28/12/16

Σήμερα η κηδεία του Γεώργιου Γεωργαλά

Πλήρης ημερών απεδήμησεν εις Kύριον, ανήμερα των Χριστουγέννων ο δημοσιογράφος εκδότης και πολιτικός αναλυτής Γεώργιος Γεωργαλάς .
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 15:00 στον Ιερό Ναό των Αγίου Σεραφείμ και Προφήτη Ηλία στην Παλαιά Πεντέλη.
Γεννήθηκε στο Κάιρο το 1928, από Έλληνες γονείς. Η οικογένειά του ήταν μικροαστικής Δωδεκανησιακής προέλευσης. Το 1947 αποφοίτησε από την Αμπέτειο Σχολή του Καΐρου και ήρθε στην Αθήνα, όπου γράφτηκε στη Νομική Σχολή. Ήταν κομμουνιστής από τα 15 του.
Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου το 1948 κατέφυγε στο Παρίσι ως πολιτικός πρόσφυγας κι από εκεί βρέθηκε στην Ουγγαρία, σαν δάσκαλος και διευθυντής στο σχολείο των παιδιών των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, και διετέλεσε εκφωνητής της Ελληνικής Εκπομπής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Βουδαπέστης.Παράλληλα φοίτησε στη Σχολή Πολιτικών Στελεχών του Ουγγρικού κομμουνιστικού κόμματος.
Το 1951 αποσπάσθηκε στον τομέα της Προπαγάνδας και κατά την κρίση του Σουέζ, το 1951, στάλθηκε ως ανταποκριτής του Ουγγρικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Αίγυπτο. Τον Οκτώβριο του 1956, πήγε ξανά στην Αίγυπτο για την επίσκεψη Χρουστσώφ στην Αίγυπτο, και τότε ζήτησε πολιτικό άσυλο στην αμερικανική πρεσβεία. Από την Αίγυπτο επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου δικάσθηκε και αθωώθηκε.
Από το 1958 έως το 1970 ήταν ειδικός συνεργάτης των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα ψυχολογικού πολέμου και ιδεολογικής προπαγάνδας. Ανήκε στο 7ο γραφείο του Γ.Ε.Σ. ενώ δίδασκε ταυτόχρονα Σοβιετολογία και προπαγάνδα σε σχολές αξιωματικών του Στρατού και της Χωροφυλακής.Το 1960-1964 εξέδιδε το περιοδικό Σοβιετολογία. Το 1965 σύστησε την Ένωση Νέας Ελληνικής Δημοκρατίας, κάνοντας έκκληση σε κάθε δυσαρεστημένο από την Ε.Ρ.Ε. την Ένωση Κέντρου ακόμα και την Ε.Δ.Α.να συσπειρωθούν στο αναγεννητικό κίνημα που είχε συγκροτήσει.
Το 1970 διορίστηκε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και ήταν ο πρώτος κυβερνητικός εκπρόσωπος που ανασυγκρότησε την Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών. Μετά διορίστηκε υφυπουργός Γενικός Διοικητή Κρήτης, και το 1973 επανήλθε στη Γενική Γραμματεία Τύπου. Στη συνεχεια αφιερώθηκε στο συγγραφικό του έργο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μετανοήσας κομμουνιστής δηλαδή; Πως και δεν τον βάλανε φυλακή αυτόν;