6/6/24

6 Ιουνίου 1906. Η σφαγή των φυλακισμένων μακεδονομάχων στις φυλακές του Μοναστηρίου

Οι έξι (εθελοντές) Μακεδονομάχοι, Νικόλαος Τζόβελος, (από τη Λαμία), Εμμανουήλ Επισκοπάκης, Κώστας Κορυτσαίος, Ιωάννης Σταθόπουλος, Οδυσσέας Παναγιωτάκος, και Παπαμαρκάκης, έδωσαν την ζωή τους για την Πατρίδα 

Στις  (τουρκικές) φυλακές του Μοναστηρίου υπήρχε μεγάλος αριθμός πολιτικών κρατουμένων μαζί με ποινικούς.

Ανάμεσα τους, Βούλγαροι κομιτατζήδες, Τουρκαλβανοί, και Έλληνες Μακεδονομάχοι. Οι Τούρκοι και οι Βούλγαροι προκαλούσαν ταραχές για να επιτεθούν εναντίων των Ελλήνων. 

Στις 6 Ιουνίου του 1906 άρχισαν ταραχές, που ξεκίνησαν , σύμφωνα με την Τουρκικη διοίκηση από μία λογομαχία. 

Τούρκοι Τουρκαλβανοὶ και κομιτατζήδες κρατούμενοι ρίχτηκαν εναντίον των Ελλήνων, οπλισμένοι με κάμες , και ρόπαλα. 

Οι δικοί μας ήταν ολότελα άοπλοι. Επτά δικοί μας σκοτώθηκαν επί τόπου και δύο πέθαναν έπειτα από 3 ημέρες .

65 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Τα κάρα της δημαρχίας κουβάλησαν τους επτά νεκρούς. Μεταξύ των νεκρών και 6 κρατούμενοι μακεδονομάχοι. 

Οι Παπαμαρκάκης, Νικόλαος Τζόβελος, (από τη Λαμία), Εμμανουήλ Επισκοπάκης, Κώστας Κορυτσαίος, Ιωάννης Σταθόπουλος και Οδυσσέας Παναγιωτάκος. 

 Οι Τούρκοι χαρακτήρισαν τα γεγονότα «Στάση» των κρατουμένων.  

Οι Μακεδονομάχοι Παπαμαρκάκης, Νικόλαος Τζόβελος, (από τη Λαμία), Ἐμμανουήλ Επισκοπάκης, Κώστας Κορυτσαίος, Ιωάννης Σταθόπουλος και Οδυσσέας Παναγιωτάκος, αγαπούσαν την Πατριδα. Αλλά. με διαφορετικό τρόπο από τους Εφιαλτένσκι, του Κασελ-άκη την Κατίνα Σαλαμάκι ,το Γκιάνα, την Λατινοπούλου,  και τους διαφόρους  Νεομπατριώτες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Χατζάρα το κάσσελ μετέτρεψε τόσο παραπλανητικά το όνομα του που μέχρι και εσείς μπερδευτήκατε. Δεν είναι με ένα σ αλλά με δύο. (Kassel: γερμανική πόλη με ζωηρή ειδικά πρό του εβραϊκού ολοκαυτώματος ιουδαϊκή κοινότητα). Αν το άκι ήταν ελληνικό θα έγραφε το όνομά του με ένα σ από την κασέλα - ψαροκασέλα και ούτω καθ' εξής. Σας χαιρετώ. Θα σας θυμηθώ πάλι την Κυριακή.