5/8/20

Πριν 54 χρόνια: «Φωτιά στα Κεντρικά»

Το πινέλο είναι το όπλο ενός επαναστάτη. Στις 5 Αυγούστου 1966, ο ίδιος ο Μάο Τσε-τουνγκ, οπλισμένος με ένα ειδικό πινέλο για τη συγγραφή ιερογλυφικών, έφτιαξε μια εφημερίδα τοίχου , «Τατζινπάο» , μεγάλων ιερογλυφικών, με το σύνθημα «Φωτιά στα κεντρικά γραφεία!» ή Φωτιά στο Αρχηγείο . 

Το γεγονός αυτό δεν ήταν μόνο ενδοκινεζικό και δεν αφορούσε στην Πολιτιστική Επανάσταση, αλλά είχε και παγκόσμιες διαστάσεις σημασίας, αφού ενέπνευσε σε μεγάλο βαθμό τους Μαοϊκούς και τροτσκιστές φοιτητές να επαναστατήσουν το Μαΐο του 1968 στο Παρίσι και σε άλλες δυτικές χώρες.

 Αυτό το σύνθημα εφαρμόστηκε από τους σπουδαστές «εθνοφρουροί» και τους εργαζομένους «Ταζοφάν»-«επαναστάτες». Το σύνθημα «φωτιά στα κεντρικά γραφεία» οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις κατά της διοίκησης και της ηγεσίας του κόμματος των «εθνοφρουρών» και των Τζαοφάν και η κομματική ηγεσία κατηγορήθηκε για γραφειοκρατία. 
Η εκστρατεία του ΜΑΟ σε πρώτη φάση σήμαινε «κριτική του ρεβιζιονισμού και της γραφειοκρατίας» στον κομματικό μηχανισμό, καθώς και την εφαρμογή της άμεσης δικτατορίας του προλεταριάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: