26/12/20

Η 26η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

1003. Στην Ρώμη εξελέγη ο Πάπας Ιωάννης ΙΗ΄ που αποκατέστησε τις διαταραγμένες σχέσεις της Δυτικής Εκκλησίας με το Βυζάντιο αλλά συγκρούστηκε έντονα με το Ροβέρτο τον Ευσεβή της Γαλλίας.


1194.
Γεννήθηκε ο Φρειδερίκος Β΄ Χοχενστάουφεν. Ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

1481. Στην Ολλανδία, 4000 στρατιώτες του επισκόπου Δαβίδ της Βουργουνδίας στον δικαιοδοσία του οποίου ανήκε και η Ουτρέχτη, έκαψαν το χωριόΒέστμπρουκ και σκότωσαν όλους τους κατοίκους και στην συνέχεια σκότωσαν 1500 κατοίκους της Ουτρέχτης.

 1489. Στην Ισπανία, οι ενωμένες δυνάμεις του Φερδινάνδου Β' της Αραγωνίας και της Ισαβέλλας Α' της Καστίλλης, πήραν τον έλεγχο της Αλμερία από τον εμίρη της Γρανάδας.

1552. Tα στρατεύματα του αυτοκράτορα Κάρολου Ε(Κουίντου) έλυσαντην πολιορκία του Μετς μετά από 60 μέρες μάταιων προσπαθειών.

1662. Στο Παρίσι, στο Παλέ Ρουαγιάλ ο θίασος του Μολιέρου παρέστησε για πρώτη φορά την κωμωδία «Το σχολείο των γυναικών» για τον αδελφό του Βασιλιά.

1790. O Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας υπέγραψε το διάταγμα της Εθνοσυνέλευσης «περί του κλήρου» το οποίο καταργήθηκε με το Κονκορδάτο του 1801.

1792. Έληξε στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση η ακροαματική διαδικασία της δίκης του Λουδοβίκου Καπέ, τέως βασιλέα των Γάλλων με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης ντε Σεζ. Ο Ισπανός πρόξενος στο Παρίσι, Χοσέ Οραρίζ, διαμαρτυρήθηκε δημοσίως με επιστολή του σχετικά για μεταχείριση του Λουδοβίκου .

1793. Γάμος μεταξύ του Φρειδερίκου -Λουδοβίκου της Πρωσίας και της Φρεντερίκα του Μεκλεμβούργου . Στη Μάχη του Γκάϊσμπεργκ οι Γάλλοι νίκησαν τους Αυστριακούς

1802. Υπογράφηκε η Συνθήκη του Παρισιού ανάμεσα στην Γαλλία και την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με την οποία ρυθμίστηκε το ζήτημα του Δουκάτου της Τοσκάνης.

1805. Μετά τη μάχη του Αούστερλιτς , ο Φραγκίσκος Β΄ των Αψβούργων αποδέχτηκε τη «Συνθήκη του Πρεσβούργου», δηλαδή την ειρήνη της Μπρατισλάβα, την οποία συνέταξε ο Ταλλευράνδος και με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος του Τρίτου Συνασπισμού. Ο Φραγκίσκος Β΄ αναγνώρισε τον αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Οι κτήσεις των Αψβούργων στα εκτός Αυστρίας εδάφη της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας πέρασαν σε Γερμανούς συμμάχους του Ναπολέοντα, στον βασιλιά της Βαυαρίας, στον βασιλιά της Βυρττεμβέργης και στον εκλέκτορα της Βάδης. Στο βασίλειο της Ιταλίας δόθηκε από την Αυστρία το ανατολικό υπόλοιπο των Βενετικών περιοχών, περιλαμβανομένων της Ίστριας και της Δαλματίας μέχρι το Κότορ.
Η Ρωσία αναγνώρισε τις κτήσεις του Ναπολέοντα στην Ιταλία.

1806. Διεξήχθη η ολοήμερη μάχη του Πούλτουσκ, στο έδαφος της σημερινής Πολωνίας. 50 χλμ βόρεια της Βαρσοβίας ανάσα σε 25000 Γάλλους που διοικούσε ο Στρατηγός Λαν και σε 40.000 Ρώσους που διοικούσε ο Λέβιν Άουγκουστ φον Μπένιγκσεν. Οι Ρώσοι απέκρουσαν τους Γάλλους αλλά ο Μπένιγκσεν διέταξε υποχώρηση. Πιο νότια η γαλλική 4η Μεραρχία του Μυρά συγκρούστηκε στο Γκολούμιν με τους Ρώσους που διοικούσε ο πρίγκιπας Ντμίτρι Βλαντιμίροβιτς Γκολίτσιν.

1812. Πόλεμος για το δολάριο .Αγγλικός αποκλεισμός του κόλπου του Ντέλαγουερ
1825. Στις 14/26 Δεκεμβρίου εκδηλώθηκε στις μονάδες στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα, το στασιαστικό Κίνημα των Δεκεμβριστών.
1836. Η Χιλή κήρυξε τον πόλεμο στη Συνομοσπονδία Περού –Βολιβίας.

1868. Ο Δημήτριος Πετροπουλάκης, αρχηγός εθελοντικού σώματος 1.000 ανδρών, συνοδευόμενος και από τον γιο του Λεωνίδα, αποβιβάστηκε στην επαρχία Μυλοποτάμου για να ενισχύσει την Επανάσταση της Κρήτης.
1898.Η Μαρία και ο Πιερ Κιουρί ανακοίνωσαν την απομόνωση του ραδίου.
1909. Στο Αμβούργο άρχισε το 9ο σιωνιστικό Κογκρέσο.
1916. Η Τρίτη Γαλλική Δημοκρατία απηλλάγη δια της προαγωγής από τον στρατηγό Ζοζέφ Ζοφρ τον οποίο αφού τον έκανε στρατάρχη στη συνέχεια του αφαίρεσε τη διοίκηση των Στρατού που την ανέθεσε στον Ρομπέρ Νιβέλ.

1919 . Το Συμβούλιο των Λαϊκών Κομισάριων στην ΕΣΣΔ υιοθέτησε το διάταγμα «Περί εξάλειψης του αναλφαβητισμού », σύμφωνα με το οποίο ίτο σύνολο του πληθυσμού της Σοβιετικής Ρωσίας από 8 ως 50 ετών, που δεν μπορούσε να διαβάσει ή να γράψει έπρεπε να μάθει να διαβάζει και να γράφει στη μητρική του γλώσσα ή στα ρωσικά (προαιρετικά).
1922. Η Επιτροπή των πολεμικών επανορθώσεων πιστοποίησε τη «διεθνή χρεοκοπία» της Γερμανίας

1923. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία υπέγραψαν τη συνθήκη ειρήνης της Κωνσταντινούπολης.
1925. Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε την εισαγωγή του Γρηγοριανού ημερολογίου με ισχύ από 1 Ιανουαρίου, 1926. Ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδίας.

1941.Στο ανατολικό μέτωπο άρχισε η μάχη της Χερσονήσου του Κερτς.

1943. Η Ναυμαχία στο Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας κατά την οποία βυθίστηκε ο γερμανικό θωρηκτό «Σάνχορστ». Από τα 1.968 μέλη του πληρώματος επιβιώσαν μόνο 36 .Ο Κλάους Φίλιπ Μαρία Σενκ Κόμης του Στάουφενμπεργκ, ακύρωσε  την τελευταία στιγμή δολοφονική απόπειρα κατά του Χίτλερ.

1944 . Ο ευρισκόμενος στην Αθήνα βρετανός πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσόρτσιλ, συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών για την επίλυση της ελληνικής κρίσης. Εκτός του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, εκ μέρους των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων ήταν οι Γεώργιος Παπανδρέου, Θεμιστοκλής Σοφούλης, Νικόλαος Πλαστήρας, ο Κανελλόπουλος, ο Σεραφείμ Μάξιμος ο Γεώργιος Καφαντάρης, κλπ. Το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ εκπροσώπησαν οι Σιάντος, Παρτσαλίδης και ο στρατηγός Εμμανουήλ Μάντακας. Εκτός του Τσώρστιλ συμμετείχαν , ο Άντονι Ήντεν ,ο πρεσβης Ρ. Λήπερ , ο Σκόμπι και ο στρατάρχης Αλεξάντερ. Πήραν επίσης μέρος ως παρατηρητές, ο πρέσβης των ΗΠΑ ΜακΒή και οι επιτετραμμένοι της Γαλλίας και της ΕΣΣΔ (συνταγματάρχης Ποπόφ). Η Τρίτη Στρατιά του Τζωρτζ Πάττον διέσπασε την περικύκλωση των αμερικανικών δυνάμεων στη Μπαστόν.

1945. Η Γαλλία κύρωσε  τις συμφωνίες του Μπρέτον Γουντς.

1947.Σε απάντηση της δημιουργίας της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης ,η Αστυνομία εξαπέλυσε τη νύχτα της 25ης Δεκεμβρίου και μέχρι το πρωί της 26ης, κύμα συλλήψεων εναντίον των κομμουνιστών και των ΕΑΜιτών στην Αθήνα, τον Πειραιά και στα προάστια. Στην πρώτη φάση της επιχείρησης, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, συνελήφθησαν 550 άτομα.Στην Κόνιτσα συνεχίστηκε η μάχη του Εθνικού Στρατού με τους Κομμουνσιτές.
Στη Βουλγαρία, οι κομμουνιστές εθνικοποίησαν τις Τράπεζες.

1948. Στη Μάχη της Κόνιτσας οι συμμορίτες πίεζαν ασφυκτικά το Ύψωμα Ιτιά . Η επέμβαση της ελληνικής αεροπορίας δεν βελτίωσε αισθητά την κατάσταση καθώς οι συμμορίτες διέθεταν και αντιεροπορικά όπλα. Ο αντισυνταγματάρχη Γεώργιος Παλλαντάς που είχε αναλάβει την διοίκηση μετά τον σοβαρό τραυματισμό του συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δόβα αποφάσισε ότι η τελική γραμμή αμύνης που οι Εθνικές δυνάμεις θα υπερασπίζονταν μέχρις εσχάτων θα ήταν η πόλη της Κόνιτσας το ύψωμα Προφήτης Ηλίας και ο Άγιος Αθανάσιος.
Στην Ουγγαρία οι κομμουνιστές συνέλαβαν τον πριμάτο της Ουγγαρίας, καρδινάλιο Γιόζεφ Μιντζέντυ, με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ των ΗΠΑ.

1959. Άρχισε να μεταδίδει πρόγραμμα η βουλγαρική τηλεόραση.


1960 .Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας των Αλέξιος έφτασε για επίσκεψη στην Αθήνα.

1961. Η Δυτική Ευρώπη έζησε τα πιο κρύα Χριστούγεννα του αιώνα. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από το 1879 καταγράφηκαν στο Παρίσι.

1963. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων τουρκικά πολεμικά σκάφη εμφανίστηκαν στα ανοιχτά της Κύπρου, ενώ βρετανικά τεθωρακισμένα παρενεβλήθησαν μεταξύ των αντιμαχόμενων Ελλήνων και Τούρκων στη Λευκωσία.

1968 .Η Ομοσπονδιακή Βουλή της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας ενέκρινε τις τροποποιήσεις του Συντάγματος , που διεύρυναν την αυτονομία των επαρχιών του Κοσσυφοπεδίου και της Βοιβοντίνα, που αποκτούσαν καθεστώς παρόμοιο με Δημοκρατίες. Τρομοκρατική επίθεση δύο ανδρών του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, με στόχο ισραηλινό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

1972. 120 αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 επιτέθηκαν στο Ανόι.Στη Σόφια Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 ετών για κατασκοπεία ο Συγγραφέας Γκεόργκι Μάρκοφ.

1979. Στο Αφγανιστάν ,οι Σοβιετικά ειδικές δυνάμεις κατέλαβαν το Προεδρικό Μέγαρο στην Καμπούλ.

1989 .Μια ημέρα μετά την εκτέλεση του Νικολάε Τσαουσέσκου το Ρουμανικό Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας διόρισε πρόεδρο τον Ίον Ιλιέσκου και νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πέτρε Ρόμαν.

1990. Μετά το δημοψήφισμα της 23ης Δεκεμβρίου, το κοινοβούλιο της Σλοβενίας κήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας.

1991. Το Ανώτατο Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης στην τελευταία του Σύνοδο αποφάσισε την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Στην Αλγερία πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πολυκομματικές βουλευτικές εκλογές από την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1962.

1993. Η Τουρκία απέρριψε την πρόταση του προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, με αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων και διάλυση των Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών δυνάμεων.

1994 . Στη Γαλλία, οι ειδικές δυνάμεις ασφαλείας απελευθέρωσαν 239 επιβάτες και μέλη του πληρώματος αεροσκάφους της «Air France» , που κρατούσαν ομήρους αλγερινοί ισλαμιστές τρομοκράτες από τις 24 Δεκέμβριου. Νεκροί και οι τέσσερις αεροπειρατές.
1995. Κρίση των Ιμίων Το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό με τη σειρά του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι αν δεν παρέμβει ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο που προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια θα κινδυνεύσει.
1Από το Ωνάσειο ανακοινώθηκε η βελτίωση της κατάστασης της υγείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και η μεταφορά του εκτός της μονάδας εντατικής θεραπείας
Την ίδια μέρα ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία και πρόεδρος του Iσλαμικού Κόμματος της Ευημερίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, ζήτησε από τον πρόεδρο Ντεμιρέλ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

1998 . Οι πρώην ηγέτες των Ερυθρών Χμερ Κία Σαμπάν και Νουόν Τσέα παραδόθηκε στην κυβέρνηση της Καμπότζης. Οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησαν την επίθεσή τους κατά του Ουστεκά στην περιοχή του Ποντούγιεβο.
2003. Σεισμός εντάσεως 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την ιρανική πόλη Μπαμ. 43000 οι νεκροί και 90 000 οι άστεγοι .

2004. Σεισμός στον Ινδικό Ωκεανό μεγέθους 9,3 Ρίχτερ συγκλονίζει τη βόρεια Σουμάτρα. Ακολούθησε μέγα τσουνάμι, που χτύπησε τις παράκτιες περιοχές της Ταϊλάνδης, της Ινδίας, της Σρι Λάνκα, των Μαλδίβων, της Μαλαισίας, της Μιανμάρ, του Μπανγκλαντές και της Ινδονησίας. Σκοτώθηκαν πάνω από 294 000 άτομα και οι άστεγοι έφτασαν τα 5 εκατομμύρια. Στην Ουκρανία ο Βίκτορ Γιουσένκο εκλέχτηκε  με το 52% των ψήφων, πρόεδρος εναντι του 48% του  Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

2007. Στο Τσαντ, σε φυλάκιση 8 ετών καταδικάστηκαν οι ανθρωπιστές της γαλλικής οργάνωσης «Κιβωτός της Ζωής» για απαγωγές ανηλίκων.

2009. Η Κίνα εγκαινίασε το μακρύτερο σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας στον κόσμο που συνδέει το Πεκίνο με το Γκουανγκζού
.Η αμαξοστοιχία , με ταχύτητα 350 χλμ. την ώρα, κάλυψε την απόσταση των 1.069 χλμ. σε λιγότερο από τρεις ώρες.

2019. Τούρκος  πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη όπροκειμένου να βοηθήσει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΠΥΡΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕ ΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ.
ΕΙΔΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΝ ΝΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΒΑΝ ΜΕ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΪ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟ ΣΑΪΤ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ.
ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΨΑΞΤΟ,ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ,ΜΗΠΩΣ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ;

Ο κούλης της Κούλας