25/6/09

Νεο-οθωμανισμός και Ελληνισμός

Πλέον ο όρος –και η έννοια– του νεο-οθωμανισμού είναι ευρύτερα αποδεκτός επιστημονικά και πολιτικά: σηματοδοτεί τόσο την επανεμφάνιση επεκτατικών αυτοκρατορικών πολιτικών από την πλευρά της Τουρκίας –στα πλαίσια βέβαια και τις δυνατότητες του σήμερα–, όσο και τη διαμόρφωση, στο εσωτερικό των όμορων με την Τουρκία χωρών, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που είναι διατεθειμένες να αποδεχθούν ή και να συμβάλουν ενεργά στη διαμόρφωση του νεο-οθωμανικού πλαισίου.

Ειδικά στην Ελλάδα και την Κύπρο ορίζουμε ως εσωτερικό νεο-οθωμανισμό –ή και φαναριωτισμό– την αποδοχή και την υποταγή στον τουρκικό επεκτατισμό, παρότι η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει τη Βόρεια Κύπρο και να απειλεί την Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Θράκη.

Ο νεο-οθωμανισμός έχει ως αφετηρία του την εισβολή στην Κύπρο το 1974, ενώ ενισχύθηκε τα μέγιστα από τις γεωπολιτικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή, την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, την αποσύνθεση των Βαλκανίων και την υποβάθμιση του Αραβικού κόσμου. Έτσι ανοίχτηκε ένα ευρύτατο γεωπολιτικό πεδίο στην τουρκική επιρροή, από τις τουρκόφωνες δημοκρατίες της Κ. Ασίας έως τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Εσωτερικές προϋποθέσεις για την εδραίωση του νεο-οθωμανισμού ήταν η ταχύρρυθμη οικονομική ανάπτυξη, η εισροή ξένων κεφαλαίων καθώς και η πληθυσμιακή γιγάντωση της Τουρκίας, που παρέχουν την υλική βάση για μια νεο-οθωμανική πολιτική, παράλληλα με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και της πολεμικής βιομηχανίας. Στο ιδεολογικό πεδίο ο νεο-οθωμανισμός, σε μια εποχή παγκόσμιας ενίσχυσης του ισλαμισμού, είχε ως προϋπόθεση την εγκατάλειψη του μονοδιάστατου κοσμικού κεμαλισμού και την υιοθέτηση μιας νέας ιδεολογικής σύνθεσης, που θα χαρακτηρίζαμε ως ισλαμο-κεμαλισμό. Έτσι η νεο-οθωμανική Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα την ισλαμική παράμετρο για τις σχέσεις της με το ισλάμ, την ενσωμάτωση των Κούρδων και τη χρησιμοποίηση των μουσουλμανικών μειονοτήτων στα Βαλκάνια, καθώς και την κοσμική-κεμαλική διάσταση για τις σχέσεις της με τη Δύση και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα –και η Κύπρος– στον άμεσο περίγυρό της, και οι Κούρδοι στο εσωτερικό της Τουρκίας, αποτελούν τα δύο κυριότερα εμπόδια για την ολοκλήρωση της νεο-οθωμανικής στρατηγικής. Γι’ αυτό και απαιτείται η υποταγή τους. Υποταγή με ένα μείγμα μεθόδων και τακτικών. Κατ’ αρχάς με τη χρήση της βίας ή την απειλή χρήσης βίας, στην Κύπρο, το Αιγαίο, τη Θράκη και το Κουρδιστάν, κατά δεύτερο λόγο και εκ παραλλήλου, με την ιδεολογική ενσωμάτωση και αποδοχή από μέρους τους του νεο-οθωμανισμού: Η ένταξη των Κούρδων επιχειρείται κατ΄ εξοχήν μέσω του ισλαμισμού και της δημιουργίας κουρδικών ελίτ ταυτισμένων με το τουρκικό κράτος. των δε Ελλήνων, σε Ελλάδα και Κύπρο, με την ένταξη ενός αυξανόμενου μέρους των οικονομικών και πνευματικών ελίτ στο νεο-οθωμανικό σχέδιο στα Βαλκάνια και με την παράλληλη κάμψη της εσωτερικής αντίστασης των Ελλήνων.

* Άρδην τ. 72

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στα όρια τους οι κάτοικοι της Πλ.Αττικής...

Το πρόβλημα δεν λύθηκε...απλά μεταφέρθηκε...και σε μερικές περιοχές επιδεινώθηκε η κατάσταση!

Τα γεγονότα στον Αγίο Παντελεήμονα και οι καθημερινές "σκούπες" στο κέντρο της Αθήνας είχαν ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί μεγάλος όγκος λαθρομεταναστών στην Πλ. Αττικής.
Μια πλατεία που ήδη ήταν από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας...
Οι κάτοικοι έχουν επανηλειμμένως απευθυνθεί στους αρμόδιους αλλά...Φωνή Βοώντος εν τη Ερήμω...

Η μετατόπιση μεγάλο αριθμού λαθρομεταναστών μαζί με την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας έχουν φτάσει τους κατοίκους σε αδιέξοδο...

Σε ανάλογη περίπτωση θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει την περιοχή ως χώρο που μυρίζει μπαρούτι..αλλά δυστυχώς αυτό ως χαρακτηρισμός στην προκειμένη περίπτωση ίσως να είναι λίγος...

Ανώνυμος είπε...

Στα όρια τους οι κάτοικοι της Πλ.Αττικής...

Το πρόβλημα δεν λύθηκε...απλά μεταφέρθηκε...και σε μερικές περιοχές επιδεινώθηκε η κατάσταση!

Τα γεγονότα στον Αγίο Παντελεήμονα και οι καθημερινές "σκούπες" στο κέντρο της Αθήνας είχαν ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί μεγάλος όγκος λαθρομεταναστών στην Πλ. Αττικής.
Μια πλατεία που ήδη ήταν από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας...
Οι κάτοικοι έχουν επανηλειμμένως απευθυνθεί στους αρμόδιους αλλά...Φωνή Βοώντος εν τη Ερήμω...

Η μετατόπιση μεγάλο αριθμού λαθρομεταναστών μαζί με την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας έχουν φτάσει τους κατοίκους σε αδιέξοδο...

Σε ανάλογη περίπτωση θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει την περιοχή ως χώρο που μυρίζει μπαρούτι..αλλά δυστυχώς αυτό ως χαρακτηρισμός στην προκειμένη περίπτωση ίσως να είναι λίγος...

Ανώνυμος είπε...

http://newworldorder-wakeup.blogspot.com/2009/06/blog-post_9199.html


ΟΙ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ

Με «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί μοιάζει η κατάσταση στο ακριτικό Αγαθονήσι.

Οι 10 εθνοφύλακες του νησιού παρέδωσαν τα όπλα τους στον πρόεδρο της Κοινότητας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταδείξουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει φθάσει η συγκέντρωση οικονομικών μεταναστών που καταφθάνουν από την Τουρκία.

Την περασμένη Πέμπτη, 193 άτομα από το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη και την Σομαλία εντοπίστηκαν σε βάρκες ανοικτά του Αγαθονησίου και προωθήθηκαν από το Λιμενικό στο νησί, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται σε 170.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, 193 ψυχές, ζουν εδώ και πέντε ημέρες σε χωράφια, αγρούς, δρόμους, χωρίς «κεραμίδι» πάνω από τα κεφάλια τους, χωρίς κρατική μέριμνα, ιατρική φροντίδα και μίνιμουμ συνθήκες υγιεινής.

Οι κάτοικοι τους προσφέρουν νερό, φαγητό και ρούχα, όπως κάνουν άλλωστε κάθε φορά όταν οικονομικοί μετανάστες εγκαταλείπονται από Τούρκους δουλεμπόρους στα ανοικτά του νησιού.

Ο Κωνσταντίνος Κόττορος, εκπρόσωπος των Εθνοφυλάκων και γιος του προέδρου της Κοινότητας, εξηγεί στη «zougla.gr» πως δεν είναι η πρώτη φορά που κάτοικοι και οικονομικοί μετανάστες αναγκάζονται να συμβιώσουν στο ακριτικό νησί. Και εξηγεί γιατί οι Εθνοφύλακες παρέδωσαν το πρωί τα όπλα τους.

Τώρα, όμως, η σταγόνα ξεχείλισε, αφού οι άνθρωποι που έρχονται από την Ανατολή για να προωθηθούν από τους σύγχρονους μηχανισμούς σκλαβοπάζαρου στην πλούσια Δύση, είναι περισσότεροι από τους κατοίκους του νησιού. Εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσής τους είναι φυσικό να αναγκάζονται καμιά φορά να κλέψουν... ακόμη και τα «χέρια» που τους φροντίζουν.

Όπως καταγγέλλουν στη zougla.gr κάτοικοι του νησιού, αλλά και ο εκπρόσωπος των εθνοφυλάκων, τις τελευταίες ώρες κάποιοι λαθρομετανάστες άνοιξαν τα σπίτια τους, έκλεψαν ρούχα, τρόφιμα, σεντόνια, κουβέρτες, φτάνοντας στο σημείο ακόμη και να αφοδεύσουν στο πάτωμα ή να ουρήσουν στο ιερό της εκκλησίας του νησιού. «Δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά θα μας αναγκάσουν να γίνουμε» δηλώνουν οι κάτοικοι και προειδοποιούν ότι το κακό δεν θα αργήσει να συμβεί.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Ευρυδίκης Καρύδη, το σπίτι της οποίας μπήκε δύο φορές στο στόχαστρο λαθρομεταναστών. Ακούστε τι δηλώνει στη zougla.gr ο γιος της, Μανώλης Καρύδης.

Είναι γνωστό ότι όπου δεν υπάρχει κρατική μέριμνα και δομές κυριαρχεί ο ρατσισμός. Αυτή την φράση συνηθίζουν να επαναλαμβάνουν μονότονα οι ειδικοί κοινωνιολόγοι, αλλά κανείς δεν τους ακούει. Τα λόγια τα παχιά της κυβερνητικής ρητορικής έρχονται εκ των υστέρων, για να καλύψουν την αδιαφορία του κράτους και των αρμοδίων να διαχειριστούν την κρίση αυτή. Το Αγαθονήσι είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ

Κινηματογραφική απόδραση έγινε το πρωί στην Αγροτική Φυλακή Αγιάς Χανίων. Συγκεκριμένα, ο κρατούμενος της φυλακής D.S. του Υ. επιχείρησε στις 7.45 π.μ. να αναρριχηθεί με σχοινί προσδεδεμένο με τρίαινα στον εξωτερικό τοίχο της φυλακής, στον οποίο άρχισε να αναρριχάται. Η προσπάθειά του έγινε άμεσα αντιληπτή από σωφρονιστικούς υπαλλήλους και συνελήφθη.


Το σχοινί και την τρίαινα πέταξε αλλοδαπός πολίτης, ο οποίος βρισκόταν έξω από τον εξωτερικό τοίχο και κατά ομολογία του κρατουμένου θα εισέπραττε 5.000 ευρώ για τη βοήθειά του στην απόδραση. Το συνεργό καταδίωξαν αμέσως σωφρονιστικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς της φυλακής, αλλά ο καταδιωκόμενος σταμάτησε με την απειλή όπλου αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε διοικητικός υπάλληλος του σωφρονιστικού καταστήματος και αφού κατέβασε τον οδηγό του διέφυγε με αυτό στην περιοχή του Ομαλού.

Αργότερα, εγκλωβίσθηκε από τους υπαλλήλους της φυλακής που συνέχισαν να τον καταδιώκουν στη περιοχή του Σκορδαλού, όπου προκειμένου να διαφύγει τη σύλληψη εγκατέλειψε το αυτοκίνητο και κρύφτηκε στο φαράγγι. Για την ανεύρεση και σύλληψή του κλήθηκε στην περιοχή δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία συνεχίζει τις έρευνες.

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...