20/12/16

Η σύλληψη του Κομισάριου Καλαμάτας-Μελιγαλά Μπελογιάννη

Στις 20 Δεκέμβριου του 1950, συνελήφθη στα Εξάρχεια, σε ένα σπιτάκι ιδιοκτησίας του Τάκη Καλοφωλιά, (του κατοπινού εκδότη της οικονομικής εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ),  στην οδό Πλαπούτα,, ο Νίκος Μπελογιάννης.
(Η Πλαπούτα πηγαίνει από την Καλλιδρομίου στην Αλεξάνδρας).

Το σπίτι του Καλοφωλιά, τότε φοιτητή και συνδέσμου  του κόμματος ήταν Γιάφκα του κομματικού μηχανισμού.
Η ασφάλεια είχε την «πληροφορία» ότι εκεί κρύβονται παράνομοι κομμουνιστές και παρακολουθούσε το σπίτι.
Ο ίδιος ο Μπελογιάννης σε ιδιόχειρο σημείωμα του από τη φυλακή έγραψε για τη σύλληψή του: «Σε σπίτι όπου είχα ραντεβού είχε πάει η Ασφάλεια. Η κοπέλα του σπιτιού κατάφερε να βρίσκεται έξω από την πόρτα την ώρα που θα πήγαινα, μου έκανε νόημα από μακριά κι έτσι γλίτωσα. Έφυγα, πήρα ένα ταξί, κατέβαινα τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Καθώς πλησιάζαμε στο σπίτι του Καλοφωλιά, σκέφτηκα να στείλω τον Καλοφωλιά. Όταν φτάναμε στην Πλαπούτα, σαν τον διάβολο άφησα το ταξί και πήγα στο σπίτι του. Βρέθηκα μπροστά στην Ασφάλεια».
Η Ελλη-Παππά αργότερα εξήγησε   ότι «αυτό ήταν το τυχαίο». « Ο Νίκος δεν είχε ραντεβού με  τον Καλοφωλιά.    
Η προσπάθεια του Μπελογιάννη να ξεφύγει με την ψεύτικη ταυτότητα δεν απέδωσε , οδηγήθηκε στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, όπου ταλαιπωρήθηκε αρκετά εξαιτίας της άρνησής του να αποκαλύψει την ταυτότητά του.
Την επομένη ,έπιασαν στο ίδιο σπίτι της οδού Πλαπούτα την σύνδεσμό του Μπελογιάννη και μέλος της ΚΟΑ, Έλλη Ιωαννίδου Παππά , (την αδερφή της Διδώς Σωτηρίου).
Ορισμένοι αριστεροί με πρώτο τον Πλουμπίδη απέδωσαν στον Τάκη Καλοφωλιά, την ευθύνη για τις συλλήψεις, αλλά η κ. Ελλη Ιωαννίδου -Παππά στην πνευματική της διαθήκη ωστόσο έγραψε : «εμείς ποτέ δεν είπαμε πως ο Καλοφωλιάς ήταν χαφιές, ούτε ότι “πρόδωσε τα πάντα”».
Ο αριθμός 30 λείπει σήμερα από την αρίθμηση της οδού Πλαπούτα , και μάλλον το οίκημα βρισκόταν στην τοποθεσία που σήμερα βρίσκεται η πολυκατοικία με τον αριθμό 32-34.
Ο Νίκος Μπελογιάννης, επέστρεψε στην Ελλάδα για να ανασυγκροτήσει τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ και να τον εκκαθαρίσει από τα διαβρωτικά στοιχεία. (χαφιέδες). Η αποστολή του Μπελογιάννη ήταν άκρως μυστική.
Ο μοναδικός που γνώριζε την παρουσία και την αποστολή του Μπελογιάννη ήταν ο Βαβούδης, ο ασυρματιστής. 
Ο Μπελογιάννης μπήκε στην Ελλάδα με πτήση από το Παρίσι, ως επιχειρηματίας στο τέλος Ιούνιου του 1950, με πλαστό Αργεντίνικο διαβατήριο με το όνομα Ερρίκος Πανόζ, και έμεινε αρχικά στο ξενοδοχείο «Μέγα» στην οδό Σταδίου. Ήρθε σε επαφή με τον παράνομο μηχανισμό, επικεφαλής του οποίου ήταν ο συνεργάτης της Ιντέλιτζεντ Σέρβις Νίκος Πλουμπίδης, τον οποίο υποπτευόταν ο Ζαχαριάδης , με την φροντίδα του Βαβούδη.
Εκείνοι του έφτιαξαν νέα πλαστή ελληνική ταυτότητα, και του έδωσαν ως συνδέσμους την Ιωννίδου  και τον Καλοφωλιά.  
Η Ελλη Ιωαννίδου -Παππά  πήγε στο ίδιο σπίτι αι η Ελλη Παππά μετά από συνεννόηση με τον Πλουμπίδη δίχως να γνωρίζει για τη σύλληψη.

Το πλήρες χρονολόγιο των γεγονότων της 20ης /7ης Δεκεμβρίου θα το βρείτε εδώ... http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2016/12/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 1941. 92η ημέρα του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου. Ο Μεταξάς είχε ακόμη 48 ώρες ζωής. Ο Αντισμήναρχος Τσιάνο στην Αλβανία

Το Γενικό Στρατηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 27 Ιανουαρίου 1941, με το πολεμικό ανακοινωθέν αριθ. 234 ανακοίνωσε: «Στο ελληνικό ...