6/4/10

Πώς ξεκίνησε η «Χορογραφία» της υπερχρέωσης

Θυμίζω: Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2009 - 09:00:00
Βρήκαν έλλειμμα - μαμούθ 14% του ΑΕΠ .Του Μ. Χριστοδούλου

Κρυφές υποχρεώσεις 10,6 δισ. ευρώ εκτινάσσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 14% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή στα 6,7-7 δισ. ευρώ φθάνουν οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους .
Στο Υπουργείο Οικονομικών, πάντως, λογαριάζουν τις οφειλές των νοσοκομείων να τις «γράψουν» στο χρέος. Ωστόσο, δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο και με την «τρύπα» των κρυφών υποχρεώσεων του Δημοσίου που ανακάλυψαν στα βιβλία του προϋπολογισμού. Πρόκειται κυρίως για απλήρωτα γραμμάτια που έχουν διάφοροι φορείς του Δημοσίου και τα οποία ήρθαν στην επιφάνεια με την απογραφή-εξπρές που διενήργησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι οφειλές ύψους 2,53 δισ. ευρώ που διεκδικούν τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων ή τα δάνεια που έπαιρνε ο ΕΛΓΑ από την Αγροτική Τράπεζα τα οποία φτάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ. «Μόνο οι δύο αυτές περιπτώσεις αυξάνουν κατά δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες το έλλειμμα του προϋπολογισμού», σημείωνε στην «Ι» κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών.

Κατά το ίδιο στέλεχος, η κυβέρνηση ήδη έχει δώσει εντολή να ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα «γραμμάτια» του Δημοσίου που κινούνται στο ημίφως. Υπολογίζεται ότι το ποσό των απλήρωτων επιταγών φθάνει τα 10,6 δισ. ευρώ, και αυτό εξακοντίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 14% του ΑΕΠ. Από στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση προκύπτει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού, χωρίς τα κρυφά χρέη των φορέων του Δημοσίου, αγγίζει το 11% του ΑΕΠ ή αλλιώς 29,1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα τρομακτικό νούμερο που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο τον προγραμματισμό προσαρμογής του ελλείμματος στα κοινοτικά δεδομένα με ορίζοντα τριών ετών. Η δημοσιονομική προσαρμογή σε αυτή την περίπτωση προϋποθέτει μέτρα ύψους 21,2 δισ. ευρώ, ακόμη κι αν η ελληνική οικονομία βουλιάξει στο -1,5%. Δηλαδή η συνολική αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που θα παραγάγουμε θα συρρικνωθεί στα 240,516 δισ. ευρώ. Τα φορολογικά μέτρα σε συνδυασμό με τον περιορισμό των κρατικών δαπανών που θα πρέπει να ασκήσει η νέα κυβέρνηση ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Στο Υπουργείο Οικονομικών δεν θέλουν με τίποτα να κάνουν σημαία το μέγεθος του ελλείμματος, αφού όπως πολύ καλά γνωρίζουν κάτι τέτοιο θα γυρίσει μπούμερανγκ. Και δη τον Ιανουάριο, όταν η χώρα μας βγει για δάνειο στις διεθνείς αγορές θα είναι πολύ δύσκολο να βρει δανειστές. Ακόμη κι αν βρίσκει θεσμικά χαρτοφυλάκια, τα επιτόκια δανεισμού (spread μεταξύ των ελληνικών με τα γερμανικά ομόλογα) θα φθάσουν στο... Θεό. Οπότε αυτό που θέλει το νέο οικονομικό επιτελείο είναι να κρατηθεί χαμηλά ο πήχης του ελλείμματος, για να αποφύγει την τιμωρία των διεθνών αγορών……

Επομένως ήξεραν τι έκαναν και να πώς διογκώνεται το έλλειμμα…
Posted by Daemon On Νοέμβριου - 17 - 2009

Έγραψε ένας φίλος για το έλλειμμα:

Όταν για να κανεις το 2010(!!!!) τον μάγκα ότι έριξες το έλλειμμα :
-τοποθετείς 6 δις ευρω δαπάνες νοσοκομείων στα 2008 & 2009, ενώ για το 2010, μόλις 800 εκ
-δεν εισπράτεις 400 εκ από τα τέλη κυκλοφορίας το 2009 αλλά τα μεταθέτεις για 1η φορα, στον Ιανουάριο του 2010 (και θα εισπράξεις 2 φορές τότε)
-βάζεις όλα τα έξοδα που έταξες, δηλαδή 2,5 δις ευρώ μέσα στο 2009 για να παρουσιάσεις έξοδα
-όταν ακόμα δεν έχεις Γενικούς Γραμματείς να υπογράφουν για τις απαλλοτριώσεις πχ. που είναι απαραίτητες για τα έργα και άρα την απορρόφηση των κοινοτικών χρημάτων…

…είναι λογικό το έλλειμα να φτάσει το 12,5%, είναι επίσης λογικό πάνω σε αυτό το έλλειμα να πληρώσουμε χθες σε παραπάνω τόκους καμμιά 100στή εκατομμύρια ευρώ ή όσα τέλος πάντων (πάντως 60% παραπάνω)


Επομένως η χορογραφία είχε και σκηνοθέτη και χορηγό.
Όλα ήταν προσχεδιασμένα και συμφωνημένα.
Οι αγορές αποφάσισαν: 5,9% η Ελλάδα, 4,35% η Πορτογαλία, και 3,8%! η Ισπανία
Τώρα καταβάλλονται προσπάθειες από τα ΜΜΕ να πεισθεί ο λαός ότι το επιτόκιο για το 7ετές δάνειο είναι ευνοϊκό. Κανείς δεν λέγει ότι η Πορτογαλία, έχει επιτύχει επιτόκιο 4,35% και η Ισπανία 3,8%!

Πάνω από τις 390 μ.β. το σπρεντ

Διόγκωση έως και πάνω από στις 390 μονάδες βάσης παρουσίασε το σπρεντ των 10ετών ελληνικών ομολόγων σήμερα, μετά τις πιέσεις που δημιούργησε δημοσίευμα του Market News International το οποίο επικαλούταν δηλώσεις μη κατονομαζόμενου κυβερνητικού στελέχους, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας με την Ευρώπη, ώστε να μην μετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στον μηχανισμό στήριξης.
Ωστόσο, αργότερα, η διαφορά απόδοσης μειώθηκε στις 383 μ.β. (15:50).
Μετά την εξέλιξη αυτή, πηγή του υπουργείου Οικονομικών προέβη σε δηλώσεις προς το πρακτορείο Reuters με τις οποίες διαψεύδει την παραπάνω πληροφορία, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας από την Ελλάδα. Υπάρχει συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης και είμαστε προσηλωμένοι σε αυτή».
Πιέσεις με αφορμή τα παραπάνω ασκήθηκαν και στην ισοτιμία του ευρώ, το οποίο υποχωρεί κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, στα 1,3403 δολ., και κατά 1% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 125,76 γιεν.
Στην Αθήνα έρχονται αύριο, Τετάρτη, δύο πολυμελή κλιμάκια εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τα οποία θα παράσχουν στο υπουργείο Οικονομικών τεχνογνωσία για φορολογικά θέματα, αλλά και για θέματα κατάρτισης και υλοποίησης του προϋπολογισμού. Επίσης, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, που αναμένεται να έχουν συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα εξετάσουν τις αλλαγές που επέρχονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, καθώς και την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, θα ζητηθεί η τεχνογνωσία του ΔΝΤ κυρίως όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της μετάβασης από τους ετήσιους στους τριετείς προϋπολογισμούς.

Πέραν της επίσκεψης του κλιμακίου του ΔΝΤ, στις αρχές Μαΐου αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα η τριμερής επιτροπή επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ), στο πλαίσιο της σύνταξης της έκθεσης προόδου για την ελληνική οικονομία, η οποία θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Μαΐου. Στην έκθεση αυτή, εκτός από τις αναφορές στις δημοσιονομικές εξελίξεις και στον τομέα της ανάπτυξης, αναμένεται ότι θα αφιερωθεί μεγάλο μέρος και στο τι έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει η Ελλάδα στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών.

Στον τομέα αυτόν περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η επιτάχυνση στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Όπως επισημαίνεται από το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα και έως τον Ιούνιο σε συγκεκριμένες κινήσεις, με στόχο, συν τοις άλλοις, τη διαμόρφωση θετικού κλίματος για την ελληνική οικονομία στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Όσον αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να ανακοινώσει τον Μάιο ότι η Ελλάδα θα βιώσει το 2010 ύφεση της τάξης του 2,5%.

Μια πρόβλεψη, πολύ πιο δυσοίωνη από την αναθεωρημένη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών και της Τραπέζης της Ελλάδος (αρνητικός ρυθμός ΑΕΠ 1,5% με 2%), που, εάν επαληθευτεί, θα δυσχεράνει επιπλέον την προσπάθεια αύξησης των εσόδων και πιθανόν να απαιτήσει πρόσθετα μέτρα στο σκέλος περιστολής των δημοσίων δαπανών, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιορισθεί εφέτος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: