Ο Εφιάλτης εμφανίστηκε στο στρατόπεδο των Περσών στις Θερμοπύλες στις 7 Αυγούστου του 480 π.Χ.
Τα χαράματα της 14ης/27ης Αυγούστου 1922 ,ο Κεμάλ καθοδηγούμενος από το Λονδίνο έκανε την τελική του επίθεση εναντίον των Ελληνικών Δυνάμεων, στο μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ, που το υπεράσπιζαν 5 ελληνικές μεραρχίες που τις διοικούσε ο κληρονομικός πράκτορας των Άγγλων Νικόλαος Τρικούπης. Από το σκυλόσογο των Τρικούπηδων, από το Μεσολόγγι.
Ο Τρικούπης «αιφνιδιάστηκε», όπως και ο Φον Πάουλους στο Στάλινγκραντ, και άφησε να τον περικυκλώσουν .
Το μεσημέρι της 14ης/27ης Αυγούστου ο διοικητής του Α’ ΣΣ υποστράτηγος Τρικούπης εξέδωσε τη διαταγή άμεσης απαγκίστρωσης.
Η εκκένωση του Αφιόν, ήταν μια κόλαση, αφού έγινε υπό καθεστώς απόλυτου πανικού. Ο Τρικούπης έχασε και τον ασύρματο του.
Τρείς ημέρες μετά στις 17/30 Αυγούστου δόθηκε η Μάχη του Αλή Βεράν.
Στις 24 Αυγούστου/6 Σεπτεμβρίου αναχώρησε και το τελευταίο ελληνικό στρατιωτικό τμήμα από τη Σμύρνη.
Στις 7 το βράδυ της 26ης Αυγούστου/8ης Σεπτεμβρίου 1922, ο Αρμοστής και άγγλος πράκτορας, Αριστείδης Στεργιάδης, επιβιβάστηκε στη Σμύρνη στο αγγλικό θωρηκτό «Iron Duke», («Σιδερένιος Δούκας») που τον μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη.
Η αποστολή του είχε λήξη με επιτυχία.
Πέντε ημέρες μετά την 1η/14η Σεπτεμβρίου μπήκαν οι Τσέτες στην Σμύρνη.
Το 1927, ο προδότης Τρικούπης , με την κυβέρνηση του άλλου κληρονομικού ρουφιάνου των Άγγλων, του Αλέξανδρου Ζαΐμη, και με υπουργό Στρατιωτικών τον Αλέξανδρο Μαζαράκη, ανακλήθηκε στην ενεργό υπηρεσία και προάχθηκε σε αντιστράτηγο.
Κατά το διάστημα 1928-1930 διετέλεσε και Νομάρχης Αττικοβοιωτίας.
Ο ψυχοπαθής Χατζηανέστης εκτελέστηκε.
Ο προδότης Τρικούπης αντίθετα πήρε προαγωγή.
Τιμήθηκε με πολλά ελληνικά ανώτατα παράσημα. Σύζυγός του ήταν η Ελένη, το γένος Κορδέλλα.
Στις 3.30 το πρωί της 14ης Αυγούστου 1974 ο Κάλαχαν ανακοίνωσε τη λήξη των διαπραγματευσεων της Γενεύης και άνοιγε τον δρόμο για τον Αττίλα 2.
Περίπου μια ώρα μετά, η τουρκική αεροπορία βομβάρδιζε τη Λευκωσία και την Αμμόχωστο . Ο «Αττίλας 2» είχε ξεκινήσει.
Ο Καραμανλής και οι πράκτορες Νατοϊκοί αξιωματικοί του, παρακολουθούσαν άπραγοι τον τουρκικό αποβατικό στολίσκο να μεταφέρει μέρα -παράμερα ενισχύσεις στο τουρκικό προγεφύρωμα από τις 20 Ιουλίου, και για 25 ημέρες.
Το Πολεμικό Συμβούλιο, που συγκάλεσε ο Καραμανλής στις 14 Αυγούστου , «διαπίστωσε» την αδυναμία της Ελλάδας να συνδράμει την Κύπρο και έτσι οι ελληνικές αντιδράσεις περιορίστηκαν στο…..διπλωματικό τομέα.
Στις 9 το βράδυ ο Εθνάρχης σε διάγγελμα από την ΕΡΤ δήλωσε ότι «Η Κύπρος είναι μακρυά», για τα ελληνικά υποβρύχια , και τα Φάντομ.
Η συμπεφωνημένη προδοσία της Κύπρου δεν συνετελέστηκε στις 14 Αυγούστου 1974. Η προδοσία άρχισε με την συμμετοχή στις συνομιλίες της Γενεύης.
2 σχόλια:
Γιατί μας ξυπνάς ρε Σπύρο ; Άσε μας που είμαστε στον ύπνο του δικαίου.
Μη μας πείς οτι έλαβες και τον φάκελο της Κύπρου ! Επισήμως τα ΕΛΤΑ, δεν βρίσκουν τον...παραλήπτη για να τον δώσουν, να τον ανοίξει επιτέλους, να δούμε και μείς τι έχει μέσα !
https://hayat.ba/stanisic-i-simatovic-presuda-opisuje-ulogu-srbije-u-ratovima-u-hrvatskoj-i-bih/471382/
Δημοσίευση σχολίου