21/4/10

3ος Παγκόσμιος Πόλεμος

Σε εποχή πολιτισμικής αδιαφορίας κυριαρχούν οι «Αγορές»

Του Κώστα Μπετινάκη

http://www.styx.gr

Μπορεί πολλοί να πιστεύουν ότι ένας «μεγάλος πόλεμος» θα αργήσει να γίνει αλλά κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό που ζούμε είναι ήδη ο «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος».

Ο Konstantin Sivkov, πρώτος αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Θεμάτων της Μόσχας υποστηρίζει πως ο πλανήτης μας ήδη δοκιμάζεται από μια παγκόσμια πολιτισμική κρίση. Η κρίση αυτή προκλήθηκε από μερικές δυσαναλογίες όπως:

1. Η διαμάχη για την ανάπτυξη του μοντέλου παραγωγής/κατανάλωσης και των υπαρχόντων πηγών ενέργειας.

2. Η διαμάχη ανάμεσα στις «φτωχές», αναπτυσσόμενες χώρες και τις «πλούσιες», βιομηχανικά αναπτυγμένες, αλλά ανάμεσα στα έθνη και τις υπερεθνικές ελίτ.

3. Η διαμάχη ανάμεσα στην χωρίς πνευματικότητα ελεύθερη αγορά, την ισχύ του χρήματος και στη πνευματική βάση διαφόρων πολιτισμών, (στους οποίους εντάσσει και θρησκείες όπως ο Χριστιανισμός, το Ισλάμ, ο Βουδισμός κλπ). (ΣΣ στο άρθρο του ο Ρώσος ακαδημαϊκός αναφέρει "Ορθοδοξία -κι όχι Χριστιανισμός, εμπλέκεται έτσι έμμεσα στον πόλεμο των εκκλησιών κι αυτός).

Ταυτόχρονα όμως ζούμε κι έναν «εμφύλιο πόλεμο», στους κόλπους του μοντέλου της παγκοσμιοποίησης της Αγοράς. Ο πόλεμος της κυριαρχίας ανάμεσα στο κράτος και το οικονομικό σύστημα, που ισχυροποιήθηκε όσο ποτέ άλλοτε και εκπροσωπείται από τις Τράπεζες.

Ένας τραπεζίτης, για παράδειγμα,που μας τον προβάλλουν ως ισχυρό, μπορεί να εμφανίζεται- όποτε γουστάρει- σε τηλεοπτικές εκπομπές και να κάνει πολιτική, δηλώνοντας ότι «δεν τον ενδιαφέρει να πολιτευθεί». Ή, η μάχη που δίνουν εναντίον ενός χρηματοπιστωτικού κολοσσού πανίσχυρα κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, και η Γερμανία, αλλά που θα λήξει με ανακωχή, επειδή θα μπουκωθούν πολλά στόματα, επειδή τα λεφτά είναι πάρα πολλά.

Η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού οργανισμού «Leehman Bros» στις ΗΠΑ, με επακόλουθο να μείνουν άστεγοι εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες, ήταν η πρώτη ένδειξη, ότι το παιχνίδι ελέγχεται από κάπου αλλού κι όχι από την κεντρική κυβέρνηση.

Τώρα –δύο χρόνια μετά- που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό Goldman Sachs.
Η Goldman Sachs, η οποία διατηρεί τον τίτλο της πλέον κερδοφόρου επιχείρησης της Wall Street, σε μία περίοδο κατά την οποία βρίσκεται στο στόχαστρο ευρωπαϊκών και αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών, σε απάντηση ανακοίνωσε εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα.
Τα καθαρά κέρδη της Goldman Sachs το πρώτο τρίμηνο του έτους έκαναν άλμα 91% στα 3,46 δισ. δολάρια ή 5,59 δολ. ανά μετοχή, από 1,81 δισ. δολάρια ή 3,39 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν κατά μέσο όρο κέρδη ύψους 4,14 δολ. ανά μετοχή.

Η Goldman Sachs Group, που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όταν ανακοίνωσε τεράστια κέρδη 13,4 δισ. δολαρίων για το 2009 (και) από επενδύσεις υψηλού ρίσκου, αλλά και τη διανομή μπόνους 3 δισ. δολαρίων σε στελέχη της, κατηγορήθηκε από τις εποπτικές αρχές των ΗΠΑ για απάτη, με αφορμή την προώθηση τοξικού χρηματοπιστωτικού προϊόντος βασισμένου στην κεφαλαιοποίηση επισφαλών στεγαστικών δανείων (subprime).

Η δίωξη αυτή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της Goldman Sachs, η οποία βγήκε από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ως η ισχυρότερη τράπεζα από όλες. Η επενδυτική τράπεζα αρνείται τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τες «εντελώς αστήρικτες».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Wall Street άσκησε δίωξη κατά του οίκου «Goldman Sachs», με την κατηγορία ότι στην εξέλιξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης του 2008, που αναστάτωσε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, «εξαπάτησε πολλούς επενδυτές».

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει η δίωξη που άσκησε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SΕC) κατά της Goldman Sachs, καθώς τώρα η Βρετανία και η Γερμανία βάζουν στο μικροσκόπιο την επενδυτική τράπεζα-κολοσσό για να αποφασίσουν αν θα κινηθούν και αυτές νομικά εναντίον της.



Στο επίκεντρο της έρευνας της SΕC βρίσκεται ένα επενδυτικό προϊόν με την ονομασία Αbacus 2007-ΑC1, που βασιζόταν σε τιτλοποιήσεις επισφαλών στεγαστικών δανείων. Αυτό ήταν ένα από 25 τέτοια προϊόντα που δημιούργησε η Goldman Sachs για να παίξει η ίδια και κάποιοι από τους πελάτες της ενάντια στην αγορά ακινήτων. Δηλαδή να στοιχηματίσουν σε βουτιά των τιμών τους.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι - σύμφωνα με τη SΕC- η Goldman Sachs δημιούργησε το «Αbacus 2007-ΑC1» τον Φεβρουάριο του 2007 έπειτα από αίτημα του γνωστού Τζον Πόλσον, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας επειδή κερδοσκοπούσε κατά της Ελλάδας. Ο Πόλσον εκτιμάται ότι κέρδισε ποσό που υπολογίζεται σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2007, στοιχηματίζοντας ότι θα σκάσει η φούσκα των ακινήτων. Πάντως, η SΕC δεν έχει κινηθεί νομικά κατά του Πόλσον.

Η δίωξη της Goldman Sachs προκάλεσε σοκ στις αγορές την Παρασκευή και βύθισε 13% τις μετοχές της τράπεζας. Ο Ντάου Τζόουνς υποχώρησε 1,13%, ενώ ο δείκτης Standard & Ρoor΄s 500 υποχώρησε 1,61%. Ο δείκτης FΤSΕ Αll-World υποχώρησε 1,9%.

Αλλά τα οικονομικά πολεμικά παιχνίδια δεν έχουν τελειωμό. Η Βρετανία όπου η οικονομία της είναι μια από τις δοκιμαζόμενες στην Ευρώπη, ανακοίνωσε πληθωρισμό 3,4% για το Μάρτιο,(ένατι 3% του Φεβρουαρίου) με ταυτόχρονη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στα 4,4% από 3,7%.

Στον παγκόσμιο τραγέλαφο οι ανταγωνιστικές διαμάχες στους κόλπους των ισχυρών, έχουν δυσμενή αντίκτυπο στις χώρες με ισχνή οικονομική ισχύ, όπως η Ελλάδα. Επειδή εκείνοι που μας είχαν πείσει ότι μπήκαμε στο κλαμπ των ισχυρών μας λένε τώρα, ότι «οι ψευδαισθήσεις τέλος».

Αλλά τα χειρότερα έπονται.

Επειδή μετά από κάθε παγκόσμια οικονομική κρίση ακολουθεί κι ένας παγκόσμιος πόλεμος. Είναι το χαρακτηριστικό της καπιταλιστικής κοινωνίας στο προαιώνιο παιχνίδι της κυριαρχίας. Επειδή ο οικονομικός ανταγωνισμός, όταν φτάνει σε αδιέξοδα, καταφεύγει στην εμπόλεμη επίλυση των διαφορών.

Τώρα τις είδους πόλεμο μπορεί να κάνει η Ευρώπη εναντίον της Αμερικής, με την οικονομία «παγκοσμιοποιημένη» και το ΝΑΤΟ να ελέγχει τους ευρωπαϊκούς στρατιωτικούς μηχανισμούς, αυτό είναι ένα πρόβλημα που ουδείς εχέφρων θα ήθελε να δει τη «λύση».

Επειδή μάλλον δεν θα έχει επιζήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: