5/2/09

Οι τραπεζίτες «ανησυχούν» και επιτίθενται στη Ρωσική οικονομία


Ο οίκος Fitch σε απάντηση του κλεισίματος της αμερικανικής βάσης στο Κιργιστάν υποβάθμισε χθες για πρώτη φορά στο διάστημα της τελευταίας 10ετίας την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας σε «ΒΒΒ», μόλις δυο βαθμίδες πάνω από το επίπεδο των «junk bonds».

Ήταν ο δεύτερος οίκος που προχώρησε στην επί τα χείρω αναθεώρηση της αξιολόγησης του ρωσικού χρέους ύστερα από την Standard & Poor΄s τον Δεκέμβριο, ενώ σε σημείωμά της προς τους επενδυτές, η Commerzbank υποστηρίζει ότι επίκειται και νέα υποβάθμιση, αυτή τη φορά από τη Moody’s.

Δικαιολογώντας την απόφασή του, ο οίκος Fitch επικαλέστηκε τις συνεχιζόμενες εκροές κεφαλαίων από τη χώρα, και τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων, κατά 210 δισ. δολάρια σε 386,5 δισ. το τελευταίο μόνο εξάμηνο.

Τούτο οφείλεται στα μειωμένα κρατικά έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου, αλλά και στις αλλεπάλληλες κρατικές παρεμβάσεις για τη στήριξη του ρουβλίου. Από πέρσι τον Αύγουστο, το ρωσικό νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 27% και αναμένεται να εξασθενήσει περαιτέρω, καθώς πιστεύεται πως βρίσκεται στο στόχαστρο κερδοσκόπων.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου θεωρείται «ευαίσθητο» θέμα στη Ρωσία, όπου οι μνήμες της χρηματοοικονομικής κρίσης του 1998 διατηρούνται ακόμη νωπές.

Τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα επισήμανε χθες και ο επιφανής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νουριέλ Ρουμπίνι, θεωρώντας πιθανό το ενδεχόμενο «δραματικής» πτώσης στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ρωσίας και των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Ρουμπίνι είπε συγκεκριμένα πως τα κέρδη και άλλα δομικά και θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών αυτών «δεν έχουν τόση σημασία στο παρόν περιβάλλον κρίσης».


Συρρίκνωση
Η Ρωσία αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση της δεκαετίας, με τη βιομηχανική παραγωγή να συρρικνώνεται σημαντικά ύστερα από χρόνια ανάπτυξης, και τις εταιρείες να απολύουν χιλιάδες προσωπικό, εντείνοντας τις ανησυχίες για κοινωνική αναταραχή.

«Οι κεφαλαιακές εκροές ενδέχεται να συνεχιστούν εάν οι αρχές συνεχίσουν τις ασυνεπείς μακροοικονομικές πολιτικές ή εάν επιδεινωθεί έτι περαιτέρω το κλίμα εμπιστοσύνης για τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας», σχολιάζει ο οίκος Fitch.

Όμως, οι προοπτικές δεν προδιαγράφονται ίδιες για όλες τις χώρες της ομάδας BRIC που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), με τον οίκο Standard & Poor΄s να εκτιμά πως η Κίνα βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αντισταθεί στην κρίση.

«Η Κίνα ενδεχομένως να βρίσκεται στην πιο πλεονεκτική θέση για να εξεύρει λύσεις, στον τομέα κυρίως των δημοσιονομικών κινήτρων, και δεν πρέπει να θεωρείται ισάξια με τα άλλα κράτη-μέλη της ομάδας BRIC», παρατηρούσε χθες ο αναλυτής του οίκου, Φρανκ Ζιλ. Και αναφέρθηκε στις «γεμάτες τσέπες» της Κίνας, οι οποίες όμως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 600 δισ. δολ. στα τέλη του 2008, αλλά ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν πως τα κεφάλαια δεν θα εκταμιευθούν αρκετά γρήγορα για να ανακόψουν την ταχεία υποχώρηση των εξαγωγών σε χώρες που βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» της ύφεσης, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Ζου Ξιαοτσουάν, είπε πως το κυβερνητικό πακέτο έχει βοηθήσει την οικονομία, αλλά κίνδυνοι υπάρχουν ακόμη, και αφορούν τις εξαγωγές και τα μη εξυπηρετούμενα χρέη.
Θετική ένδειξη για την πορεία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο ήταν η ενίσχυση του δείκτη Κόστους Υπευθύνων Προμηθειών PMI στον τομέα μεταποίησης στις 45,3 μονάδες τον Ιανουάριο από 41,2 τον Δεκέμβριο
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μαθαίνω ότι Τιτάνας Μίμης Δομάζος που ηταν πλήρως ασφαλής μεταφέρθηκε ξαφνικά στο Νοσοκομείο. Ο Θεός μαζί του

  Ο Μίμης Δομάζος αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε ενω περπατούσε σήμερα το πρωί στο Χαλάνδρι. Οι  διασώστες του ΕΚΑΒ έκαναν  καρδιοπνευμ...