24/2/18

24η Φεβρουαρίου. «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος»,

Σαν σήμερα ,με το Ιουλιανό, στις 24 Φεβρουαρίου/8 Μαρτίου , που ήταν Δευτέρα ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κυκλοφόρησε από το Ιάσιο την επαναστατική του προκήρυξη, προς το «Πανελλήνιο», «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», με την οποία καλούσε τους φίλους της Πατρίδος στα Όπλα, («Εις τα όπλα λοιπόν φίλοι η Πατρίς Μάς Προσκαλεί!»), και την οποία κοινοποίησε στις ευρωπαϊκές Αυλές, υποσχόμενος «Σύνταγμα» και «Εκλογές».
Μετά την πρώτη προς το «Πανελλήνιον» προκήρυξη, ο Υψηλάντης εξέδωσε αυθημερόν και δευτέρα «προς τους Αδελφούς της Εταιρίας των Φιλικών» , και Τρίτη προς τους «εν Βλαχία και Μολδαυΐα Ελληνας».
Η Επανάσταση στη Μολδοβλαχία, κήρυχθηκε στις 23 Φεβρουαρίου/7 Μαρτίου, κατά την Κυριακάτικη Λειτουργία στο Ιάσιο.
Σαν σήμερα, ο σεισμός των Αλκυονίδων,(1981), συγκλόνισε την Αθήνα (και την ελληνική οικονομία).Ο κόσμος απέκτησε το νέο (παπικό) ημερολόγιο (1582).
Σε μια μπυραρία του Μονάχου, ο Χίτλερ ξεκίνησε τον «αγώνα» του (1920), στην Ταγκανίκα , ο Λικέι έφερε στο φως τον σκελετό , του Αυστραλοπιθήκου, (1961). Οι Έλληνες έμαθαν 10 χρόνια πριν το πλάνο του Αττίλα 3.Δημοσιεύματα του ελληνοκυπριακού Τύπου αποκάλυψαν «μυστικό σχέδιο των Τούρκων», σύμφωνα με το οποίο στον μελλοντικό τουρκοκυπριακό τομέα θα εντασσόταν η Αμμόχωστος, η Κυρήνεια και η μισή Λευκωσία. Δηλαδή ο Αττίλας 3. (1964).
Στο Βιετνάμ, (1968) έληξε η επίθεση του Τέτ, με την πτώση της Χουέ, οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη λειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους Ιάπωνες ,(1983), και η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε , μετά από 70 χρόνια, την Γενοκτονία των Ποντίων, ορίζοντας την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», (1994).

Όλα τα γεγονότα της 24ης Φεβρουαρίου θα τα διαβάσετε εδώ
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2018/02/24.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: