29/5/23

Η 29η Μαΐου στην Ιστορία

Η 29η Μαΐου είναι η 149η ημέρα του έτους. Απομένουν   216 μέρες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 

363. Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός νίκησε κάτω από τα τείχη της πρωτεύουσας των Σασσανιδών Κτησιφώνος το στρατό Περσών, αλλά δεν μπόρεσε να κατακτήσει το φρούριο.

1108. Στην Ισπανία περίπου 3000 Βέρβεροι των Αλμοραβίδων νίκησαν νότια του Τάγου στη μάχη του Ουκλές το στρατό της Καστίλης και της Λεόν.
Οι Αλμοραβίδες με την επιτυχία τους κατέλαβαν τα Κάστρα της με τη λήψη των κάστρων της Χούετε και την Οθάνια.


1176. Ο Στρατός της Λίγκας της Λομβαρδίας νίκησε τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο Α' Βαρβαρόσσα, στην μάχη του Λενιάνο.

1328. Ο Φίλιππος ΣΤ΄ στέφτηκε βασιλιάς της Γαλλίας.

1418 .Ο Νεαρός Περρινέτ Λεκλέρκ, έκλεψε τα κλειδιά της πύλης του Σεν Ζερμέν στο Παρίσι , και στη συνέχεια πήγε σιωπηλά, μαζί με τους συνεργούς του, να περιμένει τους Βουργουνδουριανούς του Ιωάννη του Ατρόμητου. Στην συνέχεια με την υποστήριξη των τεχνιτών και των δασκάλων, το Παρίσι παραδόθηκε στον Ζαν ντε Βιλιέ ντε ιλ-Αντάμ ,αρχηγό του στρατού του Δούκα της Βουργουνδίας. 

1453. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, μετά από πολιορκία 53 ημερών. Η μαύρη Τρίτη. Η αποφράδα ημέρα του Ελληνισμού.
Η Βασιλεύουσα, το φως του Κόσμου επί 11 αιώνες, «το καταφύγιο των Χριστιανών, η η ελπίς και η χαρά πάντων των Ελλήνων», έπεσε στα χέρια των βαρβάρων Tούρκων και το Γένος βυθίστηκε στο σκοτάδι της δουλείας
1486.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γρανάδας, τα χριστιανικά στρατεύματα της Καστίλλης με επικεφαλής τον Χερνάντο Πέρεζ ντελ Πουλγκάρ νίκησαν τους μουσουλμάνους και κατέλαβαν την πόλη Λόχαρ

1508 . Καταστρεπτικός σεισμός έπληξε το Χάνδακα (Ηράκλειο) της Κρήτης και ισοπέδωσε την Ιεράπετρα.

1555.Υπογράφηκε στην Αμάσεια η Συνθήκη μεταξύ του Σάχη του Ιράν και του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την οποία έληξε ο πόλεμος των Οθωμανών με τους σιίτες Σαφαβίδες, (1532-1555), ορίστηκαν τα σύνορα μεταξύ του Ιράν και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ακολούθησαν είκοσι χρόνια ειρήνης.

1590. Κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του Τσάρου Φιόντορ Α΄ Ιωάννοβιτς οι πρώτες 30 οικογένειες καλλιεργητών στάλθηκαν για αποίκιση της Σιβηρίας.

1606 .Στην Κόκκινη Πλατεία, της Μόσχας επευφημήθηκα ως Τσάρος ο Βασίλι Σουίσκι.

1807. Υπό την πίεση των Γιαμακλάρ και των Γενιτσάρων ο Σουλτάνος Σελίμ ο Γ παραιτήθηκε υπέρ του Μουσταφά Δ΄ και τέθηκε υπό περιορισμό.

1809. H δεύτερη μάχη του Μπέργκισελ του Ίνσμπρουκ κατά τη διάρκεια του πέμπτου συνασπισμού κατά του Ναπολέοντα. Οι Τυρολέζοι που επαναστάτησαν για την ελευθερία τους, με αρχηγό τον Αντρέας Χόφερ, πολεμούσαν τους Βαυαρούς συμμάχους του Ναπολέοντα. Στη δεύτερη μάχη του Μπέργκισελ στις 29 Μαΐου 1809, 4.000 βαυαροί στρατιώτες με 12 πυροβόλα υπό τον φον Ντερόι, αντιμετώπισαν 9,400 αντάρτες του Χόφερ που τους υποστήριζαν 900 Αυστριακοί.

1822. Κατά την Πολιορκία του Σουλίου επίθεση συγχρόνως των Τούρκων στην Χώνια, και την Κιάφα,Μετά από μάχη 20 ωρών οι Τούρκοι οπισθοχώρησαν με μεγάλες απώλειες. Τα αποτελέσματα της μάχης κατά του Χουρσίτ τα ανακοίνωσαν οι Σουλιώτες στον Μάρκο Μπότσαρη που βρισκόταν στο Μεσολόγγι με γράμμα, που εισαγωγικά έλεγε: «Φιλογενέστατε αδερφέ μου καπετάν Μάρκο, αδελφικώς ασπαζόμεθα».

1824. Η Καταστροφή της Κάσσου. 

1825. Ο Κάρολος 10ος στέφτηκε βασιλιάς της Γαλλίας στη Ρεμς.

1839 .Αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

1847. Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο Εφιάλτης της Γαλλίας Εμμανουέλ, μαρκήσιος του Γκρουσύ (Emmanuel, marquis de Grouchy).

1867. Το ουγγρικό κοινοβούλιο επικύρωσε την Αυστρο-Ουγγρική συμφωνία, με την οποία η Αυστριακή Αυτοκρατορία έγινε δυαδική Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία .

1868 . Ο Πρίγκιπας Μιχαίλο Ομπρένοβιτς δολοφονήθηκε στο Κόσουτνιακ στο Βελιγράδι.


1903. Στις 29 Μαΐου/ 11 Ιουνίου δολοφονήθηκαν στο Βελιγράδι από μια ομάδα αξιωματικών του στρατού, μελών της Μαύρης Χειρός ο βασιλιάς της Σερβίας Αλεξάντρ Ομπρενοβιτς, και η βασίλισσα Ντράγκα.

1906 .Κατα την μακεδονικό Αγώνα σύγκρουση μακεδονομάχων με δύναμη Οθωμανών στα Ασπρόγεια Φλώρινας.

1917. Στις29 Μαίου/11 Ιουνίου, κατέπλευσε στο Κερατσίνι, η Μοίτα του Γαλικού Στόλυ από την οποία αποβιβάστηκε ο Γάλλος Ύπατος Αρμοστής Ζονάρ, που απήύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.



1921.Άφησε την τελευταία του πνοή στην φυλακή της Αμάσειας σε ηλικία 45 ετών, ο εθνομάρτυρας Άγιος Ευθύμιος Ζήλων, κατά κόσμον Ευστράτιος Αγριτέλης. Μαζί του πέθαναν δύο άλλοι κρατούμενοι, ο Βασίλης Καλαϊτζής κι ο Ανδρέας Κολλάρος από τύφο. Μετά το θάνατο του, οι Τούρκοι κρέμασαν από δέντρο σε πλατεία το άψυχο σώμα του για εκφοβισμό. Ετάφη στην αυλή γειτονικής εκκλησίας στην Αμάσεια από τους λίγους χριστιανούς που είχαν απομείνει στην πόλη. Τον προέπεμψε στην τελευταία του κατοικία ο αχώριστος σύντροφός αρχιμανδρίτης Ἀμασείας Πλάτων Ἀϊβαζίδης που εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις 21 Σεπτεμβρίου 1921.
Στις 29 Μάϊου /11 Ιουνίου του 1921, σε μία συμβολικά επιλεγμένη χρονική στιγμή, 468 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ο ΙΒ, αποβιβάσθηκε στη Σμύρνη και συμμετείχε σε ευρεία στρατιωτική σύσκεψη, στην οποία ορίστηκε ως στόχος η κατάληψη της Άγκυρας και η καταστροφή του σταθμού ανεφοδιασμού του εχθρού, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελληνικού επιτελείου θα οδηγούσε τον Κεμάλ σε συνθηκολόγηση. Δημοψήφισμα στο Σάλτσμπουργκ, για την ένωση με το γερμανικό Ράιχ. Το 99,5% ψήφισε υπέρ.

1927. Εκλογές στην Βουλγαρία. Πρώτο Κόμμα η Δημοκρατική Συμμαχία με 35.9%, και Δεύτερη την Αγροτική Ένωση με 24,8%.

1931. Στην Ιταλία εκτελέστηκε ο αμερικανός πολίτης Μικέλε Σκίρου λόγω της πρόθεσής του να δολοφονήσει τον Μπενίτο Μουσολίνι.

1940. Έγινε στο Πότσνταμ η κηδεία του Πρίγκιπα Γουλιέλμου της Πρωσίας που υπηρετούσε στη 1η Μεραρχία Πεζικού της Βέρμαχτ στη μάχη της Γαλλίας, και τραυματίστηκε σοβαρά στις 23 Μαΐου 1940 , και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα σε νοσοκομείο στο Βέλγιο. Την κηδεία παρακολούθησαν 50.000 άτομα.
Ο Μουσολίνι απάντησε στο μήνυμα Ρούζβελτ λέγοντας ότι δεν προτίθεται να ξεκινησει διαπραγματεύσεις με την Αγγλία και ότι θα κρατήσει τον λόγο που έδωσε.

1941. Στη μάχη της Κρήτης και την παντελή έλλειψη πυρομαχικών, ο ελληνικός στρατός στο Ηράκλειο βρέθηκε σε απόγνωση. Οι Διοικητές των ελληνικών μονάδων που βρίσκονταν στη γραμμή Σπήλια - Αγία Ειρήνη, αποσύρθηκαν προς τις Αρχάνες όπου πληροφορήθηκαν την κατάληψη των Χανίων και του Ρεθύμνου. Η κατάληψη του αεροδρομίου που είχαν εγκαταλείψει οι Βρετανοί σήμανε την αρχή του τέλους, Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες υπογράφτηκε η συνθηκολόγηση και σταμάτησε ο βομβαρδισμός των χωριών.

1945. Έφτασε στην Αθήνα, με πτήση VIP της RAF από τη Νάπολη ο σ. Νίκος Ζαχαριάδης και ανέλαβε την ηγεσία του ΚΚΕ. Στη Νορβηγία συνελήφθη για συνεργασία με τους Ναζί ο συγγραφέας Κνουτ Χάμσουν.

1948. Δηλώσεις του Σοφούλη για την πορεία των επιχειρήσεων κατά των Κομμουνιστών

1953. Δόθηκε η εκκίνηση του πρώτου Ράλι «Ακρόπολις», με 26 πληρώματα, εκ των οποίων 7 ξένοι. Στα 500 χρόνια  μετά την έγιναν μνημόσυνα για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τους πεσόντες, σε όλη την Ελλάδα. Τα 500 χρόνια της άλωσης γιορτάστηκαν και από τους Τούρκους. Ο Νεπαλέζος Τένζινγκ Νοργκάι και ο Νεοζηλανδός Έντμουντ Χίλαρι πάτησαν στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, στο Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.847 μέτρων


1954. Έγινε στο Hotel de Bilderberg στο Ούστερμπικ (Oosterbeek) της Ολλανδίας, η πρώτη δημόσια γνωστή συνάντηση της Λέσχης «Μπίλντερμπεργκ».

1956 . Στην Κύπρο, δολοφονηθήκε από τουρκοκυπρίους ενώ μετέβαινε στη Λευκωσία με αυτοκίνητο  Πιερής Παντελή 45 ετών από την Άσσια. Στην Ομορφίτα, δολοφονήθηκε από τ/κ ο Χρήστος Σαλίδης 48 ετών από τη Λευκωσία.


1963. Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Χάρυ Τρούμαν, το οποίο δώρισε στην Αθήνα η ΑΧΕΠΑ.
Την ίδια ημέρα διαγράφηκε από την Ένωση Κέντρου ο εβραιοκρητικός βουλευτής Λασιθίου Εμμανουήλ Κοθρής λόγω της συμμετοχής του στις εργασίες της Επιτροπής Βαλκανικής Συνεννοήσεως στο Βουκουρέστι, χωρίς την άδεια και παρά την αντίθεση του Γεωργίου Παπανδρέου.

 1965. Η αρμόδια ανακριτική Επιτροπή της Βουλής πρότεινε στην Ολομέλεια με τις ψήφους της Ένωσης Κέντρου και της Ε.Δ.Α,  την παραπομπή  στο ειδικό δικαστήριο για τα σκάνδαλα των μυστικών κονδυλίων και της Δ.Ε.Η. ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Παναγής Παπαληγούρας ο Νικόλαος Μάρτης .Οι κατηγορίες ήσαν παράβαση καθήκοντος, απάτη και απιστία.

1968 . Με απόφαση της στρατιωτικής κυβέρνησης απολύθηκαν από το δικαστικό Σώμα λόγω «αντεθνικής συμπεριφοράς», τριάντα δικαστικοί λειτουργοί, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στυλιανός Μαυρομιχάλης και ο πρωτοδίκης Χρήστος Σαρτζετάκης. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκε ο δικαστής στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ Θεόδωρος Καμπέρης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος του Ίαν Σμιθ στη Ροδεσία, λόγω των φυλετικών διακρίσεων.

1970. Μετά την συνάντηση στη μεταξύ του Βασιλιά Κωνσταντίνου και του Παναγιώτη Πιπινέλη , ο Στυλιανός Παττακός ανακοίνωσε πως ο βασιλιάς θα επιστρέψει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές. Στην Αργεντινή εγινε η απαγωγή στην του πρώην προέδρου Πέδρο Αραμπούρου. Ο Τοντόρ Ζίβκοφ άρχισε την επίσκεψη του στην ΕΣΣΔ.


1982. Στον Πόλεμο των Νήσων Φώκλαντ, οι βρετανικές δυνάμεις νίκησαν τους Αργεντινούς στη διήμερη Μάχη του Γκους Γκριν.

1985. 39 Φίλαθλοι σκοτώθηκαν στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ Ιταλών και Βρετανών φιλάθλων, πριν από την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ.


1988. Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Ρόναλντ Ρέιγκαν συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

1990. Ο Μπόρις Γιέλτσιν, εξελέγη Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Ρωσίας.

1992. Στο Μπράτουνατς, στην ανατολική Βοσνία, οι μουσουλμανικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Νάσερ Όριτς, έστησαν ενέδρα στο σερβικό χωριό Σάντιτσι και σκότωσαν δέκα Σέρβους.

1994. Πέθανε εξόριστος στη Χιλή ο Έριχ Χόνεκερ, τελευταίος ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας.

1998. Η Γαλλική εθνοσυνέλευση αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους.

1999. Η αλβανική αστυνομία έκανε γιουρούσι στο λεωφορείο που είχε καταλάβει ο Αλβανός Α. Φλαμούρ, 25 ετών, από τη Θεσσαλονίκη. Εκτός από το δράστη σκοτώθηκε και ο όμηρος Γιώργος Κουλούρης, 25 ετών. Κατά την 67η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία κατέρρευσε το ηλεκτρο-ενεργειακό σύστημα, υπήρξε σχεδόν πλήρης διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη Σερβία. Μετά τον βομβαρδισμό της σιδηροδρομικής γέφυρα στην Στίρπτσκε διακόπηκε η συγκοινωνία της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Ακόμα, ρίχτηκαν 12 πύραυλοι στο Κέντρο της Τσούπρια , ενώ στην πόλη Κόσοβσκα Βυτίνα ρίχτηκαν 22 βόμβες. Χτυπήθηκαν στόχοι στην Ούζιτσε , (με επτά πυραύλους βομβάρδισαν ένα χωριό κοντά στην πόλη Βισίμπαμπα Σεβάριτσε).το Βρίσατς, την Κουρσούμλια , (όπου ιδιαίτερα βομβάρδισαν το προάστιο Μαρκοβίτσι), και το κέντρο του Νόβι Σάντ. Χτυπήθηκε ακόμα το εργοστάσιο των δομικών υλικών «Μιλόγιε Ζάκιτς». Ο διοικητής του Σώματος του γιουγκοσλαβικού Στρατού της Πρίστινα Υποστράτηγος Βλαντίμιρ Λαζάρεβιτς, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι υποστηρίζει άμεσα τις «προσπάθειες από ένοπλες ομάδες Αλβανών τρομοκρατών για να διεισδύσουν στην γιουγκοσλαβική επικράτεια» και είπε ότι «οι προσπάθειες αυτές άρχισαν μια νέα φάση της επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας.» Όπως είπε , «το ΝΑΤΟ από το απόγευμα, βομβαρδίζει την περιοχή του φυλακίου «Μορίνα» στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας-αλβανίας, στο οποίο άρχισαν να επιτίθενται οπλισμένοι τρομοκράτες και μέλη του Στρατού της Αλβανίας». Σύμφωνα με τον Λαζάρεβιτς, το ΝΑΤΟ έριξε περισσότερους από 30 πυραύλους, αλλά , «οι τρομοκράτες υπέστησαν βαριές απώλειες». Ο Λαζάρεβιτς, είπε επίσης, ότι « στις 27 Μάιου περίπου 600 τρομοκράτες από την Αλβανία, με την υποστήριξη πυροβολικού από το αλβανικό στρατό επιχείρησαν να διασχίσουν τα Γιουγκοσλαβικά σύνορα με κατεύθυνση το Βρμπνικ στο δρόμο Κούκες-Πρίζρεν, πάνω από το βουνό Πάστρικ αλλά υπέστησαν μεγάλες απώλειες». Ο Λευκός Οίκος «αντέδρασε συγκρατημένα» στη δήλωση των γιουγκοσλαβικών αρχών ότι θα δεχθούν τις βασικές αρχές για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο που υιοθέτησε στις 6 Μαΐου στη Βόννη η G8.

2005. Οι Γάλλοι σε δημοψήφισμα, καταψήφισαν το ευρώ- Σύνταγμα με 54.8%.

2010. Στην Ουγγαρία ανέλαβε καθήκοντα ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, Βίκτορ Ορμπάν.

2014. Στην Δαμασκό ενθρονίστηκε ο Πατριάρχης Αντιόχειας.
Ιγνάτιος Αφράιμ Β'. Η Λευκορωσία, το Καζακστάν και η Ρωσία υπέγραψαν την ιδρυτική συνθήκη της Ευρασιατικής Ένωσης.

 2015. Στην Συρία έναρξη της μάχης του Σουράν.

 2018. Στη Λιέγη του Βελγίου, επίθεση Ισλαμιστών. Τέσσερεις νεκροί , συμπεριλαμβανομένου του δράστη που πυροβολήθηκε από την αστυνομία, 

2019. Στη Λετονία, ο Έγκιλς Λεβίτς εκλέχτηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...