2/8/20

Η 2α Αυγούστου στη Ιστορία

1075. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωάννης Η΄ που καταγόταν από την αρχοντική οικογένεια των Ξιφιλίνων της Τραπεζούντας.

 1330. Μετά από την συντριπτική του ήττα στο Βελμπάζντ το θάνατο του Τσάρου Μιχαήλ Γ΄ Σισμάν στις 31 Ιουλίου, η βουλγαρική αριστοκρατία πρότεινε στον Σέρβο βασιλιά Στέφανο-Ούρος Γ΄ Ντατσάνσκι, να ανεβάσουν στον θρόνο τον γιο και διάδοχο του Τσάρου Μιχαήλ και της Σερβίδας πριγκίπισσας Άννας-Νέδας Νεμάνια, Ιβάν-Στέφαν, που ήταν ανιψιός του και αν και ήταν σε ηλικία κοντά στην ωριμότητα, η επιρροή της μητέρας του Άννας-Νέδας ήταν ακόμη καθοριστική. 

1377. Καταστροφή των Ρώσων που πολέμησαν μεθυσμένοι από τους Μογγόλους  στην μάχη του  ποταμού Πυάνα. Ο διοικητής τους, Κνιάζ Ιβάν Ντιμιτρίεβιτς πνίγηκε στον ποταμό .

1385. Στην Παμπλόνα, ενώπιον του  Κάρολου Β΄ της Ναβάρρας του  «Κακού», έγινε πρώτη ταυρομαχία .Ένας Χριστιανός και ένας από τη Βόρεια Αφρική,  σκότωσαν  δύο ταύρους.



1483. Στη Ρώμη, ο Πάπας Σίξτος Δ΄, (Φραντσέσκο ντε λα Ρόβερε), υπέγραψε την βούλα για τον διορισμό του «πεφωτισμένου δούλου του Άρχοντα του Σκότους» Τομάς δε Τορκουεμάδα , που ήταν παιδί εκχριστιανισμένων εβραίων από το Βαγιαδολίδ , ως Μέγα Ιεροεξεταστή  Καστίλης και Λεόν.

1498. Ο Λουδοβίκος  ΙΒ΄ της Γαλλίας υπέγραψε την  Συνθήκη του Παρισιού με τον  Μαξιμιλιανό Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας .



1552. Κουρασμένος από τρεις δεκαετίες θρησκευτικών Πολέμων ο καθολικός Κάρολος Ε΄ των Αψβούργων υπέγραψε την Ειρήνη του Πασάου με την οποία εγγυήθηκε στους Λουθηρανούς θρησκευτικές ελευθερίες και απελευθέρωσε τους αιχμαλωτισθέντες κατά τον Σμαλκαλντικό πόλεμο πρίγκιπες , τον Ιωάννη Φρειδερίκο της Σαξωνίας και τον λαντγκράβο της Έσσης Φίλιππο Α΄ το μεγαλόψυχο. 


1554. Στη Μάχη του Μαρτσιάνο οι στρατός της Δημοκρατίας της Σιένα και των Γάλλων ηττήθηκε από τις συνδυασμένες δυνάμεις της Φλωρεντίας και του Αυτοκράτορα Κάρολου Ε΄ των Αψβούργων.

1569. Στη Γαλλία το Σεν-Γκοντέν καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από τους Ουγενότους με επικεφαλής τον Κόμη του Μοντγκόμερι.

1572. Έληξε η τριήμερη μάχη γύρω από το χωριό Μολοντί,40 μίλια νότια της Μόσχας, μεταξύ των Ρώσων του Ιβάν του τρομερού και των Τατάρων της Κριμαίας που είχαν εισβάλει στη Ρωσία. 23.000 Ρώσοι υπό την διοίκηση του πρίγκηπα Μιχαήλ Βοροτίνσκι ανέκοψαν την ορδή των 40.000-60.000 Τατάρων που υποχώρησαν με τρομακτικές απώλειες. (27000 νεκροί και αιχμάλωτοι). Οι Ρώσοι είχαν μόνο 4000 νεκρούς.


1589. Πέθανε ο βασιλιάς Ερρίκος Γ ́ της Γαλλίας και ο  Ερρίκος της Ναβάρας  ανέβηκε στο  γαλλικό θρόνο .

1608 .Η Ρωσία και η Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία υπέγραψαν τετραετή ανακωχή σύμφωνα με την οποία τα στρατεύματα της Κοινοπολιτείας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το  Τουσίνο  στη βορειοδυτική Μόσχα όπου βρισκόταν η έδρα  του Ψευδούς Ντιμίτρι.
 
1718. Το  Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Αυστρία υπέγραψαν  στο Λονδίνο, την  Τετραμερή Συμμαχία, για να περιορίσουν τις επεκτατικές φιλοδοξίες της Ισπανίας και να διατηρήσουν το Στάτους Κβο των συνθηκών της Ουτρέχτης. 

1738.  Η Γαλλία προσέφερε στον  αυτοκράτορα Κάρολο ΣΤ' που από τον Ιούλιο του 1737 είχε κηρύξει  τον πόλεμο στους Οθωμανούς, ως σύμμαχος της Ρωσίας . Η γαλλική μεσολάβηση κατέληξε στη Συνθήκη του Βελιγραδίου που συνομολογήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1739.

1776. Υπογράφηκε επίσημα η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, η οποία όμως εορτάζεται στις 4 Ιουλίου. 

1798. Έληξε η ναυμαχία του Νείλου με πλήρη νίκη του Νέλσωνα.


1802. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης αφού έλαβε σε δημοψήφισμα 3 εκατομμύρια ψήφους υπέρ και μόνο 1.600 ΟΧΙ ,ανακηρύχτηκε ισόβιος Ύπατος από τη Γαλλική Γερουσία, γεγονός που του έδωσε το δικαίωμα να διορίσει διάδοχο. 

1812 . Στην Οδησσό εκδηλώθηκε επιδημία  πανούκλας, από την οποία πέθανε το 10% τω κατοίκων της.

1830. Στη Γαλλία ο Κάρολος Ι΄ των Βουρβόνων παραιτήθηκε από το θρόνο υπό την πίεση της Ιουλιανής Επανάστασης υπέρ του εγγονού του, Ερρίκου Ε'. 

1887. Ο πρίγκιπας Φέρντιναντ της Σαξ-Κόμπουργκ-Γκότα, στέφθηκε στο Τάρνοβο ως βασιλιάς των Βουλγάρων. 

1903. Στο Κρούσεβο εκδηλώθηκε η εξέγερση του Ίλιντεν, υπό την ηγεσία των Μαρξιστών και της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης. 


1914. Η γερμανική αυτοκρατορία κατέλαβε, το ουδέτερο του Λουξεμβούργο. Ηταν  η πρώτη γερμανική πολεμική επιχειρήση κατά τη διάρκεια του Πρώτου  'Παγκοσμίου Πολέμου.

.
1916. Μετά από σαμποτάζ αυστριακών πρακτόρων, περίπου στις 23.00, στο ναύσταθμο του Τάραντα ανατινάχθηκε το ιταλικό θωρηκτού Λεονάρντο ντα Βίντσι.

 1918. Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Σιβηρία. 

 1923. Στις ΗΠΑ , μετά το θάνατο του προέδρου Ουόρεν Χάρντινγκ, 
ο αντιπρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ έγινε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

 1928. Η Ιταλία υπέγραψε συνθήκη 20ετούς φιλίας με την Αιθιοπία. 


1933. Στη Σοβιετική Ένωση εγκαινιάστηκε κοντά στην Αγία Πετρούπολη , η διώρυγα μήκους 227 χλμ. που ένωνε τη Λευκή Θάλασσα με τη Θάλασσα της Βαλτικής που ονομάστηκε «Κανάλι Στάλιν».

 1934. Στη Γερμανία, μετά το θάνατο του Προέδρου Χίντερμπουργκ , ο Αδόλφος Χίτλερ έγινε Φύρερ της Γερμανίας και ανέλαβε την απόλυτη εξουσία. 

1941. Στο Σάνσκι Μοστ στο βορειοδυτικό τμήμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, άρχισε   η σφαγή 7.000  Σέρβων  (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) από τους Κροάτες.


1943.    Εξέγερση κρατουμένων στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα.

1944. Στις 2 Αυγούστου του 1944, κατά την 41η «επέτειο» από την εξέγερση του Ίλιντεν, στο μοναστήρι Πρόχορ Πτσίνσκι, κοντά στο Κουμάνοβο, άρχισε η πρώτη Αντιφασιστική Συνέλευση της Μακεδονίας (ΑΣΝΟΜ), που ίδρυσε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας εντός της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, και καθιέρωσε το Ίλιντεν ως εορτή της Κόκκινης Φυλής.


 1945. Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Πότσδαμ όπου ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τρούμαν και ο βρετανός πρωθυπουργός Άτλυ συμφώνησαν για την αποστρατιωτικοποίηση της Γερμανίας, την καταδίωξη των Ναζιστών, και τη διαίρεσης της σε ζώνες κατοχής. 

1949. Τη νύχτα της 2ας προς 3η Αυγούστου 1949 στον Γράμμο άρχισε πρώτη φάση της επιχείρησης, ο «Πυρσός Α». 

1953. Έγιναν τα εγκαίνια του εργοστασίου ηλεκτρισμού στο Αλιβέρι.


 1955. 24ωρη Παγκύπρια απεργία με απόλυτη επιτυχία.

1958 Οι Άγγλοι επέβαλαν δεκαπενθήμερο κατ’ οίκον περιορισμό στην Λύση και επιδόθηκαν σε έρευνες. Κατά τη διάρκεια του περιορισμού ο 23χρονος Αναστάσης Σουρουλλάς, ο 19χρονος Χριστοφής Παναγίδης κσι ο 20χρονος Γεώργιος Ιωνά Γεωργίου διέσπασαν τον κλοιό του χωριού και διέφυγαν  στους αγρούς κατευθυνόμενοι προς το χωριό Τρεμετουσιά. Εντοπίστηκαν από  ελικόπτερο των Άγγλων  και σύμφωνα με μαρτυρία βοσκού που παρακολουθούσε, ένας  Τούρκος λοχίας του αστυνομικού σταθμού Αθιένου, επικεφαλής Επικουρικών από το χωριό Άρσος, τους έστησαν ενέδρα και τους σκότωσαν. Από τη νεκροψία διαπιστώθηκε ότι οι τρεις νέοι κτυπήθηκαν με σφαίρες αυτομάτου όπλου στο κεφάλι και με λόγχη στην κοιλιά και σε άλλα μέρη του σώματος.

1960. Εγκαινιάστηκε η εθνική οδός Ιωαννίνων-Κόνιτσας. 

1963. Ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Νικολάι Κοριούκιν δήλωσε ότι για την Ε.Σ.Σ.Δ., δεν υφίσταται «μακεδονικό ζήτημα». 


1964 .Στο πλαίσιο της «μυστικής επιχείρησης 34Α», για παραπλάνηση του Κογκρέσου, που διατάχθηκε από τον Πρόεδρο Τζόνσον, έπειτα από σύσταση του υπουργού  Στρατιωτικών, Ρόμπερτ Μακναμάρα., νοτιοβιετναμέζικες ναυτικές μονάδες καταδρομών, κάτω από τις διαταγές του στρατηγού Ουεστμόρλαντ, ξεκίησαν επιχειρήσεις από θάλασσα και ξηρά στο Βόρειο Βιετνάμ. Πολύ κοντά στο χώρο των επιχειρήσεων, στον κόλπο του Τονκίνου, περιπολούσαν τα αμερικανικά αντιτορπιλικά «Μάντοξ» και «Τέρνερ Τζόι».
Στην Αθήνα , η «Αυγή» δημοσίευσε πληροφορίες για επικείμενο στρατιωτικό πραξικόπημα της άκρας Δεξιάς, με την υποστήριξη των  αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. 


1969. Πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία του Προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον.
1972.Υπογράφηκε η  συνθήκη για την ενοποίηση της Αιγύπτου και της Λιβύης σε ένα ενιαίο κράτος.

1980. Στην Ιταλία στις 10: 25 π.μ. στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια από μια βόμβα που είχε βάλει η Cia, σκοτώθηκαν 85 αθώοι και 200 τραυματίστηκαν.

1988. Στην Ουάσιγκτον, ο Αντιπρόεδρος Τζώρτζ Μπους δήλωσε σε  συνέντευξη τύπου για το περιστατικό της 3ης Ιουλίου 1988 όπου η αμερικανική φρεγάτα «Vincennes» κατέρριψε ένα Airbus Α-300 των Ιρανικών αερογραμμών , σκοτώνοντας  290 ανθρώπους : «Δεν με νοιάζει τι λένε τα γεγονότα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ποτέ δεν θα  ζητήσουν συγνώμη».

1990. Το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ, και το κατέλαβε αυθημερόν. Το γεγονός αυτό ήταν η αφορμή για την υλοποίηση των φιλοδοξιών των Ηνωμένων Πολιτειών, για τον έλεγχο του Κόλπου και του Πετρελαίου , και εγκατάσταση μεγάλου αριθμού στρατιωτών στη Μέση Ανατολή. Το Ψήφισμα 660 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των ιρακινών δυνάμεων από το Κουβέιτ.

1991. Στο Σαρβας , κοντά στο ¨Οσιγιεκ της Κροατίας , τα μέλη της κροατικής παραστρατιωτικής Εθνικής Φρουράς, δολοφόνησαν  9 Σέρβους. Υπογράφηκε η  συνοριακή συμφωνία μεταξύ Αργεντινής και Χιλής, η οποία τερμάτισε τις διαφορές που κράτησαν περισσότερο από έναν αιώνα.

1993.Το Ηνωμένο Βασίλειο επικύρωσε  τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
1994. Υπό την απειλή των αυστηρότερων διεθνών κυρώσεων, η Γιουγκοσλαβία, ζήτησε από τους ηγέτες της Σερβικής Δημοκρατίας να δεχθούν το ειρηνευτικό σχέδιο της Ομάδας Επαφής για τη Βοσνία.
1995. Ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Τράπεζας Κρήτης του Γιώργου Κοσκωτα η οποία στην συνέχεια παραδόθηκε στον Λάτση.
 2002 . Ο Εβραίος σοβιετικός  ηθοποιός και σκηνοθέτης θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης, σεναριογράφος  Μιχαήλ (Μωυσής)  Κόζακοφ , νικητής του Κρατικού Βραβείου της ΕΣΣΔ  του 1967  ομολόγησε ότι ήταν πράκτορας της KGB. 
2007. Οι Ρώσοι έφτασαν  στον πυθμένα του Αρκτικού Ωκεανού , όπου τοποθέησαν τη ρωσική σημαία και μια χρονοκάψουλα  με ένα μήνυμα προς τις μελλοντικές γενιές.
2018. Στη Συρία έληξε η μάχη Ντεράα. Ο συριακός  στρατός  ανακατέλαβε  πλήρως το κυβερνείο της Ντεράα και το κυβερνείο της Κουνέιτρα.
2019 .Έληξε η ισχύς  η Συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς που ειχε υπογραφεί  μεταξύ της ΕΣΣΔ  και  των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: