21/4/10

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΡΥΦΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΜΠΟΛΓΚΕΣΤΑΙΝ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σχέδιο νόμου τιτλοφορείται «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην οδηγία 2006/123 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά και άλλες διατάξεις». Δεν τιτλοφορείται «μετάφραση πιστή και αντιγραφή της οδηγίας». Όμως, δεν βλέπουμε σ’ αυτό το σχέδιο νόμου να υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν πρόκειται για προσαρμογή. Λείπει η ελληνική πλευρά. Γι’ αυτό και υπάρχει μια τέτοια γενικευμένη απροθυμία από τους συναδέλφους να μιλήσουν.
Δεν υπάρχει, λοιπόν, νομοτεχνική προσαρμογή. Δεν υπάρχει αντιστοίχιση σε ισχύοντες νόμους. Δεν υπάρχει τροποποίηση των νόμων. Δεν υπάρχουν αλλαγές και θα ακολουθήσουν εκατοντάδες εγκύκλιοι, αντιφατική η μια από την άλλη, και 35 προεδρικά διατάγματα. Αυτό δεν είναι νομοθετική πράξη και δεν είναι διαδικασία κοινοβουλευτικά ορθή.
Θα ακολουθήσουν κατά χιλιάδες οι προσφυγές κατά του ελληνικού δημοσίου, προσφυγές στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και όλα αυτά ακριβώς διότι δεν γίνεται επεξεργασία του νόμου.
Ελάχιστοι γνωρίζουν το περιεχόμενο. Και όπως θα αποκαλύψω και στην συνέχεια άλλα πράγματα ψηφίζουμε και άλλα πράγματα γνωρίζουν οι συνάδελφοι.
Εδώ βλέπουμε ότι στα πλαίσια αυτής της οδηγίας επιχειρείται μια αμοιβαία αναγνώριση προσόντων, το νομοθετικώς κατοχυρωμένο επάγγελμα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Τι σχέση έχει με την ισοτιμία, με τις βαθμίδες, τις αναντίστοιχες βαθμίδες εκπαίδευσης; Με τις ικανότητες, τις δεξιότητες που έχει ο καθένας μας που πιστοποιούνται από συγκεκριμένους φορείς;
Και όλα αυτά, γιατί; Γιατί η ελληνική πλευρά, στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεν νομοθετεί ουσιαστικά.
Διεξάγεται σαφώς, ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος. Γίνεται μια γενική αναμέτρηση ανάμεσα στο ζήτημα, το πως θα παρέχονται οι υπηρεσίες, θέμα για το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είχαν θέσει βέτο και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ότι οι υπηρεσίες δεν συζητούνται, πρέπει να είναι ελεύθερες σε όλους τους τομείς, γιατί εκεί ακριβώς υπερέχουν.
Ελάχιστοι γνωρίζουν, ποια είναι τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα και σε ποιο επίπεδο είναι κατοχυρωμένα. Αυτό το νομοσχέδιο χτυπάει τους μικρομεσαίους, χτυπάει τη μεσαία τάξη και απειλεί εμμέσως –γιατί η αρχική του μορφή που έχει να κάνει με το σχέδιο Μπολγκενστάιν- είναι -όπως ξέρει κανείς- αντεργατική και είναι μία πολιτική που αποδομεί και τις εργασιακές σχέσεις.
Ελάχιστοι, λοιπόν, θα γνωρίζουν αύριο τεχνίτες, ξυλουργοί, υδραυλικοί, διαφημιστές, σύμβουλοι διοίκησης, συντηρητές γραφείων, μηχανολόγοι, τοπογράφοι -θα έχουμε τέλος όπου να’ ναι των διαχωρισμών των αμοιβών, για να γνωρίζουν και οι του κλάδου- μεσιτικά γραφεία, διανεμητικό εμπόριο -μη ξεχνάμε ότι το σύστημα στη χώρα μας είναι καπιταλισμός διανομής, άρα, όλο το ζήτημα του εμπορίου έχει να κάνει ακριβώς με αυτή τη δομή, που απελευθερώνει αυτό το νομοσχέδιο- εμπορικές εκθέσεις, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, τουριστικά γραφεία, ξεναγοί, αθλητικά κέντρα, σχολές οδηγών -στα μουσεία πλέον, απαγορεύεται να μπουν οι Έλληνες δίχως αντίτιμο, γιατί πρέπει να εξισωθούν με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους- και βεβαίως εκπαίδευση και κατάρτιση.
Έρχομαι ακριβώς σε αυτό το ζήτημα.
Ποιοι από αυτή την Αίθουσα γνωρίζουν ότι το νομοσχέδιο αυτό, η Οδηγία Μπολγκενστάιν, σύμφωνα με την Έκθεση Αξιολόγησης συνεπειών των ρυθμίσεων του Υπουργείου Οικονομικών που έχω στα χέρια μου και που είναι επίσημο έγγραφο γιατί είναι από την Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το έχουν συντάξει οι αρμόδιοι, στη σελίδα 32 λέει, ποιοι απελευθερώνονται: «Οι υπηρεσίες στους τομείς εκπαίδευσης και κατάρτισης, όπως ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικά πανεπιστήμια, πάροχοι μεταπτυχιακών σπουδών, φροντιστήρια ξένων γλωσσών». Δηλαδή, εδώ έχουμε την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ούτε καν ως «μη κερδοσκοπικών» όπως έλεγε και ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση.
Εγώ θα έλεγα ότι αυτή η Οδηγία –και το διαβάζω αυτό που έχω να πω, ας μου το επιτρέψει το Προεδρείο- πάσχει σε κάτι θεμελιώδες: Δεν είχε χαρακτηριστεί τυχαία ως Οδηγία «Φρανκεστάιν». Ανατρέπει κεφαλαιώδη ζητήματα με τον πιο απλοϊκό τρόπο. Ένας μείζων τομέας όπως η εκπαίδευση, εμφανίζεται ως ρύθμιση εμπορικού χαρακτήρος ή υπηρεσίας. Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι η Οδηγία έχει χρεοκοπήσει πολιτικά. Όπως δεν μπόρεσε κανείς να αναγνωρίσει τον Φρανκεστάιν ανθρώπινη υπόσταση, έτσι κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει αυτή τη δημόσια ζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για ποια Ευρώπη θέλουμε στη βάση της Οδηγίας Μπολγκενστάιν.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Μπολγκενστάιν πέρασε σε αυτή την Οδηγία το κύριο αίτημα των ΗΠΑ, να απελευθερωθεί η Ανώτατη Εκπαίδευση ως υπηρεσία ή εμπορικό αγαθό, ζήτημα για το οποίο και η Ελλάδα και η Ευρώπη είχε συγκρουσθεί κάθετα με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Ακριβώς από το «παράθυρο» αυτό φέρνει αυτή τη ρύθμιση η περίφημη Οδηγία Μπολγκενστάιν. Τη δήλωση αυτή την έκανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο Πέτρος Ευθυμίου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Καταλαβαίνετε, αγαπητοί συνάδελφοι, σε τί αντίφαση βρίσκεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη συγκεκριμένη ψηφοφορία σήμερα. Δεν είναι οι Ευρωβουλευτές του μόνο που διαφώνησαν στο τελικό αυτό σχέδιο, αλλά είναι και ο Κοινοβουλευτικός του Εκπρόσωπος, ο οποίος απουσιάζει σήμερα. Και, βεβαίως, έφυγε και ο κ. Παπουτσής. Ένα δεύτερο επεισόδιο με Πρωθυπουργό απεφεύχθη, σε επίπεδο χαρακτηρισμών πολιτικής γραμμής.
Είναι σαφές, λοιπόν…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Έλεος!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …σαφέστατο, αγαπητέ συνάδελφε, ότι είναι αντίφαση πολιτικής. Η μετάλλαξη και ο νεοφιλελευθερισμός έχουν επικρατήσει. Μπορεί κανείς να πει, ότι πλέον δεν είναι σοσιαλιστικό, αλλά σοσιαλίζον νεοφιλελεύθερο, ότι έχει ακολουθήσει μία καπιταλιστική γραμμή, ότι εφαρμόζει ακριβώς αυτό που ανέφερα και τελικά θα καταθέσω στα Πρακτικά τη δήλωση του κ. Ευθυμίου, να τεθεί σε γνώση των συναδέλφων, για να μην αντιφάσκουμε εδώ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά της Βουλής το προαναφερθέν έγγραφο το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ολοκληρώνω, αγαπητοί συνάδελφοι. Καταψηφίζουμε τη συγκεκριμένη Οδηγία, διότι ακριβώς στρέφεται ενάντια στον ελληνικό λαό και τα αποτελέσματά της θα είναι αρνητικά, όχι μόνο από τη δομή της και το περιεχόμενό της, αλλά και από τον τρόπο που η ελληνική Κυβέρνηση απλά τη μεταφέρει ως κομιστής και δεν την προσαρμόζει στα ελληνικά δεδομένα.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ Τρίτη 20 Απριλίου 2010



1 σχόλιο:

ILIAS είπε...

Μήπως "ξεχάσατε" να γράψετε σε ποιο κόμμα ανήκει ο κ. Χρυσανθακόπουλος; Λέω μήπως!!!

Μαθαίνω ότι Τιτάνας Μίμης Δομάζος που ηταν πλήρως ασφαλής μεταφέρθηκε ξαφνικά στο Νοσοκομείο. Ο Θεός μαζί του

  Ο Μίμης Δομάζος αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε ενω περπατούσε σήμερα το πρωί στο Χαλάνδρι. Οι  διασώστες του ΕΚΑΒ έκαναν  καρδιοπνευμ...