31/5/23

Tο Κίνημα Παπάγου-Πιουριφόι της 31ης Μαίου 1951 μας απέφερε τον έλληνα ντε Γκώλ . Αυτό ήταν το 5ο Πραξικόπημα του Πράκτορα Θείου Αλέκου. που το έκανε και το κατέστειλε ο ίδιος

 Του Σπύρου Χατζάρα

Ο Αρχιστράτηγος Αλ. Παπάγος , στις 29 Μαΐου 1951, υπέβαλε οριστική παραίτησή από την αρχηγία του στρατεύματος, στον ανιψιό του Παύλο, με το πρόσχημα «λόγους υγείας», και διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό Σοφοκλή Βενιζέλο ότι δεν επρόκειτο να πολιτευθεί. 


 Στην πραγματικότητα, ο Στρατάρχης, παραιτήθηκε μετά από μια πικρόχολη συζήτηση με το ανιψιό του Βασιλιά Παύλο, προς τον οποίο διαμαρτυρήθηκε διότι ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Βασιλιά, διέδιδε πως ο Παπάγος έχασε την εμπιστοσύνη των Ανακτόρων και διότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Συντονισμού, Θρησκευμάτων και Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου άφηνε εναντίον του αιχμές, χαρακτηρίζοντας την περιοδεία του, στις φρουρές της Βορείου Ελλάδας, ως «προεκλογική». 

 Το μεσημέρι της 30ής Μαΐου, στα γραφεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) στα Παλαιά Ανάκτορα, ολοκληρώθηκαν οι οι τριήμερες εργασίες του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), όπου συμμετείχε σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, υπό τον Παπάγο, ο οποίος ανακοίνωσε , κατ' ιδίαν, στον αντιστράτηγο Στ. Κιτριλάκη, ότι έχει υποβάλει την παραίτησή του από την αρχιστρατηγία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παρόντες και ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Δόβας και ο ταξίαρχος Θ. Παπαθανασιάδη . Ο Κιτριλάκης ανελαβε να ενημερώσει του άλλους. Ο Παπάγος έφυγε για το σπίτι του στην Εκάλη. 

 Οι «άλλοι» αποφάσισαν(ξαφνικά και από μόνοι τους) να συναντηθούν στις 5 το απόγευμα, με αποκλειστικό θέμα την παραίτηση του αρχιστράτηγου. Οι στρατηγοί αποφάσισαν να ζητήσουν από τον Παπάγο να ανακαλέσει την παραίτησή του και μετεβη στην Εκάλη τριανδρία από τους αντιστράτηγους Θρασύβουλο Τσακαλώτο, Θ. Γρηγορόπουλο και Δ. Τσιγγούνη.

 Ο πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος κάλεσε στο πολιτικό γραφείο τους δημοσιογράφους, και έκανε την ακόλουθη δήλωση.    «Ο Αρχιστράτηγος κ. Παπάγος υπέβαλε χθες την 29ην τρέχοντος την παραίτησίν του.Τόσον ο Βασιλεύς, όσον και η Κυβέρνησις δι' εμού προσεπαθήσαμεν να μεταπείσωμεν τον στρατάρχην. Δυστυχώς η απόφασίς του είναι ανέκκλητος. Ηναγκάσθη ένεκα τούτου η κυβέρνησις μετά μεγάλης λύπης να την αποδεχθή, διότι στηρίζεται εις λόγους υγείας, οίτινες δεν επιτρέπουν εις τον στρατάρχην να συνεχίση προς το παρόν το γόνιμον αλλά επίμοχθον έργον του. Εκφράζω την βαθυτάτην λύπην, διότι εις τόσον κρισίμους στιγμάς αι ένοπλοι δυνάμεις της χώρας στερούνται των πολυτίμων υπηρεσιών του». 

 Παράλληλα ο πρωθυπουργός έδωσε στη δημοσιότητα και την επιστολή του βασιλιά Παύλου προς τον θείο του στρατάρχη. 

 Ο Παπάγος, του οποίου στενός σύμβουλος υπήρξε ο Μέγας Δάσκαλος της Στοάς Ησίοδος Ιωάννης Διάκος ετοίμαζε σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, το πολιτικό του μέλλον. 

 Και στο πλαίσιο αυτό έκανε το πραξικόπημα της 31ης Μαΐου, του οποίου ψυχή ήταν ο στενός του συνεργάτης στο Γενικό Επιτελείο και στέλεχος του ΙΔΕΑ συνταγματάρχης Νικόλαος Γωγούσης, που δεν συμμετείχε στο Κίνημα. 
 
Στις 10.15΄ το βράδυ η είδηση της παραίτησης μεταδόθηκε από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών . Ήταν η αρχή μιας μακράς νύχτας… Εκείνη την ώρα , συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού οι πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος Παπάγου-Πιοριφόι, με επικεφαλής τους ταξίαρχους Α. Χρηστέα και Στ. Ταβουλάρη. 

 Το κίνημα  δεν έγινε για να επιστρέψει στο Στρατό ο λαοπρόβλητος Στρατάρχης, αλλά στόχευε στην ανάδυση του «πολιτικού άστρου» του Αλέξανδρου Παπάγου. 
 Αυτό ήταν το τέταρτο πραξικόπημα του Παπάγου μετά τα Κινήματα του 1935 και 1936, και το Πέμπτο συνολικά.

 Πρωταγωνιστές ήταν ο συνταγματάρχης Διονύσιος Παπαδόπουλος τέως πράκτορας της SoE και διοικητής του Τάγματος Μελιγαλά, που ήταν διοικητής του Συντάγματος Βαρέων Οπλών Πεζικού στο Χαϊδάρι και ο ΣΔΑ, συνταγματάρχης Γεώργιος Κουρούκλης. 

 Αυτοί οι δυο κινητοποίησαν λόχους πεζικού και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα Γενικά Επιτελεία που έδρευαν στον χώρο των Παλαιών Ανακτόρων , όπου έδρασε ο τότε λοχαγός Δημ. Ιωαννίδης, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και το αεροδρόμιο του Τατοΐου. Οι κινηθέντες αξιωματικοί δεν είχαν σκοπό τους την κατάληψη της εξουσίας, δεν επιχείρησαν να συλλάβουν την πολιτειακή, πολιτική ή στρατιωτική ηγεσία και η κατάληψη του ραδιοσταθμού έγινε για να μην χρησιμοποιηθεί από τον αντίπαλο. Το Κίνημα ήταν περιδοσμένο στο λεκανοπέδιο και για αυτό δεν κινητοποιήθηκε το Γ΄ Σώμα. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πιάστηκε στον ύπνο και όταν έμαθε ότι κάτι γίνεται , διαπίστωσε ότι οι υφιστάμενοι αξιωματικοί δεν υπάκουαν τους στρατηγούς.

 Ο Παπάγος, που «ενημερώθηκε» για την «αναταραχή» εμφανίστηκε γύρω στις 6.30 το πρωί στο Επιτελείο μίλησε προς τα στελέχη, και καταδίκασε την απειθαρχία. Και όλα επανήλθαν στον κανονικό ρυθμό. Την αρχιστρατηγία ανέλαβε προσωπικά ο ανιψιός Παύλος αλλά ο απόλυτος Άρχων ήταν για μια ακόμα φορά ο θείος Παπάγος. 

 Το κίνημα της 31ης Μαΐου, απέδειξε ότι στο εσωτερικό του στρατεύματος υπήρχαν δυνάμεις που δεν προσέβλεπαν στο Στέμμα ως πόλο της δεξιάς , αλλά αναζητούσαν προστασία από τους συμμάχους και τον Παπάγο. 
 Η αριστερά ανέπτυξε ολόκληρη μυθολογία για τν ΙΔΕΑ, και δεκάδες λαμπροί μελετητες της νεότερης ιστορίας αγωνίζεται να εξηγήσουν το πως και γιατί ο Παπάγος δεν γνώριζε τι ποιούσαν οι «θαυμαστές» του αξιωματικοί. 
 Ο Πρωθυπουργός Βενιζέλος εξέφρασε την κατάπληξη του για την ύπαρξη στρατιωτικού συνδέσμου και είπε ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα. Στις 3 Ιουνίου, άρχισαν οι ανακρίσεις από τον υποστράτηγο Βασιλόπουλο . 

Στις 4 Ιουνίου επισκέφτηκε (μυστικά) τον Παπάγο στην Εκάλη ο Αμερικανός Ανθύπατος Πιουριφόυ, και το γεγονός που προκάλεσε εκτεταμένες αναλύσεις του ελεγχόμενου Τύπου.

 Στις 15 Ιουνίου, με διαταγή της ΑΣΔΑΝ τιμωρήθηκαν, με περιορισμό «κατ' οίκον», οι πρωτεργάτες του κινήματος του ΙΔΕΑ, και στην συνέχεια αποστρατεύτηκαν προαγόμενοι στον επόμενο βαθμό τρεις Ταξίαρχοι , ο Ηρ. Κοντόπουλος, ο Στ. Ταβουλάρης και ο Αλ. Χρηστέας, οι συνταγματάρχες Διονυσιος Παπαδοπούλος, Κ. Αναγνωστόπουλος, Δ. Καραχάλιος, Δ. Τσαμπάτος και Γεώργιος Κουρούκλης, και οι αντισυνταγματάρχες Π. Χριστοπούλος, Τηλ. Ζακυνθινός και Ν. Παρλαβάντζος . Όλοι οι άλλοι έμεινα στα γραφεία τους. Εκείνες της ημέρες , ο αμερικανικός Τύπος ήταν έξω φρενών με τον Παύλο και τη Φρειδερίκη, που με τα λεφτά του Τρούμαν (2.280.000.000 δολάρια, ωε το 1951), ήθελαν να αγοράσουν μια θαλαμηγό, που την αγόρασαν τελικά για το Πολεμικό Ναυτικό.

 Στις 30 Ιουλίου 1951 δημοσιεύτηκε το Διάταγμα για τη διάλυση Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για τις 9 Σεπτεμβρίου. Τέσσερεις ημέρες μετά, στις 3 Αυγούστου, ο θείος Παπάγος «έχων επίγνωσιν της σοβαρότητος των στιγμών που διέρχεται η πατρίς και σταθμίσας τας ευθύνας του έναντι της ιστορίας...», ανακοίνωσε την κάθοδο του στην πολιτική, ως ο Ντε Γκολ της Ελλάδας , και αμέσως τον υιοθέτησαν το συγκρότημα Λαμπράκη, η εφημερίς του θανόντος Γεωργίου Βλάχου «Καθημερινή» και η«Εστία» της Οικογενείας Κύρου. 

 Την ίδια ήμερα, με πρωτοβουλία των I. Πασαλίδη, Δ. Μαριόλη, Στ. Χατζήμπεη, Μιχ. Κύρκου ιδρύθηκε η «Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά» (ΕΔΑ), στην οποία προσχώρησαν και τα στελέχη της «Ένωσης Δημοκρατικών Αριστερών», του θανόντος στις 27 Ιουλίου Ιωάννη Σοφιανόπουλου. Ο Παύλος όταν έμαθε τα νέα, κάλεσε το Στρατηγό Τσακαλώτο ως αρχηγός τους Στρατεύματος και τον διέταξε να συλλάβει τον Παπάγο, με το αιτιολογικό ότι «διατηρούσε τας υποχρεώσεις στρατιωτικού εν ενεργεία και έπρεπε προηγουμένως να λάβει την άδειά του...». Ο Τσακαλώτος, πέτυχε να μεταπείσει τον Άνακτα. Στις 6 Αυγούστου δημιουργήθηκε ο Ελληνικός Συναγερμός, και αμέσως προσχώρησαν το Λαϊκό Ενωτικό Κόμμα, που το αποτελούσαν το Εθνικό Ενωτικό Κόμμα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και ο Στέφανος Στεφανόπουλος με τους φίλους του και το Νέο Κόμμα του Σπύρου Μαρκεζίνη. Στις 11 Αυγούστου έγινε η πρώτη ραδιοφωνική ομιλία του Παπάγου , που έστειλε μήνυμα λήθης και κάλεσε τους πάντες «να λησμονήσουν το παρελθόν», ζήτησε μακροθυμία απέναντι των αντιπάλων, κάλεσε σε ενότητα (τους δεξιούς) και προειδοποίησε «τους αμετανοήτους» με κυρώσεις. 
  31 Μαΐου 1951. Η παράταξη των Κλεφτολουμπινέ έκανε την Α.Μ. τον ΠΦούστη Αρχιστράτηγο

 


H Ιστορία του Ντέναμ Φούτς που τον αγάπησε ο Παύλος Γλύξμπουργκ, ( πριν παντρευτεί την Φρειδερίκη) και ο οποίος έμενε στην Μεγάλη Βρετανία .

Το Κείμενο  να τίτλο  ‎"Denham Fouts: Η πιο ακριβή αρσενική πουτάνα  στον κόσμο‎ ", είναι του Άρθουρ Βάντερμπιλντ ενός  μέλους μιας από τις 13 Οικογένειες, και μπορείτε ολόκληρο στα αγγλικάνα το διαβάσετε εδώhttps://www.documentjournal.com/2018/09/denham-fouts-the-most-expensive-male-sex-worker-in-the-world

 


Ντέναμ Φούτ ο Μεγάλος Ερωτας του Παύλου, Μεταξύ άλλων λέγεται οτι‎  ο Παύλος μαζί με τον Ντένι επισκέφθηκαν έναν tattooist στη ‎‎Βιέννη‎‎ και είχαν σημαδευτεί με τον ίδιο τρόπο με ένα μικρό μπλε σημάδι πάνω από την καρδιά. ‎‎Ο Ντάνι πέθανε το 1948 στην Ρώμη.

«……Ο Έβαν Μόργκαν, ο τελευταίος Λόρδος Τρέντεγκαρ διασχίζοντας  το λόμπι, εντόπισε τον Ντένι…..

Όταν πέθανε ο πατέρας του Έβαν, ο Έβαν έγινε Λόρδος Τρέντεγκαρ, υποκόμης και βαρόνος, άρχοντας του 500χρονου Οίκου Τρέντεγκαρ. Και τότε άρχισε η διασκέδαση.‎ Μαζί με  όμορφους και  αγνώστους, πέρασαν από τα τα διαβόητα πάρτι του κήπου τα  Σαββατοκύριακα , οι  H.G. Wells, Marchesa Casati, Άλιστερ Κρόουλι, Λόρδος Άλφρεντ Ντάγκλας, Λαίδη Νάνσι Κούναρντ, ο ζωγράφος Αύγουστος Τζον,  ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, ο  Γουίλιαμ Μπάτλερ Γιέτς, Γ.Κ. Τσέστερτον, Άλντους Χάξλεϊ. …..Το ποτό και τα ναρκωτικά τροφοδότησαν αυτές τις συγκεντρώσεις…….

Μεταξύ των καλεσμένων στα πάρτι του Έβαν τα Σαββατοκύριακα ήταν ο διάδοχος του θρόνου  της Ελλάδας Παύλος, ο οποίος ζούσε εξόριστος στην Αγγλία από το 1924, Και ένα Σαββατοκύριακο, σε ένα πάρτι στο Tredegar House, ο πρίγκιπας συνάντησε τον Ντέναμ Φουτς.‎

Όπως γοήτευσε ο Ντένι τον  Λόρδο Tredegar, γοήτευσε και τον  πρίγκιπα Παύλο που πήρε τον Ντένι μαζί του σε μια κρουαζιέρα γύρω από τη Μεσόγειο. «Περάσαμε υπέροχες στιγμές μαζί σε ένα γιοτ»", θυμόταν ο Ντένι καθώς έβγαλε το άλμπουμ φωτογραφιών για να δείξει στους φίλους του…..

……Το να είσαι νέος, όμορφος, έξυπνος και πλούσιος ήταν οι ευλογίες που δόθηκαν στον Πίτερ Γουάτσον. Ήταν το νεότερο παιδί του Σερ Τζορτζ Γουάτσον. Άρχοντα της Έπαυλης του Σουλχάμεντ Άμποτς, ο οποίος είχε εφεύρει τη μαργαρίνη και είχε κάνει μια περιουσία όταν το βούτυρο διανεμήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν ο πατέρας του πέθανε το 1930, ο Πίτερς, στα είκοσι δύο του, ήταν ο δικαιούχος των καταπιστευμάτων που του έδωσαν τον πλούτο να είναι τζέντλεμαν αναψυχής και να κυνηγήσει το πάθος του για την τέχνη.

...............Τον Μάιο του 1935, ο Πίτερ έτυχε να βρίσκεται στο Παρίσι και συναντήθηκε σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης με έναν νεαρό  Αμερικανός ονόματι Denham Fouts.‎

........Όπως θυμόταν ο Πίτερ : «Με πήγε πίσω στο ξενοδοχείο του όπου έκανε  ενέσεις κοκαΐνης». Και εκεί, στο δωμάτιο του Ντένι, ο Πίτερ έμεινε.‎

‎….Οι καυγάδες του Πίτερ με τον Ντένι ξεκίνησαν με τον εθισμό του Ντένι στο όπιο. Ο Πίτερ πάντα φοβόταν τα ναρκωτικά και στενοχωριόταν με αυτό που εβλεπε  να κάνουν στον Ντένι. Προσπάθησε κάθε στρατήγημα για να τον κάνει να παραιτηθεί . Κάθε τόσο, ο Πίτερ κατάφερε να πάει τον Ντένι σε μια κλινική αποκατάστασης, αλλά αυτές οι "θεραπείες" αποδείχθηκαν προσωρινές, πολύ προσωρινές, στην καλύτερη περίπτωση. Και έτσι οι μάχες τους συνεχίστηκαν.‎

...........‎Άλλες φορές μετά τούς τσακωμούς με τον Πίτερ , ο Ντένι επέστρεφε στον πρίγκιπα Παύλο, που δεν ήταν πλέον στο Λονδίνο. Μετα τη θριαμβευτική επιστροφή του αδελφού του στην Ελλάδα, εκεί, στην Αθήνα, ο Παύλος έκλεισε  για τον Ντένι μια σουίτα στο Grande Bretagne Hotel.‎

............‎Ο Ντένι γνώριζε καλά τη δύναμη που κατείχε εκεί, ακόμα και όταν ο πρίγκιπας Παύλος στις 8 Ιανουαρίου 1938 παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Φρειδερίκη  του Ανόβερου, δισέγγονη της βασίλισσας Βικτώριας και εγγονή του Κάιζερ Βίλχελμ Β'.

..............Στο μπαρ του Grande Bretagne Hotel, ο Ντένι το 1938 είχε γνωρίσει τον εικοσιδυάχρονο σουρεαλιστή καλλιτέχνη Brion Gysin, του οποίου οι γνωστοί, συμπεριλαμβανομένων των Σαλβαδόρ Νταλί, Πάμπλο Πικάσο, Γερτρούδη Στάιν και Αλίκης Β. Τόκλας, συμφώνησαν ότι έμοιαζε με νεαρό Έλληνα θεό, ίσως τον Απόλλωνα, ίσως τον Διόνυσο ή τον Νάρκισσο. Ο Ντένι εντόπισε αυτόν τον κλασικά όμορφο νεαρό να κάθεται στο μπαρ και τον πήγε στα δωμάτιά του. Εκεί, σήκωσε το τηλέφωνο, κάλεσε τη ρεσεψιόν και ζήτησε να τον συνδέσουν  με τα Ανάκτορα . Όταν απάντησε  ο πρίγκιπας Παύλος το, ο Ντένι ζήτησε να στείλει αμέσως «έναν από αυτούς τους βασιλικούς φρουρούς με φούστες  με κάτι να καπνίσουμε». Ο πρίγκιπας το έκανε, ο Ντένι και ο Μπράιον το έκαναν, και όπως θυμήθηκε ο Μπράιον, "μαστουρώσαμε βασιλικά".‎……..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μεταπολίτευση της Συρίας εξελίσσεται σε σφαγή

  Όλο και περισσότερα βίντεο σφαγών Σύρων εμφανίζονται στο διαδίκτυο. Το κύμα των τερατωδών εκτελέσεων είναι σημάδι   ενός εμφυλίου πολέμου ...