4/7/23

Το Ιράν έγινε πλήρες μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

 

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, 4 Ιουλίου . Σύμφωνα με  τη Διακήρυξη που  εγκρίθηκε στο τέλος της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης , το Ιράν έγινε πλήρες μέλος .

 «Τα κράτη μέλη τόνισαν την ιστορική σημασία της εισδοχής της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στον Οργανισμο Συνεργασίας της  ως πλήρες κράτος μέλος», αναφέρει το έγγραφο.

 Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιράν στη σύνοδο κορυφής, η απόφαση αυτή θα παράσχει στο Ιράν τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας, της κυριαρχίας και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Ζήτησε επίσης τη μετάβαση σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα.

«Η ηγεμονία του δυτικού κόσμου συμβάλλει στην ηγεμονία του δολαρίου. Προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα οικονομική τάξη, είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί αυτό το εργαλείο ηγεμονίας στην παγκόσμια πρακτική, να χρησιμοποιηθούν εθνικά νομίσματα σε διακανονισμούς μεταξύ χωρών», δήλωσε ο Ιρανός Πρόεδρος

 Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης ιδρύθηκε το 2001 και περιλαμβάνει τη Ρωσία την Ινδία, την  Κίνα, το Καζακστάν, το Ιράν, την Κιργιζία, το Τατζικιστάν, το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Στο καθεστώς του παρατηρητή είναι Λευκορωσία, αλλά τον Ιούλιο του περασμένου έτους Μινσκ υπέβαλε αίτηση για πλήρη ένταξη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τους ηγέτες των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης για την υποστήριξη των ενεργειών της ρωσικής ηγεσίας κατά τη διάρκεια της απόπειρας ένοπλης εξέγερσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 6η Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 6η Οκτωβρίου είναι η ‎‎280η‎‎ ‎‎ ‎‎ ‎‎ημέρα‎‎ ‎‎ του ‎‎δίσεκτου 2024. Απομένουν 86 ημέρες ως το τέλος του έτους.  404.   Η σύζυγος του Αρκ...