18/12/20

Ο πρέσβης Λήπερ έκανε την συμφωνία με το ΚΚΕ για την σφαγή των «δοσίλογων» των φυλακών Αβέρωφ

Η 3η Ορεινή Ταξιαρχία, της οποίας οι άνδρες παρακολουθούσαν την μάχη των φυλακών Αβέρωφ από τον Παναθηναϊκό , δεν βρισκόταν υπό τις διαταγές της Ελληνικής κυβέρνησης .Λάμβανε διαταγές από τον υποστράτηγο Τζών Χώκσγουερθ και τον ταξιάρχο Χιου Μάνεριγκ. 
Το ΟΧΙ τους Τσακαλώτου της 12ης Οκτωβρίου ήταν το περισσότερο που μπορούσε ένας συνταγματάρχης. 
Εάν δούμε την ιεραρχία αυτών που συμμετείχαν στην σύσκεψη της 12ης Δεκεμβρίου στην Αγγλική Πρεσβεία προκύπτει ότι την συφωνία με το ΚΚΕ είχε κάνει ο πρέσβης Λήππερ. Μετείχαν ο Στρατάρχης Αλεξάντερ, (που ήρθε και έφυγε) ο Χάρολντ Μάκ Μίλλαν , (που ήρθε και έφυγε), ο πρέσβης Λήπερ, που έμεινε, ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών Στρατηγός Αϊρευ, (που ήρθε και έφυγε), ο υποστράτηγος Τζων Χώκσγουερθ , που έμεινε , ο ταξιάρχος Χιου Μάνεριγκ , που έμεινε και ο άνευ σημασίας πλέον, Σκόμπι. 
Άρα επικεφαλής των Τζων Χώκσγουερθ , και Χιου Μάνεριγκ ήταν ο Ρεξ, ο Άγγλος πρέσβης Ρέτζιναλτ Λήπερ, που γνώριζε πολύ καλά από τον Λίβανο τον Μιλτιάδη Πορφυρογένη, τον Πέτρο Ρούσο και τον Στέφανο Σαράφη.
Ο ρόλος του Λήππερ υπέρ των κομμουνιστών φαίνεται και στην «συνοπτική Πληροφοριακή Έκθεσή του», προς την εξόριση ελληνική κυβέρνηση στις 22.12.1943 στην οποία για την σφαγή των Καλαβρύτων έγραφε βάσει της αναφοράς της SoE ότι: «Τα Γερμανικά στρατεύματα πλαισιούμενα και βοηθούμενα από τις Ελληνικές Ομάδες Ασφαλείας πέτυχαν να καθαρίσουν τα Καλάβρυτα και κατέστρεψαν τα πάντα στην πορεία τους. Άνδρες, σπίτια, περιουσίες, με μια βιαιότητα χωρίς προηγούμενο αφανίσθηκαν».

Στα Καλάβρυτα δεν υπήρχαν σε απόσταση χιλιομέτρων «Ελληνικές Ομάδες Ασφαλείας», που είδε ο πράκτορας Λήπερ και ο στρατολογηθείς εν συνεχεία από την SoE,   δήθεν «αυτόπτης»,  σύντροφος Τάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: