20/12/20

Η σύλληψη του Μπελογιάννη μετά από πληροφορία που έδωσε ο Πλουμπίδης

20 Δεκεμβρίου 1950. Ο χαφιές Πλουμπίδης «έδωσε» τον Μπελογιάννη


του Σπυρίδωνα Χατζάρα 

Η σύλληψη του αιμοσταγούς Κομισάριου Καλαμάτας-Μελιγαλά Νίκου Μπελογιάννη, έγινε στις 20 Δεκέμβριου του 1950, στα Εξάρχεια, σε ένα σπιτάκι ιδιοκτησίας του Τάκη Καλοφωλιά, (του κατοπινού εκδότη της οικονομικής εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ), στην οδό Πλαπούτα, που πηγαίνει από την Καλλιδρομίου στην Αλεξάνδρας).
Ο αριθμός 30 λείπει σήμερα από την αρίθμηση της οδού Πλαπούτα , και μάλλον το οίκημα βρισκόταν στην τοποθεσία που σήμερα βρίσκεται η πολυκατοικία με τον αριθμό 32-34. 
Το σπίτι του Καλοφωλιά, τότε φοιτητή και συνδέσμου του κόμματος ήταν Γιάφκα του κομματικού μηχανισμού. 

Η ασφάλεια είχε την «πληροφορία» ότι εκεί κρύβονται παράνομοι κομμουνιστές και παρακολουθούσε το σπίτι.

Ο ίδιος ο Μπελογιάννης σε ιδιόχειρο σημείωμα του από τη φυλακή έγραψε για τη σύλληψή του: 

«Σε σπίτι όπου είχα ραντεβού είχε πάει η Ασφάλεια. Η κοπέλα του σπιτιού κατάφερε να βρίσκεται έξω από την πόρτα την ώρα που θα πήγαινα, μου έκανε νόημα από μακριά κι έτσι γλίτωσα. Έφυγα, πήρα ένα ταξί, κατέβαινα τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Καθώς πλησιάζαμε στο σπίτι του Καλοφωλιά, σκέφτηκα να στείλω τον Καλοφωλιά. Όταν φτάναμε στην Πλαπούτα, σαν τον διάβολο άφησα το ταξί και πήγα στο σπίτι του. Βρέθηκα μπροστά στην Ασφάλεια»

 Η Ελλη-Παππά αργότερα εξήγησε ότι «αυτό ήταν το τυχαίο». « Ο Νίκος δεν είχε ραντεβού με τον Καλοφωλιά. Η προσπάθεια του Μπελογιάννη να ξεφύγει με την ψεύτικη ταυτότητα δεν απέδωσε , οδηγήθηκε στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, όπου ταλαιπωρήθηκε αρκετά εξαιτίας της άρνησής του να αποκαλύψει την ταυτότητά του. 

Ο Νίκος Μπελογιάννης, επέστρεψε στην Ελλάδα στο τέλος Ιούνιου του 1950, με πλαστό Αργεντίνικο διαβατήριο με το όνομα Ερρίκος Πανόζ , για να ανασυγκροτήσει τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ και να τον εκκαθαρίσει από τα διαβρωτικά στοιχεία. (χαφιέδες). 

Ο Μπελογιάννης, μπήκε στην Ελλάδα με πτήση από το Παρίσι, ως επιχειρηματίας στο τέλος Ιούνιου του 1950, με πλαστό Αργεντίνικο διαβατήριο με το όνομα Ερρίκος Πανόζ, και έμεινε αρχικά στο ξενοδοχείο «Μέγα» στην οδό Σταδίου. 

 Η αποστολή του Μπελογιάννη ήταν άκρως μυστική και ο μοναδικός που γνώριζε για την αποστολή του, ήταν ο Βαβούδης, ο ασυρματιστής. Αυτός, ενημέρωσε τον συνεργάτη της Ιντέλιτζεντ Σέρβις Νίκο Πλουμπίδη, τον οποίο υποπτευόταν ο Ζαχαριάδης , για την άφιξη του Μπελογιάννη. 

Ο Ζαχαριάδης είχε συμβουλέψει τον Μπελογιάννη να μην έρθει σε επαφή με τον Πλουμπίδη. 
 Ο Πλουμπίδης έδωσε ως συνδέσμους την Ιωννίδου και τον Καλοφωλιά στον Μπελογιάννη και ο δικός του παράνομος μηχανισμός, έφτιαξε την πλαστή ελληνική ταυτότητα, που του έδωσαν. 

 Την επομένη , 21η Δεκεμβρίου η Ασφάλεια έπιασε στο ίδιο σπίτι της οδού Πλαπούτα την σύνδεσμό του Μπελογιάννη και μέλος της ΚΟΑ, Έλλη Ιωαννίδου Παππά , την αδερφή της Διδώς Σωτηρίου. 

Η Ελλη Ιωαννίδου -Παππά πήγε στο σπίτι μετά από συνεννόηση με τον Πλουμπίδη δίχως να γνωρίζει για τη σύλληψη του Μπελογιάννη. Ορισμένοι αριστεροί με πρώτο τον Πλουμπίδη απέδωσαν στον Τάκη Καλοφωλιά, την ευθύνη για τις συλλήψεις, αλλά η κ. Ελλη Ιωαννίδου -Παππά στην πνευματική της διαθήκη ωστόσο έγραψε : 
«εμείς ποτέ δεν είπαμε πως ο Καλοφωλιάς ήταν χαφιές, ούτε ότι “πρόδωσε τα πάντα”».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

25 Μαίου1807. Η επανάσταση των Γιαμακλάρ στην Κωνσταντινούπολη που ανέτρεψε τον Σελίμ Γ

Στις 25 Μαΐου 1807 , ενώ συνεχιζόταν η πολιορκία της Λευκάδας, από τον Αλή Πασά, και ο μέγας Βεζύρης Ιμπραήμ Πασάς Χιλμί είχε αναχωρήσει απ...