3/7/23

Στα Βαλκάνια με μια ματιά


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα δεν αναγνωρίζει τον Κρίστιαν Σμιτ ως ύπατο εκπρόσωπο διότι δεν εξελέγη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο πρόεδρος της Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ σε ομιλία του σε δημοσιογράφους στην Κοζάρα. «Ο Σμιτ εν έχει καμία νομιμότητα.Είναι μέρος μιας φάρσας με στόχο να εξαφανίσει τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα. Το παράρτημα 10 της συμφωνίας του Ντέϊτον ορίζει σαφώς τον τρόπο εκλογής του Ύπατου Εκπροσώπου», είπε  ο Ντόντικ και τόνισε ότι η Σέρπσκα θα μηνύσει τον Κρίστιαν Σμιτ που είναι γερμανός πολίτης στην Γερμανία για πλαστοπροσωπία. «Οι δικηγόροι λένε ότι έχουμε νομική βάση και θα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία στη Γερμανία», δήλωσε ο Ντόντικ και επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συγχρονισμένη και άθλια επίθεση ενάντια στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και τη Σερβία. «Θέλουν το Κοσσυφοπέδιο και την εξαφάνιση της Σέρπσκα. Όλο αυτό το διάστημα, έχουν αναθεωρήσει τη Συμφωνία του Ντέϊτον σε σημείο που έχει χάσει την αξία της», δήλωσε ο Ντόντικ. Ο Γερμανός πολίτης Κρίστιαν Σμιτ, ο οποίος παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη , ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε» ότι ο νόμος που καταργεί την υποχρέωση δημοσίευσης των αποφάσεων του Ύπατου Εκπροσώπου στην Επίσημη Εφημερίδα της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα και ο Νόμος για τη Μη Εφαρμογή των Αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο έδαφος της Δημοκρατίας Σέρπσκα δεν θα τεθούν σε ισχύ».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ και ότι φοβάται  ότι «οι ξένοι είχαν πάρει την απόφαση να πάνε πολύ σκληρά».

Ο Πρόεδρος της Σερβίας επεσήμανε ότι το κείμενο του Γερμανού δημοσιογράφου Μίκαελ Μάρτινς  στο οποίο, μεταξύ άλλων, κατηγορούσε τους Ντόντικ  και Βούτσιτς για την οικοδόμηση ενός «σερβικού κόσμου», δεν ήταν τυχαίο.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κοσσυφοπέδιο Τζέφρι Χοβενιέ ανέφερε πως η Ουάσινγκτον ανησυχεί πολύ για το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι εξέδωσε γραπτή δήλωση και σημείωσε ότι τα «μέτρα» που ανακοίνωσε η ΕΕ το Σάββατο  δεν είναι  κυρώσεις, αλλά για «προσωρινά μέτρα», τα οποία, ωστόσο, χαρακτήρισε «άδικα».

«Το Κοσσυφοπέδιο και η κυβέρνησή του είναι το πιο δημοκρατικό, φιλοευρωπαϊκό και προοδευτικό κράτος και κυβέρνηση. Από την άλλη, βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με διάφορες μορφές επιθετικότητας από τη Σερβία, η οποία είναι ένα αυταρχικό, φιλορωσικό κράτος.Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το εγκληματικό παρελθόν της στον πρώην γιουγκοσλαβικό χώρο, όπου προκάλεσε τέσσερις πολέμους. Παρ' όλα αυτά, κάνουμε τη δουλειά μας, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε ούτε με το κράτος δικαίου ούτε με τη συνταγματική τάξη στη χώρα μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα και ελπίζουμε ότι αυτά τα προσωρινά μέτρα θα είναι πολύ σύντομα και η υποστήριξη, η ευρωπαϊκή βοήθεια, θα είναι πλήρης, ίσως ακόμη και αυξημένη, επειδή το Κοσσυφοπέδιο είναι μια χώρα που χρειάζεται υποστήριξη για την ανάπτυξή του», ανέφερε ο Κούρτι.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου  ο μέσος ακαθάριστος μισθός στο Κοσσυφοπέδιο αυξήθηκε  από 383 ευρώ το 2012 σε 521 ευρώ to 2022. Oι υψηλότεροι μισθοί στο Κοσσυφοπέδιο είναι στον ενεργειακό τομέα, όπου φτάνουν κοντά στα 970 ευρώ, ακολουθούμενοι από τον τομέα πληροφοριών και επικοινωνιών, όπου πλησιάζουν τα 900 ευρώ.Ο χαμηλότερος μισθός, ύψους 323 ευρώ, είναι στον κλάδο της φιλοξενίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος πρόεδρος αναμένει νέες κινήσεις από την Πρίστινα τις επόμενες ημέρες, και φοβάται ότι « η τρομοκρατία θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος» .Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη χθεσινή του εμφάνιση στην T/Ο «Prva»  είπε  ότι η Σερβία κήρυττε τις ειδικές μονάδες της Πρίστινα ως τρομοκράτες, θα τις επιβληθούν κυρώσεις. Ο Σέρβος πρόεδρος «φοβάται» για πιθανό πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο και είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον αποφύγει αλλά  «όχι με τίμημα το πογκρόμ εναντίον του σερβικού λαού». Ο Βούτσιτς  αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι είχε στείλει «κακοποιούς» για να αντιμετωπίσουν το ΝΑΤΟ στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.  «Ο Κούρτι, όπως λέει, ζει για να είναι ο νέος Ενβέρ Χότζα. Να διώξει τους Σέρβους από προαιώνιες εστίες τους και αυτή είναι η μόνη του εμμονή», είπε και τόνισε ότι  Μην ονειρεύεστε ότι» δεν υπάρχει τίποτα λογικό στις κινήσεις της Πρίστινα και  ο Κούρτι θέλει να είναι ένας δεύτερος Ζελένσκι».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της σερβικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μίλοβαν Ντρέτσουν δήλωσε ότι η «Βόρεια Ταξιαρχία» που με  απόφαση του Άλμπιν Κούρτι και των υπουργών του κηρύχθηκε τρομοκρατική οργάνωση υπάρχει μόνο στα λίγα γκράφιτι σε τοίχους που έγραψε κάποιο μεμονομένο άτομο, «ο Κούρτι κήρυξε το γκράφιτι τρομοκρατική οργάνωση».

ΣΚΟΠΙΑ.  Η «Δημοκρατική Ένωση Μακεδονίας» που αποχώρησε από τον κυβερνώντα συνασπισμό πριν από ένα χρόνο και έχει έναν βουλευτή τον πρόεδρό της και πρώην υπουργό Εσωτερικών Πάβλε Τραϊάνοφ επιμένει στις πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι η χώρα κυβερνάται αυταρχικά από τους ηγέτες των δύο κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού  Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι και Αλί Αχμέτι. «Αντί να μετράμε τους βουλευτές που θα ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές, χρειαζόμαστε ένα βήμα προς τα εμπρός και να εξασφαλίσουμε 61 βουλευτές για την αυτοδιάλυση του κοινοβουλίου και τις δημοκρατικές εκλογές», ανέφερε η Δημοκρατική Ένωση, και τόνισε «ότι  καμία μεταρρύθμιση δεν έχει γίνει στα χρόνια της κυριαρχίας της SDSM και οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, διογκώνουν μόνο την οργή και τη δυσαρέσκεια των πολιτών».

Στη Βουλή  έχουν προγραμματιστεί για σήμερα σύνοδοι των επιτροπών για το πολιτικό σύστημα και τις σχέσεις μεταξύ κοινοτήτων.Στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Εκλογών και Διορισμών, θα συζητηθεί η πρόταση για την εκλογή μέλους του Συμβουλίου Εισαγγελέων της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς  ζήτησε από το γραφείο του εισαγγελέα να διερευνήσει επειγόντως  εάν ο πρώην Πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς έλαβε χρήματα από λαθρεμπόριο τσιγάρων. Δημοσιεύματα της Κυριακής  ανέφεραν ότι «ο Τζουκάνοβιτς πληρωνόταν 300.000 ευρώ το μήνα από λαθρεμπόριο τσιγάρων». Το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών δήλωσε ότι «είναι μια κατασκευασμένη υπόθεση».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Μαυροβούνιο φιλοξενούσε το Σαββατοκύριακο  88.833 επισκέπτες, και ήταν 7,98% περισσότεροι  από την ίδια περίοδο πέρυσι και επέστρεψε  στο επίπεδο του 2019, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τουρισμού του Μαυροβουνίου Γκόραν Τζούροβιτς.

Ο Τζούροβιτς διευκρίνισε ότι 54.593 επισκέπτες διαμένουν σε ιδιωτικά καταλύματα, 33.203 σε ξενοδοχεία και 1.037 τουρίστες σε θέρετρα .

Οι περισσότεροι επισκέπτες είναι στην Μπούντβα (29.030). Στο Χέρτσεγκ Νόβι είναι 18.664, στο Μπαρ 12.688 και στο Ούλτσινε 12.371 είπε ο Τζούροβιτς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ο Τζώρτζε Μιχαϊλοβιτς , ο φύλακας του σερβικού νεκροταφείου στη Θεσσαλονίκη, πέθανε χθες σε ηλικία 96 ετών.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Πέρυσι, η Ρουμανία είχε τα φθηνότερα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Ινστιτούτου Στατιστικής. Στον αντίθετο πόλο ήταν η Δανία και το Λουξεμβούργο, με τις υψηλότερες τιμές τροφίμων. Η Βουλγαρία είχε τα φθηνότερα αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού, καθώς και τα φθηνότερα είδη ένδυσης και υπόδησης σε ολόκληρη την Ένωση, ενώ οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα είχαν το χαμηλότερο κόστος. Η Βουλγαρία είχε επίσης τις χαμηλότερες τιμές για υπηρεσίες διαμονής και εστίασης και η Ουγγαρία είχε τις χαμηλότερες τιμές για μεταφορές, αναψυχή και πολιτισμό. Όσον αφορά την αγοραστική δύναμη, η Ρουμανία κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΟΦΙΑ. Έτοιμοι για απεργία οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών λόγω των χαμηλών μισθών τους

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε να οριστεί ελάχιστη αύξηση 10% στους βασικούς μισθούς του Υπουργείου στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το τρέχον έτος. «Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός δεν επιδιώκει να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι είναι οι μόνοι που εμπλέκονται στη συνεχιζόμενη σοβαρή μεταναστευτική κρίση και στη διασφάλιση των επικείμενων εκλογών και της προστασίας της δημόσιας τάξης πριν και κατά τη διεξαγωγή τους» λένε από την ένωση. Αύξηση των μισθών, αλλά τουλάχιστον κατά 15% ζητά και το Σωματείο των πυροσβεστών. Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Τριμερούς Συνεργασίας. Θα συζητηθεί το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και το σχέδιο προϋπολογισμού του ΕΣΥ και των Κρατικών Ασφαλίσεων. Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Γκάμπριελ και θα παραστεί ο πρωθυπουργός Νικολάϊ Ντενκόφ.

ΣΟΦΙΑ. Η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας Ηλιάνα Γιότοβα κάλεσε την Σεβερνοματσεντόνιγια  να συμπεριλάβει τους Βούλγαρους στο Σύνταγμα της και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Σε συνέντευξή της στο δήλωσε ότι ελπίζει ότι η νέα βουλγαρική κυβέρνηση θα  υπερασπιστεί τους Βουλγάρους.

«Αναμένουμε οι Βούλγαροι να εισέλθουν στο Σύνταγμα ως κρατικός λαός και να εφαρμόσουν τις συνθήκες», είπε.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Κόκκινος Λιόλιος, οι Κόκκινες σφυρίχτρες και τα προαποφασισμένα αποτελέσματα

    Τους είδαμε χθες και τους χαρήκαμε.  Για την Ομάδα του κ.Μπαρτζώκα λέω. Χάσανε πολύ  εύκολα από την κουτσή Φενέρ.  Η ίδια πολύ κακή ...