16/12/16

Σύγκρουση του Γκρουέφσκι με την αμερικανική Πρεσβεία.

Χιλιάδες οπαδοί του VMRO-DPMNE συγκεντρώθηκαν χθες το βράδι μπροστά από την έδρα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, που συνεδρίαζε για να εξετάσει τις ενστάσεις της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, και φώναζαν συνθήματα και απειλούσαν να κάψουν τα γραφεία της Επιτροπής και την Πρεσβεία των ΗΠΑ. Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Ηλία Ντιμόφσκι που προειδοποίησε την Επιτροπή ότι «αυτό που πάνε να κάνουν είναι παράνομο», και τόνισε ότι, «ο πρόεδρος της Επιτροπής και στέλεχος της SDSM Αλεξάνταρ Τσιτσακόφσκι, παίζει το κεφάλι του» , και ότι, «αν ο Πρόεδρος της Επιτροπής, και ο «Πρέσβης», δεν αναγνωρίσουν τη νίκη του λαού , θα αντιμετωπίσουν την οργή του».
Η Επιτροπή διέκοψε τη συνεδρίαση στις 3.30 τα ξημερώματα και θα συνεχίσει σήμερα το μεσημέρι. Μέχρι τη διακοπή είχε απορρίψει επτά από τις οκτώ ενστάσεις της «Μπέσα» και τέσσερεις από τις οκτώ της SDSM.
Μια μέρα μετά το ΟΧΙ, ο ηγέτης του BDI ή DUI, Αλί Αχμέτι, πήρε το αεροπλάνο και πετάχτηκε στα Τίρανα για διαβουλεύσεις με τον αλβανό πρόεδρο Μπουγιάρ Νισάνι, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα και τον Πρωθυπουργό Ράμα. Είχαν προηγηθεί οι ηγέτες της PDSH, της «Μπέσα» και της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς», που είχαν συναντηθεί όμως μόνο με τον Ράμα.
Στη συνάντηση Ράμα- Αχμέτι που κράτησε δύο ώρες ήταν παρών και ο υπουργός εξωτερικών κ.Μποσάτι. Το γραφείο του πρωθυπουργού ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι, « η γραμμή του Ράμα είναι ότι, ο Αλβανικός παράγοντας θα πρέπει να συναρτήσει το σχηματισμό κυβέρνησης με την εφαρμογή της συμφωνίας της Αχρίδας και την εξίσωση των Αλβανών με τους υπόλοιπους πολίτες της Μακεδονίας».
Ο κ. Αχμέτι μετά τη συνάντηση, είπε στην αλβανική τηλεόραση ότι «είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσουμε για ένα νέο συνασπισμό με τον Γκρουέφσκι», ότι, «πρέπει να έχουμε ως πρώτη μας προτεραιότητα, σταθερότητα», ότι, «είναι σημαντικό να μην αφήσουμε τη χώρα σε κρίση» και ότι, «δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο ». Ο κ. Αχμέτι τόνισε ότι οι προϋποθέσεις του Κόμματος του είναι γνωστές , δεδομένες, και δεν μπορεί να αλλάξουν: Δηλαδή, «συμφωνία της Αχρίδας, ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και ίση οικονομική ανάπτυξη για όλες τις κοινότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: