Οι Ιταλοί έφευγαν.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Δεκεμβρίου οι Ιταλοί εγκατέλειψαν συντεταγμένα και ανενόχλητοι το Αργυρόκαστρο.
Το 6ο Σύνταγμα Πεζικού της Κορίνθου ,της 3ης Μεραρχίας, που έφτασε στα υψώματα της Χασιόβας , 8 χλμ νοτιοανατολικώς Αργυροκάστρου, αλλά δεν συνέχισε την προέλαση του, διότι ο «αρχιστράτηγος» που έπαιζε με τις Μονάδες στο μέτωπο, διέταξε την αντικατάσταση του 6ου Συντάγματος από το 8ο ΣΠ της 4ης Μεραρχίας.
Συναντήθηκαν στο Χωριό Καράτζι.
Πιο αριστερά, το 1ο και το 2ο τάγμα του 12ου Συντάγματος υπό τους ταγματάρχες Γ. Παπαδόπουλο και Α. Χατζησταματίου , που είχαν καταλάβει το ύψωμα 1160 με βαρείες απώλειες, (120 νεκρούς) ανέμεναν εντολές και έδωσαν χρόνο για την ανασύνταξη των Ιταλών επί του υψώματος 613 νότια της Χειμάρρας.
Το πρωί της 6 Δεκεμβρίου τα υπόλοιπα τμήματα του Αποσπάσματος Λιούμπα διεκπεραιώθηκαν στην απέναντι όχθη του ποταμού Μπίστριτσα κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά τους πρόλαβε το 3ο Τάγμα του 12ου ΣΠ, (Πατρών) που μπήκε πρώτο στους Αγίους Σαράντα, το «Porto Enta», όπως το είχαν ονομάσει οι Ιταλοί προς τιμή της Έντας, της κόρης του Μουσολίνι.
Οι Ιταλοί υποχωρώντας πυρπόλησαν καταστήματα και αποθήκες, ενώ εγκατέλειψαν μεγάλες ποσότητες υλικού μηχανικού και καύσιμα.
Η 8η Μεραρχία στις 6 Δεκεμβρίου κατέλαβε το χωριό Λίμπχοβα και συνδέθηκε με τη 2α Μεραρχία ανατολικά της Σούχας. Οι απώλειες της VIII Μεραρχίας στις σαράντα (έως τότε) ημέρες αγώνα ανήλθαν σε 34 αξιωματικούς και 280 οπλίτες νεκρούς και σε 48 αξιωματικούς και 1.360 οπλίτες τραυματίες και 84 οπλίτες αγνοούμενους.
Ο Παπάγος διέταξε την παραμονή της Μεραρχίας στην περιοχή της Κακαβιάς και την αντικατάσταση της από την 3η Μεραρχία την οποία θα αντικαθιστούσε η 4η, που βρισκόταν στις 6 Δεκεμβρίου στην περιοχή των χωριών Καστάνιανη – Κεράσοβο –Βαλτσίτα κοντά στα σύνορα.
Η 1ηΜεραρχία, (που βρισκόταν στο δεξιό της Μεραρχίας Ιππικού), τις βραδινές ώρες της 6ης Δεκεμβρίου έφθασε στα ανατολικά αντερείσματα του Υψ. 1292 σε επαφή με τον εχθρό.
Η 11η Μεραρχία κατέλαβε το ύψωμα 1200.
Στο μέτωπο του Πόγραδετς η 17η Μεραρχία επανέλαβε την επίθεση της.
Το 31ο Σύνταγμα Πεζικού, αφού επιτέθηκε στις 10.30 κατέλαβε μετά από δίωρο αγώνα το ανώνυμο ύψωμα, τρία χιλιόμετρα βόρεια από το ύψ. 1532, όπου οι Ιταλοί προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση.
Ταυτόχρονα, το δεξιότερα επιτιθέμενο Ι/29 Τάγμα, αρχικά κατέλαβε το "ανώνυμο" ύψωμα, στη συνέχεια περίπου στις 15.30 κατέλαβε το ύψωμα 1211.
Παράλληλα, το ΙΙ/29 Τάγμα επιτέθηκε στις 0900 στις 6 Δεκεμβρίου κατά του αμέσως μετά το ύψ. 1211 βορειοανατολικού υψώματος, το οποίο κατόρθωσε να καταλάβει περίπου στις 11.00 της ίδιας ημέρας.
Οι απώλειες της XVII Μεραρχίας κατά την ημέρα εκείνη ανήλθαν σε 2 αξιωματικούς και 25 οπλίτες νεκρούς, σε 8 αξιωματικούς και 160 οπλίτες τραυματίες, και 16 αγνοούμενους.
Ο κατάκοπος Μεταξάς στο ημερολόγιο του έγραψε: «Πήραμε τους Αγίους Σαράντα. Οι Ιταλοί φεύγουν. Με φοβίζει η προέλασις. Μεγάλη η έκτασις και λίγα τα στρατεύματα».
Στις εφημερίδες δημοσιεύτηκε η διάψευσή του ΓΕΝ για την δήθεν βύθιση ελληνικού αντιτορπιλικούΤο Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 6 Δεκεμβρίου 1940 στο ανακοινωθέν Νο 182 ανέφερε:
«Στην Αλβανία ο εχθρός, συνεχίζει την πίεσή του ιδιαίτερα στην αριστερή μας πτέρυγα. Τα στρατεύματά μας αντεπιτέθηκαν. Στις μάχες τα στρατεύματα των τμημάτων της Μεραρχίας Αρέτσο και της Βενέτσια ήταν ανώτερα από κάθε έπαινο. Η πολεμική μας αεροπορία επιτέθηκε με επιτυχία σε οδούς επικοινωνίας και συγκεντρώσεις εχθρικών στρατευμάτων. Όλα τα αεροσκάφη μας έχουν επιστρέψει.
Στη Βόρεια Αφρική, συγκρούσεις περιπολιών στην περιοχή νότια του Sidi el Barrani. Ο εχθρός τέθηκε σε φυγή και εγκατέλειψε όπλα και πυρομαχικά. Η εχθρική αεροπορία έριξε μερικές βόμβες στην περιοχή του Τομπρούκ, προκαλώντας δύο θανάτους και έναν τραυματία και σε εκείνες του Σόλουμ και του Σίντι ελ Μπαράνι, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου