5/8/20

Η 5η Αυγούστου στην Ιστορία


642. Ο Οσβαλντ, ο βασιλιάς  της Νορθουμβρίας, ( που βρισκόταν στην βόρεια Αγγλία και νοτιοδυτικά της Σκωτίας),  σκοτώθηκε στην μάχη του Μάζερφιλντ από τον Πέντα της Μερκίας. Η Ρώμη τον ανακήρυξε σε Άγιο.

1068. Οι Νορμανδοί του Ροβέρτου Γυισκάρδου άρχισαν την πολιορκία του Βυζαντινού Μπάρι, η οποία διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια. 



1192. Απέτυχε η προσπάθεια του Σαλαντίν να ανακαταλάβει την Γιάφα διότι λίγο πριν την ανατολή του ηλίου, οι φρουροί τους αντιλήφτηκαν και σήμαναν αμέσως τον συναγερμό και ο Ριχάρδος συγκέντρωσε γρήγορα τους ιππότες, το πεζικό και τους τοξότες του για τη μάχη. Μέχρι το βράδυ, είχε γίνει σαφές στον Σαλαντίν ότι οι άνδρες του είχαν νικηθεί και έδωσε την εντολή να αποσυρθούν . Ο μουσουλμάνος Ιστορικός που έγραψε για τη μάχη έγραψε «οι Δυνάμεις του Σαλαντίν είχαν 700 νεκρούς, και έχασαν 1500 άλογα.

1198 . Ο Αλέξιος Γ´ Άγγελος και η σύζυγός του Ευφροσύνη Δούκαινα Καματηρά, ανέβασαν στον Πατριαρχικό θρόνο Κωνσταντινουπόλεως, τον Χαρτοφύλακα, Ιωάννη Καματηρό. 

1278. Οι μουσουλμάνοι της Γρανάδας νίκησαν τους Καστιλιάνους και έλυσαν την πολιορκία της Αλχεθίρας. 

1284. Μπροστά από την ακτή της Τοσκάνης στη ναυμαχία της Μελόρια οι Γενουάτες υπό τους Ομπέρτο Ντόρια και Ομπέρτο Σπίνολα εκμηδενισαν τον στόλο της Πίζας που διοικούσε ο Αλμπέρτο Μοροζίνι . Η Ναυμαχία της Μελόρια είναι το ορόσημο της παρακμής της Πίζας.


1305 . Οι Άγγλοι , μετά από προδοσία, αιχμαλώτισαν κοντά στη Γλασκώβη τον Γουίλιαμ Γουάλας. 

1403.Ο Λαδίσλαος της Νάπολης ο μεγαλόψυχος στέφτηκε βασιλιάς της Ουγγαρίας στο Ζαντάρ , αλλά δεν έμεινε εκεί, και επέστρεψε στην Νάπολη. Το 1409 πώλησε τα δικαιώματα της οικογενείας του στο Δυρράχιο και την Δαλματία στη Βενετική Δημοκρατία για 100.000 δουκάτα.

 1420. O Μαρκήσιος του Μάισεν νίκησε τους Ταμπορίτες του ιεροκήρυκα Γιάν Ζεβλίσκυ στη Μοστ. 


1435. Έγινε ναυμαχία της Πόντσα, στη Τυρρηνική θάλασσα ανάμεσα στο στόλο της Γένοβας που έστειλε ο Δούκας του Μιλάνου και το στόλος του βασιλιά της Αραγωνίας Αλφόνσου Ε, που πολιορκούσε την Γκαέτα. Οι Γενουάτες συνετριψαν τους Αραγωνεζους και ο Αλφόνσος πιάστηκε αιχμάλωτος. Οι Αραγωνέζοι έχασαν 13 πλοία και είχαν 600 νεκρούς. 

1529. Ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κάρολος Ε ', και ο Φραγκίσκος Α΄ της Γαλλίας υπέγραψαν τη Συνθήκη του Καμπραί, ή την ειρήνη των Κυριών στον πόλεμο της Ένωσης του Κονιάκ: Ο Φραγκίσκος εγκατάλειψε τις αξιώσεις του στην Ιταλία, αλλά κράτησε το Δουκάτο της Βουργουνδίας. 

1543. Κατά τον Πόλεμο των Βαλουά και των Αψβούργων για την κυριαρχία στην Ιταλία ένας συμμαχικός γαλλο-οθωμανικός στόλος υπό τον ναύαρχο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, άρχισε την πολιορκία της Νίκαιας.


1552. Κατά τον Ιταλικό Πόλεμο στην νήσο Πόντσα στο Τυρρηνικό πέλαγος, ο τουρκικός στόλος υπό τον Τουργκουτ Σινάν πασά νίκησε τον στόλο της Γένοβας από 39 γαλέρες υπό που διοικούσε ο 86χρονος Αντρέα Ντόρια και πολεμούσε με το μερος του Καρόλου Κουνίντου. Ο Γενοβέζοι έχασαν επτά γαλέρες που τις αιχμαλώτισαν οι Τούρκοι. 

1716. Ο αυτοκρατορικός στρατός, με περίπου 83.000 στρατιώτες υπό τον πρίγκιπα Ευγένιο της Σαβοΐας νίκησε 120 έως 150.000 Οθωμανούς υπό τις διαταγές του Νταμάντ Αλή Πασά στη μάχη του Πετροβαραντίν. Στη μάχη σκοτώθηκαν 3.027 αυτοκρατορικοί και περίπου 6000 Τούρκοι. Ένα χρόνο αργότερα, ο Ευγένιος της Σαβοΐας κατέλαβε το Βελιγράδι, που παρέμεινε υπό αυστριακή κυριαρχία μέχρι το 1739. 

1772. Η Ρωσία, η Πρωσία και η Αυστρία υπέγραψαν της Συνθήκη της Αγίας Πετρούπολης, για τον πρώτο διαμελισμό της Πολωνίας. 

1796. Κατά την Ιταλική Εκστρατεία ο Ναπολέων νίκησε τους Αυστριακούς που προσπαθούσαν να λύσουν την πολιορκία της Μάντουα, στη μάχη της Κοστιλιόνε. Οι Αυστριακοί έχασαν 3000 άνδρες και 20 κανόνια.

1824. Νίκη του Ελληνικού Στόλου επί του τουρκικού στο στενό της Μυκάλης μεταξύ Σάμου και Μικράς Ασίας. 17 πλοία υπό τον Σαχτούρη και τα «ηφαίστεια» του Κανάρη όρμησαν πάνω στον στόλο Χοσρέφ Πασάς και τον ανάγκασαν να απομακρυνθεί. Ο Κανάρης πυρπόλησε μία τουρκική φρεγάτα, ο Βατικιώτης ανατίναξε ένα βρίκι, ενώ πυρπόλησαν τουρκικά πλοία και ο Ραφαλιάς και ο Λέκας Ματρόζος. Ο Καπουδάν πασάς βλέποντας την καταστροφή υποχώρησε και έτσι ματαιώθηκε η τουρκική η απόβαση στην Σάμο 
1832. Πέθανε στο Ναύπλιο σε ηλικία 39 ετών ο Δημήτριος Υψηλάντης. 
 1860. Ο Κάρολος ΙΕ΄ της Σουηδίας στέφτηκε βασιλιάς της Νορβηγίας στο Τρόντχαϊμ. 
 1909. Η ελληνική κυβέρνηση μετά από διάβημα της Τουρκίας διάλυσε την «Πανελλήνια Οργάνωση» που συνέχιζε τον Μακεδονικό αγώνα για να δημιουργηθεί κλίμα ύφεσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. 
 1914 . Το Μαυροβούνιο κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστροουγγαρία. Η Κούβα, το Μεξικό, η Ουρουγουάη και η Αργεντινή διακήρυξαν την ουδετερότητα τους. 1915. Τα Γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Βαρσοβία. 
 1916. Στο Σάντοβο της Βουλγαρίας μετρήθηκε θερμοκρασία 45.2 βαθμών Κελσίου. 1917. Στις 5/18 Αυγούστου άρχισε η φωτιά τη Θεσσαλονίκης. 
1924. Στην Τουρκία εκδόθηκε ο νόμος που απαγόρευε την πολυγαμία.  
1929. Στη Ρουμανία άρχισε η απεργία των ανθρακωρύχων στο Λουπένι. 
1932. Στις ΗΠΑ οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 11,6 εκ. 
 1938. Η Βουλγαρία υπέγραψε γαλλικό δάνειο 375 εκατομμυρίων φράγκων. 1940. Η Λετονία προσαρτήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και έγινε Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λετονίας.  
1941. Στο ανατολικό μέτωπο έληξε η μάχη του Σμολένσκ με νίκη των Γερμανών που αιχμαλώτισαν 300.000 Ρώσους. Άρχισε η μάχη της Οδησσού που κράτησε 73 ημέρες. 
 1943. Στη Σικελία η Κατάνια έπεσε στα χέρια των Βρετανών. 
 1944. Η τελευταία συνάντηση μεταξύ του στρατάρχη Ιον Αντονέσκου και του Χίτλερ στο Ράστενμπουργκ της Γερμανίας. 
 1947. Στο Σόφια άρχισε η δίκη εναντίον του ηγέτη της ενωμένης αντιπολίτευσης, Νίκολα Πετκόφ που κατηγορήθηκε από τους κομμουνιστές για κατασκοπεία. 
 1949 . Σεισμός εντάσεως 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Εκουαδόρ, σκότωσε περίπου 6.000 άτομα και άφησε 100.000 άστεγους. 
 1962. Η ηθοποιός Μέριλιν Μονρόε βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Λος Άντζελες. 
 1963. Στη Μόσχα, εκπρόσωποι της ΕΣΣΔ, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και του Ηνωμένου Βασίλειου υπέγραψαν τη συνθήκη που απαγορεύει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων στην ατμόσφαιρα, στον βυθό των Ωκεανών και στο διάστημα . 
 1964 . Μετά το «Κόλπο» στον κόλπο του Τονκίνου η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ βομβάρδισε για πρώτη φορά το Βόρειο Βιετνάμ. 
 1966. Στο Πεκίνο εμφανίστηκε το πρώτο τατζιμπάο να το σύνθημα «φωτιά στα κεντρικά γραφεία», γραμμένο προσωπικά από τον Μάο Τσε-τουνγκ που σηματοδότησε την έναρξη της Πολιτιστικής Επανάστασης το 1966.
 1970 . Στην Αθήνα υπογράφηκε η Σύμβαση με την Τεξάκο για τη διεξαγωγή ερευνών προς αναζήτηση πετρελαίου στο Βόρειο Αιγαίο.
 1972. Στην Ουγκάντα το καθεστώς του Αμιν Νταντά διέταξε  όλους τους κατόχους βρετανικών διαβατηρίων να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός δύο μηνών. 1973. Παλαιστίνιοι κομάντος του «Μαύρου Σεπτέμβρη» επιτεθήκαν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού κατά αεροσκάφους της TWA που πήγαινε στο Τελ Αβίβ. Τρείς νκροί και 55 τραυματίες. 
 1974 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον παραδέχθηκε ότι συμμετείχε στη προσπάθεια συγκάλυψης της επιδρομής στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στο επιχειρηματικό κέντρο της «Γουτεργκέιτ» και παραιτήθηκε στις 9 Αυγούστου. 
 1980. Το Βέλγιο διαιρέθηκε σε τρεις ζώνες, τη Φλαμανδικη τη Βαλονική και τις Βρυξέλλες. 
 1981. Ο Ρόναλντ Ρήγκαν απέλυσε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. 
 1994 .Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τις θέσεις του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας γύρω από το Σεράγεβο. Ταραχές στους δρόμους στην Αβάνα, και διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Κάστρο.
1995. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Ολούγια οι Κροάτες κατέλαβαν την πόλη του Κνιν

Δεν υπάρχουν σχόλια: