11/6/09

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,4% προβλέπει η Εθνική Τράπεζα για το 2009

Με ρυθμό 1,4% προβλέπει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) ότι θα συρρικνωθεί η ελληνική οικονομία φέτος. Πρόκειται για άλλη μία δυσοίωνη πρόβλεψη, μετά και τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), η οποία όμως αναδεικνύει την πραγματικότητα, αλλά και την ανάγκη αναθεώρησης -επί τα χείρω- της αντίστοιχης πρόβλεψης του υπουργείου Οικονομίας.
Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει ότι η ύφεση δεν θα χτυπήσει την Ελλάδα φέτος. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου, ανέφερε προχθές από το Λουξεμβούργο όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. (Ecofin), ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας δεν θα μεγεθυνθεί κατά 1,1% όπως αρχικά προβλεπόταν στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) του Ιανουαρίου. Οι υπηρεσίες όμως του υπουργείου λειτουργούν προς το παρόν σύμφωνα με το εναλλακτικό σενάριο του ΠΣΑ, που θέτει ως στόχο για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης το 0,5% και όχι με βάση ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα καταγράψει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.
Η Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, με χθεσινή της έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θεωρεί ότι η συνεχιζόμενη κάμψη στην κατασκευαστική δραστηριότητα και στις επιχειρηματικές επενδύσεις (συνολικά οι επενδύσεις θα υποχωρήσουν 11,5% το 2009), η μείωση των εξαγωγών (14,5% φέτος) και η κόπωση στην ιδιωτική κατανάλωση, θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 1,4% το 2009, ενώ θα σημειωθεί ήπια ανάκαμψη κατά 0,8% το 2010.
Μάλιστα, η εικόνα αυτή θα ήταν χειρότερη, αν δεν υπήρχαν τρεις συνιστώσες:
1. Οτι αυξάνονται οι κρατικές δαπάνες,
2. Οτι η ελληνική αγορά εργασίας είναι ανθεκτικότερη των υπολοίπων της Ευρωζώνης και
3. Οτι παρατηρείται μειωμένη εκροή αγοραστικής δύναμης στο εξωτερικό, λόγω της συρρίκνωσης των εισαγωγών που έχει προκαλέσει η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), κ. Μ. Κοντοπυράκης, αποφεύγει να κάνει την οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης και αρκείται στο να δηλώσει ότι οι ενδείξεις για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, δείχνουν ότι το ΑΕΠ θα έχει θετικό πρόσημο.
Ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι η πορεία του τουρισμού, τόσο για το δεύτερο τρίμηνο, όσο και για το σύνολο του 2009.
Η ΕΤΕ, πάντως, εκτιμά ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2009, ο ρυθμός ανάπτυξης θα συρρικνωθεί κατά 1,2%, στο τρίτο τρίμηνο κατά 2,4% και στο τέταρτο τρίμηνο κατά 2,1%. Εκτός από τον κλάδο του τουρισμού (για τον οποίο δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα), τα σημάδια της ύφεσης είναι ευδιάκριτα και στην πλειοψηφία των άλλων κλάδων της ελληνικής οικονομίας.
Μάλιστα, οι αναλυτές της ΕΤΕ θεωρούν ότι η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας θα προκαλέσει απώλεια της τάξης του 1,6% στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του 2009. Επίσης, από τα στοιχεία που ανακοινώνει κάθε μήνα η ΕΣΥΕ, προκύπτει ότι η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο μειώθηκε για δωδέκατο συνεχόμενο μήνα και ο όγκος των πωλήσεων στο λιανεμπόριο (ενδεικτικός της κατανάλωσης) υποχώρησε κατά 18,3% τον Μάρτιο του 2009. Παράλληλα, σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΣΥΕ, ο τζίρος του κλάδου των αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, και της συντήρησης των οχημάτων και των μοτοσικλετών, καθώς και του εμπορίου των ανταλλακτικών και των εξαρτημάτων τους) κατέγραψε πτώση 30,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2009 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2008. Κατά την ίδια χρονική σύγκριση, ο κύκλος εργασιών στο χονδρικό εμπόριο μειώθηκε κατά 9%.
Στη χθεσινή της έκθεση η ΕΤΕ, προχωράει σε δυσοίωνες επίσης προβλέψεις για το έλλειμμα, το χρέος και την ανεργία. Για το έλλειμμα προβλέπει ότι φέτος θα κυμανθεί μεταξύ του 6% του ΑΕΠ και του 7% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 103,5% του ΑΕΠ και η ανεργία στο 9,5% το 2009 και στο 10% το 2010. Για τον πληθωρισμό, εκτιμά ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,3%, με τον δομικό όμως πληθωρισμό (εξαιρουμένων ενέργειας και τροφίμων) να είναι στο 2,2%.
Σήμερα, η ΕΣΥΕ ανακοινώνει τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία του Μαρτίου, η οποία εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 9,3% με 9,4% από 9% που ήταν πέρυσι τον ίδιο μήνα. Σύμφωνα με τον κ. Κοντοπυράκη, ενώ στους πρώτους δύο μήνες του 2009, η ανεργία ήταν κατά περίπου 1% μεγαλύτερη σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2008, τον Μάρτιο η διαφορά είναι 3 με 4 δέκατα.

Σωτηρης Nικας
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_29_11/06/2009_318130

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές,


Ως Έλληνας, ελπίζω ούτε για μερικούς από Σας ως 'ελληναράς', του οποίου ο πατέρας κοι δύο θείοι πολέμησαν ως εθελοντές, στις μάχες του Δρίσκου, Γρεβενιτίου, Κιλκίς και Λαχανά, στους απελευθερωτικούς (όχι κατακτητικούς όπως ελάχιστοι από Σας ίσως τους θεωρούν) πολέμους το 1912 και 1913 και του οποίου οι δύο αυτοί θείοι χάθηκαν το 1922 στη προσπάθεια απελευθέρωσης της Ελληνικής Ιωνίας (είμαι βέβαιος ότι θα γνωρίζετε ότι η μεγάλη πλεοψηφία της Ιωνίας ήταν Έλληνες) και τηςδιάσωσης των Ελλήνων κατοίκων της από τον συστηματικό σφαγιασμό από τους τούρκους (πχ 1915 σφαγές Φώκαιας), παρακαλώ επιτρέψτε μου το δικαίωμα να Σας ερωτήσω:

Πώς ανέχεστε να υπάρξει διοικητής στη Λάρισσα, από χώρα που επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας και μας απειλεί με... casus belli ;
Υπάρχει μεγαλύτερο επιχείρημα για να αρνηθούμε το διορισμό του τούρκου διοικητή;;;
'Ντραπήκαμε' να το χρησιμοποιήσουμε;;
Ποία η αντίδρασή Σας;;;
Εκτός και αν πλέον, πράγμα αδιανόητο να το πιστέψει οποιοσδήποτε Έλληνας (έστω και αν κάτι παρόμοιο είπε η τέως πρόεδρος της Βουλής -Κα Μπενάκη- προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας), κάτι αποδεχθήκαμε που δεν γνωρίζει ο ελληνικός λαός, και δώσαμε, παρακάμπτοντας τα οριζόμενα από το σύνταγμά μας, ό,τι ζητούν (σε πρώτη φάση) οι τούρκοι.
Τότε βέβαια δεν θα υπήρχε θέμα για το διορισμό του τούρκου διοικητή στη Λάρισσα, αφού η επιβουλή εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, γενομένη πράξη, θα έπαυε να υπάρχει.
Κάτι παρόμοιο αλήθεια δεν κάναμε και στην περίπτωση της Κύπρου, όπου φαίνεται ότι αποδεχθήκαμε την κατοχή από την τουρκία του 40% της Κύπρου;;;

Ή δεν είναι έτσι;;;
Μάλλον έτσι είναι αφού, σύμφωνα με τις επιταγές του ΕΛΙΑΜΕΠ των κκ. Βερέμη, Κουλουμπή, κτλ., αφήνουμε την τουρκία να προχωρεί ανεμπόδιστα στην ΕΕ και σε 10 χρόνια (λέει το ΕΛΙΑΜΕΠ και αποδέχεστε όλοι χωρίς αντίδραση) όταν η τουρκία θα μπαίνει στην ΕΕ (αν ποτέ θα μπεί) θα κάνουμε (πάλιν λέει το ΕΛΙΑΜΕΠ και το αποδέχεστε) δημοψήφισμα για να την υποχρεώσουμε να γίνει καλό παιδί και να ελευθερώσει και την Κύπρο.
Δεν θέλει μεγάλη εξυπνάδα για να αντιληφθούμε ότι μέχρι τότε (με τα εν εξελίξει συμβαίνοντα) δεν θα υπάρχει Ελληνική Κύπρος.
Το ότι το αποδέχεστε συνάγεται από έλλειψη οποιασδήποτε αντίδρασης σας, διαχρονικά.


Σας ευχαριστώ

Με την εκτίμηση μου

Ευριπίδης Μπίλλης
Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

Ανώνυμος είπε...

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

http://1.bp.blogspot.com/_ITzJ0-BM-5w/Si49NAtQmOI/AAAAAAAAERo/-ibRQktQJ4Q/s1600-h/GetContent.jpg


http://1.bp.blogspot.com/_ITzJ0-BM-5w/Si49IMzcG-I/AAAAAAAAERg/DQCuurVOhFc/s1600-h/GetContent1.jpg

Λωζάνη. 5 Νοεμβρίου 1922. Ο πράκτωρ Λεφτεράκης και η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Στην Αθήνα συνεχιζόταν η δίκη των Προδοτών

  Το Σατώ ντ'Ουσύ που έγινε η διάσκεψη της Λωζάνης για το Ανατολικό Ζήτημα   το 1922 και σήμερα