30/11/22

Ο Γκυπτομακεδόνας πρώην πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ αντέδρασε θετικά στην είδηση της επίσημης εγγραφής στο μητρώο του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα.


 Ζάεφ: Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα  είναι καρπός της συμφωνίας των Πρεσπών 
Στα Σκόπια πανηγυρίζουν για την «de facto» αναγνώρισης του «μακεδονόφωνου» πληθυσμού στην Ελλάδα.
«Χαίρονται όλοι όσοι μιλούν μακεδονικά, όλοι οι Μακεδόνες».

«Συγχαίρω τους ιδρυτές του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα και όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας που προσβλέπουν σε αυτή την όμορφη πράξη, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική ως απόδειξη των στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ευχαριστώ τόσο τον πρώην όσο και του νυν πρωθυπουργο Τσίπρα και Μητσοτάκη για τα λόγια και τη δέσμευσή τους στην οικοδόμηση ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας», δήλωσε ο Ζάεφ στο Facebook.

Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα έχει εγγραφεί επίσημα ως ΜΚΟ (ΜΚΟ) από τις δικαστικές αρχές στην Ελλάδα εδώ και ένα μήνα.

Συγχαρητήρια έστειλε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

 «Η αξία των πραγματικών συμβιβασμών διαρκεί και αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Οι πραγματικοί συμβιβασμοί τους ηρεμούν, δεν επιδεινώνουν τις σχέσεις επειδή ενδιαφέρονται για την ουσία και των δύο πλευρών», έγραψε ο Ντιμιτρόφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ρεπορτάζ από την Τ/Ο Σιτέλ των Σκοπίων 

 «Ένα πρωτοποριακό βήμα είναι η εγγραφή του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στη Λερίν για την επίσημη αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας στη γειτονική Ελλάδα. 

Ωστόσο, είναι ΜΚΟ, και δεδομένης της ακαμψίας της ελληνικής πολιτικής, είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει θεσμική λύση στο πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, λένε πολιτικοί αναλυτές. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι οι Μακεδόνες στην Ελλάδα, ως Έλληνες πολίτες, θα πρέπει να είναι πιο γενναίοι, πιο δυνατοί και πιο συχνά για να σχηματίσουν τις δικές τους οργανώσεις, ακόμη και κόμματα, λένε οι αναλυτές. 
 Ελληνικό δικαστήριο επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα την εγγραφή του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στο Λέριν, μια διαδικασία που ξεκίνησε αρκετούς μήνες. 

Το Sitel έχει επικοινωνήσει με άτομα από το Κέντρο, αλλά δεν θέλουν να μιλήσουν δημόσια. 
Ακόμη και σε μια συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης, μίλησαν ανώνυμα. Ανακοίνωση του Κέντρου που αναρτήθηκε στο Facebook ανέφερε ότι ήταν «η πρώτη ΜΚΟ στην Ελλάδα που φρόντισε άμεσα τη μακεδονική γλώσσα και η οποία είναι νόμιμα εγγεγραμμένη από τις ελληνικές κρατικές αρχές». 
 Σύμφωνα με τους ιδρυτές, η πράξη αυτή σημαίνει de facto αναγνώριση τόσο του μακεδονόφωνου πληθυσμού στην Ελλάδα όσο και την πρώτη επίσημη αναφορά της μακεδονικής γλώσσας από την απογραφή του 1920, όταν η μακεδονική αναφέρεται ως γλώσσα που ομιλείται από συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού. 

 Ωστόσο, το ίδιο το Κέντρο λέει ότι αυτή είναι μόνο η αρχή του στόχου είναι να εισαχθεί η Μακεδονική ως μάθημα επιλογής στα ελληνικά σχολεία στις περιοχές όπου ζει αυτός ο πληθυσμός. Σύμφωνα με την Evegenia Naculidu, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των Μακεδόνων στην Ελλάδα, το Κέντρο μπορεί να σημαίνει αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα ως ξένης γλώσσας, η οποία προέρχεται από την Συμφωνία των Πρεσπών , αλλά όχι ως μακεδονική μειονοτική γλώσσα. 
 «Οπότε ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί... Εάν η Ελλάδα ήθελε να αναγνωρίσει τη μακεδονική μειονότητα, θα κατέγραφε μια κοινωνία "Οίκου Μακεδονικού Πολιτισμού" που περιμένει 30 χρόνια εγγραφής, παρόλο που έχει κερδίσει 3 φορές στην ΕΣΔΑ!!," αναφέρει.» 
 Κατερίνα Νέσκοβα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το αγγούρι, σιγά-σιγά μεγαλώνει. Το ποιός θα το φάει και θα το ευχαριστηθεί, είναι ένα θέμα. Επειδή με τα παρέϊντ και τις "κοινότητες", υπάρχει ζήτηση. Και δεν τό 'χει βάλει ο Άδωνις στο καλάθι, να συγκρατήσει την τιμή ! Καλή μας όρεξη !

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1941, 83η Ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

Η ΕΣΧΑΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟΥ ΜΕΤΑΞΑ   ΣΤΙΣ 10.30 το πρωί της 18ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1941   επέδωσε στον Βρετανό Πρέσβη  τη ΝΟΤΑ ΓΙΑ ...