαβε 37,26% και εξέλεξε 126 βουλευτές. Το Λαϊκό Κόμμα του Παναγή Τσαλδάρη έλαβε 22,10% και έβγαλε 73 βουλευτές. Η δεξιά Γενική Λαϊκή Ριζοσπαστική Ένωσις των Γεώργιου Κονδύλη , Ιωάννη Ράλλη, (Κόμμα Ανεξάρτητων Λαϊκού Κόμματος), και Ιωάννη Θεοτόκη, (Εθνικό Λαϊκό Κόμμα) πήρε 19,89% και έβγαλε 63 βουλευτές. Το Παλλαϊκό Μέτωπο (ΚΚΕ) πήρε 5,76% και έβγαλε 15 έδρες, ο Δημοκρατικός Συνασπισμός, των Καφαντάρη ,Παπανδρέου , Παπαναστασίου 4,21% και 7 έδρες, το Κόμμα Ελευθεροφρόνων του Ιωάννη Μεταξά 3,94% και 7 έδρες, το Μεταρρυθμιστικό Εθνικό Κόμμα του Σωτήρη Γκοτζαμάνη 1,40 % και 4 έδρες , ο βενιζελικός πρώην πρόεδρος στρατοδικείου Αθηνών, Νικόλαος Κουσουρελάκης που κατέβηκε στην Κρήτη 1,08% και 3 έδρες , το Αγροτικό Κόμμα του Ιωάννη Σοφιανόπουλου 1 έδρα ενώ ένας βουλευτής ήταν ανεξάρτητος. Εκτός βουλής είχαν μείνει ο Αλέξανδρος Μυλωνάς και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Επομένως τα βενιζελικά κόμματα (Λαϊκό,Δημοκρατικός Συνασπισμός, Κουσουρελάκης,Σοφιανόπουλος ) είχαν 137 βουλευτές, τα αντιβενιζελικά (Λαϊκό Κόμμα, Γενική Λαϊκή Ριζοσπαστική Ένωσις, Μεταξάς, Γκοτζμάνης), 147, οι Κομμουνιστές ήσαν 15 και ένας ο ανεξάρτητος.
Οι δύο αστικές παρατάξεις προσέγγισαν μυστικά το Παλλαϊκό Μέτωπο για να στηρίξει μια κυβέρνηση που θα σχημάτιζαν είτε με ψήφο εμπιστοσύνης είτε με ψήφο ανοχής. Οι διαπραγματεύσεις τελεσφόρησαν μεταξύ του κόμματος των Φιλελευθέρων και του Παλλαϊκού Μετώπου και έτσι υπογράφηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1936 το μυστικό συμφωνητικό που ονομάστηκε "Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα".
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Παλλαϊκού Μετώπου, αναλάμβανε την υποχρέωση να υποστηρίξει τον υποψήφιο του κόμματος των Φιλελευθέρων για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, και να δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση, των Φιλελευθέρων. Το κόμμα των Φιλελευθέρων αναλάμβανε την υποχρέωση να προβεί στην «κατάργηση του Νόμου 4229 (περί ιδιωνύμου αδικήματος) και πασών των τροποποιήσεων αυτού, ως και των επιτροπών ασφαλείας.
Την παροχή αμνηστίας εις πάντας τους πολιτικούς καταδίκους, εξορίστους, καταδικασμένους κλπ. Την καθιέρωσιν ως μόνιμου εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. Την ελάττωση εντός διμήνου της τιμής του άρτου κατά δύο τουλάχιστον δραχμάς, την κατάργησιν της προσωποκρατήσεως διά χρέη προς το δημόσιον διά ποσόν μέχρι 3.000 δραχμών και εφαρμογή πενταετούς χρεοστάσιου, άνευ όρων, διά χρέη των αγροτών προς ιδιώτας και τράπεζας και την εφαρμογή των κοινωνικών ασφαλίσεων».

Κατά την θυελλώδη συνεδρίαση για την εκλογή προέδρου της Βουλής στις 6 Μαρτίου 1936, το ΚΚΕ στήριξε την υποψηφιότητα του Θεμιστοκλή Σοφούλη.
Στη συνέχεια το ΚΚΕ για να εκβιάσει τον Σοφούλη δημοσίευσε το σύμφωνο, οπότε ο αρχιπραξικοπηματίας Παπάγος  ως αρχηγός του ΓΕΣ, και ως εκπρόσωπος των τριών επιτελείων να «ενημερώσει το βασιλιά Γεώργιο Β΄ ότι ο στρατός δεν ήταν διατεθειμένος να ανεχθεί κυβέρνηση Φιλελευθέρων που θα στηριζόταν σε ψήφους ή σε ανοχή των κομμουνιστών».
Στις 13 Απριλίου 1936 πέθανε αιφνιδίως από ανακοπή καρδιάς ο εντολοδόχος οικουμενικός πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Δεμερτζής και ο Γεώργιος Β΄ ανέθεσε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιωάννη Μεταξά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, τον οποίο ψήφισαν και οι Φιλελευθεροι υπό την απειλή όμως του περιστρόφου του Παπάγου.
Στις 26 Απριλίου και 3 Μαΐου 1936, σοσιαλιστές και κομμουνιστές κέρδισαν τις εκλογές στη Γαλλία και 6 μέρες μετά, στις 9 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη ξεσηκώθηκαν οι καπνεργάτες, οι πρόσφυγες και οι φτωχοί.
 Η αστυνομία και ο στρατός, για να καταστείλουν τις ταραχές έριξαν στο ψαχνό και σκότωσαν 11 άτομα. Κατόπιν τούτου ἡ δικτατορία του βασιλιά και του Παπάγου ήταν αναπόφευκτη.
  Ο Βασιλιάς κατήργησε το Σύνταγμα του 1911, αλλά κράτησε τον Μεταξά.
Όταν ο Μεταξάς πέθανε ,η διδακτορία του Βασιλιά συνεχίστηκε , και μετά τη δολοφονία του Κορυζή από τον Διάκο ο Γεώργιος Κυβερνούσε μόνος του. Μετά πήρε τον Τσουδερό του και διέφυγε αεροπορικά στην Κρήτη και από εκεί στην Αίγυπτο. Ο Γεώργιος υπό την πίεση των Άγγλων ανακάλεσε τα διατάγματα του το 1942.

Τη θεωρία για «δικτατορία Μεταξά» την ανέπτυξαν ο Γεώργιος και ο Τσουδερός Που σε αναφορά του στον Ηντεν έγραφε:

-with Metaxas’s death his dictatorship had come to an end.
-“August 4, 1936, is legally invalid and politically non-existent.
-The Tsouderos government “are neither exercising dictatorial authority nor continuing the policy of August 4.
- The fact that we are carrying on the Government without a parliament is due to the necessity imposed by the enemy occupation of our country;
-the 1911 Constitution is for the time being still the country’s best charter; - after the war a free democratic constitution under the King will be established ... subject to popular approval;
- the Government under my presidency are ready soon after the conclusion of peace to hand over the administration to a new Government acceptable to public opinion.

Ο στρατός λοιπόν βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Βασιλιά των Άγγλων και του Παπάγου, και όχι του Μεταξά, και τα σχέδια για τη γραμμή «Μαζινώ» ήταν του Παπάγου και των «αργυρώνητων των Αθηνών».

Σπύρος Χατζάρας

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στίχοι: Γιώργος Θίσβιος
Μουσική: Θεόφραστος Σακελλαρίδης Βάζει ο Τσίπρας τη στολή του
και τη σκούφια την ψηλή του,
μ' όλα τα φτερά,
και μια νύχτα με φεγγάρι
την Ελλάδα πάει να πάρει,
βρε, το φουκαρά!

Ωωωωωωωωωωωωωχ.

Τον τσολιά μας τον λεβέντη
βρίσκει στα βουνά
και ταράζει τον αφέντη
τον μασόνογιαχωβά.

Αχ, Στουρνάρα, θα τρελαθώ Στουρνάρα,
με τους τσολιάδες ποιος μου είπε να τα βάνω.

Αααααααααααααχ.

Ξεκινάει την άλλη μέρα,
μα και πάλι ακούει "Αέρα"
από τον τσολιά,
δρόμο παίρνει και δρομάκι
και πηδάει το ποταμάκι,
ξέρει τη δουλειά.

Ωωωωωωωωωωωωωχ.

Τρώει τις σφαίρες σαν χαλάζι από τον τσολιά,
κι όλο υπουργούς αλλάζει για να βρει δουλειά.

Αχ, Πάνο, θα τρελαθώ Πάνο,
και στείλε γρήγορα τα μαύρα μου να βάνω.

Αααααααααααααχ.

Στέλνει ο νέος Ναπολέων
μεραρχίες λαθροπειναλέων
στο βουνό ψηλά,
για να βρουν τον διάβολό τους
κι ο στρατός μας αιχμαλώτους
τσούρμο κουβαλά.

Ωωωωωωωωωωωωωχ.

Και οι Κένταυροι οι καημένοι,
βρε τι τρομερό,
νηστικοί, ξελιγωμένοι
πέφτουν στο νερό.

Αχ! Ροτσιλντ, να μη σε δω Ροτσιλντ,
γιατί σε κάρβουνα αναμμένα έχω κάτσει.

Αααααααααααααχ.

Τρέχουν σαν τρελοί στους βράχους
κι από μας και τους συμμάχους
τρώνε τη κλωτσιά,
και χωρίς πολλές κουβέντες
μπήκαν Έλληνες λεβέντες
μεσα στη βουλη.

Ωωωωωωωωωωωωωχ.

Μέσα στου Μαξίμου εμπήκε το χακί
και σημαία κυματίζει τώρα Ελληνική,
Αχ! Πάνο, θα σκοτωθώ Πάνο,
γιατί σε λίγο και τα εδρανα τα χάνω.

Και 'πάθαν οι καημένοι
μεγάλη συμφορά,
κι ο Ροτσιλντ περιμένει
κι εκείνος τη σειρά.

Αααααααααααααχ.

Ανώνυμος είπε...

http://www.istorikathemata.com/2009/12/blog-post_28.html?m=1

Ανώνυμος είπε...

http://www.istorikathemata.com/2010/10/29-1931.html?m=1

Ανώνυμος είπε...

http://www.istorikathemata.com/2010/10/29-1931.html?m=1

Ό οβριός Βενιζέλος ώς αντισημίτης;

Εδώ γελάμε...

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ

Η παραπάνω ανάρτηση είναι ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ και ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΗΜΑ που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη.
Καλό είναι να μαθαίνουμε και την άλλη πλευρά...έξω από τις Εβραϊκές πηγές.
Οι Εβραίοι έχουν ένα θεματάκι με την αλήθεια και με το δίκαιο που γίνεται αισθητό εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ΠΡΙΝ από τον Β' ΠΠ.
Τις μέρες που πέθανε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος στην Αθήνα ... οι Ισραηλινοί σκότωσαν στη Γάζα πάνω από 250 μωρά με βομβαρδισμούς. Ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ 15 μέρες μετά τον θάνατο ΕΝΟΣ Αλέξη. Κι όμως φρόντισαν να ΜΗΝ μάθουμε τίποτα, να ΜΗΝ γίνει ποτέ πρωτοσέλιδο.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=2172857

Οι Εβραίοι ... δεν εξελληνίστηκαν βίαια...διότι ήταν ΠΑΝΤΑ μία πανίσχυρη κοινότητα, αφού ήλεγχε το χρήμα και τον χρυσό. Και είναι ΒΛΑΚΩΔΕΣ ... να μιλάει κανείς για βίαιο εξελληνισμό μίας καθαρά ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ και χρηματοπιστωτικής κοινότητας. ΠΩΣ θα πουλούσαν οι έμποροι τα εμπορεύματά τους σε μία Θεσσαλονίκη γεμάτη πρόσφυγες από το 1922 και μετά αν ΔΕΝ ήξεραν άψογα Ελληνικά;
Κι ενώ θα βρείτε πολλούς Έλληνες που διατηρούν ακόμα το αξάν των προπαππούδων τους από το χωριό, δεν θα βρείτε Εβραίους με αξάν ούτε πριν το Β' ΠΠ. Αυτό και για λόγους αυτοπροστασίας από τους φανατικούς αντισημίτες αλλά κυρίως για χρηστικούς και οικονομικούς λόγους.
Τέλος...οι Εβραίοι όπως και οι Έλληνες επιθυμούν να μορφώνονται και στην Θεσσαλονίκη μετά το 1912 ... ΜΟΝΟ Ελληνικά μπορούσαν να μορφωθούν και φυσικά παρέα με τους Έλληνες.

Τα περί φτωχών Εβραίων ... ας τα πούνε σε κάποιους που ΔΕΝ δεν μένουν Θεσσαλονίκη. ΟΛΕΣ οι βίλες στη Θεσσαλονίκη και τα καλύτερα οικόπεδα ήταν κατοικίες Εβραίων.
Όλα τα καταστήματα του παλαιού κέντρου επίσης ήταν δικά τους καταστήματα.
Σήμερα οι περισσότεροι κάνουν τις δουλειές τους πίσω από γενικόλογα ονόματα εταιριών κρύβοντας όσο μπορούν το Εβραικό τους επίθετο καθώς οι Έλληνες είναι αντισημίτες, όχι λόγω δικού τους φασισμού, αλλά λόγω του φασισμού των Εβραίων στην Παλαιστίνη.
ΠΑΓΙΑ τακτική των Εβραίων είναι η συσπείρωση και η ενδυνάμωση των δικών τους επιχειρήσεων. Οι Θεσσαλονικείς ξέρουν καλά την τεχνική των Εβραίων να βγάζουν από την πιάτσα επιχειρηματίες για να μονοπωλούν και να έχουν υπερκέρδη λόγω των μονοπωλίων.

Τέλος η οργάνωση ΕΕΕ διαλύθηκε το 1944 μετά από μία δολοφονία που πέτυχαν κομμουνιστές και ως γνωστό ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ στην Ελλάδα ιδρύθηκε κατ' εξοχήν από "βίαια" εξελληνισμένους Εβραίους το 1918 και σε ΑΨΟΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ...

Τα ιδρυτικά τους μανιφέστα ... εδώ http://www.knossopolis.gr/2010-09-08-21-43-18/201-2010-10-04-19-13-42.html

και για το τι ελέγχουν σήμερα οι Εβραίοι από όσα ακούμε και βλέπουμε ... το καταγράφουν οι ίδιοι σε άρθρο των Los Angeles Times
http://articles.latimes.com/2008/dec/19/opinion/oe-stein19

Και δείτε τι παθαίνει κανείς ... εάν τολμήσει ακόμα και να αστειευτεί για τους Εβραίους...
http://macedonia-greece.blogspot.com/2010/10/cnn.html

Τέλος ψάξτε την καταγωγή των κερδοσκόπων που στοιχημάτισαν και ΕΠΙΔΙΩΞΑΝ με κάθε τρόπο την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ και μετά να ξαναμιλήσουμε...
4 στους 5 ήταν Εβραίοι όπως και ο Στρος-Καν (Strauss-Kahn)
http://macedonia-greece.blogspot.com/2010/02/blog-post_28.html

Η Θεσσαλονίκη λόγω των Εβραίων ήταν όντως μία πλούσια πόλη εξαιτίας του πλούτου των Εβραίων.
Φτωχούς Εβραίους δεν είχε εντοπίσει ΟΥΤΕ ο παππούς μου στη Θεσσαλονίκη του 1940.
Κι αυτός είναι ο λόγος που σήμερα στην πόλη που ζουν μερικές χιλιάδες Εβραίων ... δεν μπορεί να εντοπίσει κανείς έστω και έναν ΥΠΑΛΛΗΛΟ Εβραίο!
Πόσο μάλλον έναν σκουπιδιάρη, έναν υδραυλικό , έναν ηλεκτρολόγο.
Όλοι οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης είναι ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ και όποιος μου εντοπίσει έναν ΦΤΩΧΟ ή δηλωμένο ΑΝΕΡΓΟ Εβραίο... θα του κάτσω!
Ωραία ... τα σοβαροφανή κείμενα που σκόπιμα αποκρύπτουν τις πιο σημαντικές πληροφορίες αφήνοντας μόνο όσες βολεύουν αλλά ας δούμε ΓΥΡΩ μας τι συμβαίνει και όχι τι μας ΛΕΝΕ ότι συμβαίνει.