26/10/18

Σήμερα του Αγίου Δημητρίου για τους Νεοημερολογίτες

Με το «αναθεωρημένο» Ιουλιανό, σήμερα είναι 26 Οκτωβρίου. Με το κανονικό ορθόδοξο ημερολόγιο σήμερα είναι 13 Οκτωβρίου, και ο Άγιος Δημήτριος εορτάζει σε 13 ημέρες. Δηλαδή στις 8 Νοεμβρίου, των Καθολικών. 

Η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε στις 26 Οκτωβρίου με το παλιό, αλλά το «γιορτάζουν» σήμερα .

 Τέλος πάντων, χρόνια πολλά σε όσους Δημήτρηδες γιορτάζουν σήμερα. Θα τους τα ξαναπούμε και σε 13 ημέρες. 

Και μην ξεχνάμε οτι ο Άγιος «πολιούχος», μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη  από την Σρέμσκα Μιτρόβιτσα ,το Σίρμιο, που ήταν μία από της πρωτεύουσες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά την διάρκεια της Τετραρχίας, στον Ιππόδρομο της οποίας αγωνιζόταν ο Λυαίος.

 Ο διοικητής της 8ης Στρατιάς του Αυτοκρατορικού Οθωμανικού Στρατού , Χασάν Ταχσίν Πασάς υπέγραψε στο «Διοικητήριο Θεσσαλονίκης», την άνευ όρων παράδοση του οθωμανικού στρατού τη νύχτα της 26 Οκτωβρίου/ 8 Νοεμβρίου 1912.

Ο Χασάν Ταχσίν Πασάς , (1845-1918), ήταν γόνος της ευγενούς αλβανικής δυναστείας των Μεσαρέ, και έμαθε γράμματα στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων. Είχε νυμφευτεί εξισλαμισμένη Ελληνίδα και γιος του ήταν ο ζωγράφος Κενάν Μεσαρέ.

Για την παράδοση της Θεσσαλονίκης ο Χασάν Ταχσίν Πασάς καταδικάστηκε από τουρκικό στρατοδικείο ερήμην σε θάνατο ως προδότης. Μετά το πέρας των πολέμων στάλθηκε από την ευγνωμονούσα κυβέρνηση Βενιζέλου για λόγους ασφάλειας και υγείας στη Γαλλία και κατόπιν στην Ελβετία.
Πέθανε στη Λωζάννη το 1918. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1937 στον οικογενειακό τάφο των Μεσαρέ στο αλβανικό νεκροταφείο της Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη και, όταν το νεκροταφείο καταπατήθηκε, το 1983, στο οστεοφυλάκιο της Μαλακοπής. Από το 2002 βρίσκονται θαμμένα στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο των Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα κοντά στη βίλα Μοδιάνο, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων.
Το υπογεγραμμένο πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης που.... έκανε φτερά.
Το έγγραφο της παράδοσης έχει κλαπεί.

Ο ελληνικός στρατός εισήλθε στην πόλη της Θεσσαλονίκης και την «απελευθέρωσε» στις 27 Οκτωβρίου/ 9 Νοεμβρίου 1912.

- Στις 26 Οκτωβρίου/ 8 Νοεμβρίου 1912 , η Ταξιαρχία Ιππικού που είχε απελευθερώσει την Κοζάνη, μετά από κίνηση 8 ημερών έφθασε μέσω της στενωπού του Τριποτάμου στον Λαγκαδά και τον απελευθέρωσε μετά από μάχη. 



Στις 26 Οκτωβρίου1185 έγινε στο Τάρνοβο του «Βουλγαρικό Θαύμα» του αγίου Δημητρίου .Στις 26 Οκτωβρίου1341, ο  Ιωάννης ΣΤ´ Καντακουζηνός ανακηρύχθηκε στο Διδυμότειχο αυτοκράτορας. Στις  26 Οκτωβρίου 1440, εκτελέστηκε στη Γαλλία  ο στρατηγός Ζιλ ντε Ρε, για κατά συρροή δολοφονία 150 παιδιών, σε σατανιστικές τελετουργίες στο Κάστρο του. Στις  26 Οκτωβρίου 1497, ο  Στέφαν Μάρε της Μολδαβίας νίκησε στη Μάχη του Δάσους Κοσμίν τον πολωνικό στρατό.


Σαν σήμερα:
26 Οκτωβρίου  το 1925. Ο Νικόλαος Πλαστήρας που είχε συλληφθεί χθες στο Κολωνάκι, επιβιβάστηκε σιδηροδέσμιος στο αντιτορπιλικό "Λέων" που απέπλευσε από το Ναύσταθμο για να τον μεταφέρει στο Μπρίντιζι την Ιταλίας.



 Το 1929. Εγκαινιάστηκε το από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το φράγμα του Μαραθώνα που κατασκευάστηκε από την  αμερικανική εταιρεία Ούλεν, και άρχισε να γεμίζει ο ταμιευτήρας ·



Στις 26 Οκτωβρίου  1931. Σφαγή των Ελλήνων την Λευκωσία. Κορυφώθηκαν οι συγκρούσεις των αγγλικών δυνάμεων κατοχής με τους Έλληνες που ζητούσαν την Ένωση. Το Κίνημα που ξεκίνησε στις 23 Οκτωβρίου. Στις συγκρούσεις στη Λευκωσία υπήρξαν 17 Έλληνες νεκροί. Το «θωρηκτό Αβέρωφ» που μετέφερε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας  στη Θεσαλονίκη , λόγω της ομίχλης προσάραξε στα αβαθή μπροστά στο Καραμπουρνού.

26 Οκτωβρίου 1940. Το ιταλικό πρακτορείο Στέφανι για να προετοιμάσει την ιταλική επίθεση μετέδωσε οτι συμμορία Ελλήνων επιτέθηκε με πυροβολισμούς και χειροβομβίδες εναντίον αλβανικών φυλακίων πλησίον της Κορυτσάς, και ότι το προηγούμενο βράδυ, Έλληνες ή Βρετανοί πράκτορες τοποθέτησαν τρείς βόμβες στους Αγίους Σαράντα. 26 Οκτωβρίου του 1946. Πέθανε στη φυλακή, από τον καρκίνο του πνεύμονα που έπασχε, ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Πολιτείας ,(7 Απριλίου 1943 – 12 Οκτωβρίου 1944), Ιωάννης Ράλλης. Ήταν 68 ετών.

26 Οκτωβρίου του 1947. Στη Φλώρινα εκτελέστηκαν 13 μέλη της ΣΝΟΦ από το χωριό Γερμανό.
 
26 Οκτωβρίου 1971.  Συνελήφθη ολόκληρο , το ΚΚΕ Εσωτερικού. 32 άτομα.
 Μεταξύ αυτών ήταν ο Δημήτρης Παρτσαλίδης και ο Μπάμπης Δρακόπουλος  26 Οκτωβρίου 2002 . Στη Μόσχα έληξε η κατάληψη στο θέατρο της οδού Ντουμπρόβκα, με την διοχέτευση αναισθητικού αερίου στην αίθουσα.Λόγω τηα καθηστέρισης μεταφοράς στα νοσοκομεία πέθαναν από τις παρενέργειες 128 όμηροι. Οι 50 τσετσένοι και οι μαύρες χήρες ήσαν όλοι νεκροί. 


Όλα τα σημαντικά γεγονότα της 13/26 Οκτωβρίου θα τα διαβάσετε εδώ

3 σχόλια:

asepites είπε...

Άγιος Δημήτριος Η μνήμη του εορτάζεται (και από τους Καθολικούς) στις 26 Οκτωβρίου και στις 8 Νοεμβρίου γι’ αυτούς που ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο (Παλαιοημερολογίτες).

Ανώνυμος είπε...

asepites
Την καλημερα μου στο φιλο μου το Λευτερη.
Και πες του οτι τα αμερικανα οχι μονο αρχιζουν και ξυπνανε αλλα το δειχνουν κι ολας, οπως ο Ρομπερτ Μπαουερ.



Περηφανος Ρομας (γιουφτος δηλαδη) απο 6μιλια Κορινθιας.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί συμμεριζεστε απόλυτα την εκδοχή περί καταγωγής από το Σιρμιο; Υπάρχουν και Έλληνες βυζαντινολογοι που την αμφισβητούν και επιχειρηματολογούν υπέρ της Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...