12/4/20

Το εγκλημα του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα του Πάσχα το 1999 στη Σερβία

12 Απριλίου 1999. Τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ έπληξαν τηνεπιβατική αμαξοστοιχία που έκανε το δρομολόγιο Βελιγράδι-Θεσσαλονίκη στη γέφυρα, στο φαράγγι της Γκρντέλιτσα, Οι αμερικανοί σκότωσαν 55 άμαχους Σέρβους. Ήταν Δευτέρα του Πάσχα, όταν έγινε η Νατοική ανθρωποσφαγή στη Γκρντέλιστα 

Τη 12η Απριλίου 1941, παραδόθηκε το Βελιγράδι σε 7 γερμανούς στρατιώτες υπό τον 26χρονο λοχαγό των Waffen SS  Φριτς Κλινγκενμπεργκ.
Στις 12 Απριλίου 1999, οι πιλότοι του ΝΑΤΟ χτύπησαν στο φαράγγι της Γκρντέλιτσα , (περίπου 300 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου), την επιβατική αμαξοστοιχία 393 που έκανε το δρομολόγιο Βελιγράδι – Θεσσαλονίκη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 55 άτομα.
 Στις 11 και 40 πρωί , (τοπική ώρα), ένα αμερικανικό F-15E Strike Eagle έπληξε με δύο πυραύλους AGM-130 την επιβατική αμαξοστοιχία, ενώ περνούσε τη σιδηροδρομική γέφυρα πάνω από τον Νότιο Μοράβα .
 Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν μικρά παιδιά και μια έγκυος. Ο πύραυλος χτύπησε το τρένο, αλλά δεν κατέστρεψε τη γέφυρα, που το ΝΑΤΟ έλεγε, μετά, ότι ήταν ο στόχος. Στις 2 Ιουνίου 2000, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), με βάση έρευνα «ειδικής επιτροπής», που ερεύνησε τις καταγγελίες εναντίον του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία το απάλλαξε από κάθε ευθύνη αποδίδοντας τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας, της σερβικής τηλεόρασης,και του καραβανιού των Αλβανών στην Τζακοβίτσα σε «ανθρώπινα λάθη» ενώ απέβλεπαν σε στρατιωτικούς στόχους «μεγάλης σημασίας». 
Μόνο για τη σφαγή των αμάχων της Γκρντέλιτσα η απαλλακτική απόφαση της επιτροπής δεν ήταν ομόφωνη.


Στις 12 Απριλίου ,στην Πρίστινα βομβαρδίστηκε η ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου  Σλάτινα. Στο Πάντσεβο  στις 2:30 βομβαρδίστηκαν διυλιστήρια πετρελαίου.
Στο  Κρούσεβατς, περίπου στις 2:00 χτυπήθηκε η βιομηχανία «14 Οκτώβρη» και η μονάδα θερμού νερού τη πόλης.
Στο Κραγκούγεβατς  στις  2:44 βομβάρδισαν  εκ νέου το εργοστάσιο αυτοκινήτων «Ζάσταβα».
Το βράδυ της 12ης Απριλίου στο Πάντσεβο περίπου στις 22:35 βομβάρδισαν και πάλι το διυλιστήριο πετρελαίου. Δεν υπήρχαν τραυματισμοί.
Στο Νόβι Σαντ, γύρω στις 23:00 χτύπησαν και πάλι το διυλιστήριο. Την ίδια ώρα στο Σόμπορ   για πέμπτη φορά βομβαρδίστηκαν οι εγκαταστάσεις της «Νάφθαγκαζ» αποθήκευσης «Naftagas».

Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Γιουγκοσλαβίας ελαβε απόφαση υπέρ της προσχώρησης στην Ένωση Λευκορωσίας Ρωσίας . Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου, δεν συμμετείχαν στη σύνοδο.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, στην πρώτη τους συνάντηση μετά την έναρξη των βομβαρδισμών  αποφάσισαν ότι οι επιθέσεις δεν θα σταματήσουν όσο το Βελιγράδι δεν πληροί τις απαιτήσεις που είχαν οριστεί προηγουμένως από το ΝΑΤΟ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει και ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Μιλόσεβιτς.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Γουίλιμα Κοέν δήλωσε ότι  δεν υπάρχει συναίνεση στο ΝΑΤΟ σχετικά με την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην ΟΔΓ.
Η Ρωσία ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο να καθορίσει ποιες είναι οι νομικές συνέπειες για τη  χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !!!