27/6/09

Η κυβέρνηση των Πλουσίων (και των περιουσίων) κάνει την κρίση ευκαιρία

Λιτότητα μετά φόρων και τα βάρη των Τραπεζών στα Ταμεία. Πάγωμα μισθών για το 2010 στο Δημόσιο σήμα για τη συγκράτηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.


Κρύβουν τα στοιχεία των μυστικών εκθέσεων, που λένε ότι το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα κινείται στο εφιαλτικό 8% - 9% του AEΠ.

Το ενδεχόμενο να «παγώσει» τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων εξετάζει σοβαρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να περιορίσει τις υπέρογκες δαπάνες του Δημοσίου. Σε αντιστάθμισμα, και για να περιοριστούν οι αντιδράσεις, οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε «ικανοποιητικά επίπεδα», άνω του πληθωρισμού

Στο υπουργείο Οικονομίας εκτιμούν ότι το «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων,αν γίνει ο κατάλληλος επικοινωνιακός χειρισμός, όχι μόνο δεν θα προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις, αλλά , θα χαιρετιστεί από τους υπόλοιπους μισθωτούς, οι οποίοι θίγονται από την κρίση, τα φορολογικά μέτρα, την ανασφάλεια και τις αβεβαιότητες.
(Η τακτική ειναι να δημιουργηθεί μέτωπο ανάμεσα στους εργαζόμενους.(”Προνομιούχοι” κατα “μη προνομιούχων”).

Ούτως ή άλλως, όπως πιστεύουν οι επικοινωνιακοί σύμβουλοι της κυβέρνησης , οι δημόσιοι υπάλληλοι χαρακτηρίζονται «προνομιούχοι» έναντι των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η απόφαση, όμως, θα αποτελέσει σήμα και για τη συγκράτηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα το 2010.

Ο πληθυσμός των δημοσίων υπάλληλων (που παρέλαβε η ΝΔ), ήταν τον Ιούνιο του 2005 477.280 και τον Ιούνιο του 2006 αυξήθηκαν σε 486.580. Τον αντίστοιχο μήνα του 2007 αυξήθηκαν εκ νέου και έφθασαν στους 503.170 για να ξεπεράσουν τον Ιούνιο του 2008 τους 560.680. Από αυτούς οι 445.826 ήταν τακτικοί, οι 25.491 αορίστου χρόνου και οι 35.363 ορισμένου χρόνου.(83.400 διορισμοί προνομιούχων “γαλάζιων”).
Παράλληλα ,την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε τα φορομπηχτικά μέτρα που πλήττουν εκατομμύρια φορολογουμένους, κατέθετε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, διάταξη για φοροαπαλλαγές για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις πού προβλέπει την επαναφορά –από 25 Ιουνίου 2009- της απαλλαγής από φόρους στη συγκέντρωση κεφαλαίου για αλλοδαπές ναυτιλιακές εταιρίες που έχουν εγκατασταθεί ή εγκαθιστούν γραφεία ή υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι απο την πλευρά τους αντιδρούν έντονα, στο “ επιχειρηματικό σχέδιο “ της Εμπορικής που προβλέπει εθελούσια έξοδο για 1500 υπαλλήλους και κλείσιμο 57 καταστημάτων, και τονίζουν ότι το “μοντέλο συρρίκνωσης” και κατάργησης των δικαιωμάτων δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί και από άλλες τράπεζες που θέλουν να μετατρέψουν τη δική τους κρίση σε κρίση των εργαζομένων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζουπαλλήλων, η εθελούσια θα επιβαρύνει τα δύο ταμεία ασφάλισης των υπαλλήλων της Εμπορικής , το ΙΚΑ και το ΕΤΑΤ με 300 εκατ. ευρώ την επόμενη 5ετία , διογκώνοντας τα είδη μεγάλα ελλείμματα, ενώ θα οδηγήσει μοιραία σε κατάρρευση το ταμείο πρόνοιας της τράπεζας του οποίου τα αποθεματικά δεν ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ.

Για την σημερινή θέση της Εμπορικής Τράπεζας πάντως, φέρει την ευθύνη ,αποκλειστικά και μόνον το management της επιχείρησης και οι επιλογές του. Ως εκ τούτου, είναι απαράδεκτη προσπάθεια της Τράπεζας να μετακυλήσει το κόστος της κρίσης των δικών της λαθών, σε βάρος των εργαζομένων με την επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων από την «εθελουσία» που προγραμματίζουν.

Την ίδια ώρα έχουν καταρρεύσει τα έσοδα του προϋπολογισμού ενώ οι δαπάνες καλπάζουν.

“Κορυφαίοι” οικονομικοί παράγοντες, αντιμετώπισαν ειρωνικά την πρόσφατη έκθεση - σοκ του OOΣA που πάγωσε την αγορά με την πρόβλεψη για έλλειμμα 6,1% του AEΠ φέτος.

O Προϋπολογισμός πρόβλεπε ότι τα φορολογικά έσοδα θα σημείωναν αύξηση της τάξης του 13,2%, αλλά η οδυνηρή πραγματικότητα που κρύβει η κυβέρνηση είναι τελείως διαφορετική.

Aντί για αύξηση, το α΄ εξάμηνο κλείνει με μείωση 1%, γεγονός που αφήνει μια τεράστια «μαύρη τρύπα», αλλά και συγχρόνως αποκαλύπτει το μέγεθος της κρίσης στην αγορά και τη διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Tο όργιο σπατάλης στο Δημόσιο συνεχίζεται και η αδυναμία να μπει κάποια τάξη στη λειτουργία των υπηρεσιών οργανισμών και υπουργείων έχουν εκτινάξει τις δαπάνες, καθώς στο τέλος του εξαμήνου κινούνται με ρυθμό αύξησης 20% (!)

H κατάρρευση των εσόδων και η εκτός ελέγχου αύξηση των δαπανών του Δημοσίου δημιουργούν το εκρηκτικό πρόβλημα του ελλείμματος, το οποίο αντιμετωπίζεται με όλο και νέο δανεισμό.

Hδη προσέτρεξαν στους δανειστές και άντλησαν από το α΄ εξάμηνο του έτους το αστρονομικό ποσό των 54 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα ποσό που σχεδόν φθάνει στο 17% του όλου εξωτερικού χρέους της χώρας και από μόνο του αγγίζει τα ετήσια φορολογικά έσοδα του κράτους. O φρενήρης αυτός ρυθμός αύξησης του χρέους εκφράζονται φόβοι ότι θα συνεχισθεί .
H κυβέρνηση αρχίζει να αισθάνεται ότι η πρόσβαση στον δανεισμό γίνεται όλο και πιο δύσκολη και ήδη σπεύδει από τώρα να προ-δανειστεί για να καλύψει ανάγκες του 2010. Hδη ο επικεφαλής του Oργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Xρέους με το «βαλιτσάκι» στο χέρι, χτυπά τις πόρτες των δανειστών στο εξωτερικό.
Aκόμη κι αν η απόπειρα αυτή για προκαταβολή δανεισμού γίνεται πράγματι για να καλυφθούν οι ανάγκες του 2010 και όχι του 2009, δείχνει την τραγικότητα της κατάστασης. Ωστόσο οι “ ειδικοί “, θεωρούν ότι δεν πρόκειται για προδανεισμό, αλλά η προσφυγή στους δανειστές γίνεται δυστυχώς για να κλείσουν οι τρύπες του τρέχοντος έτους. Θυμίζουν μάλιστα ότι η υπέρβαση του δανεισμού φέτος κατά 14 δισ. ευρώ, από τα 40 δισ. στα 54 δισ., δικαιολογήθηκε με το επιχείρημα ότι δημιουργείται ένα «μαξιλάρι» για χαλεπούς καιρούς. Προφανώς αυτό το «μαξιλάρι» αποδείχθηκε ότι... άδειασε και τώρα γεμίζουν νέο για να απομακρύνει έστω τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας...

δελτίο των 11

Λαϊκή εξέγερση κατά της Εφορίας εκδηλώθηκε χθες στη Λήμνο, με τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες του νησιού να αντιδρούν και να μπλοκάρουν τους ελέγχους κλιμακίου υπαλλήλων της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ).

http://panellinio.blogspot.com/2009/06/blog-post_6886.html

«Πληρώνουμε φόρους και δεν έχουμε πλοία, ενώ και οι γιατροί του νοσοκομείου μας είναι απλήρωτοι», επισημαίνουν οι μικρομεσαίοι, διαμαρτυρόμενοι για τη φοροεπιδρομή. Με απόγνωση φωνάζουν: «Ενδιαφερθείτε για εμάς και το νησί μας και μετά ελάτε να μας ελέγξετε...».

Αγανακτισμένοι επιχειρηματίες της Λήμνου αντέδρασαν έντονα στους ελέγχους της ΥΠΕΕ, προχωρώντας μάλιστα χθες το απόγευμα σε αποκλεισμό του ξενοδοχείου στη Μύρινα, όπου διέμεναν οι υπάλληλοι. Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Ομάδα Πρωτοβουλίας Ελεύθερων Επαγγελματιών, με αποτέλεσμα περίπου 300 άτομα να περικυκλώσουν το ξενοδοχείο και να εμποδίσουν με αυτόν τον τρόπο το κλιμάκιο των υπαλλήλων να συνεχίσει τους ελέγχους, που είχε ξεκινήσει από το πρωί. Λέγεται, μάλιστα, ότι επαγγελματίες ξεφούσκωσαν τα λάστιχα και του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της ΥΠΕΕ.

Οι υπάλληλοι έφτασαν χθες το πρωί στη Λήμνο από τη Μυτιλήνη και μέχρι το μεσημέρι είχαν ελέγξει τρεις επιχειρήσεις. Γύρω στις πέντε το απόγευμα η Ομάδα Πρωτοβουλίας συγκέντρωσε περί τους 300 επιχειρηματίες οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο διαμαρτυρόμενοι για τους φορολογικούς ελέγχους: «Δεν έχουμε πια να δώσουμε και δεν σας θέλουμε πια στο νησί μας, είστε ανεπιθύμητοι», τονίζουν σε σχετικό υπόμνημά τους, εξηγώντας τους λόγους της κινητοποίησης και της αντίδρασής τους:

«Είναι γνωστό ότι στερούμαστε στοιχειώδη αγαθά που οφείλει να παρέχει η πολιτεία, όπως ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, σωστή νοσοκομειακή περίθαλψη και στελέχωση υπηρεσιών, και ενώ περιμένουμε από την κυβέρνηση ένα σχέδιο ανάπτυξης να στηρίξει τον τόπο μας και την παραμονή μας σε αυτόν, εκείνη με τους μηχανισμούς της μας πιέζει και μας οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση», καταγγέλλουν.

Κάνουν, δε, λόγο για απαράδεκτη και προκλητική στάση της κυβέρνησης: «Η στάση της, δε, εκτός από απαράδεκτη είναι και προκλητική, φτάνοντας στα όρια της κοροϊδίας όταν για δύο μήνες προεκλογικά το ΣΔΟΕ σταματά τους ελέγχους και τους ξαναθυμάται αμέσως μετά τις εκλογές».

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες διαμαρτύρονται επίσης και για το ότι η ΥΠΕΕ δεν προχωρεί σε ελέγχους κατά του παρεμπορίου καθώς και της παράνομης εργασίας, ενώ καταγγέλλουν ανισότητα στους ελέγχους ανάμεσα στην περιφέρεια και στις μεγάλες πόλεις: «Υπάρχει τρομερή ανισότητα στους ελέγχους που γίνονται ανάμεσα στην περιφέρεια και στις πόλεις. Με τον τρόπο που λειτουργείτε μας αδικείτε κατάφωρα, αφού μας αναλογούν δεκαπλάσιοι έλεγχοι σε σχέση με αυτούς που γίνονται στους επαγγελματίες της Κηφισιάς, του Αμαρουσίου και της Γλυφάδας κ.ά.».

http://panellinio.blogspot.com/2009/06/blog-post_6886.html

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το παρακάτω άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου Ρεσίτ Αστσίογλου με τίτλο «Για πού έτσι; Για το Αιγαίο;» δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουλίου 1977 στην εφημερίδα «Γκιούν Αϊντίν» έχει ως εξής:
"Η καλύτερη τακτική που θα πρέπει να εφαρμόσουμε εμείς είναι μακρόχρονη και υπομονετική. Πρέπει να δείχνουμε κάθε τόσο την παρουσία μας στη θάλασσα αυτή, σα να βγαίνουμε μέσα απ’ τα κύματα. Τη μια θα βγαίνουν τέσσερα πολεμικά μας, αυτοί θ’ αρχίσουν να διαμαρτύρονται.
Την επόμενη το ένα από τα τέσσερα θα ξαναβγαίνει και θα ισχυριζόμαστε ότι πάει να πάρει το «Hora». Τη μεθεπόμενη ένα αλιευτικό μας με ασύρματο θα αλιεύει στα χωρικά τους ύδατα.
Μόλις τρέξουν να το συλλάβουν, ένα πολεμικό μας θα επεμβαίνει και θα το παραλαμβάνει. Στο πλοίο «Hora» ας προσθέσουμε κι ένα «Bora» που θα βγει κρυφά στο Αιγαίο και θα κάνει έρευνες στα χωρικά τους ύδατα. Μόλις ένα ελληνικό αεροπλάνο επιχειρήσει να επέμβει, ας του επιτεθεί ένα δικό μας. Μια άλλη μέρα ένα ιδιωτικό ιστιοφόρο μας θα «χάνει το δρόμο του» και θα προσεγγίζει στα ελληνικά νησιά.
Εμείς θα πηγαίνουμε και θα το παίρνουμε.
Στο μεταξύ θα φθάνει η εποχή των κανονικών μας γυμνασίων. Κι έτσι σιγά σιγά, το Αιγαίο θα γίνει πεδίο συνεχούς ενόχλησης, συνεχούς έρευνας πετρελαίου και συνεχούς πολέμου νεύρων. Από δω και μπρος, η είσοδος κι η έξοδος στο Αιγαίο πρέπει να πυκνωθεί".

Ανώνυμος είπε...

Ομιλία στα Τίρανα και "προεκλογικές" υποσχέσεις στους Αλβανούς από τον Γιωργάκη...
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προεκλογική η χτεσινή ομιλία του Γιωργάκη - Τζέφρι- Παπανδρέου στα Τίρανα, αλλά από την στιγμή που αυτό το αμερικανάκι θέλει να γίνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και όχι της Αλβανίας μάλλον σαν δήλωση ότι θεωρεί τους Ελληνες μαλάκες που τον ψηφίζουν μοιάζει....

ο Αυριανός Πρωθυπουργός που ενδιαφέρεται για όλους (εκτός των Ελληνων!!!)
στην ομιλία του έκανε λόγο για «οργανωμένη μετανάστευση» και «υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών στη δουλειά, με ίσους μισθούς για την ίδια εργασία, κοινωνική ασφάλιση και συντάξεις», με τις τελευταίες να διευθετούνται σε διμερές πλαίσιο.(δηλαδή να ισχύει ότι ισχύει π.χ. με τους βουλγαρους που με ένα χρόνο ένσημα στην Ελλαδα παίρνουν ολόκληρη σύνταξη ?)

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ως κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «θα βοηθηθούν και όσοι Αλβανοί επιθυμούν να επενδύσουν στην Αλβανία».(Θα παίρνουν επιχορήγηση από τον ΟΑΕΔ ή άτοκα δάνεια με εγγυητή το Ελληνικο κράτος? )....»»»»


Εξέφρασε και πάλι τις θέσεις του για «άμεση απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας σε όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται στην Ελλάδα» καθώς και για απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας σε όσα παιδιά τελειώνουν στην Ελλάδα τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και εξακολουθούν να παραμένουν στην χώρα μας για 3 συνεχή έτη.(Ρε Γιωργάκη αυτούς τους ρώτησες?Δεν είναι τόσο βλάκες ρε Γιωργάκη να θέλουν την Ελληνική υπηκοότητα γιατί μετά ποιος θα ενδιαφέρεται για αυτούς ρε Γιωργάκη?θα χάσουν τα προνομία και τους προστάτες ρε Γιωργάκη...)

Για το τέλος δεν έλειψαν και οι ευχαριστίες...

«Οι Αλβανοί μετανάστες αποτελούν θετικό οικονομικό μέγεθος για την Ελλάδα και τους ευχαριστώ γι αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Εμείς πότε θα πούμε "ευχαριστώ" στον Γιωργάκη και σε όλους τους αλήτες πολιτικούς μας και να τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν????

Ανώνυμος είπε...

Το τελευταίο διάστημα, οι Τσάμηδες και οι Σλαβομακεδόνες, εντείνουν τη συνεργασία στα διεθνή φόρα, κατηγορώντας την Ελλάδα, για υποτιθέμενη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, ζητώντας επιστροφή των περιουσιών τους και επανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Σάββατο 27 Ιουνίου, «ημέρα γενοκτονίας Τσάμηδων» όπως έχει καθιερωθεί ομόφωνα από την αλβανική βουλή, προγραμματίστηκαν εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας


ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ Ο ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΣ?

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...