5/2/09

Χρεωκόπησαν και τα "ταλέντα" κ.Μπράουν ;


Σε μείωση-ρεκόρ των επιτοκίων, αναμένεται να προχωρήσει η Τράπεζα της Αγγλίας κατά 50 μονάδες βάσης, προκειμένου να βγει η βρετανική οικονομία από την ύφεση, μέσω της αύξησης της κατανάλωσης.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1%, αν και υπάρχουν άλλοι που εκτιμούν ότι η μείωση θα είναι μεγαλύτερη.

Τα επιτόκια έχουν αρχίσει να μειώνονται σημαντικά τους τελευταίους μήνες σε όλο τον κόσμο, καθώς η έλλειψη ρευστότητας στη διεθνή αγορά έχει προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα, με συνέπεια εκατομμύρια άνθρωποι να μείνουν άνεργοι.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία θα πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη οικονομία στον βιομηχανικό κόσμο, το 2009.

Ο αριθμός των βρετανικών επιχειρήσεων που χρεοκόπησαν αυξήθηκε κατά 45% το 2008, ανακοίνωσε η εταιρία συμβούλων KPMG χθες, η οποία εκτίμησε πως δεδομένου ότι η οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο περιήλθε ήδη σε ύφεση, οι χρεοκοπίες θα αυξηθούν το 2009. Η KPMG ανακοίνωσε ότι κατέγραψε συνολικά 3.225 αιτήσεις χρεοκοπίας το 2008 (έως την 23η Δεκεμβρίου), έναντι 2.230 το 2007.
---------------
Αμετάβλητα διατήρησε - όπως αναμενόταν - τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ, στο 2%, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακόμη και μετά τη σημαντική πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, της Γερμανίας, η οποία υποδεικνύει το εύρος της οικονομικής επιβράδυνσης στην ευρωζώνη.
Η απόφαση της ΕΚΤ ανακοινώθηκε μετά από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της στη Φρανκφούρτη, και ήταν αναμενόμενη καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Τρισέ, είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι η «σημαντική» συνεδρίαση για τα επιτόκια θα είναι εκείνη του Μαρτίου.
Νωρίτερα σήμερα, η Τράπεζα της Αγγλίας προέβη σε μείωση των δικών της βασικών επιτοκίων στο 1%, το χαμηλότερο ποσοστό από την εποχή της ίδρυσής της το 1694.
Τρισέ
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης Ζαν-Κλοντ Τρισέ ανέφερε ότι διακρίνει σημεία προστατευτισμού σε κυβερνητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης, γεγονός που αποτελεί μια «πάρα πολύ σημαντική απειλή».
«Βλέπουμε τάσεις για εμπορικό προστατευτισμό και αυτό είναι ακριβώς αντίθετο από αυτό που πρέπει να γίνει στις παρούσες συνθήκες, και αυτό είναι γνωστό», τόνισε ο κ. Τρισέ.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ δήλωσε μεταξύ άλλων πως δεν αποκλείει μια μείωση των επιτοκίων στη συνάντηση του Μαρτίου. Όπως επισήμανε ο κ. Τρισέ «το 2% δεν είναι το χαμηλότερο επίπεδο» αλλά όπως είπε «τα μηδενικά επιτόκια δεν είναι κάτι που θεωρούμαι ότι είναι κατάλληλο».
Ο κ. Τρισέ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται» καθώς η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει «μια σημαντική ύφεση» εν μέσω ενδείξεων περιορισμού των πιστώσεων και ιδιαίτερα υψηλής χρηματοπιστωτικής αβεβαιότητας.
Το σχόλιο του διοικητή της ΕΚΤ έγινε με αφορμή τις πρόσφατες κινήσεις από ορισμένες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη (όπως οι ΗΠΑ) να λειτουργήσουν προνομιακά προς εγχώρια προϊόντα και εργαζόμενους, στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν στην κρίση και να τονώσουν τις οικονομίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: