24/3/21

Πέρασαν 22 χρόνια από το Γιουγκοσλαβικό έγκλημα του Κράτους Δικαίου

 Οι «καλοί άνθρωποι», ο Κλίντον και η παρέα του δεν είχαν καμιά διεθνή νομιμοποίηση. Ανέλαβαν «ανθρωπιστική δράση» κατά της Εθνικής Κυριαρχίας μιας ανεξάρτητης χώρας μέλους του ΟΗΕ , και υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. Βομβάρδιζαν τους Σέρβους για 78 ημέρες, και σκότωσαν τουλάχιστον 5000 ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων 89 παιδιών.

 Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σκοτώθηκαν πάνω από 3.500 άμαχοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 12.500, πολλοί από τούς οποίους έμειναν ανάπηροι

Το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας, αναφέρει ότι από τους βομβαρδισμούς 2.500 Σέρβοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους. Τα στοιχεία αυτά μετράνε τους νεκρούς που καταμετρήθηκαν επί τόπου  μετά τους βομβαρδισμούς και όχι τους αγνοούμενους και τραυματίες που πέθαναν μετά. 

 Κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδέσεων  του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν 1.031 μέλη του Σερβικού Στρατού και της αστυνομίας. 

Το ΝΑΤΟ κατέστρεψε χιλιάδες σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια, δρόμους και γέφυρες. 

Το κόστος της καταστροφής ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. 
Στα επόμενα χρόνια ακολούθησαν ο Καρκίνοι από το απεμπλουτισμένο Ουράνιο και τη διοξίνη που σκόρπισε στον αέρα από την καταστροφή των διυλιστηρίων.
 
Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στις 24 Μαρτίου 1999 με διάγγελμα του από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της Σερβίας είπε ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας επιθυμούσε τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας, και ότι θα υπερασπιστεί τη χώρα εάν δεχθεί επίθεση.
 Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της επίθεσης ο Μίλο Τζουγκάνοβιτς ως πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας για να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση Πολέμου.
Ο Μπιλ Κλίντον μίλησε στο τηλέφωνο με τον Μπόρις Γέλτσιν και του ζήτησε «να μην επιτρέψει την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο να χαλάσει τις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσιγκτον». 

 Ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας από τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ ξεκίνησε στις 19 και 50 . Οι πρώτες βόμβες έπεσαν στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, στους στρατώνες στο Πρόκουπλιε και σκοτώθηκε ο στρατιώτης Μπόμπαν Νεντέλκοβιτς που ήταν στη σκοπιά. Στη συνέχεια, στις 20:05 βομβαρδίστηκε ένα στρατόπεδο στο Βίρμπισι και στις 20.15 χτύπησαν ένα υπόγειο καταφύγιο στην Κουρσούμλια, όπου σκοτώθηκαν 12 κληρωτοί . Στις 20:38 έπεσαν πρώτες ρουκέτες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Μπαταΐνιτσα, όπου βρισκόταν το ΕΘΚΕΠΙΧ του Γιουγκοσλαβικού Γενικού Επιτελείου . Προσεβλήθησαν επίσης πομποί αναμετάδοσης της ραδιοφωνίας και της κινητής τηλεφωνίας.

 Η Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε ότι δεχόταν επίθεση από το ΝΑΤΟ, και ότι προσβλήθηκαν 20 στόχοι και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η Κίνα και η Ρωσία ζήτησαν τον τερματισμό των επιθέσεων του ΝΑΤΟ στη Σερβία και το Μαυροβούνιο και κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έληξε χωρίς απόφαση.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε οτι καθήκον των Σερβων ειαι να μην ξεχάσουν ποτέ. Ο πρίγκιπας Αλεξάνταρ Καρατζώρτζεβιτς δήλωσε ότι 32 χρόνια μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας, εξακολουθούν να υπάρχουν πληγές . Ο δικηγόρος Σέρτζαν Άλεκσιτς , ο οποίος εκπροσωπεί Σέρβους πολίτες σε ιδιωτικές αγωγές κατά του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι, μετά την υποβολή της πρώτης ιδιωτικής αγωγής σε δικαστήριο του Βελιγραδίου για αποζημίωση λόγω ασθένειας που προκλήθηκε από τη βομβιστική επίθεση με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, σκοπεύει να καταθέσει νέες αγωγές σχετικά με τις συνέπειες της επίθεσης του ΝΑΤΟ. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες μόνο το 20% των ερωτηθέντων θα δεχόταν συγνώμη για την επίθεση του ΝΑΤΟ.               Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησε ότι η επίθεση έγινε «για στρατιωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ», « για τα αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα» για «πολιτικούς λόγους», και «τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου».
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην ερώτηση για τη  συνεργασία μεταξύ Σερβίας και ΝΑΤΟ, το 59% των ερωτηθέντων είναι εναντίον, ενώ το 28% είναι υπέρ. Το υψηλότερο ποσοστό αντίθεσης στη "συμφιλίωσ"η είναι η ομάδα των νέων που δεν είχαν καν γεννηθεί ή ήταν το πολύ επτά ετών κατά τον χρόνο του βομβαρδισμού.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο επικεφαλής της ρωσικής FSB ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας στην τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα Crocus

  Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών (GUR) του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας συμμετείχε στην τρομοκρατική επίθεση στο "ΣίτυΧωλ του Κρόκους...