29/11/22

Η 33η ημέρα του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου. Τίποτε νεότερο, Βροχή

 

Ο Μεταξάς, το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου 1940 σημείωσε στο ημερολόγιο του: Τίποτε νεώτερον. Βραδείαι προχωρήσεις. Βροχή¨". 

Η 8η Μεραρχία συνέχιζε να μάχεται στην γραμμή Κακαβιά – δάσος Μπούνα – Υψ. 1672 (Μακρύκαμπος).
 Το 5/42 επιτέθηκε στο ύψωμα 669 αλλά αποκρούστηκε. 
 Η 2α Μεραρχία, τις βραδινές ώρες της 29 Νοεμβρίου κατέλαβε τη νοτιοδυτική έξοδο της στενωπού Σούχα και τα βόρεια υψώματα του χωριού αποκρούοντας συνεχώς ιταλικές αντεπιθέσεις. 
 Η 1η Μεραρχία, αντιμετώπιζε σθεναρή ιταλική αντιστάση. 
 Η Μεραρχία Ιππικού του Στανωτά στην οποία είχαν προσκολληθεί τα αποσπάσματα Δημοκωστούλα και Φριζή πέτυχε να διαβεί τον ποταμό Λεγκατίτσα και κατόρθωσε και να φθάσει στην ανατολική όχθη του Αώου. 
 Το πρωί της 29ης Νοεμβρίου το Απόσπασμα Δημοκωστούλα , (Ι/36ο Τάγμα συν λόχος και μία πυροβολαρχία), επιτέθηκε στο χωριό Μπαλιμπάρδι, όπου υπήρχε ισχυρή ιταλική αντίσταση. Εκεί έπεσαν μαχόμενοι ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Θεοχαρόπουλος Θεοφάνης και ο Στρατιώτης Νικόλαος Βούλγαρης . Το απόσπασμα κατέλαβε και το χωριό Μπαντιλόνγια, και συνέχισε προς τον αυχένα Κιάφε Δεμπέλι στο ύψωμα 1450. 
Το απόσπασμα του Αντισυνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή (ΙΙ/5, ΙΙ/36 Τάγματα και μία πυροβολαρχία) κινήθηκε προς Μάλι Μποντορίτ, πέρασε τον ποταμό Λεγκαρίτσα και μέχρι το βράδυ κατόρθωσε, μετά από αγώνα, να καταλάβει το χωριό Μπένια Σκέρι και τα γύρω του υψώματα. 
 Η 9η Μεραρχία παρά την συνεχή χιονόπτωση κατέλαβε το Υψ. 1548, και προσανατολίστηκε προς το Υψ. 1532. 
Η 13η Μεραρχία επιτέθηκε κατά του Υψ. 1292 , το οποίο ήταν ισχυρά οργανωμένο, χωρίς να υπάρχει ο απαιτούμενος συντονισμός ανάμεσα στο πυροβολικό και το επιτιθέμενο πεζικό. 
Η πτώση του Υψ. 1292 θα είχε αποφασιστική επίδραση στην προώθηση προς το Πόγραδετς . 
 Η 10η Μεραρχία επιχειρούσε στη γραμμή Υψ. Μασκουλοχώρι – χωριό Πουνεμίρα – Υψ. Κρουσιόβα. 
 Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Λευκάδα και τη Νεμέα της Κορινθίας.
Το 175ο ιταλικό πολεμικό ανακοινωθέν ανέφερε:

«Στο ελληνικό μέτωπο, οι μεραρχίες Φεράρα, Σιένα και Κενταύρων της 11ης Στρατιάς αντεπιτέθηκαν και συνέτριψαν κάθε εχθρική απόπειρα διείσδυσης. Στο μέτωπο της 9ης Στρατιάς δεν υπάρχει ιδιαίτερο γεγονός. Περίπου 300 αεροσκάφη μας βομβάρδισαν τα κέντρα και τις οδούς επικοινωνίας , ειδικά στις περιοχές Ερσέκα  και  Σοπικό. Στην Ερσέκα πυρπολήθηκε  μια αποθήκη καυσίμων .Στην εναέρια μάχη, τέσσερα εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν. Δύο από τα αεροσκάφη μας δεν επέστρεψαν. Στο μέτωπο της 9ης Στρατιάς το αντιαεροπορικό πυροβολικό μας κατέρριψε δύο αεροσκάφη: ένα άλλο βομβαρδιστικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην κοίτη του ποταμού Ντέβολι. Το πλήρωμα αποτελούμενο από έναν αξιωματικό και δύο υπαξιωματικούς συνελήφθη. Άλλοι αεροπορικοί σχηματισμοί βομβάρδισαν στόχους στην Κέρκυρα. Στην τελευταία αυτή βάση το πρωί της 28ης οι ναυτικές μας μονάδες πραγματοποίησαν παρατεταμένο βομβαρδισμό   στρατιωτικών έργων. από μικρή απόσταση».

Το ανακοινωθέν αναφερόταν και στον βομβαρδισμό της Μάλτας και στις επιχειρήσεις στην Ανατολική Αφρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: