8/7/23

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ υπέβαλε μήνυση στην Περιφερειακή Εισαγγελία της Μπάνια Λούκα κατά του Φαλακρού Τουρίστα Κρίστιαν Σμιτ από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. M




 

Η μήνυση αναφέρει ότι «για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2021, ο Κρίστιαν Σμίτ ασκεί παράνομα χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση τα καθήκοντα του Ύπατου Εκπροσώπου για τα οποία δεν έχει απόφαση διορισμού από την αρμόδια αρχή, η οποία είναι απαραίτητη για τον διορισμό του Ύπατου Εκπροσώπου και ότι συνεχώς, προκειμένου να προκαλέσει κάποια ζημία στη Δημοκρατία της Σέρπσκα, υποδύεται νε δόλο τον Ύπατο Εκπρόσωπο στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, γνωρίζοντας ότι δεν διορίστηκε σύμφωνα με το Παράρτημα 10 της  Γενικής Συμφωνίας-Πλαισίου για την Ειρήνη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει τη νομιμότητα και την εξουσία να λάβει νομικά έγκυρη απόφαση εξ ονόματος και εξ ονόματος του Ύπατου Εκπροσώπου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη». 

Ο Ντόντικ αντέδρασε και στο Twitt, του Μπλίνκεν, που  εκτίμησε ότι ο Ντόντικ παραβίασε το Σύνταγμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  και τη Συμφωνία του Ντέϊτον.
"Δεν πιστεύω ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έγραψε αυτό  tweet, ούτε ότι το διάβασε μετά την ανάρτηση, είπε  ο πρόεδρος της  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ . "Επίσης, δεν πιστεύω ότι γνωρίζει τις λεπτομέρειες της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον και του Παραρτήματος 4 του Συντάγματος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. 
Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει ο υπουργός Μπλίνκεν, και θα βοηθούσε πραγματικά να ηρεμήσουν τα πολιτικά πάθη στη Βοσνία Ερχεγοβίνη είναι να ανακαλέσει από το Σεράγεβο τον πρεσβευτή των ΗΠΑΜάικλ Μέρφι", είπε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: