15/12/20

Η 15η Δεκεμβρίου στην ιστορία

530. Ο Ιουστινιανός εξέδωσε το διάταγμα με το οποίο ανέθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης  Τριβωνιανό να συλλέξει , «με τη βοήθεια του Θεού» σε ένα μόνο έργο  τη Ρωμαϊκή νομολογία , απαλείφοντας αντικρουόμενες διατάξεις και μειώνοντας δραστικά το μέγεθος και την έκταση των ισχυουσών διατάξεων.

533. Νίκη του Βυζαντινού στρατού υπό τον Βελισσάριο στη μάχη του Τρικάμαρου που σφράγισε το τέλος του Βασιλείου των Βανδάλων στη Βόρεια Αφρική. 

1025. Ο Βασίλειος Β΄, ο επονομαζόμενος Βουλγαροκτόνος πέθανε σε ηλικία 69 ετών  στην Κωνσταντινούπολη. Τις τελευταίες μέρες του σχεδίαζε μία στρατιωτική εκστρατεία για να ανακτήσει τη Σικελία. Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του  Κωνσταντίνος Η΄. Θάφτηκε στο Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην περιοχή Έβδομον, έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης.

1256. Οι Μογγόλοι,  υπό τη διοίκηση του Ουλαγκού Χαν κατέλαβαν  και κατέστρεψαν  το κάστρο των Ασασίνων στο Αλαμούτ (στο σημερινό Ιράν).

1467. Οι Μολδαβοί  υπό τον Στέφανο Γ΄Μάρε νίκησαν τους Ούγγρους 
του Ματθαίου Κορβίνου, στη μάχη της Μπάια.1574. Στην Κωνσταντινούπολη πέθανε ο σουλτάνος  Σελίμ Β΄ γνωστός επίσης ως «ο μέθυσος» στη δύση και ως «Σελίμ ο ξανθός» στην Ανατολή, και τον διαδέχτηκε ο πρωτότοκος γιός του  Σελίμ και της Παργιανής Νουρμπανού Σουλτάν , Μουράτ Γ.

1711. ¨Έληξε η επιδημία πανώλης που έπληξε την Κοπεγχάγη και από την οποία πέθαναν 60000 άτομα.

1762. Η  Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β 'υπέγραψε το Μανιφέστο  «Σχετικά με την άδεια στους ξένους, εκτός από τους Εβραίους,  να εγκατασταθούν στη Ρωσία και να επιστρέψουν ελεύθερα στην πατρίδα οι Ρώσοι που είχαν καταφύγει στο εξωτερικό». Το έγγραφο αυτό ανέφερε τις βασικές αρχές της πολιτικής της νέας ηγεσίας της Ρωσίας: Την αύξηση του πληθυσμού της χώρας με την προσέλκυση αλλοδαπών και την αμνηστία των ρώσων υποκειμένων που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους.

1801. Τέσσερεις γενίτσαροι και ο μουλάς Γιουσουφ σκότωσαν τον βαλή του Βελιγραδίου Χατζή-Μουσταφά και κατέλαβαν το πασαλίκι του Βελιγραδίου.

1805. Αλλαγές στη Συνθήκη του Σένμπρουν. Η Πρωσία έδωσε στη Γαλλία τα Πριγκηπάτα του Άνσμπαχ, του Κλεβ, και του Νεσατέλ και πήρε το Ανόβερο.
Ο Ναπολέοντας υπογράψε  το διάταγμα για τη δημιουργία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Λεγεώνας της Τιμής για να αναλάβουν την εκπαίδευση των φτωχών κοριτσιών ή των ορφανών πολέμου, των οποίων οι γονείς, παππούδες ή προπαππούδες ανήκαν  στη Λεγεώνα της Τιμής. 

1806. Ο Ναπολέοντας εισήλθε στη Βαρσοβία.

1809. Βγήκε  το διαζύγιο του Ναπολέωντα Α' και της Ιωσηφίνας ντε Μποχαρναί.

1821. Συνθηκολόγηση των Μονών του Αγίου ¨Όρους με τους Τούρκους και είσοδος στο ¨Όρος 3000 Τούρκων οι οποίοι παρέμειναν εκεί τα επόμενα εννιά χρόνια.

1828. O εθνάρχης  Ιωάννης Καποδίστριας εξέδωσε το Θέσπισμα ΙΘ  «Περί του Διοργανισμού των Δικαστηρίων» σύμφωνα με το οποίο ιδρύθηκαν  ειρηνοδικεία  ανά κάθε χωριό, κωμόπολη και πόλη με υλική αρμοδιότητα να δικάζουν ανεκκλήτως διαφορές των πολιτών  αξίας μέχρι τρία, πέντε και επτά δίστηλα, αντίστοιχα, και εκκλητώς διαφορές αξίας μέχρι σαράντα δίστηλα για τα ειρηνοδικεία των χωριών και των κωμοπόλεων και εξήντα για τα ειρηνοδικεία των πόλεων. Έργα ειρηνοδίκη ασκούσε ο δημογέροντας του χωριού, της κωμοπόλεως ή της πόλεως και αν υπήρχουν περισσότεροι ο ειρηνοδίκης διοριζόταν  από την κυβέρνηση. 

1840. Η σαρκοφάγος του Ναπολέοντα  τοποθετηθηκε στο Ινβαλίντ .

1914. Μετά τη νίκη στη μάχη της Κολούμπαρα κατά των Αυστριακών, η απελευθέρωση του Βελιγραδίου από την 1η Στρατιά του σερβικού στρατού που διοικούσε ο στρατηγός Ζιβοιν Μίσιτς.

.1920. Οι δυνάμεις της Αντάντ, μετά την επάνοδο του βασιλιά Κωνσταντίνου Α' στο θρόνο, επέβαλαν  οικονομικό αποκλεισμό στην Ελλάδα.

1937. Στη Σοβιετική Ένωση με τη Ντιρεκτίβα 50205 του, ιουδαίου Επιτρόπου Κρατικής Ασφάλειας (NKVD), Nικολάι Γιεζόφ ξεκίνησε η «Ελληνική Επιχείρηση» κατά την οποία συνελήφθησαν  δεκαπέντε χιλιάδες άτομα που ανήκαν σ’ όλες τις εθνοτοπικές ομάδες του ελληνισμού της ΕΣΣΔ (Πόντιοι, Μαριουπολίτες, παλιοί μετανάστες, κομμουνιστές πολιτικοί φυγάδες απ’ την Ελλάδα).


1940. Η Μάχη στον αυχένα Κούτσι. Στις 15 Δεκεμβρίου 1940 το Απόσπασμα Τσακαλώτου που το αποτελούσαν το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων  και το Ι/42 Τάγμα της Μεραρχίας Πατρών  εξόρμησε, κάτω από δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες και έλαβε επαφή με τους Ιταλούς. Η αμυντική τοποθεσία Κούτσι, περιλάμβανε τα υψώματα Μάλι – ε – Τζόρετ (ύψ. 1440) – αυχένας Κούτσι – Μάλι Ιτέρας – Παπαθιά. Ήταν φύσει οχυρή τοποθεσία, που κατεχόταν από το 41ο Σύνταγμα Πεζικού της Μεραρχίας Σιένα,  και είχε οργανωθεί με ορύγματα και συρματοπλέγματα σε μέτωπο 2.000 μέτρων. Η κατάληψη του αυχένα Κούτσι από τους Έλληνες διάνοιγε την οδό προς Αυλώνα.
Η Προσπάθεια να υπερκεράσουν την αμυντική τοποθεσία από τον ορεινό όγκο της Παπαθιάς δεν απέδωσε λόγω του χιονιού, το οποίο είχε φθάσει σε ύψος 0,80 – 1,20 μ., και της ισχυρής εχθρικής αντίστασης.. Ο Διοικητής του αποσπάσματος πείσθηκε ότι η υπερκέραση ήταν αδύνατη και αποφάσισε την εκπόρθηση της τοποθεσίας από την κατεύθυνση του αυχένα Κούτσι.


1944. Διαβιβάστηκε προς τον Γ. Σιάντο ραδιοτηλεγράφημα του  Τρ. Κοστόφ από το ΚΚ Βουλγαρίας σχετικά με τη γνώμη του Δημητρόφ για την κατάσταση, στην Ελλάδα. Ο αντιστράτηγος Χώκσγουορθ ανέλαβε τη διοίκηση των επιχειρήσεων με στρατηγείο στο Φάληρο. Κατέπλευσαν δυο βρετανικά οπλιταγωγά που ,μετέφεραν 6 τάγματα. Στου Μακρυγιάννη δύναμη 30 χωροφυλάκων ενισχυμένη με αγγλικό τμήμα ενήργησε εκκαθαριστική επιχείρηση στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι το Κουκάκι και συνέλαβε 100 περίπου ενόπλους Ελασίτες.   

1945.Ο στρατηγός Ντάγκλας Μακάρθουρ αποφάσισε και διέταξε  την κατάργηση του Σιντοϊσμού από επίσημη θρησκεία της Ιαπωνίας.

1949. Ο Νικόλαος Πλαστήρας ίδρυσε το Κόμμα των Προοδευτικών Φιλελευθέρων.


1955 .Σε μάχη μελών της ΕΟΚΑ με Άγγλους στρατιώτες,  στη τοποθεσία Μερσινάκι, (Αρχαίοι Σόλοι) επί της οδού Ξερού – Πόλεως Χρυσοχούς έπεσε γενναία μαχόμενος ο  πρώτος νεκρός του κυπριακού αγώνα. Ο εξάδελφος του Αρχιεπισκόπου Μακάριου Χαράλαμπος Μούσκος,  ετών 27 από τη Παναγιά.  Φονεύθηκε και ένας Άγγλος. Τραυματίστηκαν και συνελήφθηκαν οι Ανδρέας Ζάκος και Χαρίλαος Μιχαήλ. Τραυματίστηκε και ο Μάρκος Δράκος, αλλά  διέφυγε τη σύλληψη. Μαθητικές διαδηλώσεις  για την Ενωση σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.1957. Οι Άγγλοι σκότωσαν  στην Αμμόχωστο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης , τον  Αργυρός Νικόλα ετών 33 από την Αμμόχωστο.


1958 . Στην Κύπρο σκοτώθηκε στις Αρόδες από «δυνάμεις ασφαλείας» «ενώ επιχειρούσε να διαφύγει τη σύλληψη» ο ο Ιάκωβος Χριστοδουλίδης 19 ετών.

1960. Ο Κουφός κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων την πρόταση Νόμου για το «Πόθεν Έσχες» για τον εκάστοτε πρωθυπουργό ή πρώην πρωθυπουργό, τους πρώην ή νυν αρχηγούς και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και τους στενούς συγγενείς τους.

1961. Ο Άντολφ Άιχμαν καταδικάστηκε σε θάνατο αφού βρέθηκε ένοχος από ισραηλινό δικαστήριο για 15 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για εγκλήματα κατά του εβραϊκού λαού. Ο εκπροσώπος του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών, μίλησε για «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα.

1962. Με την ευκαιρία των γενεθλίων του, ο βασιλιάς Παύλος έδωσε χάρη στο Μανώλη Γλέζο, που αποφυλακίστηκε.

1969. Εκτελέστηκαν οι Γερμανοί δολοφόνοι Χέρμαν Ντουφτ και Χανς Μπασενάουερ. Ο Χέρμαν Ντουφτ στην Κέρκυρα και ο Χανς Μπασενάουερ στην Αίγινα. 

1970 .Το σοβιετικό διαστημικό σκάφος Βενέρα 7 προσεδαφίστηκε με επιτυχία στην Αφροδίτη. Ήταν η πρώτη επιτυχημένη ομαλή προσεδάφιση ανθρώπινου κατασκευάσματος σε άλλον πλανήτη. Δημοσιεύτηκε το  νομοθετικό διάταγμα για την ίδρυση  του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.


1971. Ο Παναθηναϊκός στο Στάδιο Καραϊσκάκη εκπροσωπώντας την Ευρώπη, λόγω αρνήσεως του πρωταθλητή Άγιαξ, έπαιξε  τον πρώτο με τη Νασιονάλ του Μοντεβίδεο για το Διηπειρωτικό Κύπελλο στην Αθήνα. Το ματς έληξε  1-1 .Το  γκολ του ΠΑΟ ο  Φυλακούρης . Στον αγώνα αυτό, σε ένα βίαιο μαρκάρισμα ο Μοράλες , εσπασε το πόδι του Γιάννης Τομαρά που σταμάτησε το ποδόσφαιρο.

1973. Ο 16χρονος εγγονός του Ζαν Πολ Γκέττυ, τον οποίο είχε απαγάγει  πριν πέντε μήνες μία ιταλική συμμορία, βρέθηκε ζωντανός στην Ιταλία.

1977. Μέλη της ΕΟΚΑ Β απήγαγαν  στην Κύπρο τον Αχιλλέα Κυπριανού, γιο του Προέδρου.

 
1978 .Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγνωρίσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και θα διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κήρυξε  εαυτό αναρμόδιο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

1981. Ο Γιάσερ Αραφάτ έφτασε στην Αθήνα για να  συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.

1983. Ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Ραούλ Αλφονσίν διόρισε την Εθνική Επιτροπή για την διερευνήσει της τύχης των αγνοουμένων και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας από το 1976 έως το 1983.

1989. Οι πρώτες διαδηλώσεις ξέσπασαν στην Τιμισοάρα. Οι ενορίτες της Αναμορφωμένης Εκκλησίας διαμαρτυρήθηκαν κατά της απόφασης απέλασης από το σπίτι και την ενορία του πάστορα  Λάζλο Τόκες.László Γύρω στα μεσάνυχτα, οι διαδηλωτές διασκορπίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. 

1990. Η Δημοκρατία της Κιργιζίας διακήρυξε την κυριαρχία της και αποχώρησε από την Σοβιετική Ένωση.

1991.Η Γερμανία επιβεβαίωσε  την πρόθεσή της να αναγνωρίσει την Κροατία και τη Σλοβενία.

1992.Ο  Μπόμπι Φίσερ παραπέμφθηκε σε δίκη στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι, παραβίασε τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, επειδή συμμετείχε σε σκακιστικό αγώνα με τον Μπόρις Σπάσκι στο Μαυροβούνιο.


1996 .Υπό την ισχυρή πίεση των διαδηλώσεων το δικαστήριο της Nis επιβεβαίωσε τη νίκη του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Μαζί», στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.


1999. Ο ιουδαίος επικεφαλής της UNMIK Μπερνάρ Κουσνέρ υπέγραψε, στην Πρίστινα, τη συμφωνία με τους εκπροσώπους των Αλβανών για το σχηματισμό Προσωρινής κυβέρνησης. Το έγγραφο γράφτηκε στα Αγγλικά και τα Αλβανικά.
Στη Βενεζουέλα έγινε δημοψήφισμα για την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος.

Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες στο Καράκας. Εκτιμάται ότι 50.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν . Ο αριθμός των θανάτων δεν μπόρεσε  να επαληθευτεί καθώς η λάσπη κάλυψε τα πάντα

2001.Μετά από 12 χρόνια συντήρησης άνοιξε και πάλι για τους επισκέπτες ο Πύργος της Πίζας.

2002. Αποχώρησαν από την χερσόνησο της Πρεβλάκα, οι παρατηρητές του ΟΗΕ.

2004. Το Διεθνές δικαστήριο της Χάγης κήρυξε εαυτό αναρμόδιο για την αγωγή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας  της Γιουγκοσλαβίας   εναντίον οκτώ κρατών του ΝΑΤΟ, διότι η ΟΔΓ δεν ήταν επισήμως μέλος του ΟΗΕ, όταν κατατέθηκε η αγωγή. Στην Αθήνα δύο Αλβανοί κατέλαβαν λεωφορείο του Κ.Τ.Ε.Λ. Αττικής στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στο Γέρακα, με 26 επιβάτες και ζητούσαν 1 εκατομμύριο ευρώ ως λύτρα για την απελευθέρωση τους. Η ομηρία έληξε αναίμακτα με την παράδοση των δραστών.
2005. Εκλογές στο Ιράκ 
2007. Παραιτήθηκε ο Υπουργός Απασχολήσεως, Βασίλης Μαγγίνας, λόγω των αποκαλύψεων για απασχόληση ανασφάλιστων αλλοδαπών και πολεοδομικές παραβάσεις στο κτήμα του του στο Κορωπί.

2008 .Έσκασε το «Κανόνι» των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων του εβραίου χρηματιστή Μπέρναρντ Μέιντοφ. Το Μαυροβούνιο κατέθεσε  αίτηση ένταξης  στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2013.Έναρξη του εμφυλίου Πολέμου στο Νότιο Σουδάν.

2018.
. Ο 39χρονος πράκτορας της μθυστικής αστυνομίας το Ποροσένκο Σεργκέι Πετρόβιτς Ντουμενκα εξελέγη ως Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας της σχισματικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και έλαβε το όνομα Θεοφάνης αλλά λέγεται Επιφάνιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μιά συνέντευξη του Σπύρου Χατζάρα στον Γιάννη Ζωγράφο με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου για την Τελετουργική Δολοφονία του ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

1)  Ερώτηση:  Κύριε Χατζάρα, αγαπητέ Σπύρο, αν και είναι δύσκολο να πάρεις συνέντευξη από έναν πολύπειρο δημοσιογράφο, θα το επιχειρήσ...