14/2/18

Ζάεφ: O Θεός να δώσει καταλήξουμε σε μια απόφαση και να πάμε για δημοψήφισμα


Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ κατά την χθεσινή επίσκεψη του στο Νεγκότινο δήλωσε στην τηλεόραση ότι η συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Κοτζιά και Δημητρόφ με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στη Βιεννη, ήταν η πραγματική έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το όνομα.
Ο Ζάεφ , είπε ότι η « υπεράσπιση της εθνικής αξιοπρέπειας» και της « μακεδονικής ταυτότητας» είναι πολύ σημαντικά θέματα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα , και ότι η ουσία των διαπραγματεύσεων συνίσταται στο αν πρέπει να τροποποιηθεί το Σύνταγμα ή όχι.
Ο Ζάεφ, αποκάλυψε παράλληλα ότι, τρία από τα επτά Κεφάλαια των διαπραγματεύσεων , έχουν κλείσει, και ότι κάποιες από τις αρχικές εναλλακτικές ονομασίες έχουν ήδη απορριφτεί.
Ο Ζάεφ χαρακτήρισε αποδεκτή επιλογή την υιοθέτηση γεωγραφικού προσδιορισμού τονίζοντας: «Απορρίπτουμε όλους τους άλλους, όπως τον χρονικό προσδιορισμό». Όταν του ζήτησαν να εξηγήσει ποια είναι τα τρία ζητήματα που έχουν κλείσει, ο Ζάεφ απάντησε, «τα «ευκολότερα», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο Νεγκότινο, ο Ζάεφ είπε ότι αν αποκαλύψει λεπτομέρειες θα βλάψει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, και ότι η κυβέρνηση, «κάνει τα πάντα, για να οικοδομήσει συναίνεση στο εσωτερικό, με στόχο την εξεύρεση τελικής λύσης», και τόνισε ότι στη διαπραγματευτική διαδικασία, και ότι «τα συναισθήματα και οι υποκειμενικές επιθυμίες των ανθρώπων δεν είναι καθοριστικές».
«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την εξεύρεση λύσης. Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε μια λύση προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών. Ελπίζω ότι κάθε βήμα θα μας φέρει πιο κοντά, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι σημαντικό για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», είπε ο Ζάεφ, και τόνισε: «O Θεός να δώσει καταλήξουμε σε μια απόφαση και να πάμε για δημοψήφισμα».
Παράλληλα,δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «IPIS» των Σκοπίων, που υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και χρηματοδοτείται από την Νορβηγική κυβέρνηση, διαπίστωσε ότι το 60% των ερωτηθέντων θεωρούν πολύ σημαντικό να επιλυθεί η διαφορά με την Ελλάδα, και το 57,6% υποστηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ζάεφ για βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα. Το 23,2% δήλωσε αντίθετο με τα «ανοίγματα» προς την Αθήνα. To 53,5% νομίζει πως η πΓΔΜ για να μπει στο ΝΑΤΟ και να αναπτύξει τις σχέσεις της με την ΕΕ πρέπει να αλλάξει το όνομα της. Το 38,2% αποδέχεται αλλαγή ονομασίας αλλά για διεθνή χρήση, και το 47,1% δεν θα αποδεχόταν αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Το 49% θεωρεί ότι η διαφορά με την Ελλάδα μπορεί να ταχτοποιηθεί σύντομα και το 42,6 περιμένει αποτελέσματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Το 25% περιμένει την πρόσκληση από το ΝΑΤΟ για φέτος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Христос воскресе из мертвых
-Христос воскрес

Ανώνυμος είπε...

ποιος θεος?

ο Σορος η ο Ροτσιλντ μηπως?

Η Προδοσία του 1897 ήταν η μητέρα εκείνης του 1922

 Ο Λαός ήταν εξαλος με την ξένη Ακρίδα και τους Αυλικούς  Στην Ήπειρο που δεν διοικούσε ο διάδοχος οι Έλληνες Νικούσαν